Assalamualaikum
Salam sejahtera semua

Hari ini El nak berkongsi dengan anda semua satu informasi yang menarik. Anda pernah dengar tak mengenai EOperasi? EOperasi Modul Pengurusan Guru merupakan salah satu modul pengurusan daripada KPM (Kementerian Pendidikan Malaysia). 

Tahukah anda apa itu sebenarnya E-Operasi?

 
APA ITU E-OPERASI

EOperasi adalah sebuah aplikasi digunakan oleh para guru untuk kemaskini data mereka dalam perkhidmatan perguruan yang merupakan inisiatif daripada Kementerian Pelajaran Malaysia. Selain itu juga, Kerajaan telahpun membangunkan banyak sistem yang masih ramai tidak tahu antaranya:

SAPS Ibu Bapa
APDM (Aplikasi Pangkalan Data Murid)
HRMiS
Jawatan Kosong
 

 KEBAIKAN E-OPERASI
  
⏩Untuk maklumat semua, sistem-sistem ini dibangunkan khusus untuk memudahkan rakyat Malaysia menyimpan data dan membantu kerajaan untuk menyediakan perkhidmatan yang lebih baik.

⏩Selain itu juga, E-Operasi digunakan untuk menyemak status guru-guru jika mereka mahu bertukar tempat melalui Borang Status Kedudukan Guru (BSKG).

⏩Dengan adanya E-Operasi ini, para guru lebih mudah menguruskan data-data yang penting semudah di hujung jari sahaja. Maklumlah sekarang zaman internet. 
  
CARA PENGGUNAAN E-OPERASI

 El rasa masih ramai para guru yang masih belum tahu cara atau belum memahami untuk menggunakan sistem E-Operasi ini betul? Ok di bawah ini El ada kongsikan satu link cara untuk login E-Operasi Modul Pengurusan Guru
 
Bagi mengetahui panduan untuk login eoperasi secara online sila klik di sini ➮ E-Operasi


Guru-guru digalakkan untuk login sistem ini melalui laman web ini kerana tidak akan terjadi masalah website down atau terjadi laman tidak dapat diakses. Klik sahaja link tadi dan ikut arahan untuk mengemaskini data-data melalui E-Operasi. Sangat mudah dan tidak membebankan

Untuk pengetahuan anda juga, modul eoperasi ini menguruskan berkaitan guru dan bukan guru yang melibatkan beberapa kategori pengguna iaitu pengguna (guru dan bukan guru) dan pentadbir sistem (pengurusan KPM di peringkat Bahagian, Negeri, Daerah, dan Sekolah).

Untuk kebaikan semua, anda bolehlah share artikel ini semoga ia membantu lebih ramai orang lebih tahu mengenai eoperasi 2017 ini dan mengemaskini data-data mereka hanya secara online.

6 Ulasan

 1. kalau mudah lagi kerja cikgu, alhamdulillah

  BalasPadam
 2. untung ada webiste ni memudahkan cikgu la

  BalasPadam
 3. memacam pulak sekolah sekarang ni ek

  BalasPadam
 4. Bagus ni. Saya bukan guru. Thanks kongsi.

  BalasPadam
 5. sekarang ni dah banyak guna online..moga ianya membantu tugas guru sepenuhnya..

  BalasPadam

Catat Ulasan

Terbaru Lebih lama