12/01/2020 - 01/01/2021 - LIFESTYLE BLOGGER

Rabu, 30 Disember 2020

Natasya Riverside Caravan Park | Tempat Menarik di Perak | Tempat Mandi Manda di Perak

2:34 PTG 2
Natasya Riverside Caravan Park | Tempat Menarik di Perak | Tempat Mandi Manda di Perak

Tempat Menarik di Perak | Natasya Riverside Caravan Park | Cuti krismas hari tu balik kampung setelah sekian lama tak boleh merentas negeri. Adik beradik semua balik. Macam biasa..memang kecoh bila berkumpul ramai2..mula2 tak plan kemana2..tapi terkejut tergempor bila mak nak pergi jalan2..haha..ater last minit memang full semualah kan tapi alhamdulilah ada rezeki kami pergi bermalam tepi sungai dekat Natasya Riverside Caravan Park.




Senang jer exit tol Kampar..lepas tu belok kiri..jalan sikit belok kiri lagi. Jalan ke dalam sikit..jumpalah chalet tu.


Love dengan environment sekitar hutan kebun tu, sejuk mata memandang. Sayangnya hari kami sampai tu baru lepas hujan lebat. Ayor sungai naik. Ayor sungai dah macam Teh Tarik. Deraih ayornya uii..seriau. Tak dapatlah kami mandi petang tu..just pusing2 hutan kebun tu dan makan2 (bawa bekal dari rumah) di tepi sungai.










Sebelum nak pergi tu kak ipar sempat masak makan tengahari..dapatlah kami makan2 kat tepi sungai walaupun time tu ayor sungai tengah naik ekeke





Kome tengok ayor sungai deraih dan kaler teh tarik..tapi seronok dapat makan ramai2 dengan adik beradik tepi sungai


Sorang pakcik ni cakap..insyallah pagi esok ayor surut bolehlah kome mandi haha.

Natasya Riverside Caravan Park ni ada macam2 bilik..kome boleh stay kat van caravan, pondok, bilik, atau khemah. Masa kami nak booking semua penuh, tinggal 4 bilik jer. Memang cukup2lah untuk kami 4 family. Bilik ada yg ekon 2 katil queen dan ada yg kipas saja 3 katil single.



Van caravan tu kalau kome nak sewa 1 malam RM280..sekali tengok syok gak stay dalam tukan..macam bercamping style omputeh hihi

Alhamdulilah pagi tu kami tengok ayor dah surut, dah boleh mandi tapi sebelum tu kami breakfast dulu. Korang boleh jer request breakfast, lunch, dinner atau supper..diorang boleh buatkan. Hari tu kami order kopi o kosong..kan memalam sejuk..diorang hantar sampai depan pintu hihihi









Rupanya tempat ni owner dia Datin Munirah, kawan Dato Alif Syukri hihi



Lima Resipi Comfort Food Ayam Brand™ untuk Melangkah ke Tahun Baharu

9:15 PG 12
Lima Resipi Comfort Food Ayam Brand™ untuk Melangkah ke Tahun Baharu

Lima Resipi Comfort Food Ayam Brand™ untuk Melangkah ke Tahun Baharu| Comfort food’ adalah makanan ringkas yang pernah menjadi kegemaran di masa lampau. Ia mampu membawa kita kembali ke zaman sewaktu kecil, melangkah ke dapur melihat ibu atau nenek memasak makanan yang kita gemari disediakan dengan penuh kasih sayang. Mari melangkah ke Tahun Baharu dengan penuh kasih sayang, harapan dan semangat yang baru!

 

Ayam Brand telah menghasilkan lima resipi ‘comfort food’ yang mudah disediakan dan menyihatkan bagi mengembalikan nostalgia makanan lampau sambil membawa kegembiraan tahun baharu 2021. Resipi ringkas ini menggunakan bahan-bahan asas dapur yang biasa ditemui di rumah. Jika ketiadaan mana-mana bahan, gantikan sahaja dengan apa yang ada. Tiada masalah. Terokai lebih banyak Resipi Comfort Food di www.ayambrand.com.my/comfortfood







1. Nasi Goreng Sardin & Udang


Nasi goreng merupakan ‘comfort food’ yang serba guna dan wajib ada di rumah. Resipi Nasi Goreng Sardin dan Udang yang menyelerakan ini hanya memerlukan 8 bahan yang mudah didapati di rumah iaitu satu tin Ayam Brand™ Sardines in Extra Virgin Olive Oil, udang, telur, kicap, cili kembung merah, jagung manis, nasi yang telah ditanak dan minyak masak.

 

Pukul telur bersama-sama secubit garam, dan goreng. Semasa menggoreng, potong udang menjadi kepingan-kepingan panjang. Tiada udang? Gantikan dengan kepingan ayam atau daging. Atau cukup sekadar ada sardin sebagai sumber protein apatah lagi ia juga padat dengan Omega 3! Panaskan lebih banyak minyak, goreng kilas bahan-bahan selebihnya sehingga betul-betul masak, dan gaulkan kesemuanya dengan sempurna. Ringkas namun cukup berkhasiat.

 

Masa penyediaan bahan: 10 minit Memasak: 10 minit Hidangan: 2 orang





2. Paratel Makerel


Bagi penggemar kari, paratel iaitu sejenis masakan kari kering dengan hanya sedikit kuah seharusnya menjadi makanan asas yang lazat dan mudah disediakan. Malah memasaknya pun lebih cepat berbanding memasak kari biasa!

 

Anda perlukan satu tin Ayam Brand™ Mackarel in Tomato Sauce, daun kari, bawang merah yang dihiris, cili merah, serbuk cili, limau nipis dan garam. Ramuan yang biasa sahaja namun apabila digabungkan mampu membangkitkan selera! 

 

Panaskan minyak, lalu tumis bawang, daun kari dan cili merah sehingga berbau harum. Masukkan makerel dengan sos tomato dan tekan dengan lembut. Perah limau nipis dan tambahkan serbuk cili serta garam secukup rasa. Biarkan masak sehingga sedikit kering, kemudian hidangkan dengan nasi, roti atau capati. 

 

Masa penyediaan: 5 minit Memasak: 10 minit Hidangan: 4 orang





3. Loco for Cacao

 

Masih ingat lagi semasa ibu membancuh minuman coklat panas di waktu malam yang hujan dan sejuk? Sedap dan mampu memanaskan badan. Kembalikan tradisi ini dengan membancuh minuman berkhasiat gabungan Timur dan Barat yang kami panggil Loco for Cacao. Campurkan 80ml Ayam Brand Coconut Super Light dengan serbuk minuman coklat kegemaran anda, 20ml sirap vanila dan 10ml sirap kayu manis. Untuk lebih rasa, hiaskan dengan kelapa bakar.

 

Masa penyediaan: 5 minit Membancuh: 5 minit Hidangan: 4 orang






4. Mufin Pastri Saba


Minum petang dengan karipap pusing dan kuih-muih yang dibeli dari makcik di seberang jalan merupakan sebahagian daripada keindahan hidup di Malaysia.

 

Mufin pastri saba yang dibakar ini padat dengan kebaikan Omega 3. Bentangkan doh pastri lapis yang dibeli di kedai. Gunakan mangkuk untuk membuat bentuk bulat. Letakkan di dalam panci mufin kemudian isikan dengan Ayam Brand Chilli Saba atau Ayam Brand Saba Mayo ditambah dengan jagung manis, cili hijau yang dihiris dan bawang hijau. Bakar sehingga berwarna keperangan dan ia sedia untuk dihidang.

 

Masa penyediaan: 10 minit Memasak: 20 minit Hidangan: 12 orang





5. Pastri Pinwheel Saba


Meskipun kita tidak digalakkan kerap makan di luar buat masa ini, kita masih boleh membuat kafe sendiri di rumah! Pastri ini sesuai dimakan sambil menunggu janji temu di Zoom.

 

Cuba kaedah baru membuat sandwic telur dadar pedas yang pernah dibuat oleh nenek.

 

Mulakan dengan asasnya iaitu pastri lapis segera. Sapukan campuran dua tin Ayam Brand Saba atau Ayam Brand Tuna in Chili, jagung, serbuk kari, keju dan ketumbar, kemudian gulung. Potong pastri yang telah digulung tadi menjadi hirisan setebal 2cm, letakkan di atas dulang yang dilapik, sapukan pelicau telur dan bakar sehingga keperangan.

 

Masa penyediaan: 10 minit Memasak: 20 minit Hidangan: 12 orang


Layari laman Facebook Ayam Brand Malaysia dan sertai peraduan Memories with Ayam Brand dan kuiz lain untuk berpeluang memenangi kalendar Ayam Brand 2021!

 

Terokai lebih banyak resipi yang enak dan mudah disediakan daripada Ayam Brand di  https://www.ayambrand.com.my/recipe/recipes-video.html, laman Facebook https://www.facebook.com/ayambrandmalaysia dan Instagram  https://www.instagram.com/ayambrandmy/ bagi menambah pilihan makanan berkhasiat untuk si kecil. Kekal selamat dan kekal sihat.

Rabu, 23 Disember 2020

RESEPI MEE UDANG KIMBALL | KOMPEM GAYA MALAYSIA

4:41 PTG 26
RESEPI MEE UDANG KIMBALL | KOMPEM GAYA MALAYSIA

Hai korang. Siapa sini Kimball lover angkat tangan? Actually kami memang dah lama pakai brand Kimball ni sejak turun-temurun tau. Since mak kami buka kedai makan sampai sekarang sudah 30 tahun still Kimball di hati kami. Bukan setakat kedai makan, restoran atau hotel, malah surirumah ramai menggunakan produk Kimball dalam masakan mereka untuk menjadikan setiap hidangan tersebut seperti masakan di restoran. 


Setelah almost 50 years dalam masakan, Kimball mengadakan Kempen Kompem Gaya Malaysia.



Baru-baru ni kami dapat surprise box dari Kimball. Dalam kotak surprise tu terdapat pelbagai produk Kimball. Most of the produk yang kami dapat tu, memang kami selalu beli dan memang barang keperluan wajib ada sebagai stok di rumah. 


Serba sedikit tentang Kimball


Kimball adalah jenama tempatan yang diperkenalkan pada tahun 1970-an. Ini adalah jenama yang dipercayai dan hadir di kalangan warga tempatan melalui produk khasnya, Sos Cili Kimball dan Sos Tomato Kimball. Rasanya menjadi pilihan utama masyarakat Malaysia dari semua lapisan. Makanan tidak lengkap tanpa sos tersebut. Kimball terkenal dengan pelbagai sos dan pasta yang asli.



Dibuat dengan bahan berkualiti tinggi mengikut garis panduan pengeluaran yang ketat, produk Kimball adalah bertaraf antarabangsa dan terkenal dengan konsistensi rasa yang merangkumi beberapa dekad. Kimball kini mempunyai rangkaian produk yang lain seperti pasta kering, sos pasta, mayonis, kacang kuda dan kacang parang.


Kimball menawarkan pelbagai rasa dengan cara yang bijak dan mudah melalui pelbagai produk yang berkualiti. Produk tersebut menawarkan pengalaman menjamu selera yang luar biasa. Oleh itu, jadikanlah setiap hidangan istimewa dengan Kimball. 



Kimball, jenama buatan Malaysia menawarkan produk yang disahkan Halal dan juga terkenal dengan pelbagai sos dan pasta yang asli. Menawarkan produk berkualiti dan sedap yang bertaraf antarabangsa dan juga dibuat dengan bahan berkualiti tinggi untuk memenuhi selera rakyat Malaysia


“Memasak di rumah dengan Kimball rasa sama seperti masakan di restoran. Dengan Kimball, Kompem Gaya Malaysia”  


Unboxing Rangkaian Produk Kimball


Kimball menawarkan pelbagai produk yang menarik untuk memenuhi pengalaman menjamu selera seperti sos cili, sos tomato, sos tiram, sos spageti dan mayonis. Kimball juga mempunyai pasta, pati tomato, kacang kuda dan kacang parang.



Sebelum kami share menu menggunakan produk Kimball, kami nak share produk yang kami dapat dari Kimball surprise box dengan korang. Kami ada buat unboxing dalam IG story, tapi nak share pula dengan follower blog kami pula hihi. Terima kasih pada pihak Kimball kerana menghantar produk-produk Kimball. Sempena Kempen Kompem Gaya Malaysia, jom kita masak-masak



Ini adalah antara barangan yang kami dapat. Most of the item, memang selalu kami beli dan memang ada stok di rumah. 

- Sos Cili
- So Tomato
- Sos Tiram
- Sos BBQ
- Sos Cili Thai
- Sup Tomato
- Chick Peas (Kacang Kuda)
- Tomato Puree
- Foul Medammas (Kacang Parang)
- Sos Spageti Tradisional
- Spaghetti Pasta
- Apron
- 2X Pinggan Kimball
- Welcome Card + Recipe Card


Spaghetti ni memang wajib ada. My whole family suka sangat makan Spaghetti Bolognese. Suka dengan pasta ni sebab cepat masak, lembut dan tahan lama.



Ini adalah sos spageti yang keluarga kami paling suka. Kadang-kadang try dia punya mushroom sedap juga. Cukup rasa semua. Tak payah tambah apa2 lagi. 



Sos cili, sos tomato dan sos tiram Kimball wajib ada dirumah. Suka dengan rasa sos Kimball. Masakan menjadi lebih lazat.


Mudah betul nak memasak di rumah dengan adanya produk Kimball ni tau, rasa pon sama seperti masakan di restoran! Dengan Kimball, semua masakan Kompem Gaya Malaysia. Ok untuk membuktikan kami ni Kimball Lover, kami nak try masak menu Mee Udang Kimball. Menu ini menggunakan produk Kimball seperti, Sos Cili, Sos Tomato, Sos Tiram, Tomato Puree dan Spaghetti. Jom kita tengok bahan dan cara masakan.



Resepi Mee Udang Kimball


Bahan bahan:
6 ekor udang besar (ikut suka)
2 sudu besar cili kisar/cilibo
4 ulas bawang putih
6 ulas bawang merah
2 senduk sos tomato 

1 senduk sos cili 

Stok udang

Batang sawi

Garam, gula, serbuk perasa



Bahan kisar: (Bahan B)

6 ekor udang kecil buang kulit
2 sudu besar udang kering (ditumbuk hancur)
1 sudu besar tomato puree 

1 biji ubi kentang – rebus



Bahan hiasan:
telur - rebus
sawi - celur
cili merah - hiris
bawang goreng
daun bawang - hiris
Spaghetti – celur



Cara penyediaan:
- Tumis bawang semua yang telah diblend dalam minyak yang panas hingga wangi. Masukkan cili kisar dan goreng hingga garing.

 

-Setelah cilibo dah naik minyak, masukkan bahan B

 

-Bahan B dah agak pekat, masukkan stok udang dan masak hingga mendidih dan sesuaikan kepekatannya. Masukkan sos tomato, sos cili, batang sawi, udang. Last perasakan dengan garam dan serbuk perasa. Jika semua rasa mencukupi boleh tutup api. 

 

-Masukkan spaghetti yang dicelur ke dalam pinggan dan sendukkan kuah ke dalamnya. Kemudian letakkan bahan bahan hiasan yang disukai. Siap.



Kami ada share video cara memasak Resepi Mee Udang Kimball. Jangan lupa tonton.
 






Dengan Kimball semua masakan jadi mudah. Korang nak western boleh, masakan melayu. Cina, india, arab. Ikut kreativiti sendiri. Rasanya jangan cakaplah padu sangat memenuhi citarasa seisi keluarga very tasteful and flavourful. Tak payah dah pergi makan luar, masak di rumah pun dah macam makan masakan di restoran.   Semua produk Kimball ni boleh digunakan dalam pelbagai masakan. Tak payah banyak bahan perasa. 


Korang jangan lupa untuk melayari https://kimball.com.my/recipe.html untuk mencuba pelbagai resepi yang enak dan simple dan mencuba pelbagai produk dari Kimball di https://www.kimball.com.my, Kompem Gaya Malaysia punya!!


Selamat Mencuba!!


#KompemGayaMalaysia 

#GayaMalaysia


Selasa, 22 Disember 2020

1 Mont Kiara’s Digital Platform is a Glimpse of the Future my1MK Offers Shoppers Ease, Comfort, and Boundless Options

10:09 PG 1
 1 Mont Kiara’s Digital Platform is a Glimpse of the Future my1MK Offers Shoppers Ease, Comfort, and Boundless Options


Hi guys!!Have you been to Mont Kiara lately. I haven't been there such a long time. Recently, I heard that they had launched delivery platform, my1MK. Since this pandemic, this is the best thing to take orders online with my1mk delivery platform.

1 Mont Kiara has officially launched its delivery platform, my1MK, to complement the mall’s brick and mortar stores. Shoppers can now simply tap their purchases from the comfort of their homes by accessing the platform via the mall’s websites at www.1mk.com.my

Featuring an array of merchandise by retailers who operate in 1 Mont Kiara, my1MK offers shoppers the flexibility and convenience in browsing and making purchases online. Be it buying a bowl of tantalising salad or booking a facial or manicure session with the saloons, shoppers can opt for home delivery or self-pickups upon making a purchase. 

According to Nor Amirah Firdaus, Advertising & Promotions Executive at 1 Mont Kiara, the Covid-19 outbreak has brought to the fore among retail businesses the importance of being omnipresent across all channels to meet consumer needs and demands. “Hence, we are capturing the opportunity to help tenants boost sales while making shopping safe, convenient, and pleasurable,” said Amirah. 

“Unlike other delivery services, my1MK offers local deliveries beyond food, so shoppers can still purchase their favourite goods from the mall from the comfort of their home,” added Amirah. 

To date, there are some 30 participating stores onboard, all of whom offer a wide selection of merchandise. To encourage bulk purchase, shoppers are also able to order bestsellers from different stores in just one delivery. 

Among participating merchants shoppers can look forward to on my1MK include A&W, DJ Kitchen Buldojang, Kodawari Menya, NY Burger Co., Apros Eyecare, Chon Dak, Kind Kones, Mercat Barcelona Gastrobar, Salad Atelier, O’ Coffee Club, Setagaya Ramen, ProEyes Studio, Ying Ker Lou, The Barn, Sukiya, Urban Retreat Spa, Union Artisan Coffee, Bom Bom Print and Party Shop, Chubit’s Village Cafe, PastryVille, Village Grocer, Daruma Syokudo, AM Skin Factories, Reviderm Skinmedics, Fly Flot, D’ Natural Hair and Beauty House, Golden File Nail Salon & Spa, Young Explorer and Woman Z World.

Available promotion in conjunction with the launch of the digital platform is as below:- 

- Receive RM5 off for every order at my1MK by entering the code my1MK5off (Valid for the first 50 customers with purchase above RM25 only). 

- Selected tenants are offering special online promotion until 31 December 2020. To order online, shoppers simply need to go through the following steps:

1. Go to www.1mk.com.my on PC or mobile

2. Click the Order Now button at the Bestsellers section or click on the logos of participating stores.

3. Choose the items and quantity (select add-ons, if any) then click Add to Order.

4. Review your order by clicking on the shopping cart icon. Select the delivery date and time, then fill in your particular.

5. Check the "I understand and I'm ready to submit my order" box and click Submit Order.

6. Complete payment, receive your order confirmation via WhatsApp, and wait for your order to arrive.

Among the outlets in 1 Mont Kiara that you can reach to taste the dishes and services offered are as below. Craving for Japanese food with halal? Also they got malay cuisine and everything you craving all here. Check it out!!!!




Kodawari Menya 

The process of making Kodawari Menya Udon & Tempura is painstaking, one that is carefully undertaken by our Udon artisans. Our brand of Kodawari Menya Udon & Tempura originates from the best – the Sanuki province Kagawa, Japan, a place most famous for the making of this delicious noodle. 

Order on my1MK https://otomate.co/otw2u/1mk-kodawari 


Location: L1-21A (Level 1)

Phone Number: 03 - 6206 1669

Homepage: http://www.kodawarimenya.my/

Opening Hours: 10.00am to 10.00pm (daily)





Suki-Ya

Suki-Ya was born from the combination of specialised shops in Japan serving hot pot, shabu-shabu and sukiyaki. In order to adopt and share the exclusive dining experience, we gathered technology and expertise from Japan and fused them together. We wanted to share our idea of a modern, healthy lifestyle eatery, where people can get together to experience healthy, low fat food in a warm atmosphere. 

Order on my1MK: https://otomate.co/otw2u/1mk-suki-ya 


Location: L1-16 (Level 1)

Phone Number: 03 - 6203 5238

Homepage: https://www.suki-ya.com/ 

Opening Hours: 10.00am to 10.00pm (daily)






Chubit’s Village Cafe

Ever imagine travelling back to your hometown on a long drive and wondering what will be on the dining table once you reach later?


At Chubit’s Village Cafe, we wish to share that moment with you every day (and almost at all day), with a hope that it will bring back those memories to those who miss it. With a variety of Halal and scrumptious dishes, we are pleased to serve your needs at an affordable price range. 

Order on my1MK: https://otomate.co/otw2u/1mk-chubitsvillage 


Location: Unit LG-18 & LG-18 (AS), Lower Ground Floor

Phone Number: +60 11-1024 8248

Homepage: https://www.facebook.com/chubitsvillage/ 

Opening Hours: 10.00am to 10.00pm (daily)


For more information, visit my1MK at

www.1mk.com.my, https://www.facebook.com/1montkiara/videos/376693170099084

https://www.facebook.com/224599236679/videos/1475554022835436