LIFESTYLE BLOGGER

Selasa, 3 Mac 2020

TIPS PENJAGAAN RAMBUT DENGAN SAFI SHAYLA BOTANICAL SILK | 5X HYDRA THERAPY

10:53 PG 19
TIPS PENJAGAAN RAMBUT DENGAN SAFI SHAYLA BOTANICAL SILK | 5X HYDRA THERAPY
Bagaimana korang menjaga rambut eh?Lagi-lagi yang bertudung?Ramai dikalangan wanita yang memakai tudung kurang prihatin tentang penjagaan. Yelah dah bertutup siapa nak tengokkan. Hey salah tu, wanita bertudung lagilah kena jaga tau. Wanita bertudung juga perlukan penjagaan rambut yang rapi, kalau tak jaga, rambut korang akan berbau, banyak kelemumur, rosak dan gugur. 

Tips Penjagaan Rambut Untuk Wanita Bertudung

1. Tidak perlu basuh rambut setiap hari. 2 atau 3 hari sekali sudah memadai. Cuci rambut anda 2 jam sebelum memakai tudung.
2. Keringkan secara semula jadi tanpa pengering rambut
3. Pilih fabrik tudung yang sesuai
4. Rehatkan rambut sebaik sahaja sampai dirumah. 
5. Syampu rambut dengan produk yang sesuai dengan Safi Shayla Botanical Silk. 


Safi Shayla Botanical Silk

Bagi memastikan rambut sentiasa berada dalam keadaan bersih dan segar, sangat penting agar wanita tampil lebih yakin dengan apa jua keadaan. Lebih 80% wanita di negara ini memakai hijab/bertudung sepanjang masa dan kini ianya menjadi satu trend fesyen.

Mengikut aliran semasa dan gaya hidup terkini pengguna yang sentiasa berubah, Safi tampilkan 3 jenis syampu rambut di pasaran yang mengekalkan kesegaran berpanjangan, menjadikan rambut kekal sihat, segar dan  bermaya.


Kenapa Memilih Safi Shayla Botanical Silk

Kami pilih SAFI Shayla Botanical Silk kerana banyak kelebihannya terutama pada yang bertudung macam kami ni. Kami ni kalau hangpa nak tau, kerja dari pagi sampai ke petang dan kadang kadang kena kerja kat luar. Panas uii. Kami memang rasa tak selesa bila bertudung ni mulalah kepala berpeluh. Lepas tu rambut jadi berbau, kelemumur keluaq dan rambut start gugur. Memang rasa stress hangpa hoiii


Dah bertahun tahun El merupakan pengguna produk Safi. Termasuklah untuk penjagaan rambut, Safi tetap pilihan El. Pelbagai produk penjagaan rambut yang terbaik dari Safi tetapi baru-baru ini Safi telah mengeluarkan Safi Shayla Botanical Silk


Jadinya Safi adalah penyelamat kami. Safi Shayla Botanical Silk ni best sangat hangpa hoii. Rambut hangpa jadi wangi sangat!!! Kami suka!!! Lagi satu rambut jadi ringan dan lembut selepas dicuci. Bau kepam, masalah rambut dan kulit kepala dah tak ada hoii

SAFI Shayla Botanical Silk ini banyak kelebihannya terutama pada yang bertudung macam El. Tak bertudung pun boleh pakai juga. Seisi keluarga boleh pakai tau


Kelebihan lain Safi Shayla Botanical Silk 

🌸Bau wanginya boleh bertahan sehingga 48 jam

🌸SAFI SHAYLA Botanical Silk Shampoo diformulasikan dengan 100% Actan Botanical dan 0% Paraben * - kaya dengan nutrien untuk memanjakan rambut dari akar ke ujung dengan aroma segar yang unik tahan lama hingga 48 jam **.

🌸Campuran Sutera Botanikal dengan Lipid Layer Enhancer membantu mengekalkan kelembapan sambil menguatkan & memulihkan cahaya semulajadi untuk kilauan halus & rambut yang boleh diurus.

🌸Organik Habbatus Sauda
Sumber nutrien kaya untuk melindungi dan menyuburkan kulit kepala.

🌸Minyak Argan
Meninggalkan rambut lebih lembut, sutera, lebih mudah diurus dan menambah bersinar yang sihat dan menarik

🌸Rose Oil
Mengembalikan kelembapan & lipid semulajadi untuk rambut yang kusam dan tidak teratur untuk rambut kilau halus.

🌸Chamomile Oil
Chamomile oil ni sangat bagus untuk korang yang ada masalah rambut yang rapuh dan mampu menyihatkan dan menguatkan rambut korang.

🌸Sunflower Oil
Minyak bunga matahari banyak digunakan oleh jenama syampu yang lain juga kerana ianya sangat bermanfaat untuk rambut yang kering dan kusam

Untuk Safi Shayla Botanical Silk ini ada 3 jenis syampu.

Silky Sheen Care


Intense Nourishment
 

Hair Fall Rescue

 

Kami memang recommend sangat kat hangpa produk Safi ni sebab lagi satu produk Safi Shayla Botanical silk ni tiada pewarna, alkohol SLS dan tiada animal testing.

Hangpa boleh dapatkan Safi Shayla Botanical Silk ini di pasaraya besar, online seperti Lazada, Shopee, Watsons online dan banyak lagi.

Rabu, 26 Februari 2020

CARI JAWATAN KOSONG DI KERJAKOSONG.CO

2:43 PTG 8
CARI JAWATAN KOSONG DI KERJAKOSONG.CO

Pelbagai definisi Kerjaya boleh ditarifkan tetapi membawa maksud yang sama. Antaranya definisi kerjaya adalah untuk berjaya dalam kerjaya kita perlu buat kerja dengan ada minat yang tinggi dan sepenuh hati yang mana akhirnya kita sendiri akan puas dengan apa yang dilakukan serta hasilnya. Malah kerjaya juga merupakan satu rangkaian pekerjaan yang melibatkan diri seorang individu. Sesetengah individu mungkin akan kekal dengan satu pekerjaan sahaja sepanjang hidupnya sementara individu yang lain mungkin akan bertukar-tukar silih berganti.

 

Pemilihan kerjaya pada masa kini merupakan satu cabaran besar yang perlu dilalui oleh semua individu yang bakal menempuhi alam pekerjaan. Secara umum, kerjaya boleh dibahagikan sekurang-kurangnya kepada lapan bidang utama:

1. Bidang kewangan/perniagaan/hartanah
2. Bidang penulisan dan komunikasi
3. Bidang saintifik/perubatan
4. Bidang perkeranian dan pentadbiran
5. Bidang seni reka dan kreatif
6. Bidang teknikal
7. Bidang keusahawanan
8. Bidang perkhidmatan


Tahukah anda Malaysia mempunyai lebih daripada 700,000 orang penganggur yang mencari jawatan kosong 2020 ? Kadar pengangguran kian meningkat gara-gara gaji yang ditawarkan rendah dan skop kerja tidak sesuai.

KERAJAAN akan melancarkan inisiatif #MalaysiaKerja bertujuan mewujudkan peluang pekerjaan yang lebih baik untuk belia dan wanita sekali gus mengurangkan kebergantungan terhadap pekerja asing berkemahiran rendah.



Sebenarnya banyak jawatan kosong yang ada di Malaysia sama ada popular atau tidak. Antara jawatan yang kerap dicari termasuk jawatan kosong sabahkerja kosong kelantanjawatan kosong terengganu dan jawatan kosong spp.

Jawatan-jawatan kosong ini antara paling ramai orang cari dan orang minat. Mungkin kerjanya menarik dan gajinya setimpal dengan pekerjaan. Mungkin juga ada yang minat untuk berbakti kepada masyarakat tanpa mengira gaji.

CARI JAWATAN KOSONG DI KERJAKOSONG.CO

Peluang kerjaya pada masa kini tidak lagi terbatas kepada kerjaya seperti doktor, guru, jurutera, peguam dan sebagainya. Seiring dengan perkembangan teknologi, 2020 dan keterbukaan masyarakat pada masa kini, wujud pekerjaan seperti ethical hacker, web designer, web developer, professional diver, professional skateboarder, kartunis, ahli sukan profesional dan sebagainya

Bagi mereka yang meneruskan kerjaya yang diminati boleh sahaja cari jawatan kosong , boleh lawati portal KerjaKosong.Co dan tengok jawatan kosong yang anda minati. Di dalam portal jawatan kosong ini, terdapat pelbagai pilihan jawatan kosong kerajaan dan juga jawatan kosong swasta.


Pencarian kerja anda akan lebih mudah dengan adanya laman web ini. Laman web ini memberikan info-info kerja kosong yang terbaru, tepat , dan berserta tips mudah dapat kerja. Sama ada kerja kosong dari sektor kerajaan mahupun kerja kosong dari sektor swasta.

Sekarang semua dihujung jari. Apa sahaja yang anda ingin tahu, search google adalah tempat yang wajib anda lawati. Tetapi bagi mereka yang selalu search google mencari laman web pekerjaan, mungkin anda pernah rasa bengang dan kecewa kerana terlalu banyak laman web yang pelik-pelik yang "kononnya" memaparkan jawatan kosong yang terkini, padahal jawatan tersebut tidak wujud atau sudah tamat tarikh permohonan.

Jadi kalau anda rasa tidak mahu ditipu, rasa stress dan kecewa, pastikan anda hanya berada di saluran yang betul dan semak jawatan kosong di laman web KerjaKosong.Co sahaja ye! Jangan lupa bookmark portal kerja kosong ini dan selalu check setiap hari. Anda juga boleh berkongsi maklumat tentang peluang pekerjaan kerja kosong ini pada rakan-rakan anda. 

Sabtu, 22 Februari 2020

JOM RAMAI-RAMAI KE MATTA FAIR 2020

1:30 PTG 7
JOM RAMAI-RAMAI KE MATTA FAIR 2020

Ada tak yang tengah menunggu apa-apa berita mengenai MATTA Fair tu? Kalau dah kaki melancong tu mustahil la tak ada. El rasa ramai je yang tengah menunggu perkhabaran mengenai MATTA Fair ni kan. So, El akan share sedikit info mengenai MATTA Fair. Kalau diikutkan, MATTA Fair ni akan berlangsung pada bulan Mac dan September seperti yang berlaku pada tahun-tahun sebelum ni. Tetapi disebabkan beberapa faktor yang tak dapat dielak, ia terpaksa di tangguhkan sehingga ke bulan Mei.


Ia dianjurkan oleh pihak MATTA sendiri which is full name nya ialah Malaysia of Tour & Travel Agents dan persatuan ini dikelolakan oleh Kementerian Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan Malaysia. Seperti tahun-tahun yang sudah, ia diadakan secara besar-besaran di PWTC dan masih dikekalkan di situ bagi tahun 2020 ini disebabkan review positif daripada pengunjung di mana ia lebih mudah diakses kerana mempunyai banyak pengangkutan awam yang tersedia. Tiket masuk bagi MATTA Fair pula ialah RM4 seorang. 


MATTA Fair atau dikenali juga sebagai expo pelancongan ini merupakan acara tahunan bagi agensi-agensi pelancong di Malaysia. Jadi, pada yang belum tau, apa yang boleh dijangkakan daripada MATTA Fair 2020 promotion package? Jawapan El, sangat banyak. Jika MATTA Fair pada tahun lepas mempunyai 293 pempamer yang menyertai expo ini, jadi apa yang El jangkakan, jumlah itu bakal bertambah pada tahun ini kerana begitu banyak kesan positif dan keuntungan yang diperolehi daripada MATTA Fair yang lepas. Jadi secara tidak langsung, sudah pasti banyak agensi yang dapat menawarkan pakej-pakej percutian pada harga yang tidak masuk akal kepada kita.


Sepanjang expo pelancongan ini berlangsung, ia boleh dibahagikan kepada 3 bahagian utama bagi memudahkan kita untuk mencari booth dan agensi yang dapat menawarkan pakej percutian menarik.

Pakej Percutian Antarabangsa

Di bahagian ini, ada banyak agensi-agensi pelancongan yang bakal memberi tawaran-tawaran pelancongan diluar jangkaan. Menurut rekod yang dicatatkan pada MATTA Fair 2019, antara negara yang menjadi pusat tumpuan pengunjung ialah Korea Selatan, Japan, Vietnam, Thailand, Australia, Turki dan banyak lagi. Pakej percutian secara berkumpulan ke luar negara adalah yang terlaris dan jika tidak ingin melepaskan peluang ini, wajib datang ke MATTA Fair 2020.

Pakej Percutian Domestik

Berlainan pula bagi percutian di dalam negara. Jika berminat untuk mendapatkan pakej percutian di dalam negara, boleh lah berkunjung ke booth Lembaga Pelancongan Negeri bagi mendapatkan info-info terkini mengenai destinasi-destinasi pelancongan yang menarik. Selain daripada mencari pakej percutian, ramai juga pengunjung yang mencari pakej murah bagi pas masuk untuk beberapa taman tema yang terkemuka di Malaysia. Antaranya yang terkenal ialah LEGOLAND, Sunway Lagoon, Desaru Theme Park, dan beberapa lagi taman tema yang lain. Jadi kalau bercadang untuk menghabiskan masa untuk melancong di dalam negara sahaja, boleh la start survey tawaran terbaik yang ada di bahagian pakej domestik ini.

Bahagian Pakej Umrah

Seperti yang kita tahu, pakej bagi umat islam untuk melakukan umrah bukanlah murah bagi sesetengah rakyat di Malaysia. Tetapi jika ingin cuba mendapatkan tawaran pakej umrah yang lebih murah daripada harga biasa, boleh lah survey di MATTA Fair ini. Banyak agensi-agensi yang terbaik hadir sebagai pempamer bagi menawarkan pakej umrah pada harga yang berpatutan, murah dan mampu milik. Mana tahu, jika ada rezeki, tawaran yang disediakan di sana dapat memenuhi bajet yang ada untuk menunaikan umrah pada masa akan datang. 


Janganlah berputus asa dan bersedih jika kita tidak berpeluang untuk datang ke MATTA Fair ini. Kita tidak akan rugi kerana masih terdapat lagi platform yang boleh digunakan bagi merebut tawaran-tawaran menarik untuk percutian nanti. Korang boleh cuba menggunakan aplikasi Traveloka sebagai pilihan kedua. Ramai yang masih beranggapan bahawa Traveloka hanya satu aplikasi yang berfungsi untuk menempah hotel penginapan. Mereka silap. Kini Traveloka sudah pun memulakan langkah dengan menawarkan perkhidmatan untuk mencari tiket-tiket penerbangan di dalam dan diluar negara. 



Sebagai contoh, korang boleh mendapatkan harga promotions on Jetstar flights sebagai syarikat penerbangan untuk ke destinasi-destinasi menarik di dalam negara dan negara di benua Asia. Selain daripada itu, boleh juga membandingkan harga-harga airline di Traveloka bagi memudahkan membuat pilihan mengikut bajet percutian ada. Nasihat El, jangan lupa untuk melihat juga pembelian pas masuk secara online ke tempat-tempat menarik seperti taman-taman tema, Aquaria, LEGOLAND dan banyak lagi yang telah ditawarkan oleh Traveloka.

Khamis, 20 Februari 2020

GAMBAR ZAHIRAH MACWILSON DAN AIMAN HAKIM RIDZA | MALAM BERINAI

1:26 PTG 3
GAMBAR ZAHIRAH MACWILSON DAN AIMAN HAKIM RIDZA | MALAM BERINAI
Zahirah Macwilson dan Aiman Hakim Ridza - Selain Emma Maembong yang telah pun bernikah pada Tanggal 20 Februari 2020, hari ini juga bakal menjadi tarikh yang bermakna dan istimewa buat pasangan sama cantik sama padan, Zahirah Macwilson dan Aiman Hakim Ridza yang akan menamatkan zaman bujang mereka. Mengikat tali pertunangan pada Jun tahun lalu, mereka bakal melangsungkan pernikahan hari ini selepas dua tahun menyulam cinta.
Sebelum mereka dinikahkan, majlis malam berinai Zahirah dan Aiman yang cukup meriah dengan tema Bollywood mewah serta eksklusif.  Majlis tersebut hanya dihadiri oleh ahli keluarga dan teman rapat sahaja.

Mengenakan busana berwarna merah, pelakon wanita itu kelihatan begitu cantik dan anggun sekali persis heroin Bollywood.







GAMBAR NIKAH EMMA MAEMBONG | 20.2.20

1:01 PTG 2
GAMBAR NIKAH EMMA MAEMBONG | 20.2.20
GAMBAR EMMA MAEMBONG NIKAH DENGAN JURUTERBANG - Hari ini 20.2.20 adalah tarikh yang cantik. Ramai rasanya yang memilih tarikh ini untuk majlis-majlis penting seperti perkahwinan, bertunang dan sebagainya. Tup-tup terkejut juga dengan pelakon cantik cute mute, Emma Maembong sah bergelar isteri kepada juruterbang, Muhammad Shazli Azhar hanya dengan sekali lafaz pada majlis pernikahan secara tertutup yang diadakan di Bukit Damansara, sekitar jam 11.58 pagi tadi.
Emma menerima mas kahwin sebanyak RM2000 dan senaskhah Al-Quran serta tujuh dulang hantaran berbalas lima dulang. Bagaimanapun, wang hantaran dirahsiakan atas permintaan keluarga
Pasangan pengantin baru itu kelihatan cantik dan segak dalam busana serba putih rekaan pereka fesyen terkenal, Ezuwan Ismail.




Tahniah, semoga bahagia hingga ke syurga amin

Sabtu, 15 Februari 2020

THE BEST AYAM PASU DI GOLDEN SANDS RESORT PENANG | KAMPUNG BUFFET

10:49 PG 1
THE BEST AYAM PASU DI GOLDEN SANDS RESORT PENANG | KAMPUNG BUFFET
Salam semua. Pernah tak makan ayam pasu?At least korang pernah tak dengar tentang ayam pasu?Dulu pernah viral pasal ayam pasu ni kan?Kalau nak rasa the best ayam pasu El rekemen try dekat Golden Sands Resort Penang. Terbaik. Ayam lembut dan wangi. Sedap makan dengan sos barbeku dan sos black pepper. Makan saja pun sedap!


Selain ayam pasu, meh la El share antara menu yang ada di Kampung Buffet di Golden Sands Resort Penang. Nak fefeling kampung, sarung dulu kain batik barulah best nak makan. Haha kami diberi kain sarung batik. Ha ikutlah kekreatifan memasing cara pakai. El try buat ala-ala pario. El ingat boleh menang tapi tak ada rezeki. 


Kebanyakan blogger ni semua El kenal. Halah pi mai pi mai muka tu juga yang buat review haha. Tahniah Barry Teh menang. 


Selesai buat catwalk kain sarung, weols pun dijemput untuk melihat demo masakan untuk menu asam pedas ikan merah oleh Chef Rizal. El pun suka asam pedas. Tak kira ikan apa pun. Tapi El suka letak belacan sedikit. 


New Kampung Buffet ini diadakan setiap hari Jumaat dari 6.30pm-10.00pm. Time tu bolehlah tengok sunset. Memang romantik sangat. Banyak pilihan menu. Bahagian outdoor ada bakar/grill. Kampung Buffet ini terdiri dengan sepuluh stesen dengan pilihan yang berbeza. Ada kambing grill, ayam pasu, seafood bakar. Boleh hirup udara pantai sambil makan. El suka kalau buat barbeku outdoor. 



Antara main course yang dihidangkan seperti ayam rendang minang, daging goreng dengan celery, asam pedas ikan pari dan bendi, udang masak lemak cili padi dan nenas, nasi kukus daun pandan dan mee goreng basah bersama makanan laut.











Untuk pencuci mulut, pengunjung boleh mendapatkan hidangan yang beraneka jenis seperti kuih sago merah, bingka pandan, talam jagung, agar-agar sirap bandung dan cendol, puding gula hangus, bahulu and bubur pulut hitam



  



Tengah-tengah makan tu kan, tiba-tiba datang seorang pakcik dengan basikal tuanya. Rupanya pakcik ni jual kacang putih. Panggilan glamour pakcik ni is KP Man (Kacang Putih Man). Teringat masa sekolah rendah, kalau time rehat selalu beli kacang dekat uncle india tu. Mengamit kenangan betul. 



Harga Kampung Buffet

Setiap Jumaat 
6.30pm-10.00pm

Adult RM118nett
Child RM59nett

Untuk tempahan boleh contact:
Tel: 604-8861911
E-mail: suleiman.tar@shangri-la.com
Website: www.shangri-la.com