12/01/2017 - 01/01/2018 - LIFESTYLE BLOGGER

Khamis, 14 Disember 2017

CHEEZY FISH FILLETS PACIFIC WEST | RESEPI FILLET IKAN

9:58 PG 17
CHEEZY FISH FILLETS PACIFIC WEST |  RESEPI FILLET IKAN
Assalamualaikum
Salam ceria
Salam kasih sayang semua 

CHEEZY FISH FILLETS PACIFIC WEST | RESEPI FISH FILLET - Aduhai lagi 2 minggu sahaja sesi persekolahan akan dibuka semula. Sekolah atau cuti sekolah kerja mak-mak ni sama sahaja 24jam non stop betul tak? So mak-mak kat luar sana jangan berangan lah nak bercuti juga ye hihi.

Macam hari-hari biasa, El memang dah siapkan breakfast/lunch/dinner di rumah. Cuti sekolah ni memang 2xgandalah penatnya. Of course anak2 kat rumah semua spesis lapar je manjang haha. Memang bekalkan macam2 makanan kat anak2. So semalam El dah siapkan breakfast burger, lunch nasi dan lauk kari ayam dan ada spageti bolognese juga. Waduhh banyak sekali kan haha.

Actually, stok2 makanan memang kami ada beli setiap 2x sebulan. Itu sebab ada burger, spageti, fries, dan macam2 lagi. Selain tu juga dekat rumah tak sah kalau tak ada stok2 biskut2. Tu pun kejap je habis. Kerja makan saja budak2 tu haha


Semalam selepas balik kerja, mama El terlebih rajin pula. So malam tu mama El nak berwestern pula. Kali ini mama El dapat produk dari Pacific West Malaysia. Produk terbaru mereka ialah Cheezy Fish Fillets. Untuk pengetahuan korang, banyak produk yang dikeluarkan oleh Pacific West Malaysia ini seperti Tempura Fish Fillet, Calamari Ring dan banyak lagi.


CHEEZY FISH FILLETS

Keju adalah satu makanan yang paling disukai dan dimakan di seluruh dunia. Ianya lazat, berkhasiat dan mempunyai pelbagai rasa dan tekstur. Dewasa dan terutamanya kanak-kanak memang menyukai keju dan itulah sebabnya Pacific West membuat satu produk Cheezy terbaru iaitu Fillets Ikan.


 Fillet ikan berwarna putih semula jadi dihiasi dengan campuran premium Mozarella dan keju Nacho dan disalut dengan serbuk roti Jepun yang renyah memberikan aroma dan rasa yang unik kepada pengguna produk Pacific West. Cheezy Fish Fillets boleh dihidangkan sebagai makanan ringan yang menyeronokkan sepanjang masa, atau makanan yang lazat untuk keluarga.

CARA PENYEDIAAN


Cara penyediaannya cukup senang. Korang hanya perlu keluarkan dari fridge dan terus boleh masak. 
Goreng sehingga fillet kuning keemasan selama 5-6 minit. Angkat dan toskan.

MENU CHEEZY FISH FILLETS


Dengan Cheezy Fish Fillet ini korang boleh buat pelbagai menu. Kali ini El share menu western ye. Antara menu western yang El masak menggunakan produk Cheezy Fish Fillets ialah:


Original Cheezy Fish Fillets

Rasa keenakan asli Cheezy Fish Fillet dengan perahan lemon. Makan begitu sahaja pun sedap


Cheezy Fish Fillets Garlic Wraps

Goreng Cheezy Fish Fillets. Angkat dan toskan. Potong kecil fillets itu dan masukkan ke dalam wrap dengan salutan sayuran dan sos cili, mayonis dan thousand island. El paling suka yang ini hihi


Cheezy Fish Fillets Burger

Goreng dahulu Cheezy Fish Fillets. Angkat dan toskan. Potong dua fillet tersebut dan letak di dalam roti burger dengan sapuan mayonis, mustard dan sayuran. Tak perlu tambah cheese lagi. 


Cheezy Fish Fillet Oglio Aglio

Spagetti oglio aglio yang El masak ni, El masak kosong jer. Kebetulan pagi tu El dah masak spageti bolognese. So ada balance sikit spageti tu terus El buatkan oglio aglio. Just goreng bawang putih, cili flakes, sedikit kiub ayam dan oregano sahaja. So El boleh makan dengan Cheezy Fish Fillet ni. Sedap juga. 


Korang tengok cheezy campuran mozarella dan nacho dalam fish fillet tu. Nampak tak?Mesti terliur kan 

En. suami balik dari kerja, terus terkejut sambil tanya, "wow banyaknya mama masak..nak sambut anniversary ke?anak2 pun seronok sambil cakap, "wahh mama masak macam dekat kedailah..dah tak sabar nak makan. 

Tak percayakan dengan Cheezy Fish Fillets ini korang boleh menikmati makanan western di rumah dengan cepat dan mudah mengunakan produk dari Pacific West ini dengan keluarga tersayang. Setiap orang dapat merasa menu kesukaan mereka. 

Lepas ni kena jadikan produk pacific west ni salah satu stok makanan di rumah. Senang kerja memasak. Keluarkan dan terus goreng. Macam2 boleh buat dengan produk pacific west ini, boleh dijadikan sebagai menu utama ataupun bahan sampingan dalam menu anda. 

Dapatkan Cheezy Fish Fillets dan produk dari Pacific West di pasaran sekarang

BELI DAN MENANG PERCUTIAN KE 
PERTH DAN BALI


Sempena dengan Cheezy Fish Fillets baru yang telah dilancarkan, Pacific West sedang bekerjasama dengan Holiday Tours & Travel Sdn Bhd (Pejabat Pulau Pinang) untuk membawa anda pertandingan 'Win Your Dream Holiday' dari 15 November 2017 hingga 15 Januari 2018. Anda berpeluang untuk bercuti ke Australia Barat, Perth (4D3N) atau Bali (4D3N) dengan membeli sekurang-kurangnya mana-mana satu (1) produk Pacific West.

Untuk keterangan lanjut korang boleh lawatan website dan facebook page Pacific West

Official website: www.pacificwestfoods.com
Facebook page: www.fb.com/PacificWest.my

Rabu, 13 Disember 2017

ANAK BERSUNAT CARA CLAMP

9:30 PG 9
ANAK BERSUNAT CARA CLAMP
Assalamulaikum semua
Salam ceria

BERSUNAT | SUNAT CLAMP |Bila tiba bulan Disember cuti sekolah, mesti ada dikalangan ibu bapa yang sibuk untuk meraikan anak bersunat atau berkhatan. Kali ini giliran kami pula merasai pengalaman anak bersunat. Kami memilih untuk bersunat di klinik berhampiran dengan rumah kami sahaja.

Sebelum itu El tak ambil tahu kaedah apakah yang akan digunakan untuk bersunat nanti. Sebab bab sunat-sunat ni kita bagi kat kaum bapa yang handle.


So sesajalah El cari kat internet kaedah yang orang suka buat. Bila baca ramai dan ada dikalangan kawan-kawan yang mengunakan kaedah laser dan jahit. Mulalah El risau terus tanya en. suami anak nanti bersunat guna kaedah apa. Terus dia jawab sunat CLAMP. Bila baca-baca komen kat internet kedah clamp ini tidak berapa orang suka sebabnya 2x sakit (semasa disunat dan selepas sunat untuk menanggalkan clamp tersebut) Kalau yang pakai laser/jahit sekali je sakit. Alamakkk rasa bersalah pula kat anak. Tapi dah register dan bayar pun. Redhalah anakku hahaha. El tak cerita pun kat anak, kalau cerita  lagilah dia risau.


Walaupun ada yang mengatakan sunat clamp ni sakitnya 2x tapi cepat baik tau. Lagi pun tak ada pantang, boleh pakai seluar dan gerak bebas. Bila dengar tu legalah sikit kan.

Kami dah booking tarikh 29/11/17 untuk bersunat anak bujang kami. El memilih tarikh itu sebab time tu babah diorang cuti 3 hari so siang tu bolehlah tengok-tengokkan anak bujang dia tu, malam mama El pulak hihi

Yang kelakar tu kan, El tak apply cuti pulak time anak nak bersunat ni tau. Bila en. suami tanya, mama amik cuti tak nanti. Boleh je jawab TAK..terus en. suami buat muka. Bila pergi kerja..fikir punya fikir barulah YA ALLAH..anak aku sorang je laki mana mungkin aku tak pergi tengok dia pi sunat nanti...terus el apply cuti hahahaha. Ngok betul mama el ni kan. 

Sebelum hari kejadian, El sajalah meraikan anak bujang el. Saja bagi dia seronok. Sebenarnya seronok bersunat ni hahaha sebabnya dapat mkn macam2 dan dilayan
seperti anak raja. Tanya dia nak makan apa sebab pas ni dah tak leh makan mcm2..kena berpantang. El suka menyakat. Anak cakap dia nak makan his favourite food roti nan tandoori dan kfc. So jomlah kita makan2 sebelum berpantang haha


Ahmad Danish Zikry 10 tahun baru tapi orang ingat dan sekolah menengah, badan kalah badan mama El hahaha


Kenang kenangan sebelum jadi big brother anak teruna haha

Pada hari kejadian, pukul 11 kami pun dah ada kat Klinik Brunei Pantai Jerjak Penang. Ramai pula anak yang bersunat kat situ. Klinik ni kepunyaan Doktor cina, tapi sunat tu nanti dilakukan oleh seorang ustaz. Kebetulan ustaz tu kami kenal.


Muka sebelum sunat

Tak ada pula dengar budak2 menangis kesakitan. Anak El pulak berlakon macam hero. Tak takut haha. Tapi bila panggil masuk bilik dengan babah dia, terdengar lah macam2 soalan dia kat doktor ngan ustaz tu aduiiii hahaha. Terdengarlah dia menjerit sikit mungkin doktor nak cucuk ubat bius. Selepas itu tak dan 5 minit dah selesai haha. Kejap lahai


Muka selepas sunat haha

PANTANG BERSUNAT

Doktor pun cakap memang tak de pantang pun. Kenalan doktor el pun cakap macam tu. Lagipun kaedah clamp ni bukan jahit pun. So memang tak pantang lah. Cuma jangan bagi makanan yang dia alergik sudah. So far anak el tak alergik apa2 pun.

PENJAGAAN BERSUNAT CARA CLAMP

Ubat sapu kena sapu kat bahagian bebird dia 3 atau 4 kali sehari. Kaedah clamp ini memang doktor tak bagi kena air. Lepas buang air kecil, cuci di bahagian bebird dengan tisu lembap dan bersihkan corong clamp tu. El juga make sure bebird dia sentiasa kering

Actually boleh pakai seluar kalau dah sunat mengunakan clamp ni sebab clamp tu yang melindungi bebird dari kena air/kain dan sebagainya. Tapi anak El sepanjang dia sunat tu El bagi pakai kain pelikat. Udara pun senang masuk hahahaha

Masa tidur pula El letak kotak atas badan dia dan lapikkan kain. Macam gambar di bawah ni. Maklumlah rumah tinggi ni manalah nak sangkut tali kat siling rumah. Jika korang ada meja makan budak2 tu pun boleh jugak.


Selepas 5 hari macam tu pergi ke klinik balik untuk tanggal clamp tu. Dan selepas seminggu memang dah baik. Horey dah merdeka haha.



Tahniah Abang. Dah jadi big brother. Dah tak boleh act macam budak2 ok haha. 

Tapi kaedah clamp ni ikutlah budak tu masing2..ada cepat baik ada lambat baik. Dan ada yang sakit dan tak. So, terpulang pada ibu bapa nak pilih kaedah mana. 
Mujurlah anak El ni sorang je laki2..hahaha