LIFESTYLE BLOGGER

Jumaat, 29 November 2019

SAKIT LUTUT | HIKING MOONGATE PENANG BOTANICAL GARDEN

12:11 PTG 3
SAKIT LUTUT | HIKING MOONGATE PENANG BOTANICAL GARDEN
Hiking Moongate Penang Botanical Garden. Salam semua. Harap semua sihat dan happy selalu. Kalau korang nak tahu, sejak berkapel dengan tok laki, tok laki selalulah ajak pergi hiking. Masa tu belum kahwin lagi..selalulah tok laki ajak el pergi hiking bukit jambul. Time tu memanglah tak pernah lagi hiking. Tapi bila dah lama2 tu jadi seronok


Bila dah start hiking ni, memanglah tok laki cukup suka. Dia pula yang excited. Kadang2 tak larat nak dengar dia berzikir hari2 tanya bila nak hiking. Bila el suruh dia pergi sendiri dia tak nak, nak hiking dengan wife dia haha. Sebelum ni kami dah hiking Bukit Jambul (banyak kali) sebab belakang rumah saja dan Taman Negara (Kerachut).


Last weekends el satu family pergi Penang Botanical Garden untuk try hiking kat sana. 1st time pergi hiking sini. Itupun setelah tengok post fb kawan el. So pagi tu selepas subuh kami pun terus gerak ke Penang Botanical Garden. Tercari-cari mana start point dia. Ada 2 jalan nak naik ke atas. Kami nak hiking yang tak banyak tangga. Haha sebab el memang tak boleh naik tangga banyak2..sebab lututlah tak kuat. Bila kami pilih jalan yang tak ada tangga, bila selisih dengan sorang uncle tu dia cakap sini hiking bahaya untuk budak..better uols pergi satu lagi jalan. Sana even banyak tangga..tapi santai2 sesuai untuk budak2. 


So kami dah 30 minutes kut hiking terpaksa turun. Bila turun cakap tak nak naik dah. Tapi tok laki buat muka tak puas hati. Aduiii dari el dengar dia bebel2 44malam baik el naik jugaklah. So rupanya kat jalan 2 ni lagi banyak tangga. Tangga pulak curam2 mak aiii. Ku gagahi jua. El suruh tok laki dan anak2 pergi dulu. El daki pelan2.


Alhamdulilah sampai jugalah ke puncak. Kalau kami teruskan pendakian kami akan sampai ke puncak Bukit Bendera. So for now, dekat puncak Moongate 5 pun dah ok sangat. Mujurlah el ada consume biolife fish oil dan coq10. Sebelum ni, cepat penat dan lutut macam lembik bila naik tangga. Lepas consume supplemen ni terus jd bertenaga and lutut ada improve sikit. Samalah dengan tok laki, power dah sekarang lepas consume biolife fish oil dan coq10 tu. Makin menjadi2 haha. Insyallah boleh repeat hiking kat sini lagi. Ok nanti tunggu next entry bukit mana yang kami tawan jeng jeng jeng. 

Rabu, 27 November 2019

BIOLIFE FISH OIL DAN COQ10 PILIHAN TERBAIK UNTUK KESIHATAN

10:08 PG 1
BIOLIFE FISH OIL DAN COQ10 PILIHAN TERBAIK UNTUK KESIHATAN
BIOLIFE FISH OIL DAN COQ10 PILIHAN TERBAIK UNTUK KESIHATAN pukul 5 pagi sis dah bangun pagi get ready untuk berperang dekat dapur sediakan makanan pagi lunch dan dinner. Arahkan anak2 bangun solat siap2 ke sekolah. Hantar anak ke sekolah kadang2 giliran sis ambil anak2..hantar sekolah agama..malam tuisyen ada yang mengaji. Tu belum lagi kerja2 rumah.


Setiap hari begitulah rutin. Hari Ahad je lah sis boleh bermalas malasan hihi. Korang ingat sis ada masa ke nak sakit kepala?Sebab itulah sis makan set bio-life fish oil yang oi..tau tak fish oil ni memang banyak khasiat...sis share makan dengan hubby sis..dah dia pun selalu komplen letih penat...
⁣⁣⁣

BiO-LiFE MaxX Fish Oil 1000mg
===============================
Minyak ikan berkualiti tinggi 65% ASID lemak omega-3.
330mg EPA, 220mg DHA & 100mg of free fatty asids
Di ektrak dari ikan kecil laut dalam seperti ikan Bilis. Ikan kecil dan Ikan Bilis ni low mercury tau!

8 khasiat Fish Oil 
=================
Kesihatan jantung
Fungsi otak
Kesihatan sendi
Kehamilan dan penyusuan
Kecantikan kulit
Membantu penurunan berat badan yang sihat
Menggalakkan sistem imun dll

Cara pengambilan : 1 biji, 2x sehari⁣⁣⁣


BiO-LiFE CoQ10 75mg
======================
💢Sesuai untuk individual yang cepat letih
💢UmCoQ10 75mg adalah suplemen pemakanan dalam mengekalkan badan yang sihat.
💢CoQ10 75mg adalah penting untuk menambah tahap CoQ10 yang rendah yang dikaitkan dengan rawatan statin untuk meningkatkan pengeluaran tenaga dan status antioksidan.

Apakah CoQ10 75mg?
===================

💢️CoQ10 75mg menyediakan 75mg coenzyme Q10 per kapsul.💢Coenzyme Q10 adalah sejenis bahan larut lemak yang semulajadi, yang terdapat dalam pusat penghasil tenaga sel yang dikenali sebagai mitokondria.
💢️CoQ10 boleh disintesis oleh hati atau diperoleh daripada makanan seperti ikan berminyak, daging organ dan bijirin penuh.
💢CoQ10 75mg penting dalam pengeluaran tenaga.
💢️CoQ10 75mg juga antioksidan 2, yang boleh memberi manfaat kepada kesihatan.
💢️CoQ10 75mg serentak menyumbang semula antioksidan lain dalam badan seperti vitamin E.

Siapa yang disyorkan untuk mengambil CoQ10 75mg?
=======================================

Orang yang berada dalam ubat penurun kolesterol
✔️Orang yang ingin mengekalkan kesihatan mereka
✔️Orang yang selalu berasa letih

Apakah dos yang disyorkan?
Dewasa: 2 kapsul sekali sehari dengan makan atau seperti yang disyorkan oleh ahli farmasi atau doktor

Apakah ciri-ciri CoQ10 75mg?
CoQ10 75mg menyediakan 75mg CoQ10 setiap kapsul
CoQ10 75mg memberikan penyerapan optimum CoQ10 dengan asas minyak kacang soya kerana sifat lipofilik CoQ10.

WARNING!!!!!
Sekiranya anda menjalani terapi warfarin, sila dapatkan nasihat perubatan sebelum menggunakannya

Wanita hamil dan ibu yang menyusu harus mengelakkan suplemen CoQ10

Selanjutnya, boleh layari ke :



Sabtu, 23 November 2019

MAGICAL LAND CHRISTMAS BUFFET FIESTA 2019 AT LEXIS SUITES PENANG

12:05 PTG 9
MAGICAL LAND CHRISTMAS BUFFET FIESTA 2019 AT LEXIS SUITES PENANG
Menikmati Christmas Buffet yang mewah di Roselle Coffee House dan Hibiscus Grand Ballroom, Lexis Suites Penang 

Bersempena dengan musim perayaan yang penuh kegembiraan dan perayaan Christmas tidak lama lagi,  Chef Johno dan pasukan dari Lexis Suites Penang tidak sabar untuk menyediakan menu-menu  Christmas yang pastinya menyelerakan dan meriah untuk para pengunjungnya. El pun tak sabar nak melihat menu Lexis yang sememangnya recommended. Oh ini berdasarkan apa yang El rasa masa review hari itu. Tak pernah mengecewakan. 




Ok jom mulakan bufet kali ini dengan pelbagai hors d'oeuvres seperti Smoked Chicken Breast dengan Teriyaki Gravy dan Salmon Gravlax. Pelbagai jenis salad seperti Walnut Apple Salad, Salad Kentang Australia ditambah dengan pelbagai jenis pakaian dan bumbu yang akan mengekalkan keinginan citarasa lebih banyak.







Untuk meredakan tekak korang, Chef menyediakan piping hot Lobster Bisque yang panas dengan Almond Flakes yang diiringi roti, gulung dan mentega segar. Ok tak tipu dia punya Lobster Bisque memang sedap. Dia punya creamy tu melampau haha.


Untuk main utama, pengunjung akan mendapati banyak hidangan klasik seperti BBQ Chicken Ragout, Sautee Fragrant Pumpkin dengan Chicken Floss, Chop Lamb Chop dengan Authentic Rosemary Juice, Brussels Sprouts with Turkey Ham and Nuts. Selain itu, kita juga boleh menikmati Asian Style Teriyaki Beef dengan Sauteed Mushrooms, Artichokes dan Pearl Onions untuk rasa yang berbeza.










Sudah tentu, kali ini Lexis Suites Penang mempunyai hidangan untuk Krismas, Authentic Roasted Turkey yang  dihidangkan bersama dengan yorkshine puding, roasted baby potato, chestnut dan apple stuffing dan cranberry, giblet dan butter vegetable sauce.


Bufet kemudian berakhir dengan dengan manisan Green Tea Tart, Chocolate Creamy Pauloua, Lemonade Gipsy, Coklat Fountain, Ice Cream, Kek Krismas Tradisional, Pudding Stollen, Yule Log dan banyak lagi. Memang dessert dari Lexis Suites Penang tidak mengecewakan. Seriously memang sedap!










Christmas Feast Buffet Lunch
Date: 25/12/19
Time: 12.00pm – 3.00pm
Venue: Roselle Coffee House

Price:
Adult RM98nett
Senior Citizen/Child RM68nett

Book now to enjoy 10% early bird discount


Pengunjung juga akan berpeluang untuk memenangi hadiah cabutan bertuah yang besar semasa Christmas Eve Buffet Dinner dan pada masa yang sama menikmati persembahan live band. Kehadiran Santa Claus dan Santarina secara rawak memeriahkan lagi makan malam dengan memberi gula-gula dan gingerbreads.

Magical Christmas Countdown Xmas Eve Party
Date: 24/12/19
Time: 6.30pm – 1.00am
Venue: Grand Ballroom

Price:
Adult RM138nett
Senior Citizen/Child RM88nett

Book now to enjoy 20% early bird discount

Bagi mereka yang bersiap untuk merayakan tahun 2019 dan menyambut tahun baru 2020, Lexis Suites Penang akan mengadakan majlis makan malam dan pesta countdown pada 31 Disember 2019. Bersiap untuk makan malam bufet yang lazat di Hibiscus Grand Ballroom dan kemudian berangkat ke Sky Terrace selepas itu untuk parti undur. semasa anda berada di sana, menikmati pertunjukan magic show, persembahan live band, more games dan banyak lagi, semuanya disediakan secara eksklusif untuk anda. Diners juga akan berpeluang mendapat hadiah menarik bertuah. Ia berharga berharga RM188nett untuk Dewasa dan RM100nett untuk kanak-kanak dan warga emas.


Untuk sebarang pertanyaan anda boleh terus menghubungi: -

 Lexis Suites Penang
28 Jalan Teluk Kumbar,
Mukim 9 Daerah Barat Daya
11920 Bayan Lepas, Penang
Office: 604 628 2888

Rabu, 20 November 2019

LOST WORLD OF TAMBUN KALI KETIGA

10:45 PG 1
LOST WORLD OF TAMBUN KALI KETIGA
Hai you all...Assalamualaikum
Lama tak chit chat pasal keluarga El
Asyik2 cerita pasal review manjang haha
So last week kami berjimba di Lost World of Tambun
Allahuakbar baru kali ni dapat bercuti bersama keluarga jauh sikit dari Penang 

Dah 2 tahun tak bercuti..alhamdulilah rezeki tok laki ada rezeki lebih terus booking tiket ke Lost World. Mujur time nak booking tiket tu dapat promo baik punya. 

Kami pilih untuk pergi hari biasa. El memang tak suka pergi hari cuti umum or cuti sekolah sebab mesti ramai orang. Nak beratur naik slide pun berjam2. Kalau boleh elak..elakkanlah..kalau tak boleh nak buat macam manakan..percutian tetap kena teruskan gitu. So anak2 dah teruja tak sabar nak berjimba mandi kolam slide bagai. Kami pilih hari Isnin untuk pergi ke LWOT sebab isnin kami laki bini cuti..terpaksa cutikan sekali sekolah anak2 hihi.

Ini kali ketiga El pergi ke Lost World of Tambun. Kali pertama El pergi bersama tok laki. Time tu baru kahwin. Kami bercuti honeymoon so singgahlah kat LWOT. Kali kedua pula pergi time ada anak dua. Memang tak jemulah pergi LWOT ni sebab sekarang pun dah macam2 ada, zoolah, night showlah sampai ke malam tutup pukul 11 malam ha boleh berendam air panas lagi tau.

Kami bertolak selepas solat subuh dari Penang. El bawakan bekal sarapan pagi roti sandwich dan telur, kuey tiaw goreng, roti goreng sosej dan burger. Kat LWOT ini memang dilarang bawa makanan luar. Tapi El degil..masa check point tu diorang dapat tangkap roti dan biskut..alah bukan banyak sangat pun..tapi yang heran burger lepas pulak hihi..rezekilah no. Nak makan kat dalam tu mak aii mahal nau nau tak berbaloi..satg mandi lapar balik haha..jadilah dapat belikan anak2 cakoi dengan keropok lekor untuk alas perut petang2 hujan hari tu.











Kami ingat nak stay sampai malam..tapi kami laki bini dah surrender..tapi budak2 tu nak stay juga..bapak diorang dah lapar terok..insyallah next time pula..wajib repeat lagi 


Khamis, 7 November 2019

BIOLIFE PYNOCARE BANTU DAPATKAN TONA KULIT YANG SEKATA BAGAIKAN KRISTAL

12:05 PTG 0
BIOLIFE PYNOCARE BANTU DAPATKAN TONA KULIT YANG SEKATA BAGAIKAN KRISTAL
Siapa tak sedih, bila muka yang bersih dari sebarang jerawat, tiba-tiba jadi menggerutu, menggelupas, berparut dan bengkak-bengkak. Nightmare!! Minta dijauhkan.

Tetapi yang membuatkan sis risau ni usia dah makin meningkat timbul pula garis penuaan dan masalah kulit yang takan pernah habis. Oklah sis akur sis tidak lagi seperti remaja belasan tahun. Tapi sis akan rajin berusaha menjaga kulit sis supaya lebih sihat, bersih, berseri, menyerlah, halus dan bebas dari jerawat serta parut dan yang paling penting  punya tona kulit dan tesktur yang sekata. Wah banyak kena jaga ni. 

Apa yang sis tahu berdasarkan pengalaman sis, ada banyak faktor yang membuatkan kulit kita break out teruk. Antaranya:

1) Terdedah teruk kepada cahaya matahari
2) Perubahan hormon: kehamilan, pil kontraseptif
3) Masalah endokrin: tiroid, ovari
4) Mungkin kulit kita tak sesuai dengan produk yang kita pakai, kulit terlalu sensitif, 
5) Kandungan produk yang kita guna tu ada bahan kimia berbahaya dan tak mendapat kelulusan dari mana2 institusi
6) Malas mencuci muka 


Sebab tu penting untuk kaji dulu bahan dalam produk yang korang pakai tu. Tapi, dengan Biolife korang tak payah risau! Biolife ni memang produk yang selamat. Biolife telah menapak 29 tahun di Malaysia. Terdiri daripada team of Nutritionists, Biochemists, Food technologists and Microbiologists yang telah menghasilkan produk yang terbaik untuk pengguna. Segala produk yang dihasilkan telah mencapai piawaian bertaraf dunia disokong oleh kelulusan dari Thailand FDA, Australia TGA dan GMP Jerman.

So apa sis buat sekarang ini adalah dengan mengambil Pynocare. Settle masalah kulit sis. Kenapa Pynocare?Jom baca sampai habis.


Apa Itu Pynocare?

Biolife telah menghasilkan produk terbaru iaitu PYNOCARE sejenis suplemen kesihatan de-pigmentasi oral pertama yang dirumus khas dengan kaedah breaktrough proprietary formulation - MSCC Complex Actisome, kombinasi ramuan tumbuhan semulajadi dimana ia membantu melindungi kulit daripada penuaan, pra-matang serta tona kulit yang tidak sekata


Apa Itu Melanin?


Melanin merupakan pigmen yang terhasil daripada sel-sel melanosit dan ia memberi warna kepada kulit kita. Penghasilan melanin terjadi di lapisan kulit yang palling dalam dengan bantuan beberapa jenis enzim. Melanosit kemudiannya membawa melanin ke permukaan kulit dan ia menyumbang kepada warna kulit setiap individu.

Bintik-bintik  hitam dan tona kulit yang tidak sekata disebabkan oleh penghasilan melanin yang berlebihan pada kawasan yang terdedah kepada pancaran matahari terutamanya di bahagian pipi, atas bibir, hidung dan dagu


Bahan-Bahan dalam Pynocare Serta Kelebihannya

1) Ekstrak Kulit Kayu Pain Maritim Perancis 
- Kaya dengan procyanidin oligomerik (OPCs) dab bioflavonoid yang berfungsi sebagai antioksidan untuk menghapuskan radikal bebas
- Berupaya untuk membentuk lebih banyak struktur antioksidan dengan mengitar semula vitamin C dan menghasilkan vitamin E

2) Vitamin C
- Merupakan antioksidan semulajadi
- Melindungi kulit daripada UVA, UVB dan cahaya yang boleh dilihat
- Menghalang penghasilan dan pembentukan melanin
- Bekerjasama dengan vitamin E

3) Ekstrak D.Salina
- Membekalkan sumber semulajadi yang kaya dengan karotenoid, beta-karotena
- Merupakan antioksidan semulajadi yang melindungi membran sel dari pengoksidaan lipid dan kerosakan yang disebabkan oleh cahaya UV

4) Vitamin E
- Sebagai antioksidan larut lemak utama yang menghalang pengoksidaan lipid dan menghapuskan radikal bebas
- Memberi perlindungan UV serta mengurangkan kesan-kesan penuaan

Produk Pynocare ini telahpun mendapat sijil Halal dan kesemua bahan-bahan yang digunakan adalah bebas dari bahan kimia dan selamat untuk diamalkan.


Cara pengambilan Pynocare

Dalam satu kotak ini mengandungi 5 x 10 softgel capsule dan untuk pengambilan pula anda disarankan mengambil sebanyak 2 kapsul sehari selepas makan sahaja.

Cara pembelian Pynocare


Bagi anda yang berminat untuk mendapatkannya, anda bolehlah klik pautan berikut :

Lazada :

CARiNG :

Watsons :