HIKING TAMAN NEGARA PULAU PINANG | PANTAI KERACHUT - LIFESTYLE BLOGGER

Khamis, 24 Oktober 2019

HIKING TAMAN NEGARA PULAU PINANG | PANTAI KERACHUT

HIKING TAMAN NEGARA PULAU PINANG | PANTAI KERACHUT Assalamualaikum. Hai semua salam sejahtera. Alamak sekali macam skima sangat haha. Lama tak share personal life dengan pembaca blog El. Korang apa khabar. El dan sekeluarga sini alhamdulilah sihat. Cuma nak bagi tahu yang bulan ni saja El ada 5x checkup di hospital. Sebelum tu El dah prepare nak jaga pemakanan dengan berdiet. Alah diet macam tengah viral sekarang ni suku-suku separuh, interminttent fasting dengan eat clean. Bukan apa dah lama El tinggalkan pantang. So takut juga keputusan tak ok. So bermulalah diet eh pada bulan ini. Sampai sekarang El dah turun 3kg. Walaupun sikit almaklumlah dah berumur ni memang susah nak turun. Tapi yang paling sakit hati bila en. suami komplen yang El ni berdiet sakan tapi tak kurus2. Ha cam mana tak kurus exercise pun tak buat?Nak marah pun tak boleh..memang betul cakap en. suami tu. Terus plan nak hiking ke Taman Negara Pulau Pinang.


Walaupun rasa takut dan macam tak boleh buat, tapi semangat tu berkobar2. Selepas subuh we all siap2 dan teruskan perjalanan. Sampai di sana kena register dulu. Taman Negara Pulau Pinang dibuka pada jam 8.00 pagi. Selesai daftar kami pun mulakan perjalanan. Sebelum itu panaskan badan dulu. Risaunya!!Haha




Permulaan memang sangat santai. Ada track untuk jalan. Rasa seronok pula. Sampai di kawasan bermulanya pendakian. Terus kecut haha. Kami memilih untuk ke Pantai Kerachut sebab Monkey Beach tutup disebabkan ada tanah runtuh. Monkey Beach dengar dari komen kawan2 kata ok lagi dari Pantai Kerachut. Tapi apa boleh buat dah sampai terpaksalah teruskan haha.





Bagi pendapat El pendakian dari Taman Negara ke Pantai Kerachut tak ada lah teruk sangat. Perjalanan kami mengambil masa 1 jam 30 minit. Anak2 memang seronok dapat rasai pengalaman. Bukan tak pernah daki sebelum ini tapi kali ni mencabar dan lama sikit perjalanannya. Tetapi perjalanan balik kami mengambil masa hampir 2 jam tau. Boleh jer korang balik naik boat tapi bayaran 1 boat RM100 tak kisahlah korang sorang ke 2 orang harga tetap RM100. Untunglah yang pergi ramai2 berbaloi la bayar. 





So nak tak nak kami patah balik dengan jalan kaki. Mak oiii semput balik tu sebab pendakian sangat2 mencabar. Yang tak larat tu kena panjat tangga. Punyalah tinggi dan banyak. Lutut El ni bukan kuat sangat. Terpaksalah berhenti banyak kali kepenatan kihkihkih. Mujurlah anak2 tak merungut. Diorang lagi laju ke depan hihi.



 


En. suami pun pancit. Keluar saja dari Taman Negara tu rasa lega!!Terus cari makan haha. Sebab pagi tu kami sarapan roti saja. Nak lagi ke pergi?Insyallah nak tapi tak nak pergi pantai kerachut nak pergi ke Monkey Beach pula hihi.
Agak2 berapa kalori terbakar hari tu?




4 ulasan:

  1. Seronoknya hiking EL..
    Sambil menikmat flora n fauna..
    Udara pun nyaman..

    BalasPadam
  2. wah rajin ye..saya dah lama tak hiking..kalau nanti join hiking mesti cepat pancit ..huhuhu

    BalasPadam
  3. Excellent website! Places you need to visit in 2019. ... Upgrade your travel photos with these lightweight cameras that pack a punch ... Enjoy the world's best places to travel with Things to do .

    BalasPadam