Sejak mula dilaporkan pada Disember 2019, perkataan Coronavirus dan COVID-19 kini menjadi perhatian dan bualan dalam segenap lapisan masyarakat baik yang tua mahupun yang muda. 

COVID-19 tidak lagi asing bagi masyarakat Malaysia bahkan di seluruh dunia. Kebimbangan Pandemik COVID-19 di negara kita semakin menjadi lebih kritikal pada tahun 2021.

Walaupun kita sudah lengkap 2 dos vaksin, namun risiko untuk mendapat jangkitan dan menjangkiti orang lain itu masih ada.

Scary tak? Apa patut kita buat? Adakah terdapat makanan tambahan lain yang dapat membantu untuk tingkatkan sistem imun badan, melindungi dan menguatkan paru-paru kita?

Korang pernah dengar tentang produk Eskayvie Diffenz?

Sebelum kami cerita lebih detail lagi tentang Eskayvie Diffenz ini, jom kami terangkan sedikit tentang si virus Korona dan varian yang lain okay.

Apa itu Korona Virus SARS-CoV-2

Berbeza dengan bakteria dan parasit, virus tidak mampu dihapuskan oleh antibiotik. Pertambahan sel berjangkit virus yang terlalu banyak, akan melemah dan memudaratkan tubuh ke tahap yang tidak mampu diselamatkan. Keupayaan virus untuk meruntuhkan sistem pertahanan tubuh organisma yang jauh lebih kompleks daripadanya juga amat mengagumkan.

Antara virus berbahaya yang hidup bersama kita sejak sekian lama ialah influenza yang telah mengakibatkan 290,000 hingga 650,000 kematian setahun, disebar melalui udara daripada manusia kepada manusia.

Di penghujung 2019, seluruh dunia diperkenalkan dengan satu lagi spesies virus, iaitu si korona (kerana permukaannya yang dipenuhi struktur seolah-olah mahkota) SARS-CoV-2.

Bentuknya yang anggun dengan cangkuk protein berbahaya di seluruh permukaan molekul yang menyimpan bebenang asid ribonukleik (RNA) membolehkan virus ini merebak dengan begitu pantas. Serangan virus ini tidak menunjukkan tanda-tanda yang ia akan reda dalam masa terdekat.

Ditambah pula dengan kemunculan varian-varian baharu yang lebih agresif akan menyukarkan lagi usaha untuk membendung masalah ini. Penemuan varian baru ini amat membimbangkan kerana ia,

     Lebih mudah menjangkiti

     Menyebabkan gejala yang lebih teruk

     Mengurangkan keupayaan antibodi untuk melawannya

     Mengurangkan keberkesanan rawatan dan ubat yang sedia ada

     Mengurangkan keberkesanan vaksin atau boleh melepasi perlindungan        

        vaksin

Varian DELTA

Varian Delta pada asalnya digelar sebagai B.1.617.2 dan kali pertama dikesan adalah di Maharashtra, barat India pada Oktober tahun lalu.

Ciri-cirinya adalah:

- 2-4 kali lebih mudah merebak berbanding dari varian sedia ada.

- Boleh merebak dalam masa yang singkat (3-5 hari berbanding 5-8 hari untuk 

   varian lain).

- Individu yang dijangkiti dengan varian ini lebih mudah menjangkiti orang lain.

- Boleh merebak melalui udara dan hanya mengambil masa sekitar 5 hingga 15 

   saat

Apa yang membimbangkan pula, kajian baharu mengenai varian ini boleh membiak dalam hidung individu yang sudah mendapat vaksin, sama seperti individu yang tidak divaksinasi.

Kajian awal terhadap satu kes jangkitan mendapati, varian Delta membiak di hidung orang yang sudah divaksinasi seolah-olah individu berkenaan belum mendapatkan vaksin” - Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah.

Ini bermaksud individu yang sudah divaksin tetap dapat menyebarkan virus berkenaan serta menjangkiti orang lain. Sebelum ini beberapa kajian yang dijalankan di hospital di India, Provincetown, Massachusetts dan Finland turut mendapati selepas penularan varian Delta, terdapat banyak virus dikesan di dalam hidung seseorang individu itu sama ada mereka diberi vaksin atau tidak.

Di samping itu, kajian kesihatan awam Britain mendapati perlindungan vaksin COVID-19 yang biasa digunakan terhadap varian Delta didakwa menjadi semakin lemah dalam tempoh tiga bulan. Kajian juga mendapati mereka yang dijangkiti selepas menerima dua dos suntikan vaksin Pfizer-BioNTech atau AstraZeneca dikatakan mungkin berisiko lebih tinggi untuk menjangkiti orang lain berbanding varian sebelumnya.

Berdasarkan lebih tiga juta calitan hidung dan tekak yang diambil di seluruh Britain, Universiti Oxford mendapati berlaku kemerosotan terhadap keberkesanan dalam mencegah jangkitan. Masing-masing menjadi 75 peratus dan 61 peratus selepas 90 hari suntikan kedua vaksin Pfizer atau AstraZeneca. Keberkesanan itu dikatakan menurun daripada 85 peratus dan 68 peratus yang dilihat selepas dua minggu suntikan dos kedua. Kemerosotan keberkesanan ini lebih ketara kepada mereka yang berumur 35 tahun ke atas.

Varian LAMBDA

Varian DELTA pun masih belum selesai. Muncul pula varian lain yang dinamakan sebagai Varian Lambda. Seberapa teruk bahaya Varian Lambda ini pula?

Pertubuhan Kesihatan Dunia WHO umumkan Varian Lambda didaftar sebagai Variant of Interest (VoI)/ Varian Patut Diperhatikan. Manakala, Public Health England (PHE) menganggap Varian Lambda ini sebagai VUI atau Varian Yang Sedang Diselidik.

Menurut WHO juga, Varian Lambda mempunyai 7 mutasi pada spike protein. Mutasi ini mampu mengurangkan kemampuan antibodi untuk melawannya. Yang paling ditakuti adalah Varian Lambda ini dilaporkan lebih berbahaya dan mungkin KEBAL terhadap vaksin sedia ada.

Persoalannya, bersediakah kita untuk "hidup" bersama virus ini?

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), dan dipersetujui majoriti pakar kesihatan, baru-baru ini menyatakan Covid-19 berkemungkinan besar menjadi endemik iaitu kekal dan menjadi sebahagian daripada kehidupan harian kita seperti selesema.

Apa yang boleh kita harapkan sementara menunggu ia menjadi endemik adalah, program vaksinasi perlu terus berjalan sebab dengan kadar vaksinasi yang tinggi membolehkan kita menjalani rutin kehidupan harian seperti biasa, selain berharap penemuan ubat antivirus sebagai alternatif rawatan sekiranya dijangkiti.

Selain itu, meskipun kita tahu yang kadar kematian akibat jangkitan Covid adalah lebih tinggi di kalangan mereka yang mempunyai masalah kesihatan dan berusia 65 tahun dan ke atas, ini tidak meletakkan kita individu yang muda dan sihat ini di posisi yang selamat. Walaupun berusia kurang daripada 60 tahun dan tiada apa-apa masalah kesihatan, kita masih boleh dijangkiti Covid 19 dan boleh terdedah kepada komplikasi yang lebih parah sehingga mengakibatkan kematian.

Apa Yang Kita Perlu Terus Lakukan?

1. Jaga gaya hidup

 

  Tingkatkan sistem imun badan dengan lebihkan pengambilan sayuran dan 

     buahan, antioksidan, dan vitamin-vitamin tertentu

  Banyakkan minum air kosong

  Aktifkan diri dengan senaman

  Tidur mencukupi

  Elakkan stres

  Kurangkan atau hadkan makanan yang tidak sihat seperti makanan bergula dan 

     makanan terproses.

 

2.  Jaga SOP

 

   Selalu basuh tangan dengan sabun

   Tutup mulut dan hidung dengan tisu atau sapu tangan ketika bersin atau batuk

   Elakkan daripada menyentuh mata, hidung dan mulut

   Kurangkan perjumpaan sosial

   Elakkan tempat yang sesak dan sempit

   Jauhi kontak rapat dengan individu yang sakit atau bergejala

   Bersihkan tempat atau objek yang disentuh menggunakan cecair pembasmi 

      kuman secara kerap

3.  Pengambilan Eskayvie Diffenz

 

   Menguatkan dan Melindungi Paru-Paru

   Meningkatkan Sistem Imun Badan

   Melegakan Batuk, Selesema & Radang Paru-Paru

   Mengatasi Masalah Resdung, Alahan, Asma & Ekzema

   Menyokong Kesihatan Sendi

   Menyihatkan Jantung

   Memberikan Tenaga

   Mengawal Gula di Dalam Darah

   Mencantikan Kulit

   Anti Kanser & Anti Virus

Eskayvie Diffenz Bantu Tingkatkan Sistem Imun Badan Sepanjang Pandemik Covid-19


Eskayvie Diffenz merupakan suplemen keluaran Eskayvie bagi menyokong penjagaan gaya hidup sihat individu. Ia diformulasikan bagi membantu meningkatkan sistem imun badan, melindungi dan menguatkan paru-paru.

Eskayvie Diffenz dihasilkan daripada 100% bahan semulajadi, diformulasikan oleh Doktor Perubatan, bebas Steroid serta Halal dimakan dan mendapat kelulusan KKM (Kementerian Kesihatan Malaysia).

4 Kelebihan Eskayvie Diffenz

1.  Kaya dengan Vitamin C dan D

Kandungan vitamin pada dos optimum yang mencukupi untuk sistem pertahanan badan.

 

2. Diperkaya dengan Cendawan Susu Harimau & Buah Camu-Camu

Kapasiti antioksidan, fenolik dan flavonoid yang tinggi untuk meningkatkan perlindungan dalaman.

 

3. Gabungan 4 bahan berantioksidan tinggi dalam 1 tablet

Kandungan antioksidan dan bahan aktif yang mencegah penyakit kemerosotan diri.

4. Tablet boleh kunyah berperisa blackcurrant yang lazat

     Rasa enak & sesuai untuk diambil pada bila-bila masa sahaja. Banyak kajian yang telah membuktikan bahan-bahan di dalam Eskayvie Diffenz mampu membantu meningkatkan sistem imun, melindungi daripada jangkitan virus dan meningkatkan fungsi paru-paru, jantung dan hati.


SOALAN & JAWAPAN

Bolehkah ibu mengandung mengambil Eskayvie Diffenz?

Boleh. Seelok-eloknya pengambilan Eskayvie Diffenz diambil selepas trimester pertama.

Adakah Eskayvie Diffenz perlu disimpan di dalam peti sejuk? 

Hanya simpan pada suhu bilik dan elakkan daripada terdedah kepada cahaya matahari. Tutup rapat penutup botol Eskayvie Diffenz untuk mengelakkan ia teroksidasi.

Bolehkah kanak-kanak di bawah umur kurang 5 tahun mengambil Eskayvie Diffenz? 

Kanak-kanak berusia kurang 5 tahun tidak digalakkan untuk mengambil suplemen. Mereka lebih disyorkan untuk mendapatkan nutrisi melalui pemakanan dan diet yang seimbang seperti buahan, sayuran, hasil tenusu dan protein yang cukup. Pengambilan Eskayvie Diffenz yang disyorkan adalah setengah biji sehari untuk kanak-kanak berumur 2 hingga 4 tahun.

Dari manakah sumber Cendawan Susu Harimau? 

Sememangnya Cendawan Susu Harimau hanya boleh didapati di kawasan tertentu yang bersuhu lembab dan sejuk. Namun kini, penghasilan Cendawan Susu Harimau telah dikultur dan dikomersialkan untuk memudahkan lebih ramai mendapat kebaikannya. Malah, kajian mendapati Cendawan Susu Harimau yang dikulturkan mempunyai kandungan nutrisi yang lebih tinggi berbanding yang tumbuh meliar.

Adakah pengambilan buah Camu-Camu berbahaya kerana ia mengandungi kandungan Vitamin C 60 kali ganda lebih tinggi berbanding buah oren? 

Walaupun buah Camu-camu mempunyai kandungan Vitamin C yang tinggi, kajian mendapati tiada jumlah toksik yang dikesan sehingga kini. Formulasi Eskayvie Diffenz telah mengambil kira jumlah buah Camu-camu yang bersesuaian dan berdasarkan kajian sains terkini.

Testimoni Pengguna Eskayvie Diffenz
Pengalaman Paknil selepas menerima suntikan pertama vaksin

https://youtu.be/rP3vwLg5gvo

Angkara seorang habis semua ahli keluarga Zura dijangkiti Covid-19

https://youtu.be/pNfAp2vM4lg

Covid is real-Pn Zai Zalehah - Pengalaman Hidup Mati Dijangkiti Covid

https://youtu.be/447PnyPd0dI

Selain mengamalkan gaya hidup yang sihat serta menjaga SOP, kita juga boleh ikhtiar dan dapatkan sokongan khasiat Buah Camu-Camu, Cendawan Susu Harimau, Vitamin C dan Vitamin D yang boleh membantu menyokong kesihatan paru-paru untuk meningkatkan sistem imun tubuh korang dan keluarga.

Perlindungan 4 penjuru daripada Eskayvie Diffenz ini boleh didapati dengan hanya 1 tablet. Ia sangat mudah dinikmati dengan rasa buah anggur hitam yang enak dan boleh diambil semua peringkat umur bermula 5 tahun dan ke atas.

Jadi apa pendapat korang mengenai Eskayvie Diffenz? Terus terang kami cakap, Eskayvie Diffenz ini memang penting untuk kita sedia hidup dengan Covid-19 bagi meningkatkan sistem pertahanan tubuh badan kita.

Walau pun masih lagi boleh terdedah dengan jangkitan, namun yang penting kita dah ikhtiar serta usaha untuk tingkatkan imun badan berbanding langsung tidak berusaha.

Korang yang berminat dapatkan Eskayvie Diffenz untuk perlindungan diri dan keluarga boleh Klik www.diffenz.com.

Hubungi 03-5511 1050 / 019-6083027

untuk maklumat lanjut.

Website: www.diffenz.com

Facebook: https://www.facebook.com/eskayviemalaysia21official

Instagram: https://www.instagram.com/eskayviemalaysia/

#EskayvieDiffenz #KitaIkhtiar #KitaJagaKita


5 Ulasan

 1. Zaza ada ambil dia punya jus tu..yg ni baru lagi kan..nanti boleh la try pulak

  BalasPadam
 2. Suplemen ni bgus sbb ade sekali utk kuatlan paru2.. Cendawan susu harimau ni dh la susah nk didapati..

  BalasPadam
 3. The amazing brown biker leather jacket for men is beloved by people of all professions. Perfect for a range of casual ensembles, this jacket is comfortable and highly versatile. Available at topcelebsjackets.com.

  BalasPadam
 4. Take advantage of near-unlimited database scalability and elevated availability in the cloud, making sure your database is obtainable for your apps at all times.

  BalasPadam

Catat Ulasan

Terbaru Lebih lama