08/01/2017 - 09/01/2017 - LIFESTYLE BLOGGER

Selasa, 22 Ogos 2017

TAMAN BELIA PULAU PINANG | PORT WAJIB MANDI POOL

2:54 PTG 15
TAMAN BELIA PULAU PINANG | PORT WAJIB MANDI POOL
Salam semua

Selain Taman Rimba yang merupakan port wajib kami sekeluarga untuk mandi-manda dan berkelah, El juga selalu bawa anak-anak El mandi manda di Taman Belia, Pulau Pinang. Di sini banyak kolam-kolam disediakan. Taman Belia ini terletak berhampiran dengan Taman Bunga/Penang Waterfall. Taman Belia ini adalah tempat riadah orang ramai.


Hujung minggu jika kelapangan, El akan plan untuk datang ke sini beriadah bersama anak-anak. 


Untuk datang ke sini, El set masa untuk datang awal. Waktu operasi adalah bermula pukul 9.00 pagi. Seawal pagi El sudah menyiapkan bekalan makanan untuk dibawa bersama. Pukul 8.30 pagi, kami pun telah berada di sini. Family El adalah orang pertama yang sampai dulu. Acapkali kalau ke sini kami orang pertama sampai. Ini kes nak cop tempat yang redup dan terlindung sedikit haha. 


Budak-budak ni pantang nampak kolam ok. Tukang cuci masih tengah cuci kolam pun depa ketaq nak terjun dah..anak sapa tak tau haha


Dulu 1st time bawa dia pergi sini baru setahun jagung. Sekarang dah 3 tahun. Ha boleh dah mandi sendiri tapi risau gak dia ni suka jerit ntah apa-apa haha


Wajib bawa dinosour friend dia tu untuk teman dia mandi sekali haha. El lebih suka mandi kolam di sini berbanding kolam yang di atas. Sebab ada kejadian sebelum ni bila mandi manda di kolam atas, monyet-monyet bawa lari bekalan makanan dan air minuman haha. Mujur sempat en. suami bawa makanan. Cuma air minuman dah monyet-monyet tu bawa lari ntah mana. Terpaksalah beli air di kedai yang ada disediakan di situ. 

 
Di sini memang terdapat banyak monyet-monyet. Semuanya pantang nampak makanan. Tapi yang pelik di kolam sini mereka tiada pun berkeliaran.


Abang ngan kakak. Ini dua beradik selagi tak ajak balik. Selagi tu lah duk berendam situ. Pergi kul 8.30pagi balik 12 lebih. Kadang-kadang diorang tak nak balik...wat rilek jer tak nak dengar cakap mama El. Langsung mama El siap2 kemas2 barang tinggal jer diorang kat situ..lantak korang..dan2 mengelupur diorang lari kejar kut belakang haha

Selain anda boleh bawa anak-anak bermandi manda, di sini juga ada disediakan trek jogging/hiking, taman permainan, untuk skateboard dan macam-macam lagi. Selalu hujung minggu pelbagai aktiviti diadakan seperti zumba dan aerobik.




Isnin, 21 Ogos 2017

RESEPI CUCUR VIRAL | CUCUR TURUN TEMURUN

8:58 PG 8
RESEPI CUCUR VIRAL | CUCUR TURUN TEMURUN
Salam semua

Heboh sana sini pasal CUCUR VIRAL. 
Sebenarnya CUCUR VIRAL ni dah sebati dengan kehidupan El. El pun membesar dengan menu cucur viral. El panggil cucur manis. Cara dan bahan cucur viral ini memang sama juga dengan cucur El yang pernah buat. Tapi nak buat bulat-bulat tu tak rajin haha. 

Di rumah El ni dalam seminggu tu, satu atau dua kali memang wajib masak cucur. Tapi keluarga El suka dengan cucur ikan bilis campur bawang. Kadang-kadang tu kena buat 2 versi satu ada sayur (kucai+taugeh) satu lagi tanpa sayur. Anak-anak alergik sayur haha. Pernah sekali dulu masak cucur manis tapi budak-budak ni tak suka

Minggu lepas sajalah nak try buat CUCUR VIRAL ni. Bahan-bahan pun memang dah ada. Jom siapa-siapa yang belum tahu nak buat CUCUR VIRAL kita lihat bahan-bahannya.

 
RESEPI CUCUR VIRAL

1) 2 CAWAN TEPUNG GANDUM
2) 2 CAWAN AIR PANAS
3) 3 SUDU GULA
4) GARAM SECUKUP RASA

CARANYA:

1) GAUL SEBATI KESEMUA BAHAN
2) BIARKAN ADUNAN SEJUK
3) SAPUKAN AIR SIKIT KETIKA BENTUK BULAT (memudahkan tidak melekat)


4) GORENG DEEP FRY (minyak banyak)
5) KERAP TERBALIK-BALIKKAN
6) ANGKAT DAN TOSKAN


BOLEH DIMAKAN BEGITU SAHAJA ATAU DIMAKAN BERSAMA KUAH KARI/SAMBAL TUMIS/SAMBAL SARDIN

Ingatkan bila budak-budak ni tengok cucur viral comel-comel ni diorang suka. Tapi tekaan El meleset. Diorang memang tak makan. Mereka suka lagi dengan cucur kegemaran diorang cucur ikan bilis campur bawang haha. So yang habiskan hari tu babah dan si kecik. So ini adalah yang pertama dan last buatkan haha




Jumaat, 18 Ogos 2017

AYAM BRAND RAIKAN ULANG TAHUN KE-125 DENGAN KEMPEN KEBAJIKAN MENYUMBANG 324,000 HIDANGAN SIHAT KEPADA 60 RUMAH KEBAJIKAN

3:46 PTG 11
AYAM BRAND RAIKAN ULANG TAHUN KE-125 DENGAN KEMPEN KEBAJIKAN MENYUMBANG 324,000 HIDANGAN SIHAT KEPADA 60 RUMAH KEBAJIKAN


Ayam Brand yang terkenal dengan rangkaian luas produk makanan dalam tin yang sihat, mudah disediakan dan bebas pengawet, hari ini merayakan ulang tahun ke-125 dengan satu inisiatif yang bertema “KAMI PRIHATIN, KITA ADALAH KELUARGA (We Care, We Are Family).

Tahun ini, kempen tersebut akan diperluaskan kepada 60 buah rumah kebajikan di 11 lokasi seluruh Malaysia dan Brunei dengan membekalkan sejumlah 324,000 makanan sihat demi amalan kebajikan. Selama lebih sepuluh tahun, kempen kebajikan Ayam Brand telah memberikan manfaat kepada hampir 18,000 orang dari 422 persatuan kebajikan dengan membekalkan 1.08 juta makanan sihat.

Kesemua 60 rumah kebajikan tersebut, 57 dari Malaysia dan tiga dari Brunei Darussalam, menerima produk-produk Ayam Brand seperti tuna, sardine, mackerel, jagung, kacang pis yang diproses, kacang merah bijian dan dipanggang untuk semua penghuni mereka selama 2 bulan. Hampir 1,800 kanak-kanak,golongan kurang upaya dan warga emas akan mendapat manfaat daripada bantuan bekalan makanan ini.

Sebagai tambahan kepada sumbangan produk makanan yang amat diperlukan ini, program tanggungjawab sosial tahunan ini juga memperkenalkan pelbagai aktiviti baru setiap tahun untuk merapati, mendidik dan melibatkan kanak-kanak di dalam aktiviti berkenaan bagi menanam tabiat pemakanan sihat dan juga kreativiti dalam diri mereka. Antara aktiviti lalu yang dijalankan untuk golongan kanak-kanak ialah demonstrasi memasak, pertandingan memasak, bengkel memasak dan pertandingan seni.

AYAM BRAND MENERUSKAN KEMPEN KEBAJIKAN DI PULAU PINANG    

  Kempen ini telah pun diadakan Hotel Heritage 1926 Pulau Pinang pada 17  Ogos 2018 yang lepas. Pada tahun ini kempen lebih meriah dan mencabar dengan penganjuran pertandingan masakan Junior Chef Ayam Brand. Pertandingan masakan yang bertemakan “Kami Prihatin, Kita Adalah Keluarga” tersebut memerlukan dua kanak-kanak untuk menyediakan, menghiaskan serta menghidangkan hidangan kegemaran keluarga menggunakan produk-produk Ayam Brand.

 Antara rumah kebajikan yang terlibat pada hari tersebut adalah seperti Rumah Kebajikan Seri Cahaya, Wisma Anak Kesayangan, House of Hope, The Cerebral Palsy Children’s Association of Penang, Shammah Homes dan Rumah Kanak-Kanak Taman Bakti.
 
Hotel Heritage 1926 Pulau Pinang -Mr. Nicholas Nyeow bersama wakil-wakil Rumah Kebajikan

  Kempen ini selaras dengan usaha Kementerian Kesihatan Malaysia untuk mengatasi obesiti melalui pendidikan dan menggalakkan kanak-kanak untuk membuat pilihan makanan yang bijak.
 
Ayam Brand Raikan Ulang Tahun di Hotel Heritage 1926 Pulau Pinang pada 17 Ogos 2017
  Penekanan Ayam Brand terhadap produk-produk sardin, tuna dan mackerel dalam sumbangan ini adalah kerana kebanyakan rumah kebajikan kekurangan bekalan Omega-3 yang amat diperlukan. Omega-3 tidak dapat dihasilkan secara semulajadi oleh tubuh. Ianya amat penting bagi membantu mencegah penyakit jantung koronori, membantu aktiviti saraf yang sihat, memperbaiki penyerapan vitamin, memastikan kesihatan sistem imunisasi serta menggalakkan pertumbuhan sel. Omega-3 juga amat penting dalam perkembangan penglihatan dan otak kanak-kanak.

  
Menurut wakil Ayam Brand, Nicholas Nyeow, jenama berkenaan amat teruja untuk menyambut ulang tahun kempen kebajikannya yang ke-10, serentak dengan sambutan ulang tahun ke-125 mereka.

Kanak-kanak rumah kebajikan bersedia untuk memulakan pertandingan
  “Ayam Brand amat berbangga kerana kempen kebajikan tahunan ini telah mencapai 18,000 orang sejak ia mula diilhamkan sedekad lalu. Kami amat bergembira untuk membekalkan mereka yang memerlukan dengan makanan yang sihat dan berkhasiat yang mudah disediakan serta dihidangkan. Melalui sumbangan produk dan penyertaan aktiviti yang diadakan pada setiap pelancaran peringkat daerah, kami percaya kempen kebajikan ini merupakan satu platform yang baik untuk menerapkan tabiat pemakanan sihat sepanjang hayat dalam kalangan kanak-kanak melalui kaedah yang tidak dapat dilupakan serta menggembirakan.

“Selepas 125 tahun, Ayam  Brand memahami sepenuhnya bahawa keluarga  penggunanya  mahukan makanan sedia dimakan, mudah, enak, tanpa MSG tambahan dan tanpa bahan pengawet. Kami adalah sebahagian daripada keluarga Malaysia dan kami prihatin mengenai kesejahteraan rakyat Negara ini. Kami berharap warisan kulinari sihat ini dapat diteruskan oleh generasi baru melalui kempen kebajikan ini seperti mana yang digambarkan dalam temanya iaitu “Kami Prihatin, Kita Adalah Keluarga”, tambah Nicholas.

Kanak-kanak sedang menyediakan menu sihat dengan kreativiti masing-masing mengunakan produk Ayam Brand
   “Kami telah memutuskan untuk membawakan pertandingan masakan pada tahun ini kerana ia merupakan platform yang paling sesuai untuk mengukuhkan semangat kebersamaan antara ahli-ahli pasukan dalam kalangan rumah-rumah kebajikan selain menanamkan tabiat pemakanan sihat. Pertandingan masakan ini juga menggalakkan kemahiran berdikari dan keyakinan diri,” jelas Nicholas.

Keadaan ekonomi semasa telah menyebabkan rumah-rumah kebajikan mengalami kekurangan bekalan kerana sumbangan daripada koporat dan individu telah menyusut. Sokongan berterusan Ayam Brand ini tepat pada masanya.

 
Anna Wong dari House of Hope Penang yang bercakap bagi pihak semua rumah-rumah penerima di Pulau Pinang berkata sumbangan daripada Ayam Brand amat berharga kerana ia mempelbagaikan diet harian penghuni dan produk-produk berkenaan amat pantas dan mudah untuk disediakan.

“Derma dan sumbangan tidak sebanyak tahun lepas dan ini menjadikan sumbangan Ayam Brand penyelamat kepada kami. Seperti kami, kanak-kanak di rumah-rumah kebajikan ini amat menggemari produk-produk Ayam Brand kerana ia menyihatkan dan mudah disediakan. Anak-anak menikmati produk Ayam Brand seperti yang kita lakukan kerana ia sihat dan selesa. Mereka telah menikmati pertandingan memasak ini dengan hebat, kata Anna Wong.
 

ANTARA MENU SIHAT YANG DISEDIAKAN OLEH JUNIOR CHEF AYAM BRAND DAN PEMENANG

Pemenang Pertama: 
Rumah Kebajikan Seri Cahaya

 

PEMENANG KEDUA: 
RUMAH KEBAJIKAN TAMAN BAKTI


  


 PEMENANG KETIGA:
RUMAH KEBAJIKAN THE CEREBRAL PALSY CHILDREN ASSOCIATION OF PENANG

 

 TEMPAT KEEMPAT:
RUMAH KEBAJIKAN HOUSE OF HOPE


  


El juga turut hadir di dalam majlis ini. Terima kasih pihak PR kerana sudi menjemput El. Seronok tengok kanak-kanak  menghidangkan menu sihat dengan menggunakan produk Ayam Brand. Kelihatan mereka sangat bersemangat dan "enjoy". 





PENUTUPAN SEBAHAGIAN LORONG DI JAMBATAN PULAU PINANG 22 OGOS 2017- 21 OGOS 2018

10:03 PG 5
PENUTUPAN SEBAHAGIAN LORONG DI JAMBATAN PULAU PINANG 22 OGOS 2017- 21 OGOS 2018
PENUTUPAN SEBAHAGIAN LORONG JAMBATAN PULAU PINANG | Bermula 22 Ogos tahun ini sehingga 21 Ogos 2018, PLUS Malaysia Berhad (PLUS) akan melaksanakan penutupan lorong dan lencongan trafik di Jambatan Pulau Pinang bagi membolehkan kerja-kerja pemeriksaan dan penyelenggaraa jambatan secara berjadual dijalankan.

   kredit gambar Google

TEMPOH PENUTUPAN

TARIKH MULA : 22 OGOS 2017
TARIKH SIAP : 21 OGOS 2018

"Kerja-kerja pemeriksaan dan penyelenggaraan secara menyeluruh tersebut merupakan antara kerja-kerja berjadual yang dilaksanakan bagi memastikan  struktur kabel Jambatan Pulau Pinang berada pada tahap yang terbaik untuk keselamatan orang ramai," kata Ketua Pegawai Operasi PLUS, Mohammad Fuad Khusairi.

Menurut beliau, kabel merupakan elemen utama di Jambatan Pulau Pinang dan ianya perlu diperiksa secara menyeluruh dalam jangkamasa tertentu mengikut jadual yang telah ditetapkan iaitu setiap 4 tahun untuk mengesan sebarang kerosakan.


Sehubungan dengan itu, bagi membolehkan kerja-kerja yang komprehensif tersebut dijalankan, penutupan lorong dan lencongan jalan terpaksa diadakan.




"Kerja-kerja tersebut akan memakan masa selama setahun bermula 22 Ogos yang akan datang melibatkan laluan Arah Timur (Pulau Pinang ke Seberang Prai) selama 6 bulan pertama dan Laluan Arah Barat (Seberang Prai ke Pulau Pinang) bagi 6  bulan yang berikutnya sehingga 21 Ogos, 2018," jelas Fuad.


Justeru itu, PLUS menasihatkan pengguna Jambatan Pulau Pinang supaya merancang perjalanan mereka sepanjang tempoh kerja penyelenggaraan ini.

RANCANG PERJALANAN / ALTERNATIF LAIN

"Sebagai alternatif, kami menasihatkan orang ramai supaya menggunakan Jambatan Kedua Pulau Pinang atau menggunakan perkhidmatan feri untuk menikmati perjalanan yang lebih selesa dalam tempoh tersebut," kata Fuad.

MAKLUMAT TRAFIK

PLUS turut menasihatkan pengguna Jambatan Pulau Pinang supaya mendapatkan maklumat trafik terkini menerusi laman Twitter PLUSTRAFIK, aplikasi PLUS Mobile App ataupun aplikasi Waze atau Google Map.


Khamis, 17 Ogos 2017

ENCHANTEUR STUNNING | SERLAHKAN AROMA KEANGGUNAN MEMPESONA

10:22 PG 7
ENCHANTEUR STUNNING | SERLAHKAN AROMA KEANGGUNAN MEMPESONA
ENCHANTEUR STUNNING | SERLAHKAN AROMA KEANGGUNAN MEMPESONA
Wangian seorang wanita mempunyai daya tarikan sama seperti tertariknya seekor lebah kepada pati nektar dan kenyataan ini sememangnya tidak dapat disangkalkan lagi. Kajian menunjukkan wanita yang memakai haruman dilihat lebih sensual dan menarik. Justeru itu, wanita telah mengetahui dengan tepat sejak berabad lalu, bahawa minyak wangi merupakan aksesori yang tidak menonjol, tetapi mampu untuk menyerlahkan si pemakai dan mencipta aura yang tiada tandingan.

 
ENCHANTEUR jenama wangian terkemuka dengan haruman yang diinspirasikan dari Perancis, telah melancarkan semula rangkaian Eau de Toilette dan penjagaan peribadi. Bersempena pelancaran ini, satu haruman baharu yang sangat menarik telah diperkenalkan iaitu, Stunning! Wangian mempesona ini merupakan gabungan Turkish Rose dan Magnolia, telah dipertingkatkan dengan kemanisan dari Blackcurrant Bud dan Raspberry serta dicampur juga dengan  kelembutan Sandalwood. Pemakai Stunning akan tertawan dengan aroma sensual yang dipakainya sendiri, menjadikan dia wanita yang istimewa, seterusnya menyerlahkan penampilan dan personalitinya 


Selain Eau de Toilette, variasi Stunning juga hadir bersama produk pelengkap melalui rangkaian penjagaan peribadi termasuk losyen, deodoran, dan bedak talkum yang membuatkan kulit lebih lembut menawan sehalus satin dan berharum wangian segar sepanjang hari.
 


ENCHANTEUR telah membaharui bentuk botol rangkaian EDT. Botol EDT ini berkonsepkan bentuk tubuh seorang wanita memakai gaun berlipat dengan potongan duyung; manakala variasi warna pada botol adalah berdasarkan wangian flora di dalamnya. Keanggunan botol ini dimahkotakan dengan penutup berbentuk bunga mawar mekar yang menjadi simbolik percintaan yang romantis dan pati bunga yang menjadi esen pelengkap di dalam botol wangian tersebut. Pembungkusan indah ini amat mudah dipegang dan boleh dijadikan hiasan di atas meja rias.
 


ENCHANTEUR Eau De Toilette boleh didapati pada harga runcit RM28.20 (termasuk 6% GST) bagi setiap botol 50ml.

   
Manakala Losyen Enchanteur juga boleh didapati dalam pelbagai saiz yang berharga dari RM5.40 hingga RM17.60


 
Perfumed Deo Mist ENCHANTEUR hadir dalam pelbagai bentuk semburan yang berharga RM8.40
 

  Deodoran Enchanteur pula hadir dalam pelbagai bentuk/ format- stik, bebola RM4.90



 Bedak Enchanteur berharga dari RM4.40 hingga RM11.80

Pelbagai produk wangian serta produk penjagaan diri Enchanteur boleh didapati di semua rangkaian pasar raya, pasar raya besar dan farmasi. Untuk maklumat lanjut mengenai ENCHANTEUR, sila log masuk ke www.enchanteur.com.my atau lawati laman Facebook ENCHANTEUR di www.facebook.com/EnchanteurMY.