LIFESTYLE BLOGGER

Sabtu, 13 Oktober 2018

KEBAIKAN SUSU FERNLEAF 100% MMMMM SEDAPNYA DARI NEW ZEALAND

6:52 PTG 11
KEBAIKAN SUSU FERNLEAF 100% MMMMM SEDAPNYA DARI NEW ZEALAND
Siapa suka minum susu angkat tangan?Siapa yang tak suka susu, pasti lepas ini akan suka minum susu semestinya dari Fernleaf. Teruskan membaca.


El dan keluarga memang suka minum susu. El dan suami suka minum susu low fat dan anak-anak pula tentunya susu perisa coklat. Susu ini adalah sumber tenaga kita untuk cergas dan sihat sepanjang hari. Susu ini sedap diminum begitu atau dicampur dalam makanan seperti oat, coco crunch dan ikutlah citarasa korang. 


El memang tiap kali pergi barang dapur, pasti akan belikan sekotak dua untuk dijadikan stok minuman di rumah. Tak sangka ye, susu Fernleaf sekarang dah ada disediakan dalam pek UHT baru. Mudah dan sesuai untuk seisi keluarga. Boleh juga dibawa kemana-mana tanpa alasan supaya kita dan keluarga kita hebat, sihat dan bertenaga sepanjang masa. 


Kenapa Fernleaf UHT 100% Mmmmm sedap dan terbaik untuk anda dan keluarga anda

1) 100% Mmmmm

Kalau korang nak kelihatan hebat, sihat dan bertenaga, kenalah minum susu Fernleaf 100% Mmmmm. Sekarang Fernleaf dah tersedia dalam pek UHT. Beli dan minumlah dimana saja korang berada. Janji korang akan lebih nampak muda,  sihat dan bertenaga.

Susu Fernleaf 100% Mmmmm ini dilengkapkan dengan nutrien-nutrien penting seperti protein, vitamin A dan D serta kalsium bagi meningkatkan pengambilan nutrisi dan tenaga. Jangan bagi alasan korang tak ada masa nak minum susu hokeyyyyy 


2) Pakar Tenusu
Susu Fernleaf UHT ini dibungkus dengan 100% Trusted GoodnessTM dari New Zealand. Mereka sangat serius untuk menghasilkan tenusu yang terbaik. Tidak hairanlah mereka mempunyai pengalaman lebih dari 140 tahun dalam perladangan tenusu untuk memastikan kualiti tertinggi pada setiap peringkat pengeluaran susu.


3) Meragut rumput secara bebas
Bila kita terfikir tentang negara New Zealand tentunya kita akan terbayang tentang lembu-lembu New Zealand yang comel-comel tu. Bilalah El dapat pergi ke sana tengok secara live lembu-lembu dan lihat sendiri pengeluaran tenusu diorang ermm. Ha..korang nak tahu tak kenapa lembu-lembu tu semua berkeliaran bebas di kawasan rumput yang lapang tu?

Kalau korang nak tahu, mereka ingin melepaskan lembu-lembu itu meragut rumput secara bebas tanpa terkurung dalam kandang. Disebabkan iklan di sini sejuk, tanahnya yang subur, kadar hujannya yang baik serta cahaya matahari yang banyak menjadikan ianya salah satu tempat yang terbaik untuk menghasilkan susu. Baruku tahu. Faktor pemakanan dan persekitaran juga memberi kesan untuk penghasilan susu yang terbaik.


4) Menghasilkan susu secara semulajadi
Sebagai sebuah negara yang pakar dalam rumput yang tumbuh. Lembu yang dijaga dengan baik yang diberi makan rumput semula jadi adalah lembu yang sihat; dan menghasilkan lembu yang sihat susu berkhasiat berkualiti tinggi.

Korang pun tahu kan kawasan rumput dimana lembu-lembu New Zealand ni makan rumput so cantik. Memang satu wishlist lah kalau dapat pergi New Zealand ni nak tengok lembu haha. Disebabkan rumput yang berkualiti tinggi, iklim yang selesa, udara bersih dan air, lembu akan menghasilkan susu secara semula jadi tanpa memerlukan apa-apa bentuk susu booster. Korang tak payah risau dah susu fernleaf ni memang terbaik dari ladang. Ladang pun bersih. Lembu pun comel dan gemuk-gemuk dijaga rapi ok. Apalagi yang engkau dustakan. Nak minum susu kenalah yang terbaik bukan?


5) Dibuat dengan 100% Susu dari New Zealand
Korang jangan risau Fernleaf 100% susu dari New Zealand ini disahkan halal oleh New Zealand Islamic Development Trust (NZIDT), yang diiktiraf oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM). Dah lah sedap dan halal. So korang bolehlah minum setiap hari tanpa was-was. 


Pengalaman El dan keluarga dengan Susu Fernleaf 100% Mmmmm

Sarapan pagi

Terima kasih Fernleaf sebab mengeluarkan pek UHT yang senang diminum dan dibawa ke mana-mana. Memudahkan setiap pagi El sebagai ibu yang berkerjaya. Setiap pagi kami sekeluarga dapat minum susu Fernleaf sebagai sarapan pagi sebelum ke sekolah dan pejabat. 

Budak-budak ini seronok sangat dapat minum susu Fernleaf. Selalunya diorang akan makan sekali dengan coco crunch. Ceria dan bertenaga betul diorang.


Anak2: Mama mama..hari ini kita breakfast apa?
Mama: Hari ini special sikit..ada susu fernleaf
Anak2: apa itu susu fernleaf mama?
Mama: Haaa kalau nak tahu susu Fernleaf Malaysia ni susu paling terbaik di dunia sebab dia diperbuat daripada 100% susu dari New Zealand penuh dengan protein yang berkualiti tinggi, vitamin A dan D
Anak2: Oooo yang ada lembu-lembu banyak2 yang cantik2 kat sana tu kan mama
Mama: haha ye ye..nanti suruh abah bawa kita pergi New Zealand tengok lembu-lembu tu dan tengok diorang buat susu ni kay
Anak2: 100% Mmmmm sedaplah susu ni mama..ada lagi tak?

Pagi-pagi terasa sejuk macam dekat New Zealand. Mama El pula teringin nak minum susu panas dengan cookies oat. Mujur ada susu fernleaf full cream. Mama El panaskan saja dan cicah dengan cookies oat. Wow syahdu sungguh fefeling berada di negara New Zealand sambil melihat lembu-lembu bebas meragut rumput hihi

Snack petang

So ini pertama kali El dan keluarga mencuba susu Fernleaf. Berebut-rebut anak-anak nak minum susu dan mendeko hiasan yang kami dapat dari pihak Fernleaf. Kebetulan kami hujung minggu lepas kami beriadah di padang permainan dan bawa sekali bekalan susu Fernleaf. Budak-budak lepas bermain tentu letihkan. Tenaga pun dah kurang. So kita stop dan minum susu dulu untuk tambah tenaga balik dengan minum susu Fernleaf yeayy!!!Budak-budak tu semua bukan main gembira dapat minum susu fernleaf. Katanya 100% Mmmmm sedaplah mama


We have fun with Fernleaf


Mama..terbaiklah susu ni


Mama..nak lagi!!


Mama..susu apa yang terbaik untuk kami?


100% Mmmmm sedapnya


Mama pun tak terlepas untuk minum susu fernleaf ni. Mama baru lepas joging 5km. Mujur ada fernleaf perisa coklat. Sekarang mama boleh minum bila-bila masa sahaja dengan pek UHT. Mama bertenaga kembali yeay


Budak kecil paling excited untuk mencuba straw hipster dari Fernleaf. 


We love Fernleaf. Thank you Fernleaf


Kami sekeluarga sukakan susu Fernleaf. Cepat-cepat dapatkan di pasaran sekarang dengan pek UHT 1liter dan 200ml dengan 3 perisa, coklat, full cream dan low fat 

Khamis, 11 Oktober 2018

RESEPI ODEN | ODEN FAMILY MART VIRAL

10:52 PG 8
RESEPI ODEN | ODEN FAMILY MART VIRAL
Baru-baru ni facebook dengan instagram viral tentang oden family mart

Aduhhh kenapalah jauh sangat. Teringin betul nak rasa

Mujurlah ada yang viralkan resepi oden ni. Resepi pun senang nak matey haha. Jom kita try buat oden di rumah.

Bahan2 mudah jer..
1 paste asam pedas adabi
2 paste tomyam adabi
(Sup siam adabi-ada juga yang letak tapi El tak letak pun)
Fishball and the geng (beli kat tesco or hypermarket)
Air
Garam
Perasa


Caranya:
Rebus air..masukkan paste dan bahan2 fishball and the geng
*(Kalau ramai kerabat..byklah paste pakai)
Tambah garam dan perasa. Siap




Boleh buat ala2 stembot tambah mee ketiau bihun megi dan sayuran..mmg meletop 

Rabu, 10 Oktober 2018

AWE NASI AYAM BUDU | TEMPAT MAKAN BEST DI PULAU PINANG

4:27 PTG 5
AWE NASI AYAM BUDU | TEMPAT MAKAN BEST DI PULAU PINANG
Awe Nasi Ayam Budu | Tempat Makan Best di Pulau Pinang

Banyak tempat makan yang best di Pulau Pinang yang El nak share dengan korang. Antaranya Awe Nasi Ayam Budu ni. Awe Nasi Ayam Budu ni terletak di Pasar Malam Bayan Baru berhampiran dengan Bukit Jambul Mall. Memang dah lama tok laki ajak pi sini tapi asyik tutup jer. Mungkin kebetulan hari tu minggu hari raya haji kut. 

Alhamdulilah minggu lepas dapat juga merasa nasi ayam budu si awe ni ha. Untuk bebudak tu El order nasi ayam budu, tok laki pulak dah makan kat rumah dan El pulak order bihun hailam. 


  

Bagi el oklah cuma ayam tu sikit dan kecik sangat. Bawang tu budak-budak manalah makan. El tolong perabiskan semua haha. Lagi satu El ni memang hantu budu. Kalau set tu ada telur dadar+ayam+sayur sikit dan budu memang terbaik haha. Bihun hailam tu pun ok juga. Tentang harga sepinggan tu El lupa nak tanya sebab tukang bayarnya tok laki hihi

Selain nasi ayam budu, diorang juga ada pilihan menu yang bergoreng dan tomyam. Jom pekena nasi ayam budu 


Isnin, 8 Oktober 2018

MENGELILINGI DUNIA DENGAN CITARASA 7 CONTINENTS BUFFET DINNER DI ROYALE CHULAN PENANG

4:12 PTG 10
MENGELILINGI DUNIA DENGAN CITARASA 7 CONTINENTS BUFFET DINNER DI ROYALE CHULAN PENANG
Hai semua
Jumaat lepas El dan sekeluarga dijemput untuk menikmati bufet dinner di Hotel Royale Chulan Penang. Kali ini sangat menarik temanya iaitu Mengelilingi Dunia dengan Citarasa 7 Benua (Travel The World with your taste buds with Royale Chulan Penang's All New 7 Continents Buffet Dinner).

Tak payah pergi jauh2 nun ke luar negara, di Royale Chulan Penang korang boleh menikmati menu-menu dari 7 Benua yeay!



Tetamu yang melawat Cafe Sri Tanjung di Royale Chulan Penang dijemput untuk mengembara sambil menikmati menu-menu dengan pelbagai citarasa serta pengenalan tema bufet terbaru dari Royale Chulan Penang 'Buffet Dinner 7 Benua.



Untuk pengetahuan korang, tema ini dinspirasi dari Executif Sous Chef, Chef Khamarullizad Hassan dimana beliau selalu ke luar negara telah membawa pengalaman masakannya dari luar negera ke dapur hotel dengan menonjolkan bahan-bahan dan herba yang menarik dalam menu terbarunya. Di dalam menunya, beliau akan menunjukkan cara yang berbeza menggunakan bahan-bahan untuk menghasilkan gabungan rasa yang enak dan memberi satu kelainan dan kesan pada tetamu



Menurut General Manager Royale Chulan Penang, Philip Theseira makan malam 7 benua ini melengkapkan koleksi khas hidangan makan bertemakan hujung minggu. Bufet ini memperkenalkan pengalaman bufet yang menarik yang menyediakan tetamu tempatan dan antarabangsa menikmati pilihan makanan yang inovatif dan tidak dapat dilupakan dari 7 benua ini.



Sebelum kita pergi terjah hidangan 7 Benua yang lain, El dah tak sabar nak rasa Roast Beef Striploin yang sangat mengoda yang dihidangkan di bahagian pintu masuk ke Cafe Sri Tanjung. Dia punya daging tu mengancam jiwa. 




Memang sedap. Ranggup di luar, lembut di dalam dengan sos blackpepper dan segala kentang dan sayur memang terbaik.

Jom teman El mengembara menikmati menu-menu dari 7 Benua ini. Bahagian El paling suka dan menyelerakan ialah bahagian North, South dan Antartika. Memang kena dengan selera El. Terasa herba-herba yang ada dalam semua masakan dari 3 benua tu.





Roast Chicken with Mushroom Sauce and Couscous


Stir Fried Squid with Dried Chilli & Blackpepper


Stir Fried Vegetables with Mushroom & Oyster Sauce


Lamb Moussaka


Crispy Fried Nestum Prawn


Stuffed Chicken Kiev

Tidak sah kalau Benua Asia tidak dihidangkan dengan nasi. Kali ini pihak hotel menyediakan nasi briyani dengan dhalca kambing. Memang sedap kombinasi yang terangkat hihi



Nasi Briyani


Ayam Masak Madu


Seafood Jambalaya


Dhalca Kambing


Baked Oyster Sabayon

Jom kita sambung lagi pengembaraan kita dengan menu-menu yang lain. Kali ini hidangan paling meletop ialah Seafood On Ice. Ada ketam, udang, kepah yang segar dihidangkan bersama sos yang sedap. 





Selain itu juga ada pelbagai salad, kerabu, sotong kangkung pun ada, nyonya prawns kerabu, imam balidi, Squid Mediterranean salad dan Smoked Salmon with Condiments


Bahagian terakhir Sweet Adventure. Banyak menu pencuci mulut kali ini, El suka puding roti dia sedap. So far puding roti yang paling sedap El rasa hehe. Suami El pun suka. Lagi satu cookies dia pun sedap. Kitaorang banyak kali ulang alik makan cookies tu. Sampai sekarang teringat-ingat.



Puding roti


Pelbagai dessert yang enak antaranya Assorted Mini Red Fruit Jelly, Assorted Home Made Cookies, Mini Chocolate Moist Cake, Longan Jelly, Strawberry Pudding, Chocolate Truffle.

Terdapat banyak lagi menu-menu yang korang boleh dapati di sini seperti Char Koay Tiao, Mee Rebus dan Ais Kacang pun ada tau. 

Harga 
Adult RM75nett
Child/Citizen RM50nett

Makan malam bufet benua 7 boleh didapati setiap hari Jumaat dari 5hbb. November 2018 dan seterusnya dari 6.30 malam hingga 10 malam di Cafe Sri Tanjung. Terdapat 4 menu akan bertukar setiap minggu. 

EXLCUSIVE DISCOUNT!!!!

Yes!korang boleh enjoy 20% diskaun dengan menggunakan PROMO CODE 'RCPEL7C" Valid 5/10/18-2/11/18
Korang boleh skrin shoot atau simpan promo code ini dan semasa booking just bagi tahu tentang promo code ini sahaja. 



Sebagai tambahan kepada 7 benua makan malam bufet, kerana permintaan popular oleh orang ramai, terdapat beberapa promosi makanan dan minuman yang sedang berjalan di pelbagai kedai makanan di hotel. Antara promosi berterusan termasuklah:

1. Saturday Seafood Buffet from 6.30 pm to 10.00pm (Sri Tanjung Cafe)
2. The Sunday High Tea from 12.30 pm to 4.00pm (Sri Tanjung Cafe)
3. Set Lunch Special Monday to Saturday from 12.00pm to 2.30pm (Sri Tanjung Cafe)
4. Executive Set Lunch Monday to Saturday from 12.00pm to 2.30pm (The Spice Restaurant)
5. Fusion Dinner Saturday to Thursday from 7.00pm to 10.30pm (The Spice Restaurant)
6. Dining Under The Stars Friday to Sunday from 7.30pm to 10.00pm (Poolside)

Royale Chulan Penang juga menawarkan promosi 3 promosi percuma 1 percuma untuk semua bufet bertemakan hujung minggu mereka termasuk makan malam bufet baru 7 benua. Tawaran ini terpakai untuk harga dewasa sahaja. 

Untuk sebarang pertanyaan dan booking sila hubungi 04-2598888 ext 8910 
www.royalechulan-penang.com