THE HABITAT PENANG HILL | TEMPAT MENARIK DI PULAU PINANG - LIFESTYLE BLOGGER

Jumaat, 27 April 2018

THE HABITAT PENANG HILL | TEMPAT MENARIK DI PULAU PINANG

Salah satu tempat menarik yang patut anda kunjungi ketika bercuti di Pulau Pinang ialah The Habitat Penang Hill. Kepada mereka yang cintakan alam dan ingin menikmati back to nature, memang The Habitat Penang Hill tempat dituju.

El sekeluarga dan rakan blogger lain berkesempatan untuk berkunjung The Habitat Penang Hill 14 April yang lalu. Anak-anak sangat teruja setelah sekian lama tidak bercuti ke tempat-tempat menarik seperti ini. 


Kami telahpun merancang untuk naik ke Penang Hill (Bukit Bendera) seawal pagi. Pergi seawal pagi terasa sejuk dan pengunjung belum ramai lagi. 


Tiket Train RM3.00

Jika anda ingin mendapatkan harga tiket RM3.00, anda dicadangkan untuk datang awal. Promosi tiket RM3.00 bermula 6.30pagi-9.00pagi dan 7.00pm-11pm. Alhamdulilah selesai sahaja solat subuh, El dah pun bangunkan anak-anak untuk bersiap dan mengambil sarapan pagi sebelum naik ke Penang Hill.

Kami parking kerete di multi storey carpark berhampiran dengan pintu masuk Penang Hill. Alhamdulilah ketika itu pengunjung pun tidak terlalu ramai. Terus ke kaunter untuk membeli tiket promosi RM3.00. Anda perlu membawa kad pintar kesemua ahli keluarga anda untuk pembelian tiket.

Ticketing Counter:
Daily: 6.20am - 10.30pm
Train Schedule: 
Daily: 6.30am-11.00pm
(departure time every 30 min)

Setelah mendapatkan tiket, El sekeluarga terus masuk ke dalam station platform untuk beratur. Setiap perjalanan keretapi untuk ke main station mengambil masa dalam 5- 15 minit. Kami ketika itu tunggu lama jugalah. Anak-anak dah bising tak sabar nak naik keretapi. 

Sesudah sampai di atas Penang Hill (Bukit Bendera), cuaca sangat sejuk semacam dekat Cameron Highland dengan kabusnya. Sebab itu El lebih suka naik ke atas pada waktu pagi. 



Kami meneruskan perjalanan tanpa singgah di mana-mana Memang tak sempat nak ambil gambar di sekitar Bukit Bendera disebabkan mengejar masa untuk ke Habitat. 



Kami di Sky Walk

Untuk pergi ke The Habitat, kami perlu menaiki shuttle/4wd Mengambil masa dalam 7 minit perjalanan. Anda dikenakan bayaran tiket ke habitat sahaja. Tetapi jika anda seorang yang lasak dan sukakan adventures, anda juga boleh berjalan kaki 1.6km (hiking) ke sana. 




Sepanjang perjalanan anda akan menikmati kehijauan hutan simpanan dan terdapat beberapa buah rumah Inggeris peninggalan lama





Yeay!Kami dah sampai di The Habitat. Lets back to nature. Kami sampai di sini jam 10.00 pagi tapi masih sejuk, redup dan berkabus. 

Serba Sedikit tentang The Habitat

The Habitat di Bukit Bendera merupakan tempat yang harus dikunjungi bagi memperoleh pengalaman,keseronokan serta ilmu pengetahuan mengenai hutan hujan tropika di Malaysia. Apabila anda berada di pintu gerbang The Habitat bermakna anda telah berada di zon keindahan semulajadi Bukit Bendera.

Bukit-bukau, hutan hujan tropika, kepelbagaian flora, batu-batu granit yang besar dan pemandangan yang indah menjadikan The Habitat di Bukit Bendera sebagai tempat yang harus dilawati. Eko perlancongan bertaraf dunia yang pertama di Malaysia bertujuan untuk mempromosikan kesedaran dan pemuliharaan alam sekitar.

The Habitat merupakan salah satu tarikan utama di Pulau Pinang.Melalui proses fotosintesis, tanaman menghasilkan makanan sendiri dengan menggunakan karbon dioksida, air dan tenaga dari sinaran matahari untuk menghasilkan oksigen yang penting kepada kehidupan.Hutan hujan juga membantu mengitar semula dan membersihkan bekalan air. Laluan semulajadi yang terdapat di The Habitat membuatkan pengunjung akan lebih menghargai hutan serta hidupan liar.


kaunter tiket 


The tickets


Excited masuk hutan 


En. Nazrul as our tour guide kami hari tu.. tapi kami tak boleh tunggu lama..terpaksa follow anak-anak yang dah agresif nak tengok macam2 hihi

Jom kita tengok apa yang menarik dalam The Habitat ini. 



Climbing tree


Ha dah kenapa ada batu dekat tengah2 jalan ni. Kalau anda nak tahu batu dan jalan ini sudah berusia beratus tahun. Kemudian pihak kerajaan telah menambah baikan jalan ini untuk lebih mudah pengunjung melawati sekitar kawasan.


Antara flora yang ada di The Habitat

sumber dari google
sumber dari google
 


Apa yang mereka tengah perhatikan? 



Kalau anda nak tahu, yang tadi tu mereka sedang mengintai si tarantula dalam sarangnya. Malangnya, si tarantula hari tu tak keluar pula. Banyak juga binatang-binatang yang kami pergi hari tu semuanya malu-malu nak keluar hihi



Kalau anda nak lihat lagi flora dan fauna boleh visit IG The Habitat Penang Hill www.instagram.com/thehabitatph




sumber dari google
Ini adalah terrarium workshop dan taman orkid. Anda boleh tanam sendiri pokok pilihan seperti di bawah ini. Tapi dikenakan bayaran. Bayaran ai is lupa haha


Giant swing

El dah teruja nak bergambar dengan giant swing di The Habitat ini. Alang2 anak-anak yang konker. Biasalah budak-budak ni pantang nampak swing memang seronok lebih. Dekat sini ada 3 giant swing. 






Langur Way Canopy Walk 

Jambatan gantung ini berada di ketinggian 40 meter dari aras bawah. Anda boleh menikmati panorama kehijauan hutan simpanan di The Habitat dengan penuh keasyikan




Tree Top Walk Curtis Crest

Tree Top Walk ini menawarkan pemandangan 360 darjah yang memukau seluruh Pulau Pinang. Jika bernasib baik anda boleh melihat jelas pulau-pulau di Langkawi. Bel Retiro (rumah agam Gabenor Pulau Pinang) juga dapat dilihat. 

Untuk pengetahuan anda, dataran tinggi tahun 1890 ini digunakan sebagai salah satu gelanggang tenis Inggeris pertama di Tanah Melayu oleh orang-orang yang bercuti di dataran ini. Ia juga digunakan sebagai tanah perbarisan tentera oleh Syarikat India Timur pada hari-hari awal penempatan, dan pasukan yang ditempatkan di sini bertugas untuk memerhatikan kapal-kapal musuh. Mereka ini akan memberi isyarat kepada Fort Cornwallis di George Town jauh di bawah supaya mereka boleh memberi amaran kepada rakyat dan bersedia untuk berperang.

Lokasi ini juga mungkin digunakan oleh ahli botani terkenal Charles Curtis (1853-1928), pengawas pertama Taman Botanic Pulau Pinang. Pada tahun 1884 Curtis diletakkan di bawah pentadbiran wilayah yang termasuk "The Waterfall Gardens". Dia bereksperimen dengan pokok-pokok sambil merancang apa yang akan menjadi Taman Botani Pulau Pinang.

sumber dari google












 




Harga Tiket The Habitat Penang Hill

Anda boleh beli secara online di sini https://ticketing.thehabitat.my/TheHabitat/selection2.aspx

Operation hours: 9.00pagi - 8.00 malam
(Last admission - 7.00 malam)



Berita baik untuk anda, hari Ahad terakhir setiap bulan The Habitat ada membuat 50% diskaun untuk belian tiket. So anda boleh rancang perjalanan anda ke sini


Untuk gambar dan keterangan lanjut anda boleh lihat di:

Website: http://thehabitat.my/home/
Facebook: https://www.facebook.com/thehabitatpenanghill/
Instagram: www.instagram.com/thehabitatph

5 ulasan:

  1. Suka sangat dengan Habitat ni sebab dapat belajar macam-macam dari segi haiwan, flora dan fauna. Lepas tu sejarah Pulau Pinang yang lama.

    BalasPadam
  2. Dah alang2 ke bukit bendera, wajib singgah The Habitat ni. Back to nature gitu.

    BalasPadam
  3. Cantik kan tempat nie, masa Kak Sue ke Penang dulu agaknya belum siap kut tempat nie. Nampaknya nak kena pi Penang lagi la nie.. hehehe..

    BalasPadam
  4. syoknya..cantiknyaa..dulu masa pi Penang, tak ada pun tempat ni lagi..eh..mcm kena repeat je..hehe

    BalasPadam
  5. Anak Marsha yang sulung memang suka nature

    BalasPadam