08/01/2018 - 09/01/2018 - LIFESTYLE BLOGGER

Rabu, 29 Ogos 2018

BB BEAUTY ART DECO BERSAMA THE BUTTERFLY PROJECT DI DOUBLE TREE RESORT BY HILTON PENANG

8:33 PG 8
BB BEAUTY ART DECO BERSAMA THE BUTTERFLY PROJECT DI DOUBLE TREE RESORT BY HILTON PENANG
Hai semua

Baru-baru ini El berkesempatan untuk meraikan majlis The Butterfly Project bersama bloggers di Double Tree Hilton Penang pada 19hb August yang lepas. Terima kasih pihak The Butterfly Project sudi menjemput El untuk sama-sama dengan bloggers yang lain untuk event BB BEAUTY ART DECO

El sangat teruja untuk event ini kerana ini adalah pertama kali El dapat bersama with the The Butterfly Project team. Selalu perati dari kejauhan jer kan. Sebab selalunya event2 The Butterfly Project ini diadakan mostly di KL. Bila dapat tahu team ni nak datang Penang terus berdoa biarlah I dapat join sekali hahaha. Alhamdulilah rezeki berpihak padaku. Thanks again!!



Untuk event ni kami dikehendaki untuk pakai Hi-Tea Dress. Alamak..El pakai sarung apa je lah janji santai2 je kan. Yang lebih utama nak raikan bersama dengan team The Butterfly Project, meet and great my Mamasan Tammy Lim and the geng yeay!!!


Dalam event ini kami diberi tugasan yang sangat comel untuk mendeko bb cushion aka PVP (Petal Velvet Powder) dengan kreativiti sendiri. Sambil-sambil mendeko bolehlah minum tea dan makan dessert yang disediakan oleh pihak hotel.


Harga Hi-Tea 
RM68 for 2 person
Venue Axis LoungeDoubleTree by Hilton, Penang

The Menu

-Earl Greyand white chocolate mousse
-Royal Milk Tea espuma in shooter glass
-Ginger lemon grass tea infusion cream Brule
-Jasmine scone
-Green tea macaroon
-Grilled smoke tea chicken breast in green tea sandwich bread
-Seared Fried shrimp on green tea bread
-Tea flavoured chicken quiche


Tea for you. Pilih saja nak yang mana. Pelbagai perisa yang pasti baunya semerbak 



Seramai 20 blogger yang meriahkan event tersebut. Kebanyakannya El dah kenal dan ada yang pertama kali berjumpa 


Majlis dimulakan dengan welcome wish dari team The Butterfly Project Mamasan Tammy and Sydney dan juga, Jessica National Marketing Content Manager for Hilton



Aktiviti kami pada hari itu sangat santai dan menyeronokkan. Kami dikehendaki untuk mendeko PVP (Petal Velvet Powder) dengan 10 jenis candy deko. Lebih kurang mendeko cupcake tapi ini versi deko bekas powder 


Antara bahan-bahan untuk mendeko. El ingat candy yang comel2 tu boleh makan haha


Kami dikehendaki mengubah PVP dengan kreativiti sendiri. Wah lama El tak mendeko. Dah hilang dah roh nak deko2 ni hehe


 Cute tak


 Mine!!



My PVP cupcake hihi


Comel tak hihi





Antara PVP deko hasil dari blogger


Setiap blogger akan membawa pulang Goodies bag bernilai RM200 (termasuk BB Kit Deco). Canvas bag dari Double Tree Resort by Hilton. Dua produk dari Althea Korea 'TEA CELL Pore Tightening Ampole' dan juga 'CACAO Brightening Mask'.



Yeay dapat cookies dari Double Tree. Yummy!!

Harap2 lepas ni ada lagi event dari team The Butterfly Project di Penang. Terima kasih pada Mamasan Tammy Lim and The Butterfly Project team Sidney, Syahira, Eros Si dan Bokoaz Chanuya


The Butterfly Project

Althea Korea
Laman web : http://my.althea.kr
Facebook : Althea Malaysia
Instagram : @altheakorea 
Youtube : Althea Korea

Double Tree Resort by Hilton, Penang
Alamat : 56 Jalan Low Yat, 11100 Batu Feringghi, Penang, Malaysia
Instagram: @doubletreepg



Selasa, 21 Ogos 2018

GODDESS SKIN MAKEOVER 2 MINUTES

11:23 PG 6
GODDESS SKIN MAKEOVER 2 MINUTES
Hai semua

Hari ini El nak share tentang tips kecantikan dengan korang. Dah lama El tak share bab2 kecantikan ni kan. So hari ini ada produk terbaru yang super awesome untuk menjadikan muka cantik korang dalam masa 2 minit sahaja. Wow mengujakan.


Selalunya untuk diri El, El lebih suka makeup yang tak heavy dan simple and nampak fresh. So jadinya El perlukan satu makeover yang cepat dan memberikan kulit El jadi berseri, cerah dan menawan. Kebetulan 2 minggu lepas El telahpun diperkenalkan dengan produk terbaru dari Goddess Beauty, Goddess Skin All Day Instant 
Whitening Face Cream.

Goddess Skin All Day Instant Whitening Face Cream

Satu produk di mana berfungsi 5in1 yang boleh mencerahkan dan memutihkan wajah menjadikan wajah tampak menawan. Diformulasikan dengan teknologi dari France, krim wajah tanpa makeup sangat ringan pada kulit, mencerahkan, melembap dan melindungi kulit dari sinaran cahaya matahari. 

Antara bahan penting; Sarang burung, Alpha Arbutin Bear-berry, Aloevera,  Vitamin C & Vitamin E.


Kelebihan Goddess Skin 5in1
1. Tidak memerlukan makeup remover
2. 5-In-1 (boleh digunakan sebagai Pelembap, Sunblock, Primer, Krim CC & Krim Pemutihan)
3. Travel friendly
4. Tekstur yang matte
5. 2 minit makeover sahaja


Cara penggunaan (Video)

Sebelum memulakan sebarang makeup, sapukan face cream ini ke seluruh muka. Tonton video yang El kongsikan bersama ok


 
El sukakan face cream ini. Tak payah gaduh nak makeup teruk2. Just apply face cream ini dan sapukan blusher dan sedikit eyeliner dan lipstik dan there you go!!!Muka nampak fresh dan confident. Serious. Memang El suka testur dia pun ringan dan tak melekit. Wajah sentiasa lembap. 


Dapatkan Goddess Skin 2 Minutes Makeover ini dengan harga RM179 (30ml), free delivery seluruh Malaysia. Untuk maklumat lanjut korang boleh hubungi team Goddess Beauty & Events di contact di bawah 



Goddess Beauty & Events
Email: hello@goddessbeauty.co
Website: http://goddessbeauty.co
Facebook: https://www.facebook.com/goddessbeautyco/
Instagram: https://www.instagram.com/goddessbeauty.co/



Isnin, 20 Ogos 2018

APLIKASI CANNIS MEMPUNYAI 7 FUNGSI YANG AWESOME

10:03 PG 13
APLIKASI CANNIS MEMPUNYAI 7 FUNGSI YANG AWESOME
Hai semua

El nak share di sini baru-baru ini kita telah pun digemparkan dengan satu lagi aplikasi yang cukup AWESOME iaitu menggabungkan e-dagang dalam talian, membeli-belah dalam talian, penyiaran secara langsung dan blockchain, APP CANNIS meliputi asas harian seperti makanan, minuman, hiburan, pakaian, makanan dan sebagainya, dan merangsang gelombang baru model perniagaan dan memacu gelombang baru APP.


Cannis adalah platform integrasi pertama di dunia kerana pada masa kini orang ramai tidak lagi perlu untuk memuat turun pelbagai aplikasi

Cannis beribu pejabat di Kuala Lumpur, Malaysia, dan mengadakan persidangan pelancaran global di Pusat Konvensyen dan Pameran Setia City (SCCC) pada 18 Ogos 2018. Ia mempunyai beberapa pejabat di Taipei, Guangzhou, Hong Kong dan Pulau Pinang, dan teknikal pasukan di Hangzhou. Ia adalah bintang APP yang paling menjanjikan pada tahun 2018.

Pengerusi Cannis Group adalah Putri Mahkota Duli Yang Maha Mulia, kakak Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Al-Haj, yang telah membantu beratus-ratus syarikat terkenal dengan pengalaman latihan korporat yang sangat berpengalaman. Naib Pengerusi, Tan Sri Dato Sri Ong Tee Keat dan Ketua Pegawai Eksekutif ialah Datuk Dr. Azman Ching.



Ong Tee Keat berkata pertumbuhan pesat pengguna media sosial China, kadar penembusan telah meningkat dengan ketara, dan kebangkitan blokchain telah membatalkan industri semasa dan operasi sosial. Blockchain, kecerdasan buatan dan Internet adalah antara tiga teknologi teratas yang China perlu mengukuhkan.


"Siaran langsung telah memulakan rangkaian sosialnya pada 2016. Skala siaran langsung dalam talian China hampir 58 bilion yuan. Analisa domestik China menjangka industri siaran langsung akan melebihi 100 bilion yuan pada 2018. Hari ini siaran langsung menjadi fenomena sosial, dan produk komersial juga. " Kata Naib Pengerusi.


Beliau percaya bahawa ekonomi siaran langsung, belanja dalam talian, dan blok block yang dianggap sebagai teknologi baru yang akan menggantikan ekonomi rangkaian semasa, pasti akan merangsang gelombang baru model perniagaan, dan Cannis akan menjadi era baru pengguna Internet , aplikasi wajib dalam telefon pintar.


"Cannis adalah platform merintis perancangan program, teknologi produk, promosi operasi dan visualisasi data. Ia mempunyai hampir 100 jurutera profesional dan pasukannya mempunyai keupayaan penyelidikan dan pembangunan yang kuat. "


Sejak Mac tahun ini, Cannis telah memperolehi syarikat-syarikat teknologi berturut-turut termasuk Internet, permainan dalam talian, peranti mudah alih, dan perkongsian data yang besar, dan pada masa yang sama, ia telah menjadi rakan kongsi Google, sangat meningkatkan kebolehbacaan APP Cannis, dan keselamatan sistem


Azman Chin berkata bahawa Cannis adalah platform penyokong peminat dan pengikut pertama di dunia. Pada masa kini tidak perlu memuat turun berbilang aplikasi, selagi anda mempunyai Cannis, anda boleh memenuhi semua keperluan peminat.


Beliau merujuk kepada falsafah perniagaan Cannis mengenai "anda fikir, kami membinanya", membina media sosial dengan fungsi aplikasi yang paling menyeluruh, dan mewujudkan persekitaran ekologi yang paling sesuai untuk perusahaan dan peminat, dan mengumpulkan pangkalan data pengguna global bersama-sama.


"Cannis APP menggabungkan tujuh fungsi paling popular peranti mudah alih, termasuk siaran langsung dalam talian, e-dagang langsung, permainan dalam talian, video pendek, platform sosial, belanja diskaun dan pembayaran digital. Ia akan mengumpul lebih daripada sepuluh ribu pengguna dalam masa 24 jam. "


Beliau berkata bahawa Cannis bukan hanya pentas untuk bakat, cita-cita dan mimpi untuk orang biasa, sistem pembayaran yang dibuat boleh digunakan di 140 negara di seluruh dunia, terutama di Asia Tenggara.

"Di China, nilai pasaran penjualan kedai dan pendapatan pengiklanan pemasaran yang dikendalikan oleh penyiaran secara langsung telah melampaui industri filem. Laporan tanah besar bahkan lebih menegaskan: pengaruh yang lebih berharga daripada bintang filem. "

Banyak usahawan dan profesional dari perusahaan terkenal, syarikat modal teroka, blok-blok dan bidang berkaitan rangkaian dari pelbagai negara seperti China, Hong Kong, Indonesia, Kemboja, Korea Selatan, India, Rusia dan lain-lain telah menghadiri persidangan besar pelancaran Cannis APP


Para tetamu utama yang menghadiri persidangan itu termasuk industri teknologi, internet dan industri penghalang, serta pemimpin dari kalangan politik dan perniagaan, persatuan industri yang relevan di China, agensi kerajaan dan organisasi yang berkaitan. Mereka menantikan potensi pembangunan masa depan Cannis APP.

Para tetamu utama termasuk pengasas, pengerusi dan kapitalis ketua Aaron Tsai, yang merupakan seorang kapitalis profesional dalam membantu syarikat-syarikat Cina untuk menyenaraikan Bursa Saham New York, Nasdaq dan GEM, dan presiden Persatuan Blockchain Korea dan World Blockchain South Pengerusi Persatuan Ekonomi dan Perdagangan Hong Kong, Jason H, Guangdong, Persatuan Ekonomi dan Perdagangan Hong Kong, Foshan Presidium dan Foshan CPPCC Dr George So, pengasas platform pelancongan dan perniagaan Indonesia Robbie Fanggetsu, dan ketua eksekutif CryptoOcean GmbH dan pengasas Mr Yuri Myshinskly , dan Praneet Kumar, pengasas bersama Global Blockchain Foundation dari India.

Cannis App Ia boleh didapati di carian google play store tetapi bukan Apple Playstore lagi. Masih boleh memasang dari http://api.ickapay.com/download/index.html dan ikut arahan di sana.

Laman web: www.cannis.app
Instagram: www.instagram.com/CannisApp
Facebook: www.facebook.com/CannisApp


Rabu, 1 Ogos 2018

EVOGUE NEW YORK EAU DE PARFUM STYLUS

5:00 PTG 15
EVOGUE NEW YORK EAU DE PARFUM STYLUS
WHAT IS Evogue Parfum Stylus

Evogue Perfume Styles is uniquely contrived for people with an active lifestyle, who are always on the go. Filled with the finest Eau De Parfum, expertly crafted by renowned artisans, it unleashes brilliantly paired fragrance notes. The Stylus is sleek, compact, and convenient; it fits into any pocket, pouch or bag offering superb convenience and precision anytime, anywhere. Just click and glide on the Perfume Stylus of your choice, through its leak-proof brush tip, leaving a delicate trail of scent…

First time, I am very surprised to see this parrfum looks like a pen or a brush eyeliner! 


















What the most I love this parfum because this perfume very easy to apply, 100% fine & soft nylon brush and of course can fit into your makeup bag or even in your pocket. Cool ha. This perfume comes with 3 colors FIRE, METAL & EARTH. Formulated in France and made in Singapore.  Every each priced at $39USD and a gift set of all 3 costs $109USD.  


























INTERESTING ABOUT PARFUM STYLUS

1) Alcohol free 
- skin friendly, non-flammable and suitable for all skin types

2) Gel formulation
-Ultra-concentrated, smooth flowing gel technology, non-sticky and melt onto skin instanly

3) Portable & convenient
-TSA friendly, slim, sleek and lightweight, touch up anywhere anytime discreetly

4) Volume control
-No wastage, one click lasts all day, twist and click adjust to your liking

5) Smart design
-Modern, stylish and elegant look, 100% fine and soft nylon brush. Easy to apply with 3D button


























For the first time, I am using Metal parfum

Metal produce a vision of a noble horsemen hunting 
through damp woods, the citrus and bitter herbs of Metal evoke the crisp white shirt and warm skin of someone irresistibly attractive and elegantly sexy. The beauty and the genius of this exquisitely refine fragrance lie in its perfect balance: a balance between different elements of the composition, between simplicity and complexity, between artistic merit and pure pleasure.



It is one of those rare perfumes that have plenty to say, but that are easy to understand. The effervescence of Metal is set by pink pepper, cashmere wood, amber and patchouli, which form an exhilarating prelude.

INGREDIENTS

Dimethicone, Cyclopentasiloxane, Parfum, Dimethicone/Vinyl Dimethicone Crosspolymer, Dimethicone Crosspolymer, Squalane, Trans-rose ketone-1, Citral, Coumarin, Citronellol, Eugenol, Geraniol, Citrus Limon Peel Oil, Limonene, Linalool

















FOR FIRST TIME USE

1) Twist the Volume Control (at the tip) to the highest Volume 4
2) Click the 3D Button for several times until the gel is released
3) Glide anywhere on your body
4) Adjust volume to your liking for next application


via GIPHY

It will be a totally new experience for you, and you will never apply perfume the same way again!
Good news for Penangites!! Evogue is giving away 300 FREE desserts to you!!

After their successful pop-ups in KL, Evogue will be coming to Penang end of July! Discover a brand new way of experiencing fragrance and also pamper yourself with some sweets with Evogue at "Meet Your Scent". Complete these 4 simple steps on Facebook to claim your FREE dessert! I repeat 300 FREE DESSERTS ON EVOGUE! Click here now!

Meet Evogue at these locations on the following dates: 
27/7 (Fri) 4pm-10pm @ Summer Dessert Bakery Cafe, Icon City
28/7 (Sat) 12pm-6pm @ Magnum, Gurney Paragon Mall
29/7 (Sun) 12pm-6pm @ Macallum Connoisseurs, Gat Lebuh Macallum

#evoguenewyork #meetyourscent #evogueinpenang!

For more information and to place your order, head over to Evogue's website and Facebook page right now!

MANAGING FINANCE AS A MARRIED COUPLE

12:30 PTG 10
MANAGING FINANCE AS A MARRIED COUPLE

Managing finance as a married couple


Managing finances are never easy, especially when it comes to being in a relationship or in a marriage. A person or a family would need to be able to discuss openly and plan their spending in order to ensure that they are sticking to the budget set in the initial stages of the discussions.

 Furthermore, in Asian culture, any discussion of wealth or money between partners might result in a negative outcome as such topics are considered as taboos for most. Financial planning is difficult to achieve but satisfyingly good when you and your partner manage to obtain results from the effort. For starters, you might want to purchase a HDB in Ang Mo Kio to settle down. They would need to put their collective effort to plan in order to achieve their goals. 

Marriage messes with the heads of even the most organised of Singaporeans. While you might have tracked every cent you spent religiously as a single, merging your finances with another person when you tie the knot has the ability to throw even the most detailed person in us off, at least for a while. Joint accounts, supplementary credit cards and shared expenses aren’t easy to keep track of, especially when there’s someone else who’s incurring expenses you might not be aware of. Add to that the sudden onslaught of huge expenses like the purchase of your first HDB and the arrival of a baby, and you can see why some couples abandon trying to keep track of their spending. However, you should not give up. Before making any big acquisition such as a HDB or whatever, you should use the loan repayment calculator to calculate your commitments beforehand.

How to use loan repayment calculators to plan your finances as a couple

Normally, for most couples, the purchase of a home is the first huge financial commitment they’ll be making. So it’s quite shocking that many couples ballot for an HDB flat without really letting the extent of the financial burden they could be taking on sink in. Moreover, buying a home shouldn’t have to involve vagaries and guesswork.

Below are step-by-step guide to using a loan repayment calculator to know what you can afford when you buy a home.

1. You should start out with an approximate budget for your new HDB Never mind if you’re not sure whether you can afford it yet. You’ll know soon enough whether the budget is reasonable or not;

2.  First, you want to educate yourself on the home loan options or HDB financing you are eligible for and know the difference between a fixed and floating interest rate mortgage. Decide which one would be better for you. Everyone has difference requirements so please do your own research instead of listening to other’s recommendations blindly;

3. Compare interest rates of the various banks online. There are plenty of websites online which can help you do your research on this matter. After that, you could get a clearer picture about your commitments monthly and the tenure;

4. Subtract the down payment required for the HDB and use a loan repayment calculator online to see how much you’d have to pay each month given a certain loan amount and tenure. You may have to increase the tenure or lower your budget if you can’t arrive at a monthly repayment sum you’re comfortable with.

5. Check that the TDSR rules don’t bar you from borrowing the amount of cash you’re looking at. According to the TDSR rules, you cannot spend more than 60% of your income on loan repayments—this includes not just your home loan but also all other debt, including car loans, credit card debt and student loans. Again, there are online websites to assist you with the calculations if you are not capable to calculate it yourself. If you find that you can’t borrow that much thanks to the TDSR rules, you’ll have to either lower your budget or increase the loan tenure for achieve that dream HDB of yours.

 Budgeting as a couple

Using the above methods, it is now clear that you know the cost of acquiring your dream HDB, you can take a look at your finances to see if you can really afford it. To start, assume that your combined monthly income is $8,000 and you don’t have any other loans. That means the TDSR rules technically allow you to borrow up to the point where you are paying $4,800 a month.

However, that doesn’t mean you should borrow that much. You need to look at your actual financial situation and see how much you spend every month, as well as how much you need to save and invest in order to reach your retirement/other financial goals. So, let’s say out of your $8,000 combined income, you spend $1,000 every month on food and dining out, $1,000 on necessities like phone bills, household contributions and so on, $1,000 on outings and entertainment, $300 on transport, $200 on your child’s education and $1,000 to support your respective parents. To ease this process, you can use one of the many budgeting apps or software available in the market to find out what is your average spending in the span of two to three months.

 That means that every month, after deducting all your spending, you are only left with $3,500. From that $3,500, you should be putting aside some money for saving and investing. Assuming that you want to out away a generous amount of $1,500 per month, that leaves you with only $2,000 for the loan. From there, you can use the loan calculator to back track the amount of loan you should take to purchase that HDB. If every couple did this, there would be fewer people biting off more than they can chew when purchasing a HDB in Ang Mo Kio as their future home.