LIFESTYLE BLOGGER

Sabtu, 22 Februari 2020

JOM RAMAI-RAMAI KE MATTA FAIR 2020

1:30 PTG 1
JOM RAMAI-RAMAI KE MATTA FAIR 2020

Ada tak yang tengah menunggu apa-apa berita mengenai MATTA Fair tu? Kalau dah kaki melancong tu mustahil la tak ada. El rasa ramai je yang tengah menunggu perkhabaran mengenai MATTA Fair ni kan. So, El akan share sedikit info mengenai MATTA Fair. Kalau diikutkan, MATTA Fair ni akan berlangsung pada bulan Mac dan September seperti yang berlaku pada tahun-tahun sebelum ni. Tetapi disebabkan beberapa faktor yang tak dapat dielak, ia terpaksa di tangguhkan sehingga ke bulan Mei.


Ia dianjurkan oleh pihak MATTA sendiri which is full name nya ialah Malaysia of Tour & Travel Agents dan persatuan ini dikelolakan oleh Kementerian Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan Malaysia. Seperti tahun-tahun yang sudah, ia diadakan secara besar-besaran di PWTC dan masih dikekalkan di situ bagi tahun 2020 ini disebabkan review positif daripada pengunjung di mana ia lebih mudah diakses kerana mempunyai banyak pengangkutan awam yang tersedia. Tiket masuk bagi MATTA Fair pula ialah RM4 seorang. 


MATTA Fair atau dikenali juga sebagai expo pelancongan ini merupakan acara tahunan bagi agensi-agensi pelancong di Malaysia. Jadi, pada yang belum tau, apa yang boleh dijangkakan daripada MATTA Fair 2020 promotion package? Jawapan El, sangat banyak. Jika MATTA Fair pada tahun lepas mempunyai 293 pempamer yang menyertai expo ini, jadi apa yang El jangkakan, jumlah itu bakal bertambah pada tahun ini kerana begitu banyak kesan positif dan keuntungan yang diperolehi daripada MATTA Fair yang lepas. Jadi secara tidak langsung, sudah pasti banyak agensi yang dapat menawarkan pakej-pakej percutian pada harga yang tidak masuk akal kepada kita.


Sepanjang expo pelancongan ini berlangsung, ia boleh dibahagikan kepada 3 bahagian utama bagi memudahkan kita untuk mencari booth dan agensi yang dapat menawarkan pakej percutian menarik.

Pakej Percutian Antarabangsa

Di bahagian ini, ada banyak agensi-agensi pelancongan yang bakal memberi tawaran-tawaran pelancongan diluar jangkaan. Menurut rekod yang dicatatkan pada MATTA Fair 2019, antara negara yang menjadi pusat tumpuan pengunjung ialah Korea Selatan, Japan, Vietnam, Thailand, Australia, Turki dan banyak lagi. Pakej percutian secara berkumpulan ke luar negara adalah yang terlaris dan jika tidak ingin melepaskan peluang ini, wajib datang ke MATTA Fair 2020.

Pakej Percutian Domestik

Berlainan pula bagi percutian di dalam negara. Jika berminat untuk mendapatkan pakej percutian di dalam negara, boleh lah berkunjung ke booth Lembaga Pelancongan Negeri bagi mendapatkan info-info terkini mengenai destinasi-destinasi pelancongan yang menarik. Selain daripada mencari pakej percutian, ramai juga pengunjung yang mencari pakej murah bagi pas masuk untuk beberapa taman tema yang terkemuka di Malaysia. Antaranya yang terkenal ialah LEGOLAND, Sunway Lagoon, Desaru Theme Park, dan beberapa lagi taman tema yang lain. Jadi kalau bercadang untuk menghabiskan masa untuk melancong di dalam negara sahaja, boleh la start survey tawaran terbaik yang ada di bahagian pakej domestik ini.

Bahagian Pakej Umrah

Seperti yang kita tahu, pakej bagi umat islam untuk melakukan umrah bukanlah murah bagi sesetengah rakyat di Malaysia. Tetapi jika ingin cuba mendapatkan tawaran pakej umrah yang lebih murah daripada harga biasa, boleh lah survey di MATTA Fair ini. Banyak agensi-agensi yang terbaik hadir sebagai pempamer bagi menawarkan pakej umrah pada harga yang berpatutan, murah dan mampu milik. Mana tahu, jika ada rezeki, tawaran yang disediakan di sana dapat memenuhi bajet yang ada untuk menunaikan umrah pada masa akan datang. 


Janganlah berputus asa dan bersedih jika kita tidak berpeluang untuk datang ke MATTA Fair ini. Kita tidak akan rugi kerana masih terdapat lagi platform yang boleh digunakan bagi merebut tawaran-tawaran menarik untuk percutian nanti. Korang boleh cuba menggunakan aplikasi Traveloka sebagai pilihan kedua. Ramai yang masih beranggapan bahawa Traveloka hanya satu aplikasi yang berfungsi untuk menempah hotel penginapan. Mereka silap. Kini Traveloka sudah pun memulakan langkah dengan menawarkan perkhidmatan untuk mencari tiket-tiket penerbangan di dalam dan diluar negara. 



Sebagai contoh, korang boleh mendapatkan harga promotions on Jetstar flights sebagai syarikat penerbangan untuk ke destinasi-destinasi menarik di dalam negara dan negara di benua Asia. Selain daripada itu, boleh juga membandingkan harga-harga airline di Traveloka bagi memudahkan membuat pilihan mengikut bajet percutian ada. Nasihat El, jangan lupa untuk melihat juga pembelian pas masuk secara online ke tempat-tempat menarik seperti taman-taman tema, Aquaria, LEGOLAND dan banyak lagi yang telah ditawarkan oleh Traveloka.

Khamis, 20 Februari 2020

GAMBAR ZAHIRAH MACWILSON DAN AIMAN HAKIM RIDZA | MALAM BERINAI

1:26 PTG 2
GAMBAR ZAHIRAH MACWILSON DAN AIMAN HAKIM RIDZA | MALAM BERINAI
Zahirah Macwilson dan Aiman Hakim Ridza - Selain Emma Maembong yang telah pun bernikah pada Tanggal 20 Februari 2020, hari ini juga bakal menjadi tarikh yang bermakna dan istimewa buat pasangan sama cantik sama padan, Zahirah Macwilson dan Aiman Hakim Ridza yang akan menamatkan zaman bujang mereka. Mengikat tali pertunangan pada Jun tahun lalu, mereka bakal melangsungkan pernikahan hari ini selepas dua tahun menyulam cinta.
Sebelum mereka dinikahkan, majlis malam berinai Zahirah dan Aiman yang cukup meriah dengan tema Bollywood mewah serta eksklusif.  Majlis tersebut hanya dihadiri oleh ahli keluarga dan teman rapat sahaja.

Mengenakan busana berwarna merah, pelakon wanita itu kelihatan begitu cantik dan anggun sekali persis heroin Bollywood.







GAMBAR NIKAH EMMA MAEMBONG | 20.2.20

1:01 PTG 2
GAMBAR NIKAH EMMA MAEMBONG | 20.2.20
GAMBAR EMMA MAEMBONG NIKAH DENGAN JURUTERBANG - Hari ini 20.2.20 adalah tarikh yang cantik. Ramai rasanya yang memilih tarikh ini untuk majlis-majlis penting seperti perkahwinan, bertunang dan sebagainya. Tup-tup terkejut juga dengan pelakon cantik cute mute, Emma Maembong sah bergelar isteri kepada juruterbang, Muhammad Shazli Azhar hanya dengan sekali lafaz pada majlis pernikahan secara tertutup yang diadakan di Bukit Damansara, sekitar jam 11.58 pagi tadi.
Emma menerima mas kahwin sebanyak RM2000 dan senaskhah Al-Quran serta tujuh dulang hantaran berbalas lima dulang. Bagaimanapun, wang hantaran dirahsiakan atas permintaan keluarga
Pasangan pengantin baru itu kelihatan cantik dan segak dalam busana serba putih rekaan pereka fesyen terkenal, Ezuwan Ismail.




Tahniah, semoga bahagia hingga ke syurga amin

Sabtu, 15 Februari 2020

THE BEST AYAM PASU DI GOLDEN SANDS RESORT PENANG | KAMPUNG BUFFET

10:49 PG 1
THE BEST AYAM PASU DI GOLDEN SANDS RESORT PENANG | KAMPUNG BUFFET
Salam semua. Pernah tak makan ayam pasu?At least korang pernah tak dengar tentang ayam pasu?Dulu pernah viral pasal ayam pasu ni kan?Kalau nak rasa the best ayam pasu El rekemen try dekat Golden Sands Resort Penang. Terbaik. Ayam lembut dan wangi. Sedap makan dengan sos barbeku dan sos black pepper. Makan saja pun sedap!


Selain ayam pasu, meh la El share antara menu yang ada di Kampung Buffet di Golden Sands Resort Penang. Nak fefeling kampung, sarung dulu kain batik barulah best nak makan. Haha kami diberi kain sarung batik. Ha ikutlah kekreatifan memasing cara pakai. El try buat ala-ala pario. El ingat boleh menang tapi tak ada rezeki. 


Kebanyakan blogger ni semua El kenal. Halah pi mai pi mai muka tu juga yang buat review haha. Tahniah Barry Teh menang. 


Selesai buat catwalk kain sarung, weols pun dijemput untuk melihat demo masakan untuk menu asam pedas ikan merah oleh Chef Rizal. El pun suka asam pedas. Tak kira ikan apa pun. Tapi El suka letak belacan sedikit. 


New Kampung Buffet ini diadakan setiap hari Jumaat dari 6.30pm-10.00pm. Time tu bolehlah tengok sunset. Memang romantik sangat. Banyak pilihan menu. Bahagian outdoor ada bakar/grill. Kampung Buffet ini terdiri dengan sepuluh stesen dengan pilihan yang berbeza. Ada kambing grill, ayam pasu, seafood bakar. Boleh hirup udara pantai sambil makan. El suka kalau buat barbeku outdoor. 



Antara main course yang dihidangkan seperti ayam rendang minang, daging goreng dengan celery, asam pedas ikan pari dan bendi, udang masak lemak cili padi dan nenas, nasi kukus daun pandan dan mee goreng basah bersama makanan laut.











Untuk pencuci mulut, pengunjung boleh mendapatkan hidangan yang beraneka jenis seperti kuih sago merah, bingka pandan, talam jagung, agar-agar sirap bandung dan cendol, puding gula hangus, bahulu and bubur pulut hitam



  



Tengah-tengah makan tu kan, tiba-tiba datang seorang pakcik dengan basikal tuanya. Rupanya pakcik ni jual kacang putih. Panggilan glamour pakcik ni is KP Man (Kacang Putih Man). Teringat masa sekolah rendah, kalau time rehat selalu beli kacang dekat uncle india tu. Mengamit kenangan betul. 



Harga Kampung Buffet

Setiap Jumaat 
6.30pm-10.00pm

Adult RM118nett
Child RM59nett

Untuk tempahan boleh contact:
Tel: 604-8861911
E-mail: suleiman.tar@shangri-la.com
Website: www.shangri-la.com

Jumaat, 31 Januari 2020

5 PILIHAN HADIAH UNTUK BABY DI LOVINGLY SIGNED

9:11 PG 16
5 PILIHAN HADIAH UNTUK BABY DI LOVINGLY SIGNED
Si manja adalah anugerah paling berharga untuk mereka yang bergelar ibu dan bapa. Kehadiran si manja bagaikan puteri dan putera comel yang menceriakan hidup mereka. Siapa yang tak terhibur dengan keletah si manja kan? Yang ada anak kecil tu mesti rasa hilang penat bila nampak muka anak lepas balik kerja.


Yang sedang menanti kehadiran si manja tentunya tidak sabar melihat wajah si manja. Tentunya ada di diantara ibu-ibu, saudara-mara, rakan-rakan tercari-cari apakah hadiah yang sesuai untuk bayi yang comel itu nanti.


Membeli hadiah untuk baby newborn or infant adalah aktiviti yang paling mengujakan. Masalahnya sekarang di mana nak beli hadiah untuk baby or infant? Now day, people suka cari barang secara online. Semua dihujung jari. Lagi jimat, cepat dan lagi best hadiah dibalut dengan cantik dan dihantar terus ke rumah. Surprise!!!Seronokkan si penerima dapat surprise dari anda. 


Personalized Baby Gifts By Lovingly Signed

Menyedari mustahil untuk mendapatkan Hadiah untuk Bayi yang cantik secara personalised, Lovingly Signed ditubuhkan untuk menukar cara pemberian hadiah bayi di negara Asia

Teruja tengok hadiah barangan baby dalam website Lovingly Signed ni. Lovingly Signed Hong Kong merupakan laman web yang memberikan perkhidmatan menjual produk barangan bayi berupa personalised gift di mana setiap barangan yang dijual, kita boleh mengabadikan nama bayi / penerima di atas hadiah tersebut. Kebanyakan material sangat esklusif, kemas, warna pastel yang menarik dan lembut.


Di Lovingly Signed mempunyai pelbagai hadiah mewah peribadi untuk meraikan pelbgai majlis untuk menyambut kelahiran baby seperti tahun pertama kehidupan mereka, baby shower, baby 100 days, ulang tahun pertama bayi dan banyak lagi. 

 Selain baju, koleksi di Lovingly Signed termasuk kegemaran baby Hong Kong seperti blanket, topi, stokin, alat mainan, buku cerita dan pelbagai hampers juga disediakan. Pilih barang-barang anda dan masukkan kotak hadiah unik anda sendiri!


5 hadiah pilihan untuk si manja 

1) Gift Hamper

Senang kalau dapat carikan hadiah set lengkap untuk baby atau newborn. Untuk set gift hamper dari Lovingly Signed ini ada dua pilihan biru untuk baby boy dan pink untuk baby girl. So comel kan. Warna pastel yang lembut. Semua barangan dari Lovingly Signed ini diperbuat daripada 100% kain kapas. 



Disediakan dalam sebuah kotak yang diikatkan dengan reben ini, GIFT HAMPERS LOVINGLY SIGNED welcome gift nampak sangat ekslusif dan mewah. 

Korang boleh letakkan nama si manja comel sebanyak 10 aksara. Dalam set ini terdapat jubah tuala, baju rompers, selimut dan anak patung. Ianya sesuai untuk bayi berumur 0-6 bulan.


2) Baby bib

Sekarang ni baby bib memang menjadi pilihan ibu-ibu bukan setakat untuk menjaga kebersihan baby ketika baby muntah, lelehan air liur baby, ketika makan malah ianya seperti suatu fesyen untuk baby. Nampak kool jer bila baby pakai baby bib. Tambahan pula terdapat pelbagai design yang menarik di Lovingly Signed. Korang juga boleh custom nama baby korang tau. 




3) Blanket

Selimut atau blanket juga sangat diperlukan untuk baby ataupun newborn untuk menjaga keselesaan mereka. Di Lovingly Signed juga ada pelbagai design blanket/selimut.

Selimut dari Lovingly Signed ini tampak mewah. Baby pasti terasa lembut dan hangat diselimuti dari kain yang diperbuat daripada 100% kain kapas. Selimut yang serba boleh ini boleh bawa dengan bayi anda di mana-mana. Ia adalah hadiah yang terbaik untuk keselesaan baby. 


4) Toy untuk si manja

Tidak sah kalau tak belikan hadiah mainan/toy untuk si manja baby or infant. Terdapat barangan patung/doll di Lovingly Signed yang sangat comel. Sesuai dan selamat dijadikan mainan untuk si manja 



5) Baby Hooded Towels

Menarik pula tengok koleksi Hooded Towels dari Lovingly Signed ni. Bolehlah pertimbangkan untuk hadiahkan untuk  cousin yang tidak lama lagi menimang cahaya mata Julai ni. 


Memang best sangat shopping hadiah baby di Lovingly Signed ini selain barangan mereka yang comel-comel, anda boleh custom made dan personlized nama baby anda di pakaian, tuala dan sebagainya. 


Setiap barangan yang kita beli tu mereka akan letakkan di dalam kotak yang esklusif dan tampak mewah. Cer bayangkan kalau sesiapa yang terima hadiah dari Lovingly Signed ni mesti jatuh cinta dengan pembungkusannya. 


Anda dah ada pilihan di Lovingly Signed. Jom order satu untuk si manja! Untuk keterangan lanjut atau lain-lain koleksi. Boleh layari ke : 

Khamis, 9 Januari 2020

MENDAKI BUKIT CHEROK TOK KUN

2:32 PTG 8
MENDAKI BUKIT CHEROK TOK KUN
Pendakian di Bukit Cherok Tok Kun ni dilakukan setelah melihat posting kawan di facebook. Ha terus suggest kat tok laki. Tok laki pun onz. Macam biasa seawal lepas subuh kami pun bergerak. Sampai di Cherok Tok Kun awal. Cuaca sangat sejuk. 


Kami memilih untuk memulakan pendakian yang lebih kepada nature. Boleh jer nak daki guna jalan tar. Tapi jalan tar tak best. Permulaan macam sebelum-sebelum ini sangat santai. Memang seronok. Tapi lepas tu azab jugaklah nak mendaki. Tapi kali ni cubaan mendaki sangat best sebab lebih kepada nature. Bila lebih kepada nature, seronok sikit dia punya feeling lain. Lagi semangat dan tak cepat penat macam kita mendaki dengan menaiki tangga.


Macam biasa anak-anak dah kedepan..mama el juga yang kebelakang. Tapi diorang tak pernah tinggalkan mama diorang. Mesti check mama ada tak kat belakang tu. Almaklumlah mama dah kerepot kahkahkah. 








Oklah mendaki kat Cherok Tok Kun ni. Boleh repeat lagi. Next!!