LIFESTYLE BLOGGER

Khamis, 8 November 2018

DUTCH LADY BREAKFAST CHALLENGE | KEBAIKAN SUSU DUTCH LADY PUREFARM

8:55 PTG 19
DUTCH LADY BREAKFAST CHALLENGE | KEBAIKAN SUSU DUTCH LADY PUREFARM
Selamat Pagi Semua. Jangan lupa untuk mulakan hari anda dengan sarapan pagi yang berkhasiat.  Namun, ramai juga yang kurang pengetahuan mengenai makanan yang diambil yang diperlukan oleh tubuh kita untuk berkembang dan bertenaga sepanjang hari.


Tidak mempunyai masa mencukupi, malas menyediakan hidangan dan paling umum selalu kita dengari skip sarapan pagi untuk kurus. Malah, ada juga yang menganggap pengambilan sarapan tidak penting bagi mereka kerana masih boleh menikmati sajian pada waktu tengah hari atau petang. 


Namun, tahukah anda dengan meninggalkan rutin sarapan setiap hari boleh meningkatkan risiko kepada berat badan berlebihan, pelbagai penyakit kronik seperti obesiti, penyakit darah tinggi dan penyakit jantung, tekanan perasaan dan pelbagai lagi.



Sebab itulah memulakan hari dengan sarapan pagi adalah sangat penting bagi membantu seseorang bersikap positif, mempunyai prestasi yang baik, dan penentu suasana pada hari tersebut dan seterusnya.

Permulaan Hari yang Kuat dengan Protein daripada Susu - Minum segelas susu Dutch Lady PureFarm untuk melengkapkan sarapan anda

Hari yang kuat memerlukan permulaan yang mantap. Memandangkan susu adalah salah satu minuman yang bernutrisi daripada alam semulajadi, susu Dutch Lady PureFarm menjadi pilihan yang lazat dan berkhasiat untuk keluarga Malaysia pada waktu sarapan untuk menyemarakkan pagi mereka bagi mengharungi cabaran sepanjang hari.



Sarapan pagi sering diabaikan kerana kita selalu tergesa-gesa untuk keluar bekerja atau ke sekolah, walaupun ianya merupakan salah satu hidangan yang paling penting. Selepas tidur semalaman, badan kita memerlukan banyak khasiat, dimana hidangan terakhir yang kita ambil adalah 8 hingga 12 jam sebelum tidur. Inilah sebabnya sarapan bernutrisi itu penting untuk permulaan hari yang kuat. Sarapan membantu meningkatkan tahap tenaga yang diperlukan oleh badan kita untuk melakukan aktiviti seharian.


Tetapi kita tidak semestinya mengambil sarapan pagi yang berlebihan untuk memulakan hari kita.  Sebenarnya, satu gelas susu sudah dapat memberi kita nutrisi yang diperlukan dengan mudah dan cepat, serta cukup senang disediakan pada waktu pagi terutamanya ketika kita tidak mempunyai masa yang untuk menyediakan sarapan.


Bukannya mudah untuk mendapatkan semua nutrien yang diperlukan dalam satu hidangan, tetapi dengan minum susu, ia membantu memenuhi nutrien yang diperlukan oleh badan kita. Kebanyakan orang menyedari bahawa susu kaya dengan kalsium, tetapi susu sebenarnya membekalkan nutrien penting lain yang tidak boleh dihasilkan oleh badan kita, seperti protein. Tambahan pula, segelas susu sewaktu sarapan membantu badan kita bersedia untuk menyerap lebih banyak nutrien daripada makanan yang diambil sepanjang hari anda.

"Sejak tahun 1963, Dutch Lady Malaysia terus berusaha memenuhi misi untuk membina warga negara yang sihat serta membina keluarga yang kuat. Selama 55 tahun , kami menggalakkan warga Malaysia untuk bersarapan dengan susu bersama keluarga mereka. Nutrien daripada susu membantu membina keluarga yang lebih kuat dan sihat. Keluarga dapat mengeratkan silaturahim antara satu sama lain semasa menjamu sarapan pagi bersama. Yakni, kedua-duanya adalah sama penting bagi kita untuk permulaan hari yang kuat," kata Ramjeet Kaur Virik, Pengarah Pemasaran untuk Dutch Lady Malaysia.

Bagaimana susu membina keluarga yang kuat?

Pakar Pemakanan dari Dutch Lady Malaysia, Tan Huey Ghee ada jawapannya: "Protein dalam susu bertindak sebagai blok pembina bagi otot, tulang, rambut dan kuku1 kita, ia juga memainkan peranan penting dalam pelbagai proses biokimia, termasuk pembentukan, pengawalan, pembaikan dan perlindungan badan kita. Anda boleh katakan bahawa protein adalah nutrien penting yang menyelenggara serta  memelihara badan kita supaya berfungsi dengan lancar untuk melakukan aktiviti seharian".



"Kajian menunjukkan bahawa protein dalam susu mengandungi 9 asid amino penting (EAA) dan lebih mudah dihadam berbanding dengan sumber protein lain2. Dengan erti kata lain, susu adalah sumber yang mudah untuk memperolehi protein yang berkualiti tinggi," katanya.



Tan seterusnya menjelaskan: "Tidak seperti lemak badan, protein tidak boleh disimpan oleh badan kita untuk kegunaan  masa depan. Ini bermakna kita bergantung kepada makanan harian untuk memenuhi keperluan protein kita. Oleh itu, sarapan pagi kita haruslah membekalkan sekurang-kurangnya 20% hingga 25% daripada keperluan nutrisi harian kita3".



"Minum susu Dutch Lady PureFarm pada waktu pagi membawa banyak perbezaan dalam pengambilan protein kita - hanya dengan minum satu gelas sahaja dapat membantu anda memenuhi lebih daripada 50% keperluan protein yang diperlukan sewaktu sarapan dengan cara yang mudah4," katanya.

5 Kebaikan Susu Dutch Lady Pure Farm Untuk Kekal Sihat dan Bertenaga Sepanjang Hari



Selain itu juga, susu dutch lady PureFarm:

1. Mampu mencegah osteoporosis serta menghasilkan kekuatan pada tulang, gigi, kuku dan rambut kerana ia sarat dengan kalsium yang membantu badan menjadi kuat dan fleksibel.

2. Meminum segelas susu panas sebelum tidur dapat menenangkan saraf dan melonggarkan otot tegang supaya dapat memberi tidur yang lebih cepat. Cara ini dapat membantu selepas seharian penat bekerja.

3. Mampu membantu golongan ibu di Malaysia menyokong perkembangan holistik keluarga mereka dengan membekalkan nutrien penting yang diperlukan oleh badan setiap hari

4. Meminum dua hidangan susu Dutch Lady PureFarm sehari dapat membantu memenuhi keperluan nutrien harian seorang dewasa. Ini bagi memastikan pemakanan seimbang untuk keluarga.

Mulakan hari anda dengan kuat bersama khasiat dari segelas susu Dutch Lady PureFarm sewaktu sarapan! 

Wajib Sarapan Pagi dengan Susu Dutch Lady Pure Farm

Sebenarnya kami sekeluarga memang Susu Dutch Lady Lovers. Dari baby lagi anak-anak El sudah minum susu dutch lady sampai sekarang. Untuk sarapan pagi, memang kami sekeluarga tidak pernah skip. El memang mengambil berat sarapan pagi untuk anak-anak sebab mereka memerlukan tenaga sepanjang hari di sekolah. Memang rajin itu luar biasa walaupun masa itu tidak pernah cukup hey. 





Setiap pagi El pastikan anak-anak El akan bersarapan pagi. Jika diorang tak makan memang tak senang duduk mama El. Tak kisahlah hanya sekadar segelas susu sahaja pun sudah memadai untuk anak-anak El bertenaga saepanjang hari. Janji pagi itu mereka berasa bertenaga dan seronok ke sekolah. Selebihnya diorang boleh makan di kantin. So sarapan pagi memang wajib untuk kami sekeluarga. 





Untuk diri El dan encik suami, kami memang suka minum susu dutch lady low fat. Dah umur semakin meningkat ni memang kena jaga sikit tahap kesihatan. Susu memang wajib untuk setiap hari untuk tulang kan. 

5 Cabaran #DutchLadyBreakfastChallenge #Strongstart #Dutchladymy

Baru-baru ini Dutch Lady menganjurkan contest "Dutch Lady Breakfast Challenge". Excited nak join sebab contest ini memerlukan kita share 5 breakfast challenge di social media. El ni kan suka bab-bab makan dan memasak ini. Inilah masanya El nak share dengan korang apa menu sarapan pagi yang El sediakan untuk kami sekeluarga.

Suatu pagi yang bahagia, El terima panggilan dari caller untuk menghantar sarapan pagi dari Dutch Lady. Teruja teruja teruja. Pertama kali orang hantar #breakfast di pejabat. Siapa yang tak bahagiaaaaaa haha


See. Muka terlajak bahagia dapat kotak #breakfast dari Dutch Lady. Thank you #dutchladymy. You made my day hey. Jom kita tengok apa menu pertama El dengan susu dutch lady
Menu 1: Nasi Lemak

Menu 2: Pancake Coklat Tower dan Susu Full Cream Dutch Lady
Bahan:
2 cwn tepung gandung diayak 
2 biji telur
3 sudu mentega dicairkan
2 sudu kecil esen vanila
Secubit garam
3 sudu besar gula
1 sudu besar baking powder
2cwn susu full cream dutch lady

Caranya:
Gaul semuanya dan masakkan diatas non stick pan.

Coklat toping kaedah double boil:

Dark coklat+ mentega+susu full cream dutch lady

Korang jangan skip sarapan pagi tau. Boleh mendatangkan stress untuk bekerja. Setiap pengambilan sarapan dengan segelas susu boleh memberikan tenaga untuk memulakan hari yang cukup mencabar.


Menu 3: Scrambled Egg Tuna Sandwich 

Bahan untuk scrambled egg

1 biji telur
Setengah cawan susu dutch lady full cream
Black pepper
Sedikit garam

Caranya

1. Kacau sebati semua bahan

2. Panaskan mentega dan masukkan telur tadi. Kacau sebati dengan api perlahan. Siap

Bahan untuk tuna:

Satu tin tuna
5 biji cili padi
Bawang besar potong dadu
Tomato potong dadu
Kobis ungu potong halus
Mayonis
Caranya:

1. Campur semua sekali Preparing sandwich

Campurkan tuna dan scrambled sekali dalam mangkuk. Letak salad atas roti dan campuran tuna tadi.
Scrambled egg tuna sandwich is doooneee. Jangan lupa segelas susu full cream dutch lady dari @dutchladymy untuk melengkapkan hari anda.

Menu 4: Roti Bakar Telur Goyang
Roti Bakar Telur Goyang Special dan segelas susu dutch lady a must sebab mengandungi kalsium, vitamin A, B2 dan D untuk melengkapkan rutin harian korang.

Menu 5: Overnight Oat

Resepi:

1) Rolled oat
2) Chia Seed
3) Low fat yogurt
4) Susu dutch lady pure farm

(simpan semalaman di freezer. Esok pagi nak makan baru letakkan buahan pilihan anda)

Sertai peraduan sarapan pagi #dutchladybreakfastchallenge menerusi dalam talian dan rebutlah peluang untuk memenangi hadiah menarik yang bernilai lebih daripada RM35,000 dengan hanya melengkapkan sarapan pagi anda bersama susu Dutch Lady PureFarm yang bermula pada 8hb Oktober sehingga 11hb November 2018!


Untuk maklumat lanjut, sila layari Facebook Dutch Lady Malaysia di www.facebook.com/spread.the.goodness.of.milk atau www.dutchlady.com.my

IT'S ALL ABOUT YOU | DOMINO'S PILIHAN KELUARGA KAMI

12:13 PTG 16
IT'S ALL ABOUT YOU | DOMINO'S PILIHAN KELUARGA KAMI
Selamat Hari Deepavali kepada semua kaum India di seluruh Malayisa. Cuti panjang ini kami sekeluarga mereput di rumah. Nak keluar pun malas dan tak tahu nak tuju ke mana. Anak-anak dah bising mama mama..kita duduk rumah saja ke? Bhahaha mama kelu!Mama tengok babah. Babah asyik dengan menonton tv. Aku rasa dia buat-buat dengar tu. 

Tup tup mama El teringat akan voucher combo deal dari Domino's. Ting mama El dapat idea!Oklah hari ini kita dapatlah keluar dan makan pizza. Kemain seronok budak-budak tu dapat keluar dan makan pizza. 


Kami sekeluarga ni memang Dominos Lover dari dulu lagi. Selalu jugak beli kalau time gaji. Nak-nak kedai dominos tu sebelah builiding tempat El kerja. Time balik nak amik anak kat nursery tu nampaklah budak-budak Domino's ni jual hat siap dah kat tepi jalan besar tu harga RM5.90 dapatlah budak 4 orang tu makan. Pizza Domino's ni lain dari pizza yang lain. Tak jemu nak makan..nak makan lagi dan lagi. Sedap dan doh dia crispy.

Pada hari kejadian El terus terus beli online. Pesan dan set time nak ambil je. Mudah kan. Mana cukup dengan 1 pizza dan 1 breakstix tu. Alhamdulilah mujur sebelum ini ada pernah beli. Ada dapat free personal pizza 3 set. Dah jimat masa tenaga dan duit haha. Kedai domino's pun tak jauh dari rumah. Dalam 10-15 minit dah sampai. Sampai-sampai order dah siap. 

Masalahnya sekarang kita nak makan kat mana?Sebelum ini memang makan dekat kedai  dominos jer. Ok disebabkan cuti ni kita asik mereput je kat rumah. Kita pergi makan kat tepi lautlah. Yeay!!


Untuk pizza kami order Meatasurau Crunchy Thin Crust, Hawaiian Chicken, Pizza Tuna dan pizza terbaru pull beef.


Pizza Meatasaurus Crunchy Thin Crust


Pizza Tuna


Pizza terbaru diorang baru jer keluuar Pull Beef. Sedap rasa sos BBQ dia wow


Bukan main tak sabar bebudak tu ha. Itu pun macam tak cukup lagi haha.


Sedap tak sedap pizza dominos ni korang lihat en. suamiku sampai feling pejam mata hoi Encik suami tengah makan pull beef pizza. Sedap. Next time nak order lagilah


Untuk pengetahuan korang Domino's telah menapak di Malaysia selama 17 tahun dari tahun 1997 sehinggalah 2018. Bermula dengan 1 cawangan di USJ Taipan Subang Jaya pada tahun 1997 dan sekarang telah wujud 223 cawangan semuanya dan dijangka akan bertambah pada 240 cawangan menjelan akhir tahun ini.

Dengan itu Domino's telah mengadakan satu campaign #ItsAllAboutYou dengan mengongsikan kenangan manis bersama Domino's tanda penghargaan mereka kepada pelanggannya.

Jom pesan Dominos sekarang https://www.dominos.com.my/ dan jangan lepaskan peluang mendapat pelbagai voucher percuma Memang berbaloilah beli secara online ni. Jom Domino's Pizza sekarang.

Sabtu, 3 November 2018

LET'S GET FAT! FAT-BULOUS BUFFET DINNER VOUK HOTEL SUITES PENANG

5:11 PTG 12
LET'S GET FAT! FAT-BULOUS BUFFET DINNER VOUK HOTEL SUITES PENANG
LET'S GET FAT!
WHAT!!!

Haha of course perempuan-perempuan luar sana yang scary bila mention FAT!Termasuklah diri sendiri ni ha. But tak kisahlah janji apa yang kita buat membuatkan kita lebih bahagia dari orang lain gitu.

Apa yang Let's Get Fat tu ye?


Ok baru-baru ini El dapat jemputan dari Vouk Hotel Suites Penang untuk Buffet Dinner bertemakan LET's GET FAT!Fat-bulous Buffet Dinner. Wah jarang-jarang sekalilah hotel nak buat tema macam ni kan. This is AWESOME. Dan yang paling UNEXPECTED the menus so amazing. Memang tak jangka pun pihak hotel menyediakan pelbagai menu yang super best. Hihi 

Jom teruskan membaca!




  

Vouk Hotel Suites telah melancarkan makan malam Bufet Dinner dengan tema yang menarik - Let's Get Fat! Mengundang pengunjung untuk memulakan perjalanan culinary yang menarik dengan hidangan antarabangsa dan tempatan yang enak. Berpusatkan pada campuran tempatan yang baik dan juga makanan barat dan jepun diketuai oleh Ketua Chef Fat Fong. Appetizer yang sangat mengembirakan korang dengan salmon smoked platter dan salmon gravlax, japanese unaghi, assorted sushi butchery cold cuts platter dan assorted cheese platter. Adui memang puas hatilah dapat makan makanan jepun ni. 


Para pengunjung dimanjakan dengan pelbagai makanan laut yang mengujakan dan berlimpah ini termasuk tiram, kerang, kerang separuh shell, udang rebus, kepingan abalone shell hijau, tuna dan salmon segar. 




Station grill juga menyeronokkan. Terdapat pelbagai pilihan grill termasuklah ayam panggang herba, striploin daging dan kaki kambing, sate ayam segar panggang dengan sos kacang tanah & perasa, kambing, daging lembu, sosej jumbo, sotong, udang lobster, salmon dan banyak lagi.










Bufet Dinner ini pengunjung akan diraikan dengan beberapa gerai, seperti gerai sharwarma, tetamu boleh memilih untuk merayakan hidangan ayam yang menarik di dalam roti pita dengan perasa. Menu untuk stesen Mi dijamu setiap hari supaya pengunjung boleh mencuba Hokkien Mee, Curry Mee atau Lor Mee semasa setiap lawatan. Gerai lain termasuk stesen pasta dengan 3 sos berbeza untuk dipilih dan gerai penjaja yang memaparkan char koay teow. 


Char Koay Teow Vouk Hotel Suites sememang sedap. Ini ikut tekak El lah.  Lagipun menurut pihak hotel, tukang masak Char Koay Teow mereka telah menang Char Koay Teow paling sedap di Pulau Pinang. Ha apa tunggu lagi korang nak rasa kesedapan Char Koay Teow datanglah ke Vouk Hotel Suites. 












Menghidangkan 13 menu yang menyajikan hidangan barat, malay dan oriental seperti White steamed rice/ham fried rice, beef sttew, seafood pot pike, lamb moussaka, sotong masak berempah, fish head currey with eggplant, yam duck, asam fish with ladies finger, foo yong egg dan banyak lagi. El suka sangatlah menu seafood pot pie tu. Teringat-ingat lagi kesedapan dia hihi. El pun try yam duck pun sedap. Hai kenapa semua kena dengan tekak El. So delicious.











Tetamu akan datang kembali untuk lebih dan di luar pengalaman bersantap yang lazat, nikmat manis menunggu untuk memenuhi pemanis mulut seperti air pancut coklat dengan buah-buahan dan marshmallow yang pasti akan mengujakan anak-anak atau dimanjakan untuk pilihan dengan pelbagai kek dan citarasa 10 jenis menu. 



Kegemaran tradisional seperti ais krim akan membangkitkan kenangan zaman kanak-kanak atau menuju ke gerai sudut wafel kami untuk menikmati wafel lembut dengan perasa. Ais krim dia cantik sangat deko but very nice sedap. Ini pengakhir makan malam El pada hari kejadian haha

Sebenarnya banyak lagi menu yang tak dapat nak share kat sini. Korang kena serbu Vouk Hotel Suites. Memang tidak menghampakan korang. 


Sambil menjamu hidangan, korang juga akan dihiburkan oleh prestasi akustik Akustika Trios. 

Harga
Dewasa: RM68nett
Kanak (4-11y)/Citizen(65y+): RM58nett
(Kanak-kanak bawah 3 tahun percuma)

Venue: C'est Si Bon Restaurant
From: 7.00pm-10.00pm

Untuk keterangan lanjut boleh hubungi +6043708333
www.voukhotelsuites.com.my