07/01/2015 - 08/01/2015 - LIFESTYLE BLOGGER

Jumaat, 31 Julai 2015

RESEPI IKAN CENCARU SUMBAT BAKAR | IKAN CENCARU SUMBAT BAKAR

3:57 PTG 23
RESEPI IKAN CENCARU SUMBAT BAKAR | IKAN CENCARU SUMBAT BAKAR
  
sejak dua menjak ni selalu sgt masak ikan bakar
senang pun senang...dapur pun bersih..xde nak mercik2 minyak hehe

even tiada magic pan pun..pakai non stick pun boleh hehe
seronok betul dapat masak ikan bakar ni..lagi2 dpt cicah ngan ayaq asam 

so ni el nak share resepi ikan cencaru sumbat bakar
ekceli ada balance bahan blender memasak hari tu


RESEPI IKAN CENCARU SUMBAT BAKAR
  
ikan cencaru dibersihkan dan dibelah belakang

bahan-bahan sumbatan:
cili kering 
bawang besar
bawang putih
halia
serai
belacan
sedikit stok ayam
(semua ini diblend)
gula dan garam
air asam jawa

cara:
1) Panaskan minyak dan tumis bahan kisar tadi hingga pecah minyak
2) masukkan gula dan garam. Masak hingga sebati
3) masukkan air asam jawa
4) tumis hingga agak kering (basah2 sedikit)
5) Tunggu sejuk barulah sumbat ke dalam ikan tadi
6) Balut ikan tadi dengan daun pisang/foil. Bakar ikan tersebut hingga masak. OK siap :)


OK pasni malas nak goreng2 ikan cencaru..kita bako je senang..sbb lau goreng..mercik2 minyak abis kotor dapur ;)

Khamis, 30 Julai 2015

SAHABAT ALAM MAYA

5:14 PTG 15
SAHABAT ALAM MAYA
aku kenal mereka ni dah lama
sejak mengandung anak pertama
mula kenal dalam mengandung.com (m.com)
semuanya tengah tunggu due nak beranak haha kelakar ms tu

igt lagi setiap hari setiap masa ada je celoteh kami di m.com tu
ada sahaja thread baru dibuat
bersambung2lah lah kami cerita dalam tu
macam-macam yang kami kongsikan 

tak cukup di situ kami beralih pula membuat fotopages
lepas tu blogspot..then facebook
dan terbaru IG dan whatsapp

kami serasi bersama

kami luah..kami share..kami simpan rahsia

kami ketawa..kami menangis bersama

kami jaga hubungan

kami group mommies the HULK yang giler2 otaknya hahaha
alhamdulilah hampir 9 tahun lebih kami bersama

nilah kawan alam maya ku yang pertama sampai sekarang
alhamdulilah hubungan kukuh hingga sekarang



Ini geng2 mommies belah utara SAHAJA..tp ada sorg tu sesat dr kl mai balik kpg kat baling..so singgah jumpa..tp ngan iols xsempat jumpa sbb diorg kejor masa..haha tp semua ni dah pernah jumpa byk kali..kami geng mommies the HULK merata ada hehe dari PERLIS sampailah ke JOHOR dan BRUNEI

ada lagi yg x berjumpa tp still keep in touch smpai skrg..bersembang dalam wasap je hehe 
Mostly kwn2 ni duk kl sana nun..ntah bila nak wat gatheran besar-besaran..masing2 dah beranak pinak

paling muda umur 29taun anak dah 6 orang uols huhuhu..group ni pantang taw sorang bunting pakat berderet folow bunting sama...kan nama pun serasi bersama hahahaha

Semoga persahabatan kita kekal sampai bila2 insyallah amin

Kalau kumpul semua ni mau gempak satu malaya hahaha 


nota noti: masih bz lagi belum kesempatan nak terjah blog uols
ni pun lepas abis meeting huhuhu..ari2 meeting adoiyaiii
ni pun curi2 masa..jeles tgh uols update hari2 hehe





Selasa, 14 Julai 2015

BISKUT RAYA DAN SELAMAT HARI RAYA...MAAF ZAHIR BATIN

8:14 PG 17
BISKUT RAYA DAN SELAMAT HARI RAYA...MAAF ZAHIR BATIN


Dah setel kuih2 biskut2 raya

Semalam last biskut peanut butter
Yg lain2 tu almond london...semperit...sarang semut..famos amos dan donut crunchy

Ada 3 bahagian..sorg satu
Tuk stok el..tuk mak dan tuk mertua

Esok baru nak baking kek coklat

Skrg ni el sibuk giler amat kt ofis
Dpt projek baru..so dah 2mggu x bersosial kt fb wasap n blog...kesibukan ni akan berterusan smpai bulan 8 ni huhu

So dikesempatan ni el nk ucapakan

SELAMAT HARI RAYA
MAAF ZAHIR DAN BATIN

lau nk rasa kuih el yg xseberapa ni..mai lah kuala kangsar hihi

HAPPY HOLIDAY

maaf xdpt nk blogwalking..insyallah lau ada masa el wat marathon back to back k

Yg balik kpg tu..hati2 yea
posted from Bloggeroid

Sabtu, 4 Julai 2015

RESEPI KUIH KASWI NOXXA

4:17 PTG 28
RESEPI KUIH KASWI NOXXA
ha sape2 yg ada periuk ajaib noxxa ni boleh try kuih kaswi
tapiiiiiiiii yg xde periuk noxxa ni boleh je kukus cam biasa..tp take time lah nk msk kan

Resepi Kuih Kaswi
Kaswi Noxxa


2 cwn tepung gandum*
1 cwn tepung ubi*
1 cwn gula pasir*
1 cwn gula merah*
500 ml air*
secubit garam*
Kelapa parut yg ditambah ngan sedikit garam

Cara:
Blend semua yang bertanda * dan tapis
Masukkan ke dalam acuan yang telah disapu sedikit minyak supaya tidak melekat
*letak sedikit kicap untuk warna coklat yg memikat hehe

Kaedah kukus
Periuk noxxa : Lapik kain kecil dalam periuk dan masukkan air dan pelapik. Letak acuan tadi dan tekan butang steam selama 30minit
Kukus biasa: Kukus selama 1jam hingga masak


 Dengan periuk noxxa..sekejap je masaknye 


Kemudian usai masak..sejukkan supaya bahan tadi keras


Kaswi yg comel kan haha



Nyum2..kaswi ni mmg kesukaan el..el sorg perabis kaswi ni hahaha

Selamat Mencuba :)

Khamis, 2 Julai 2015

BUFFET RAMADAN DI HOTEL SERI MALAYSIA, PULAU PINANG

9:40 PG 26
BUFFET RAMADAN DI HOTEL SERI MALAYSIA, PULAU PINANG
ni 1st time mkn buffet ramadan kat hotel, Hotel Seri Malaysia, Pulau Pinang
as a reward to myself jugak sbb masak hari2 kan
so semalam dptlah mkn kat luar bersama family hehehe

ekceli el beli voucher buffet ni kat my friend yg keje situ Wantie
voucher ni ada diskaun..terhad dan dah abis pun..el kira bernasib baiklah dpt beli
yg menarik minat el nak beli sebab kanak2 umur 6tahun ke bwh free
so mmg berbaloi lah kt el yg anak ramai ni kan hehe

Sekarang harga for adult RM45 kids 7y above RM25



Letak Kambing Golek ni dulu baru semangat sikit nak baca kan haha


Nilah my friend yg arrange semua sekali tuk iols..tenkiu so much dear..happy sgt..tempat yg selesa makanan yg sedap..my friend yg gigih kuat kerja orgnya..smpai nak berbuka pun keje lagi...:) tempat duduk iols dekat ngan BBQ senang nak ulang alik..kan iols hantu kambing..anak2 iols hantu ayam/sosej hahaha


Ha tgklah betapa happynya hubby n anak2 iols..selesa sgt siap ada kusyen bantal nak peluk2..anak2 iols lepas berbuka siap tido atas sofa tu haha


Bakar bang bakar..ikan pari bakar..ayam bakar..sosej..n kambing..sos dia sedap sgt :)


iols pilih meja kat dekat ngan kolam..senang nak pantau anak2..anak2 pantang npk kolam...smlm siap suh ajok tido kat otel tu nak mandi kolam...haha

K lah biar gambar je berbicara..tgklah gambo2 makanan yg ada kat Buffet Ramadan di Hotel Seri Malaysia, Pulau Pinang













 


 


Mee kari ni sedap sgt..iols tambah 2x haha


Penuh meja..ni anak2 iols pya keje..bygkan lah semua nak amik sendiri..tgk abg amek..kakak pun nak amek..adik pun nak...adoiiii


Last2 xlarat nak mkn..mak pak yg kena abiskan..mak pak yg ketat suar sudah haha


Ha terkejut mama el..bila masa lak anak bujang iols ni jd chef..hahaha
org sibuk makan2..dia sibuk kaco org msk kt belakang tu..ekekeke


Alhamdulilah we have a nice iftar semalam..yg kecik tu pun behave je :)

So sape2 yg berminat nak berbuka puasa di Hotel Seri Malaysia boleh contact
04-6429452
smpenanghb@hotmail.com