LIFESTYLE BLOGGER

Khamis, 9 Januari 2020

MENDAKI BUKIT CHEROK TOK KUN

2:32 PTG 5
MENDAKI BUKIT CHEROK TOK KUN
Pendakian di Bukit Cherok Tok Kun ni dilakukan setelah melihat posting kawan di facebook. Ha terus suggest kat tok laki. Tok laki pun onz. Macam biasa seawal lepas subuh kami pun bergerak. Sampai di Cherok Tok Kun awal. Cuaca sangat sejuk. 


Kami memilih untuk memulakan pendakian yang lebih kepada nature. Boleh jer nak daki guna jalan tar. Tapi jalan tar tak best. Permulaan macam sebelum-sebelum ini sangat santai. Memang seronok. Tapi lepas tu azab jugaklah nak mendaki. Tapi kali ni cubaan mendaki sangat best sebab lebih kepada nature. Bila lebih kepada nature, seronok sikit dia punya feeling lain. Lagi semangat dan tak cepat penat macam kita mendaki dengan menaiki tangga.


Macam biasa anak-anak dah kedepan..mama el juga yang kebelakang. Tapi diorang tak pernah tinggalkan mama diorang. Mesti check mama ada tak kat belakang tu. Almaklumlah mama dah kerepot kahkahkah. 








Oklah mendaki kat Cherok Tok Kun ni. Boleh repeat lagi. Next!!

Sabtu, 4 Januari 2020

MENDAKI SULING HILL BUKIT MERTAJAM

10:07 PG 2
MENDAKI SULING HILL BUKIT MERTAJAM
Suling Hill next pendakian kami. Terletak di Bukit Mertajam. Selepas subuh kami terus gerak ke Suling Hill. Cuaca sangat baik. Sampai di sana, melihat beberapa kereta sudah pun ada. Ingatkan kami paling awal. Selalunya El akan mendaki seawal pagi sebelum pukul 8. Time tu cuaca pun masih sejuk. 



Ada dua jalan kalau korang nak mula mendaki Suling Hill. Bila tanya hikers kat situ diorang suruh start daki belah kanan pintu berpagar besi tu. Start mendaki just jalan biasa santai2 sahaja. 10 minit barulah start mendaki jalan tar. Dia punya curam tu yang buat penat haha. Mujurlah tak ada tangga. Kalau tak mau semput mak!!



Sekejap jer kami sampai ke puncak. Memang tak adventure sangat. Maybe Suling Hill ini sesuai untuk mereka yang baru cuba nak mendaki. Tetapi view kat atas tu tak mengecewakan.




Setelah rehat sekejap di puncak, kami pun balik dengan menuruni tangga. Ha nak balik tu baru ada tangga. Selesalah sikit nak turun. Sebelum ini El google ada plantar untuk bergambar di sediakan disitu. Patutlah El mencari tak jumpa, rupanya ada dibahagian bawah sikit.




 



Ramai juga yang berbasikal mendaki di Suling Hill ni. Memang kagumlah tengok diorang berkayuh bersungguh2. Kuat betul stamina diorang. Korang juga boleh masak makanan dekat sini. Ada disediakan dapur. Tapi bahan-bahan korang kenalah bawa sendiri. Better bawa alatan memasak pun sendiri. Almaklumlah pelbagai kaum ada disitu hihi.






Ok next pulak di mana pendakian kami. Tunggu!!

TUDUNG BERSUKAN 'TAHAN HIJAB' DARI PTT OUTDOOR

9:26 PG 11
TUDUNG BERSUKAN 'TAHAN HIJAB' DARI PTT OUTDOOR
Hi semua. Sudah 2 minggu kami tidak keluar berhiking. Inilah aktiviti bersukan yang selalu El dan family lakukan bersama. Masalah utama bila melakukan aktiviti bersukan ni adalah mencari outfit yang sesuai, selesa dan serap peluh. Bagi wanita muslimah, setiap kali nak bersukan je mesti rasa susah sebab nak kena fikir tentang tudung.


Pemilihan tudung bersesuaian mungkin menjadi masalah buat mereka lebih-lebih lagi dalam keadaan cuaca panas di negara ini. Pastinya buat mereka yang bertudung, pemilihan fabrik tudung menjadi isu utama ketika bersukan kerana peluh tidak dapat diserap dengan baik jika memilih fabrik tidak bersesuaian hingga menimbulkan ketidakselesaan.

Agak sukar sebenarnya memilih tudung sesuai untuk bersukan. Pilihan yang ada pun bawal ataupun shawl yang fabriknya agak tebal dan tidak menyerap peluh. Lepas ni tak perlu risau lagi dah kerana tudung unik ini khas buat wanita yang aktif bersukan dan menutup aurat. 


Baru-baru ini el diperkenalkan dengan TAHAN instant sport hijab, tudung sport yang dibuat khas untuk wanita muslimah yang ingin kekal aktif dalam masa yang sama mengekalkan kesopanan dan keselesaan. 


10 sebab kenapa anda perlu dapatkan Tahan Isntant Sport Hijab!!

1. Metarial sejuk
2. Ringan
3. Cepat kering
4. Mudah dipakai
5. Tidak berbau
6. Selesa
7. Tidak Mudah berkedut
8. Sesuai untuk aktiviti luar
9. 90% - polyster + 10% spandex
10. Breathable

Ada 3 warna. Gray|Blue|Green


Paling best Tahan Instant Sports Hijab ini labuh sampai tutup bahagian dada dan rasa sangat selesa bila nak lakukan aktiviti outdoor

Korang boleh dapatkan Tahan Instant Sport Hijab ni di https://www.pttoutdoor.com/shop/tahan-instant-sports-hijab/

Jumaat, 29 November 2019

SAKIT LUTUT | HIKING MOONGATE PENANG BOTANICAL GARDEN

12:11 PTG 7
SAKIT LUTUT | HIKING MOONGATE PENANG BOTANICAL GARDEN
Hiking Moongate Penang Botanical Garden. Salam semua. Harap semua sihat dan happy selalu. Kalau korang nak tahu, sejak berkapel dengan tok laki, tok laki selalulah ajak pergi hiking. Masa tu belum kahwin lagi..selalulah tok laki ajak el pergi hiking bukit jambul. Time tu memanglah tak pernah lagi hiking. Tapi bila dah lama2 tu jadi seronok


Bila dah start hiking ni, memanglah tok laki cukup suka. Dia pula yang excited. Kadang2 tak larat nak dengar dia berzikir hari2 tanya bila nak hiking. Bila el suruh dia pergi sendiri dia tak nak, nak hiking dengan wife dia haha. Sebelum ni kami dah hiking Bukit Jambul (banyak kali) sebab belakang rumah saja dan Taman Negara (Kerachut).


Last weekends el satu family pergi Penang Botanical Garden untuk try hiking kat sana. 1st time pergi hiking sini. Itupun setelah tengok post fb kawan el. So pagi tu selepas subuh kami pun terus gerak ke Penang Botanical Garden. Tercari-cari mana start point dia. Ada 2 jalan nak naik ke atas. Kami nak hiking yang tak banyak tangga. Haha sebab el memang tak boleh naik tangga banyak2..sebab lututlah tak kuat. Bila kami pilih jalan yang tak ada tangga, bila selisih dengan sorang uncle tu dia cakap sini hiking bahaya untuk budak..better uols pergi satu lagi jalan. Sana even banyak tangga..tapi santai2 sesuai untuk budak2. 


So kami dah 30 minutes kut hiking terpaksa turun. Bila turun cakap tak nak naik dah. Tapi tok laki buat muka tak puas hati. Aduiii dari el dengar dia bebel2 44malam baik el naik jugaklah. So rupanya kat jalan 2 ni lagi banyak tangga. Tangga pulak curam2 mak aiii. Ku gagahi jua. El suruh tok laki dan anak2 pergi dulu. El daki pelan2.


Alhamdulilah sampai jugalah ke puncak. Kalau kami teruskan pendakian kami akan sampai ke puncak Bukit Bendera. So for now, dekat puncak Moongate 5 pun dah ok sangat. Mujurlah el ada consume biolife fish oil dan coq10. Sebelum ni, cepat penat dan lutut macam lembik bila naik tangga. Lepas consume supplemen ni terus jd bertenaga and lutut ada improve sikit. Samalah dengan tok laki, power dah sekarang lepas consume biolife fish oil dan coq10 tu. Makin menjadi2 haha. Insyallah boleh repeat hiking kat sini lagi. Ok nanti tunggu next entry bukit mana yang kami tawan jeng jeng jeng. 

Rabu, 27 November 2019

BIOLIFE FISH OIL DAN COQ10 PILIHAN TERBAIK UNTUK KESIHATAN

10:08 PG 2
BIOLIFE FISH OIL DAN COQ10 PILIHAN TERBAIK UNTUK KESIHATAN
BIOLIFE FISH OIL DAN COQ10 PILIHAN TERBAIK UNTUK KESIHATAN pukul 5 pagi sis dah bangun pagi get ready untuk berperang dekat dapur sediakan makanan pagi lunch dan dinner. Arahkan anak2 bangun solat siap2 ke sekolah. Hantar anak ke sekolah kadang2 giliran sis ambil anak2..hantar sekolah agama..malam tuisyen ada yang mengaji. Tu belum lagi kerja2 rumah.


Setiap hari begitulah rutin. Hari Ahad je lah sis boleh bermalas malasan hihi. Korang ingat sis ada masa ke nak sakit kepala?Sebab itulah sis makan set bio-life fish oil yang oi..tau tak fish oil ni memang banyak khasiat...sis share makan dengan hubby sis..dah dia pun selalu komplen letih penat...
⁣⁣⁣

BiO-LiFE MaxX Fish Oil 1000mg
===============================
Minyak ikan berkualiti tinggi 65% ASID lemak omega-3.
330mg EPA, 220mg DHA & 100mg of free fatty asids
Di ektrak dari ikan kecil laut dalam seperti ikan Bilis. Ikan kecil dan Ikan Bilis ni low mercury tau!

8 khasiat Fish Oil 
=================
Kesihatan jantung
Fungsi otak
Kesihatan sendi
Kehamilan dan penyusuan
Kecantikan kulit
Membantu penurunan berat badan yang sihat
Menggalakkan sistem imun dll

Cara pengambilan : 1 biji, 2x sehari⁣⁣⁣


BiO-LiFE CoQ10 75mg
======================
💢Sesuai untuk individual yang cepat letih
💢UmCoQ10 75mg adalah suplemen pemakanan dalam mengekalkan badan yang sihat.
💢CoQ10 75mg adalah penting untuk menambah tahap CoQ10 yang rendah yang dikaitkan dengan rawatan statin untuk meningkatkan pengeluaran tenaga dan status antioksidan.

Apakah CoQ10 75mg?
===================

💢️CoQ10 75mg menyediakan 75mg coenzyme Q10 per kapsul.💢Coenzyme Q10 adalah sejenis bahan larut lemak yang semulajadi, yang terdapat dalam pusat penghasil tenaga sel yang dikenali sebagai mitokondria.
💢️CoQ10 boleh disintesis oleh hati atau diperoleh daripada makanan seperti ikan berminyak, daging organ dan bijirin penuh.
💢CoQ10 75mg penting dalam pengeluaran tenaga.
💢️CoQ10 75mg juga antioksidan 2, yang boleh memberi manfaat kepada kesihatan.
💢️CoQ10 75mg serentak menyumbang semula antioksidan lain dalam badan seperti vitamin E.

Siapa yang disyorkan untuk mengambil CoQ10 75mg?
=======================================

Orang yang berada dalam ubat penurun kolesterol
✔️Orang yang ingin mengekalkan kesihatan mereka
✔️Orang yang selalu berasa letih

Apakah dos yang disyorkan?
Dewasa: 2 kapsul sekali sehari dengan makan atau seperti yang disyorkan oleh ahli farmasi atau doktor

Apakah ciri-ciri CoQ10 75mg?
CoQ10 75mg menyediakan 75mg CoQ10 setiap kapsul
CoQ10 75mg memberikan penyerapan optimum CoQ10 dengan asas minyak kacang soya kerana sifat lipofilik CoQ10.

WARNING!!!!!
Sekiranya anda menjalani terapi warfarin, sila dapatkan nasihat perubatan sebelum menggunakannya

Wanita hamil dan ibu yang menyusu harus mengelakkan suplemen CoQ10

Selanjutnya, boleh layari ke :



Sabtu, 23 November 2019

MAGICAL LAND CHRISTMAS BUFFET FIESTA 2019 AT LEXIS SUITES PENANG

12:05 PTG 9
MAGICAL LAND CHRISTMAS BUFFET FIESTA 2019 AT LEXIS SUITES PENANG
Menikmati Christmas Buffet yang mewah di Roselle Coffee House dan Hibiscus Grand Ballroom, Lexis Suites Penang 

Bersempena dengan musim perayaan yang penuh kegembiraan dan perayaan Christmas tidak lama lagi,  Chef Johno dan pasukan dari Lexis Suites Penang tidak sabar untuk menyediakan menu-menu  Christmas yang pastinya menyelerakan dan meriah untuk para pengunjungnya. El pun tak sabar nak melihat menu Lexis yang sememangnya recommended. Oh ini berdasarkan apa yang El rasa masa review hari itu. Tak pernah mengecewakan. 




Ok jom mulakan bufet kali ini dengan pelbagai hors d'oeuvres seperti Smoked Chicken Breast dengan Teriyaki Gravy dan Salmon Gravlax. Pelbagai jenis salad seperti Walnut Apple Salad, Salad Kentang Australia ditambah dengan pelbagai jenis pakaian dan bumbu yang akan mengekalkan keinginan citarasa lebih banyak.







Untuk meredakan tekak korang, Chef menyediakan piping hot Lobster Bisque yang panas dengan Almond Flakes yang diiringi roti, gulung dan mentega segar. Ok tak tipu dia punya Lobster Bisque memang sedap. Dia punya creamy tu melampau haha.


Untuk main utama, pengunjung akan mendapati banyak hidangan klasik seperti BBQ Chicken Ragout, Sautee Fragrant Pumpkin dengan Chicken Floss, Chop Lamb Chop dengan Authentic Rosemary Juice, Brussels Sprouts with Turkey Ham and Nuts. Selain itu, kita juga boleh menikmati Asian Style Teriyaki Beef dengan Sauteed Mushrooms, Artichokes dan Pearl Onions untuk rasa yang berbeza.










Sudah tentu, kali ini Lexis Suites Penang mempunyai hidangan untuk Krismas, Authentic Roasted Turkey yang  dihidangkan bersama dengan yorkshine puding, roasted baby potato, chestnut dan apple stuffing dan cranberry, giblet dan butter vegetable sauce.


Bufet kemudian berakhir dengan dengan manisan Green Tea Tart, Chocolate Creamy Pauloua, Lemonade Gipsy, Coklat Fountain, Ice Cream, Kek Krismas Tradisional, Pudding Stollen, Yule Log dan banyak lagi. Memang dessert dari Lexis Suites Penang tidak mengecewakan. Seriously memang sedap!










Christmas Feast Buffet Lunch
Date: 25/12/19
Time: 12.00pm – 3.00pm
Venue: Roselle Coffee House

Price:
Adult RM98nett
Senior Citizen/Child RM68nett

Book now to enjoy 10% early bird discount


Pengunjung juga akan berpeluang untuk memenangi hadiah cabutan bertuah yang besar semasa Christmas Eve Buffet Dinner dan pada masa yang sama menikmati persembahan live band. Kehadiran Santa Claus dan Santarina secara rawak memeriahkan lagi makan malam dengan memberi gula-gula dan gingerbreads.

Magical Christmas Countdown Xmas Eve Party
Date: 24/12/19
Time: 6.30pm – 1.00am
Venue: Grand Ballroom

Price:
Adult RM138nett
Senior Citizen/Child RM88nett

Book now to enjoy 20% early bird discount

Bagi mereka yang bersiap untuk merayakan tahun 2019 dan menyambut tahun baru 2020, Lexis Suites Penang akan mengadakan majlis makan malam dan pesta countdown pada 31 Disember 2019. Bersiap untuk makan malam bufet yang lazat di Hibiscus Grand Ballroom dan kemudian berangkat ke Sky Terrace selepas itu untuk parti undur. semasa anda berada di sana, menikmati pertunjukan magic show, persembahan live band, more games dan banyak lagi, semuanya disediakan secara eksklusif untuk anda. Diners juga akan berpeluang mendapat hadiah menarik bertuah. Ia berharga berharga RM188nett untuk Dewasa dan RM100nett untuk kanak-kanak dan warga emas.


Untuk sebarang pertanyaan anda boleh terus menghubungi: -

 Lexis Suites Penang
28 Jalan Teluk Kumbar,
Mukim 9 Daerah Barat Daya
11920 Bayan Lepas, Penang
Office: 604 628 2888