LIFESTYLE BLOGGER

Jumaat, 8 Januari 2021

BADAN DAN MINDA AKTIF DENGAN MINUMAN SUSU KULTUR DAN YOGURT FERNLEAF CALCIYUM

10:52 PG 3
BADAN DAN MINDA AKTIF DENGAN MINUMAN SUSU KULTUR DAN YOGURT FERNLEAF CALCIYUM

Badan dan minda aktif dengan minuman susu kultur dan yogurt Fernleaf Calciyum. Sebagai ibu mesti inginkan yang terbaik untuk anak-anak. Faktor pemakanan adalah faktor yang paling penting untuk tumbesaran mereka. Pemakanan yang seimbang dan mempunyai nutrisi lengkap akan memberikan kesihatan badan anak-anak lebih sihat, pencernaan yang baik dan tulang yang kuat.

 


Tetapi ibu-ibu sekarang sangat sibuk menguruskan pelbagai urusan. Sibuk dengan kerja di pejabat dan kerja di rumah. Kadang-kadang tidak sempat untuk menyediakan sarapan ataupun makanan yang seimbang untuk anak-anak mereka. Termasuklah mama El. Saya memang cerewet sedikit dalam bab memilih makanan ini. Kenalah cerewet kerana ianya baik untuk tumbesaran  anak-anak.

 

KENAPA FERNLEAF CALCIYUM PILIHAN SAYA

 

Lambakan snek yang sihat di pasaran memang sangat banyak. Namun pilihan utama seisi keluarga tentunya dari Fernleaf. Minuman Susu Kultur dan Yogurt Fernleaf Calciyum adalah pilihan mama El untuk anak-anak. Dari susu sehinggalah makanan yogurt sudah lama kami seisi keluarga memilih Fernleaf.

 


Kedua-dua snek yang sihat dan berkhasiat ini didatangkan dengan pelbagai perisa yang mampu membuka selera anak-anak. Snek/makanan yang lazat ini menjadi kegemaran anak-anak El untuk diambil sebagai sarapan, snek petang atau boleh diminum pada bila-bila masa. Anak-anak dah tak sabar nak minum susu kultur dan yogurt. 

 


MANFAAT SUSU KULTUR FERNLEAF CALCIYUM

Probio DR20™

Bahan probiotik yang dipatenkan oleh Fernleaf. Probiotik diketahui menyokong system pencernaan yang sihat, dan menjaga daya tahan badan yang kuat.

 

Kalsium & Vitamin D

Untuk tulang yang kuat baik untuk anak-anak saya yang sedang membesar

 

Bakteria Baik 

 Untuk sistem pencernaan yang baik mudah untuk anak-anak aktif bermain



 SUSU KULTUR FERNLEAF CALCIYUM

 

Setiap kali membeli barangan dapur, saya dan anak-anak tidak akan lupa untuk dapatkan minuman susu kultur dan yogurt calciyum untuk dijadikan stok snek di rumah. Tengok sajalah si kecil dengan kakak-kakaknya dah tak sabar nak dapatkan fernleaf calciyum. Kalau tengah membeli-belah, bebudak ini hilang, dah tahu kat mana mereka terjah. 




Minuman susu kultur sememang favourite anak-anak saya. Bukan sahaja dijadikan snek sarapan, bekal sekolah, snek petang malah saya bekalkan minuman susu kultur setiap kali keluar untuk pergi bersantai atau beriadah. Saya mahu pastikan mereka aktif dan ceria.






Lihat sajalah keceriaan dan kelincahan mereka. Ternyata pilihan mama El untuk memberikan Fernleaf Calciyum untuk anak-anak adalah pilihan yang terbaik. Seronok tengok anak-anak aktif dan happy. Bukan anak-anak saja yang suka minum susu kultur Fernleaf CalciYum ni, malah si ibu pun turut berkongsi kesedapan bersama.


Minuman susu kultur ini terdapat dalam pek 110ml. Didatangkan dengan 4 perisa yang menyegarkan iaitu Asli, Epal, Anggur dan Oren. Bagi El dan anak-anak menyukai kesemua perisa sebab rasanya yang sedap penuh kelazatan rasa buah-buahan sebenar.


Minuman Susu Kultur Asli

 Asli tak semestinya bosan. Dengan Vitamin D dan DR20™probio minuman susu kultur biasa kami membantu menyokong pertahanan dalaman. Selain itu, rasanya memang digemari semua.


Perisa asli favourite Kak Ngah

Minuman Susu Kultur Epal

 Hilangkan kehausan dengan kesegaran Epal! Minuman susu kultur ini bukan sahaja mempunyai rasa hebat, ia juga dipadatkan dengan nutrient khas bagi menjaga pertahanan dalaman si kecil agar mereka bebas meneroka.


Perisa Epal favourite Kak Lang
 

 Minuman Susu Kultur Anggur


Minuman susu kultur ini dipek di dalam perisa anggur manis dan halus yang kami gemari. Bukan sahaja enak ia mengandungi nutrien-nutrien untuk membantu pertahanan dalaman agar kanak-kanak dapat terus bermain dan meneroka dengan bebas.


Perisa Anggur favourite si Adik

Minuman Susu Kultur Oren

 Manjakan lidah anak anda dengan rasa limau yang menarik dengan minuman susu kultur dalam perisa Oren Fernleaf CalciYum! Selain daripada keenakannya, ia mengandungi nutrien-nutrien untuk membantu pertahanan dalaman-agar kanak-kanak dapat terus bermain dan meneroka.

 

Perisa Oren favourite semua

FERNLEAF CALCIYUM YOGURT


 Dengan situasi pandemik, sekarang anak-anak menghabiskan lebih banyak masa di rumah. Tidak banyak aktiviti yang dapat dilakukan. Sebab itu saya perlu menyimpan beberapa snek ringan untuk waktu makan. Saya mahu memberi mereka snek yang sihat dan berkhasiat. Selain susu kultur, saya juga ada membeli yogurt CalciYum kerana ia baik untuk penghadaman juga.



Yogurt CalciYum mempunyai pelbagai variasi buah yang berbeza yang anak-anak saya sangat sukakannya. Malah saya sendiri pun menyukainya. Kadang-kadang, saya juga menggunakan yogurt CalciYum untuk membuat ais krim. Mudah sahaja, hanya tambahkan batang ais krim ke dalam cup yogurt dan bekukan! Serius, memang lagi sedap dan anak-anak saya sangat seronok menikmatinya!



Yogurt CalciYum berkrim ini mengandungi 4 nutrien utama termasuk 2x kalsium untuk menyokong perkembangan tulang dan gigi yang kuat dan sihat serta  menyokong sistem pencernaan yang baik



 Yogurt Chocoberry

 Langkah ke dunia koko dengan yogurt berperisa Chocoberry Fernleaf CalciYum. Selain daripada rasanya yang hebat, yogurt berkrim ini mempunyai empat nutrien-nutrien utama yang campur untuk menyokong pertumbuhan tulang kuat.



 Yogurt Strawberri Mangga


 Dapatkan rasa kemanisan musim panas dengan yogurt perisa Strawberi dan Mangga Fernleaf CalciYum. Selain daripada rasa tropikanya yang lazat, yogurt ini dipenuhi dengan empat nutrien-nutrien utama untuk menyokong pertumbuhan sihat tulang-tulang dan otot.



 Yogurt Strawberri Anggur


 Wujudkah snek yang sempurna? Rasai kedua-dua perisa Strawberi dan Anggur dalam satu pek, dipenuhi dengan empat nutrien-nutrien penting untuk menyokong pertumbuhan sihat tulang-tulang dan otot.


 


Yogurt Vanilla Anggur

 

Kaya dengan rasa krim dengan penangan perisa buah, itulah Yogurt Fernleaf CalciYum dalam kombo pek Vanila dan Anggur. Kedua-dua perisa mempunyai empat nutrien-nutrien utama untuk menyokong pertumbuhan sihat tulang-tulang dan otot

 


 TEROKAI KEUNIKAN A-FORCE DALAM FERNLEAF CALCIYUM

 

Ibu-ibu tidak perlu risau kerana kedua-dua minuman Fernleaf Calciyum ini sesuai untuk tubuh badan dan minda yang aktif. Bila anak-anak aktif bersukan sama ada di sekolah ataupun bermain bersama kawan di rumah, Fernleaf Calciyum menjadikan tubuh badan mereka yang sihat luar dan dalam dengan keunikan A-Force, Vitamin D dan DR20™probio yang dapat membantu mereka menghadapi hari-hari yang mendatang.

 


Kalsium dan vitamin D yang tinggi sangat baik bagi menyokong pertumbuhan tulang-tulang dan gigi yang kuat, memberi persekitaran usus yang baik penting untuk penyerapan nutrient dan membantu menyokong sistem imun anak-anak anda.

Kedua-dua minuman yang enak ini membekalkan nutrien-nutrien utama untuk menyokong keperluan harian anak-anak. Menjaga kesihatan bukan hanya bermaksud bersedia untuk melakukan yang terbaik tetapi untuk menjadi lebih hebat.

Bersama-sama zink, yogurt enak ini juga mempunyai Phoculipids™

  PENGIKHTIRAFAN ‘HEALTHIER CHOICE’

 

Pilihlah makanan yang terbaik untuk anak-anak kita yang dapat membantu menyokong sistem imun mereka. Satu lagi kelebihan yang perlu anda pertimbangkan dan sangat saya syorkan Fernleaf CalciYum ianya adalah snek terbaik untuk anak anda kerana kedua-dua minuman susu kultur dan yogurt CalciYum mempunyai logo ‘Healthier Choice’ dari Kementerian Kesihatan kerana kandungan gulanya rendah.


PERCUMA BOBOIBOY TOY CAR

Walaupun promosi sudah lepas, anak-anak El sempat dapatkan koleksi toy car ini. Jika korang berkesempatan dan masih ada stok, dapatkan Boboiboy Toy Car percuma dengan setiap pembelian susu kultur Fernleaf Calciyum. 




Untuk info dan maklumat lanjut layari https://www.calciyum.com.my/

Healthy Gut Healthy Body

#FernleafCalciYum #ActiveMindActiveBody


Rabu, 30 Disember 2020

Natasya Riverside Caravan Park | Tempat Menarik di Perak | Tempat Mandi Manda di Perak

2:34 PTG 2
Natasya Riverside Caravan Park | Tempat Menarik di Perak | Tempat Mandi Manda di Perak

Tempat Menarik di Perak | Natasya Riverside Caravan Park | Cuti krismas hari tu balik kampung setelah sekian lama tak boleh merentas negeri. Adik beradik semua balik. Macam biasa..memang kecoh bila berkumpul ramai2..mula2 tak plan kemana2..tapi terkejut tergempor bila mak nak pergi jalan2..haha..ater last minit memang full semualah kan tapi alhamdulilah ada rezeki kami pergi bermalam tepi sungai dekat Natasya Riverside Caravan Park.




Senang jer exit tol Kampar..lepas tu belok kiri..jalan sikit belok kiri lagi. Jalan ke dalam sikit..jumpalah chalet tu.


Love dengan environment sekitar hutan kebun tu, sejuk mata memandang. Sayangnya hari kami sampai tu baru lepas hujan lebat. Ayor sungai naik. Ayor sungai dah macam Teh Tarik. Deraih ayornya uii..seriau. Tak dapatlah kami mandi petang tu..just pusing2 hutan kebun tu dan makan2 (bawa bekal dari rumah) di tepi sungai.










Sebelum nak pergi tu kak ipar sempat masak makan tengahari..dapatlah kami makan2 kat tepi sungai walaupun time tu ayor sungai tengah naik ekeke





Kome tengok ayor sungai deraih dan kaler teh tarik..tapi seronok dapat makan ramai2 dengan adik beradik tepi sungai


Sorang pakcik ni cakap..insyallah pagi esok ayor surut bolehlah kome mandi haha.

Natasya Riverside Caravan Park ni ada macam2 bilik..kome boleh stay kat van caravan, pondok, bilik, atau khemah. Masa kami nak booking semua penuh, tinggal 4 bilik jer. Memang cukup2lah untuk kami 4 family. Bilik ada yg ekon 2 katil queen dan ada yg kipas saja 3 katil single.



Van caravan tu kalau kome nak sewa 1 malam RM280..sekali tengok syok gak stay dalam tukan..macam bercamping style omputeh hihi

Alhamdulilah pagi tu kami tengok ayor dah surut, dah boleh mandi tapi sebelum tu kami breakfast dulu. Korang boleh jer request breakfast, lunch, dinner atau supper..diorang boleh buatkan. Hari tu kami order kopi o kosong..kan memalam sejuk..diorang hantar sampai depan pintu hihihi









Rupanya tempat ni owner dia Datin Munirah, kawan Dato Alif Syukri hihi



Lima Resipi Comfort Food Ayam Brand™ untuk Melangkah ke Tahun Baharu

9:15 PG 12
Lima Resipi Comfort Food Ayam Brandâ„¢ untuk Melangkah ke Tahun Baharu

Lima Resipi Comfort Food Ayam Brand™ untuk Melangkah ke Tahun Baharu| Comfort food’ adalah makanan ringkas yang pernah menjadi kegemaran di masa lampau. Ia mampu membawa kita kembali ke zaman sewaktu kecil, melangkah ke dapur melihat ibu atau nenek memasak makanan yang kita gemari disediakan dengan penuh kasih sayang. Mari melangkah ke Tahun Baharu dengan penuh kasih sayang, harapan dan semangat yang baru!

 

Ayam Brand telah menghasilkan lima resipi ‘comfort food’ yang mudah disediakan dan menyihatkan bagi mengembalikan nostalgia makanan lampau sambil membawa kegembiraan tahun baharu 2021. Resipi ringkas ini menggunakan bahan-bahan asas dapur yang biasa ditemui di rumah. Jika ketiadaan mana-mana bahan, gantikan sahaja dengan apa yang ada. Tiada masalah. Terokai lebih banyak Resipi Comfort Food di www.ayambrand.com.my/comfortfood







1. Nasi Goreng Sardin & Udang


Nasi goreng merupakan ‘comfort food’ yang serba guna dan wajib ada di rumah. Resipi Nasi Goreng Sardin dan Udang yang menyelerakan ini hanya memerlukan 8 bahan yang mudah didapati di rumah iaitu satu tin Ayam Brand™ Sardines in Extra Virgin Olive Oil, udang, telur, kicap, cili kembung merah, jagung manis, nasi yang telah ditanak dan minyak masak.

 

Pukul telur bersama-sama secubit garam, dan goreng. Semasa menggoreng, potong udang menjadi kepingan-kepingan panjang. Tiada udang? Gantikan dengan kepingan ayam atau daging. Atau cukup sekadar ada sardin sebagai sumber protein apatah lagi ia juga padat dengan Omega 3! Panaskan lebih banyak minyak, goreng kilas bahan-bahan selebihnya sehingga betul-betul masak, dan gaulkan kesemuanya dengan sempurna. Ringkas namun cukup berkhasiat.

 

Masa penyediaan bahan: 10 minit Memasak: 10 minit Hidangan: 2 orang





2. Paratel Makerel


Bagi penggemar kari, paratel iaitu sejenis masakan kari kering dengan hanya sedikit kuah seharusnya menjadi makanan asas yang lazat dan mudah disediakan. Malah memasaknya pun lebih cepat berbanding memasak kari biasa!

 

Anda perlukan satu tin Ayam Brand™ Mackarel in Tomato Sauce, daun kari, bawang merah yang dihiris, cili merah, serbuk cili, limau nipis dan garam. Ramuan yang biasa sahaja namun apabila digabungkan mampu membangkitkan selera! 

 

Panaskan minyak, lalu tumis bawang, daun kari dan cili merah sehingga berbau harum. Masukkan makerel dengan sos tomato dan tekan dengan lembut. Perah limau nipis dan tambahkan serbuk cili serta garam secukup rasa. Biarkan masak sehingga sedikit kering, kemudian hidangkan dengan nasi, roti atau capati. 

 

Masa penyediaan: 5 minit Memasak: 10 minit Hidangan: 4 orang





3. Loco for Cacao

 

Masih ingat lagi semasa ibu membancuh minuman coklat panas di waktu malam yang hujan dan sejuk? Sedap dan mampu memanaskan badan. Kembalikan tradisi ini dengan membancuh minuman berkhasiat gabungan Timur dan Barat yang kami panggil Loco for Cacao. Campurkan 80ml Ayam Brand Coconut Super Light dengan serbuk minuman coklat kegemaran anda, 20ml sirap vanila dan 10ml sirap kayu manis. Untuk lebih rasa, hiaskan dengan kelapa bakar.

 

Masa penyediaan: 5 minit Membancuh: 5 minit Hidangan: 4 orang






4. Mufin Pastri Saba


Minum petang dengan karipap pusing dan kuih-muih yang dibeli dari makcik di seberang jalan merupakan sebahagian daripada keindahan hidup di Malaysia.

 

Mufin pastri saba yang dibakar ini padat dengan kebaikan Omega 3. Bentangkan doh pastri lapis yang dibeli di kedai. Gunakan mangkuk untuk membuat bentuk bulat. Letakkan di dalam panci mufin kemudian isikan dengan Ayam Brand Chilli Saba atau Ayam Brand Saba Mayo ditambah dengan jagung manis, cili hijau yang dihiris dan bawang hijau. Bakar sehingga berwarna keperangan dan ia sedia untuk dihidang.

 

Masa penyediaan: 10 minit Memasak: 20 minit Hidangan: 12 orang





5. Pastri Pinwheel Saba


Meskipun kita tidak digalakkan kerap makan di luar buat masa ini, kita masih boleh membuat kafe sendiri di rumah! Pastri ini sesuai dimakan sambil menunggu janji temu di Zoom.

 

Cuba kaedah baru membuat sandwic telur dadar pedas yang pernah dibuat oleh nenek.

 

Mulakan dengan asasnya iaitu pastri lapis segera. Sapukan campuran dua tin Ayam Brand Saba atau Ayam Brand Tuna in Chili, jagung, serbuk kari, keju dan ketumbar, kemudian gulung. Potong pastri yang telah digulung tadi menjadi hirisan setebal 2cm, letakkan di atas dulang yang dilapik, sapukan pelicau telur dan bakar sehingga keperangan.

 

Masa penyediaan: 10 minit Memasak: 20 minit Hidangan: 12 orang


Layari laman Facebook Ayam Brand Malaysia dan sertai peraduan Memories with Ayam Brand dan kuiz lain untuk berpeluang memenangi kalendar Ayam Brand 2021!

 

Terokai lebih banyak resipi yang enak dan mudah disediakan daripada Ayam Brand di  https://www.ayambrand.com.my/recipe/recipes-video.html, laman Facebook https://www.facebook.com/ayambrandmalaysia dan Instagram  https://www.instagram.com/ayambrandmy/ bagi menambah pilihan makanan berkhasiat untuk si kecil. Kekal selamat dan kekal sihat.