04/01/2015 - 05/01/2015 - LIFESTYLE BLOGGER

Jumaat, 24 April 2015

RESEPI DONUT YANG GEBU DAN LEMBUT

3:07 PTG 20
RESEPI DONUT YANG GEBU DAN LEMBUT
siapa suka donut??

kat umah ni iols sllu buatkan donut tuk budak2 tu
seriously dulu mmg x pandai buat donut
even memasak pun el bukan pandai pun..semua tu el belajar dr pakcik gugel heyyy

pastu lama2 bila dah jumpa mcm2 resepi
resepi ni jelah yg el guna smpailah skrg
sbb donut yg terjadi lembut je
dah mcm terer lah jugak buat donut ni kihkihkih

bila buat byk2..el frozen kan
still lembut bila goreng setelah difrozenkan
kdg2 pagi2 tu budak2 g sekolah el gorengkan donut tu
or petang2 budak2 tu lapar..gorengkan donut jek
 
skrg my sister yg kat canada tu pun dah pandai wat donut ni heyy 
 

donut yg disaluti ngan gula halus


donut disaluti dengan gula icing

jom intai RESEPI DONUT GEBU
kredit myresepi


doh ni bukan sj boleh wat donut..doh ni juga boleh wat beger malaysia yg ada timun ngan sambal ikan bilis..doh ni juga boleh wat roti..gulung sosej dlm doh tu then bakar..mcm2 leh buat lah doh ni..kenalah kreatif hehe


ok hujung minggu ni nak wat stok donut lagi yippieee :)

Selasa, 21 April 2015

PERIUK NOXXA | PRESSURE COOKER

9:56 PG 71
PERIUK NOXXA | PRESSURE COOKER
igt x ritu el cashout duit nuffnang
pas2 el plan nak pakai duit tu tuk cuti2
tp tiba2 cuti terbantut sbb kete rosak huhu
dari duit tu abis mcm tu je
baik digunakan tuk tujuan kebaikan hehe
last2 el beli periuk noxxa ni

mmg berbaloi2 beli periuk ajaib ni
mmg menyenangkan kerja memasak 
dah el ni anak ramai..ada anak kecik..ada anak yg bersekolah 
mmg periuk noxxa ni membantulah
membantu dr segi masa
periuk noxxa ni mmg mempercepatkan proses memasak

masak nasi 7minit je uols 

antara resepi2 yg el dah try setakat ni lah eh


nasi beriyani ayam 7minit


Buah kuah mee daging..daging lembut masak dalam 10minit


Daging masak kandar 15minit
Daging masak lembutt


hr tu time lunch pas amek anak sekolah...laju2 el masak bihun spore ni..sj nk bw g ofis..makan2 kt ofis..masak bihun ni nk tau bape minit..steam 3 minit je tau..bihun x payah rendam2..basuh pas2 campak dlm periuk tu..senang kan hehe


Ayam golek noxxa..masak 20minit dah siap hehe..


ha yg ni sure uols x percaya..masak pulut just 7 minit ok..xpayah rendam2 pulut tu semalaman..just basuh pulut tu then campak dlm piuk hehe..huh lega dpt pulut..cam gini lah boleh lah msk sllu pulut kuning ni haha


try masak ikan pari bako ngan daun pisang..masak 7minit je.. 


Buat aglio olio balik lunch ritu..spageti xpayah rebus2..basuh dan campak dlm periuk hehe..masak 3 minit je taw..


buat popcorn pulak..masak 1minit je..hehe


apa2 nasi..nasi tomato ke nasi beriani ke semua masak 7 minit je..ni iols masak nasi kacang dhal..pun 7 minit gak..seronoknya memasak  


Rendang ayam pulak..kan kena amik ms lama nk masak rendang...pakai periuk ajaib ni hanya 10-15minit je dah masak ok hehe..makan plak ngan pulut kuning..adoiiilahhh best nye hehe


nilah periuk noxxa kesayangan iols

mmg menjimat masa, letrik

mcm2 boleh masak dlm periuk ni nti nk try masak kek..dodol mcm2 lglah dlm ni pulak hehe 

periuk ni boleh bako, steam, mengoreng, slow cook, high pressure, low pressure dan mcm2 lg hehehe


AWAS!!!periuk ni sesuai tuk ibu2 yang sibuk..anak ramai..ada anak kecik dan suka memasak. Periuk ni sesuai tuk masak masakan yg perlu mengambil masa yg lama..takat nak masak sayur tu..pakai dapur biasalahhh..dan yang ada masa tu xpayahlah pakai periuk ni..pakai je dapur biasa tu je ekeke

Jumaat, 10 April 2015

RESEPI ROTI LASAGNA | BREAD LASAGNA

9:47 PG 21
RESEPI ROTI LASAGNA | BREAD LASAGNA
haiii uolsss
aduh duh duhhhh
kok lama tak bersiaran nihhh
sebenarnya ada banyakkkk cerita nak share ngan uols ni
tapiiii kemalasan yang amat..lagipun iols bz wat preparation final exam tuk student2 ni

xpe2 skrg ni xbz sgt..sblm mula keje
nak tempek sat resepi baru
iols baru try pagi tadi 
buat sarapan pagi hehe

smlm iols npk my fren tempek kat fb resepi roti lasagna ni
tgk bahan2 semua senang n ada stok
so apa lagi..mama el bersilat lah kat dapur
5.30pg dah bgn terus bukak api dapur haha kuali x letak lagikihkihkih
dah siap bagai..mandi baru solat..baru gerak budak2 tu mandi n siap2 ke sekolah


jom tgk resepi roti lasagna / bread lasagna

1/2 bwg besar (dipotong dadu)
1/2 tube daging cincang
1 gengam mixed vege (xde..iols ganti buah tomato dipotong dadu)
sos cili n tomato
salt n pepper
roti
telur 
susu (fresh milk or susu tepung..iols pakai susu tepung anak je)
mozarella cheese(xde..iols ganti keju cheddar)




Cara2:
1. Goreng daging agak garing baru masukkan bwg besar yg dipotong dadu. 
2. Bawang dah layu masukkan buah tomato. Masak sebati
3. Masukkan sos cili dan so tomato. Masak gaul sebati
4. Masukkan salt dan pepper. Rasakan dah ok tutup api
5. Pukul telur ngan susu
6. Celup roti dalam telur dan susu tadi. Then letak inti yang telah dimasak kemudian letak cheese. Buat dalam 2 layer. Atas sekali tu letak cheese sahaja.
7. Bakar suhu 180 darjah 15minit.


pasni xpayah beli kepingan lasagna..ada je roti dah nak expired boleh buat lasagna ni heyyy

Selamat Mencuba :)

Khamis, 2 April 2015

PERIHAL ARWEN NAIK DARJAH 1

8:59 PG 21
PERIHAL ARWEN NAIK DARJAH 1
before ni el masukkan kakak arwen tadika pasti
tahun ni el masukkan pra sekolah 6tahun di sekolah yang sama ngan abg dia
nasib dpt masuk pra sekolah situ..senang keje kami nak pi hantar/ambil
sebelum cuti sekolah baru2 ni
el suruh en. hubby pi register tahun 1 tuk kakak arwen di sekolah yang sama
tiba2 dpt sms dari en. hubby

"Ma minggu depan arwen masuk darjah..kelas 1 Nilam"

terkejutlah mama el..igtkan sblm ini ok je..tp tidak OK rupanya

terus sms kat en. hub ckp kat pihak sekolah yg arwen x ready lagi..

en. hubby sms lagi katanya xboleh benda ni dah jd issue besaq. Kalau pi register sekolah lain pun nanti kena reject. Nasib baik guru besar sekolah situ x  buat report kat PPD..dia register terus masuk sekolah situ.

benda ni lah yg el igt no problem..sbb weols register pun kat sekolah yg sm..cikgu terlepas pandang kes arwen ni huhu..yg pelik surat2 register dihantar ke PPD..PPD pun terlepas pandang jugak aacaner
 
kanak-kanak yang lahir pada 2.1.08-2.1.09 kena masuk darjah 1 2015 

 arwen plak lahir pada 1.1.09 so kena masuk darjah 1 tahun ni lah huhu

W/pun arwen sgt bertuah dpt  masuk sekolah tu..wat sementara ni lah..on future x taulah huhu...tp skrg yg jd masalah adakah arwen sudah bersedia untuk mengadapi darjah 1?
mama el ckp..200% x ready lagi..huhu arwen mmg x ready lagi dr segi mental..dia masih x kenal abjad/huruf2..apatah lagi untuk membaca..dia cuma boleh hafal saja

Cuti sekolah baru2 ni sibuklah kami membeli pakaian sekolah tuk arwen. Kami membeli time balik kpg ritu. 

1st day kat sekolah mmg xde apa mslh..dia pun dh biasa kat sekolah tu..sbb pra sekolah kt situ gak..then nasib ada abg dia kat situ..so mmg xde mslh dr segi luaran

Kebetulan ada cikgu di sekolah situ ada buat kelas intensif tuk pelajar2 yg belum pandai mengira..menulis..dan membaca 3M. Pas skolah kena stayback sejam tuk belajar. Pas2 ada gak tgk2kan kelas tambahan reading class tuk arwen..tgh dlm proses pengambilan bln 4 ni..Hopefully dlm ms terdekat ni ada improvement dr arwen

Kesian kat arwen..tiba2 kena naik darjah 1..terkejut budak tu..belum sempat abis belajar membaca semua kena terus naik darjah 1..kena pulak bersaing ngan budak2 dah mmg pandai..huhuhu..kesian tgk dia..ngis el bila terkenangkan arwen kat sekolah tu mcm mn..3bulan ketinggalan huhuhu

skrg ni boleh lah hantar budak berdua tu sekali sekolah..di masa akan dtg xtau mcam mn

Insyallah mama abah doakan yg terbaik tuk arwen yea..