01/01/2015 - 02/01/2015 - LIFESTYLE BLOGGER

Jumaat, 30 Januari 2015

KARIPAP JUMBO

10:45 PG 15
KARIPAP JUMBO
ari mggu lepas yg weols pergi makan ketam lembut tu kan
otw nak balik ternampak gerai jual karipap giant
suh hubby belikan
lama x makan karipap giant ni
dulu kat ofis sllu je ada pakcik tu mai datang jual
skrg dah xde


mai mai karipap panas keke..karipap jumbo lokasi exit tol bukit merah



hari tu semua karipap dah abis..tggl karipap telur


hubby beli 2 ketul..seketul RM1.50
igtkan karipap telur ni ada telur rebus dlm rupanya sayur yg dimasak dgn telur + black pepper
oklah rasa dia


nota noti: wiken ni ada projek..hope mood Rajin datanglah



Khamis, 29 Januari 2015

CASHOUT NUFFNANG SUDAHHHH

3:36 PTG 18
CASHOUT NUFFNANG SUDAHHHH
mula2 tu mmg ada niat nak cashout nuffnang bln ni
sbb weols ada plan nak pi bercuti
duit nuffnang ni mmg niat simpan tuk weols p bercutilah
wpun skit bolehlah cover tuk check in hotel ke kan
last time p USS pakai duit nuffnanglah hehe
(duit tiket+hotel+shuttle)

pas2 plan x jadi plak
w/pun sedih xdpt pergi bercuti tp di sudut hati syok dpt simpan nuff lagi ekekeke

tiba2 hubby ckp ada plan B (insyallah)
aiyakkk nak x nak iols pun cashout the money baru je tadi hew hew heww
sedih gak lah xdpt simpan smpai target 1K
last time tu dpt cicah 880

nasiblah iols baca entry sahabat ini dia pun cashout gak nuffnang
lau x iols kena tgu hujung bln 2 plak lama sgt nti nak dpt cek

papepun alhamdulilah
penat woo nak simpan smpai tahap mcm ni
mmg seronok berblog ni..smbil kita sharing our moment with others smbil menjana pdptn kan

thanks to uols semua n nuffnang :)


 
 

Selasa, 27 Januari 2015

KETAM LEMBUT KUALA GULA | JS MUARA RESTORAN TERAPONG

9:44 PG 16
KETAM LEMBUT KUALA GULA | JS MUARA RESTORAN TERAPONG
yeayyyy at last weols dpt mkn ketam lembut kuala gula yg popular tu di JS Muara Restoran Terapong

nasib lah ms weols pergi mkn kt situ ketam lembut masih byk dok ada..n org x bape ramai ada..pelik gak sbb dengar kata mmg full ari2 n ketam lembut pun kdg2 out of stok..mayb ada harinya kut kan

Lokasinya exit tol Bukit Merah..nti uols nak bayar duit tol tya mana Kuala Gula hehe

Jauh ke dalam Kuala Gula ni
dari tol exit tu dlm 30km jugak huhu


 Perkampung Nelayan..restoran ni mcm restoran seafood/tomyam..mcm2 menu seafood/tomyam ada


 Kat tepi tu diorg ada bela ikan..tp x tau ikan ape

 
Pemandangan perkampung nelayan tepi sungai Kuala Gula


Budak 3 org ni mmg seronok lah dpt dtg sini..mmg huru hara kejap kat situ..terjerit2 mama el pggil suh makan..depa buat xtau je hehe


Weols sblm dtg sini dah lunch kat rumah..weols dtg sini just nak rasa ketam lembut ni je..sbb katanya mmg lembut smpai ke tulang/kulit boleh mkn..mmg betul2 lembut lah seekor RM8


Pas2 hubby order mee udang..oklah not bad..budak2 tu nak mkn megi sup pulak order pya order siap taruh ayam udang


Skrg ni budak gemuk tu suka sgt menyengeh..kejap2 menyengeh..main sorg2 pun menyengeh haha


Ha tgk nyengeh lagi 


Ha nyengeh lagi tu ekeke


Muka bulat dua2 org ni haihhh hahaha

Bila tgh2 makan tu rasa terapung2 taw..bergoyang2 hahaha mcm mkn atas bot pulak hehe..anak2 pun seronok..eh mama kita bergoyang2lah haha

Isnin, 26 Januari 2015

KAD KAHWIN BERUPA CEK

2:30 PTG 11
KAD KAHWIN BERUPA CEK
skrg ni mcm2 jenis kad kahwin kan
ada yg kad kahwin berfacebook, berkartunlah, bil2 air/api

tp last week masuk dlm kete..tertengok satu sampul
bukak2..eh eh ceklah..tp asal besar n tebal sgt
sekali baca..laaaaaaaaaa kad kahwin rupanya


ha ni dianya..sempoiii x ekekeke..belakang kad ni ada tertulis kepada dan peta rumah pengantin


Uols yg dah kahwin tu simpan lagi ke kad kahwin uols tu?iols xde kut..eh eh nti tya mak kat kpg..kut2 ada dia simpan hehe

Sabtu, 24 Januari 2015

RESEPI ROTI PURI

9:24 PG 10
RESEPI ROTI PURI
uols suke makan tosei x? iols suka..sure order 2 keping haha
uols suke makan capati x? iols pun suka..pun order 2 keping gak (kuat makan iols ni taw)

ha yg ni uols pernah makan x? roti puri..adik badik tosei ngan capati gak

rupa2nya nak wat roti puri ni senang nak ***pus hahahaha
lau tau dr dulu dah buat dah hew hewwww



iols 1st time mkn roti puri ni taw...homemade lagi tu...ekekeke sedap giler lau cicah ngan sambal sardin ke...sambal ikan bilis ke..kari ke wow..iols ni lau ada balance2 sambal2 atau kari sllu wat lempeng..skrg ni bolehlah wat puri pulak


Tepung atta..iols ritu beli kat tesco..ekceli iols ritu beli tepung atta ni nak wat biskut Ariqa..then tertengok blkg bungkusan ni..tertulis cara buat roti puri..caranya pun senang..so mama el trylah buat sendiri..menjadi pulak

RESEPI ROTI PURI

bahan2:
2 cwn tepung atta
1 cwn air


Cara2:
bancuh kedua2 bahan dan uli smpai sebati hingga menjadi doh. Biarkan sekejap. Then boleh canai nipis2.

Goreng dgn myk yang panasssss taw..lau x panas  puri tu x mengelembung. Terbalik-balik kan dah npk garing angkat n toskan minyak. Dah siap..senang giler kan haha

If nak wat capati pun sama gak..cuma kena masak without myk lah kan :)


Arggghhhh dah jatuh chenta ngan roti puri ni haha


Selamat Mencuba :)

Jumaat, 23 Januari 2015

ARIQA KENA ACUTE BRONCHITIS

2:47 PTG 12
ARIQA KENA ACUTE BRONCHITIS
Alhamdulilah semalam Ariqa dah boleh discharge
Ariqa kena admit sbb acute bronchitis
dah 4 hari demam/batuk/selsema..then hari selasa pagi tu bs call ckp Ariqa menangis non stop since iols hantar dia pagi tu..iols kelam kabut merempit balik (nasib umah blkg ofis je)
sblm ni dah pergi klinik..doc ckp xde pape..bg mkn ubat je lah
so lepas dr dia menangis non stop tu..then meragam x pasal2..semua org dia xmau
So weols terus pergi specialist Lam Wah Ee (1st time p situ)

Doc yg check up Ariqa..Dr. Tan Eng Guan..ya Allah sgt friendly..sgt2 comfy n sgt kelakar
sgt suka budak2..smpai Ariqa pun boleh senyap dengan doc tu
No wonderlah rmi kwn2 yg pergi ke hospital tu

Doc ckp kahak byk dlm paru2 Ariqa..so dia mmg penat..bila penat..susu xmau..mkn pun xmau (tp lau breastfeed mmg ok je)
So doc suggest 2 option either nak mkn ubat (tp lambat baik)
Atau admit kena buat nebulizer (cepat baik)

Mulanya iols xtau nak decide mcm mn..sbb weols ada anak nak sekolah..kena hantar/ambil
So bila pikirkan nak cepat baik iols pilih buat nebulizer tu (admit 3hr 2mlm)
Pasal jagaan n anak2 sekolah..pas kat babah diorg


1st time anak iols buat nebulizer ni..menangis2lah Ariqa smpai terlena..letih kut siannya anak mama..tp lepas tu dia dah ok..boleh accept


Ariqa kena admit hari Selasa pukul 5petang..so petang2 tu mama bw Ariqa round2 kat hospital..w/pun mood dia xbape happy lagi


2nd day pagi tu doc check..ckp ada improvement..kahak dah hilang xde bunyi2 dah..demam dah kebah..batuk dah hilang cuma selsema je ada sikit lagi..kena stay lagi semalam..kira byk improve lah




Petang tu babah mai bw abg dan kakak..dah  boleh main ngan kakak2..sblm ni asik menung je (abaikan tgn tu ye haha)

Hari Khamis pagi tu doc ckp ok dah boleh balik..good improvement..tp baby tinggal ngan doc..mama boleh balik..choiii doc ni wat lawak lak..alhamdulilah much better dah Ariqa compare b4 ni..boleh dah terjerit2 dlm bilik hospital dengar suara dia je dok main sorg2 haha

Terima kasih Dr. Tan n semua nes2 kat Lam Wah Ee tu..servis sgtlah tip top
n layanan pun superrrrrbbbb :)


Nasiblah cuti taun lepas dok ada 7hari lagi..igt nak wat simpan p jalan2..mcm xboleh je..kena simpan tuk kes2 emergency mcm ni


Jumaat, 16 Januari 2015

BISKUT BABY HOMEMADE

10:05 PG 15
BISKUT BABY HOMEMADE
kesian ariqa..jemu kut ari2 mama el buatkan puri bubur, sayuran n buah2an je
mama yg prihatin n sayangkan anak..iols pun google lah tgk kut2 ada biskut baby yg homemade

start anak no. 2 lagi el x nah beli makanan segera kat luar..semua buat sndiri
tp kali ni dpt buat biskut baby tuk ariqa..so at least ada sneak petang2 boleh mkn

BISKUT BABY HOMEMADE

Bahan bahan
150gm unsalted butter
5 biji kurma/oat/nestum/fm/ebm (dijadikan puree)
Esen vanila
2 cawan tepung atta / gandum
2 sudu tepung jagung
1 sudu tepung kastard

Cara cara
1. Pukul butter sampai kembang. Masukkan puree kurma dan esen vanila. Kacau rata
2. Ayak tepung ke dalam adunan butter. Uli sehingga membentuk doh.
3. Tekapkan bentuk yang korang suka. Bakar dalam oven dengan suhu 160 selama 15-20 minit (agak sendiri)


Biskut baby dah siap..sejukkan..simpan dalam bekas kedap udara.



boleh dimakan begitu sahaja atau lenyek2 + susu ebm/fm



ok lulus..ariqa suka!!


Jumaat, 9 Januari 2015

SURPRISEEE!!!KEK COKLAT FROZEN

9:33 PG 18
SURPRISEEE!!!KEK COKLAT FROZEN
anak2 iols ritu asik2 tya
bila mama nak wat kek?

mmg sejak bersalin yg kecik tu..mood memasak n membaking dah gone..ewahhh gone lah sgt
masak pun ala2 kadar...balik2 menu yg sama je
nasib lah anak2 ngan hubby x cerewet sgt
almaklumlah ada anak kecik ni manaaaaaa ada masa nak bersilat kat dapur dah haha

ok ok..kesian tgk anak2 yg asik2 tya..mama bila nak wat kek?sllunya...mama el wat kek coklat moist kukus tu je lah..tu je yg paling sng n murah pun

so w/pun baru mkn kek time besday arwen aritu kat secret recipe..tp mama el xmaulah kecewakan anak2
bukan susah pun buat kek coklat kukus moist tu cuma tu lah roh2 nak membaking dah gone ekekeke

isnin lepas...lepas setel msk tghari..terus laju2 wat kek coklat kukus tu..10minit dah siap n terus mengukus dlm 1/2 jam..nasib ariqa lena diulik mimpi hehe

siap2 kek tu..buat topping plak..alana dah npk mama dah wat kek..igt nak wat surprise kat diorg..tp tulah budak2 ni..aje mama kat dapur..diorg pun sibuk intai2 tya masak ape tu mama hahahaha

pas2 dah bertoping kek tu..el ada lah beli edible image frozen kat kedai kek ritu..haaa dah alana pulak nampak..suruh dia diam jgn bagitau kat kakak dan abg....sekali dah setel semua letak dlm petiais...terdengar mulut alana cakap

abanggggggggg..kakakkkkkkkkkk..mama wat ke pojennnn 
berlari2 gajahlah diorg tu
kemudian semua pakat seronok
yg kakak nak bagi kek tu kat bbsitter
yg abg lak nak bagi kek tu kat atok 
last2 on that day gak abis hahaha


Kek Coklat Kukus Moist

nak resepi boleh klik SINI


kegembiraan anak adalah treatment bagi seorang ibu :)
w/pun penat mcm mn pun bila anak gembira..letih tu buang jauh2 haha


nota noti: isnin depan dah mula persekolahan..berganda2 lah sibuk mama el hehe

Khamis, 8 Januari 2015

ROZITA CHE WAN DAN ZAIN ZAIDIN : MAJLIS AKIKAH AAISYAH DHIA RANA

5:31 PTG 10
ROZITA CHE WAN DAN ZAIN ZAIDIN : MAJLIS AKIKAH AAISYAH DHIA RANA
malam2 lau ariqa bangun nak nyusu (menyusu baring)..iols bknnye boleh tido..at least iols betul2 letih mayb dpt tido sekali ngan dia..tp sllunya xleh tido...dia betul2 kenyang n lena..baru iols boleh tido..iols nak peluk dia xmau..nak tido kuak lentang konon..xtau mama dia pun sama gak haha

ok ok..sllunya sementara tgu ariqa nyusu iols suka stalk instagram orang...sllunye suka cuci mata tgk jualan online...ritu dah byk sopin since dpt B haha
then smlm ternpk gambar kat instagram Rozita Che Wan...pasal majlis akikah anak dara beliau tgh on smlm


Che ta jarang2 sekali nak upload gambar anak girl dia tu..tu kdg2 terlepas tgk


Malam tadi telah berlangsungnya majlis akikah dan doa kesyukuran untuk Aaisyah Dhia Rana yang merupakan anak sulung pasangan Zain Saidin & Rozita Che Wan yang mengambil tempat di Hotel Royale Chulan di Kuala Lumpur.

 
Bercakap kepada media ketika majlis berlangsung, Rozita Che Wan & Zain Saidin meluahkan rasa sangat bersyukur dengan kelahiran Aaisyah Dhia Rana yang menjadi pengikat kasih mereka.


“Kehadiran Aaisyah dalam kehidupan kami suami isteri sangat bermakna. Aaisyah lambang cinta kami. Sebagai bapa, kehadirannya sangat saya nantikan. Saya dan isteri sangat bersyukur ke hadrat Tuhan,” ujar Zain Saidin gembira.

 
Pasangan ini semalat bernikah pada Disember 2013 yang lalu dan dikurniakan cahayamata yang pertama pada 1 November yang lalu. Aaisyah juga merupakan anak ketiga Rozita Che Wan selepas dikurniakan dua orang anak dari perkahwinan lalu.
 

Majlis kesyukuran dan akikah Aaisyah Dhia Rana yang turut dimeriahkan oleh kehadiran ahli keluarga dan rakan artis. Sumber


Aaisyah Dhia Rana


Pipi pau ayam 2ketul bak sini haha


Ikut muka daddy yea


Lawonya kak ziana

Seronok tgk org buat majlis akikah grand2 ni..lau mampu ape salahnya.

KENA CUCUK DAN SUNAT

9:18 PG 15
KENA CUCUK DAN SUNAT
 sejak dah beranak ramai ni kan..ingatan iols semakin kritikal sgt..rambut pun byk gugur
disbbkan igtn mama el ni dah melampau lampau teruk..smpai ariqa dah 6bulan pun blum sunat lagi

sllunya anak2 dara iols tu dah cukup 3 bln dah sunatkan..tp ariqa ni dah lambat smpai nak masuk 7bln ha

dah pesan kat babah depa suh remind kalau2 ada ms cuti sama boleh pi sunat ariqa tu
nasib babah tulun peringatkan..so bln lepas ms nak checkup ariqa 6bln..weols amek kesempatan nak sunatkan dia..fon kat klinik syifa katanya doc ppuan ada..so buat appointment dlm pukul 4


Alolololoh kesian anak mama..dah lah kena cucuk 6bln..pas2 kena sunat pulak..xpe..sekali harung..sakit skit je huhu
ms doc nak sunatkan tu..doc suh  mama el  pegang kaki ariqa..then suh tgk doc tgh sunat..woii ngeri ngiluuu..terus pandang ariqa sembang2 dia..pegang kaki pun mama el dah rasa ngilu..xsmpai 5saat dah selesai haha

ariqa ms cucuk tu ngis kejap je..ms sunat tu terkejut jap je..so nak bg dia relax..bg upah jalan2..seronok lah tu dpt jln2 hehe


Skrg ni budak bambam ni dah mula nak berlatih duduk..tp 2/3 hari ni mood dia x bape ok..merengek je..x sng duduk mama el

Dah 2x jatuh tilam..nasib dah buang katil...tu pun keriau xhengat..adalah luka skit kat idung penyet dia tu haha..xpelah nak membesor ni mcm2 kena harungi haha..mama el pun kena kuat tabah mengharungi pelbagai peel budak bambam ni haha


Rabu, 7 Januari 2015

MENU DIET ATKINS | NASI GORENG ATKINS

9:13 PG 13
MENU DIET ATKINS | NASI GORENG ATKINS
haaaaaa 
haaaaaa
ekekeke
ada sape2 yg tgh diet atkins x

iols tgk sape2 yg displin atkins ni mmg kurus/slim uols
tahniah lah sape yg begitu kuat semangatgitu tu ha
tabik spring hihi

saje nak try menu atkins ni
nasi goreng atkins


 tu bukan nasi
nasi tu ganti kobis bunga yg disagat halus
tp iols punya xde halus sbb penyangat xde..just potong nipis2 je haha jadilah
sedappp uols nasi goreng ni
alaaa masak dia mcm kita wat nasi goreng kampung :)

sesiapa yg nak turunkan berat badan boleh cuba diet atkins ni :)
iols tgk ramai kwn2 dah mula berdiet atkins ni..semangat tul diorg tu nak lawa raya nti haha

buat ms skrg ni iols xleh sgt straight diet atkins sbb iols fully breastfeed
boleh tu boleh tp iols kena terus ke fasa 3

Badan iols ni dah byk lemak2 tepu..dah tu malas nak exercise
skrg ni iols hanya bolehkan kurangkan pengambilan carbo je :) tu je yg mmpu haha


Jadual pemakanan Diet Atkins


Menu Diet Atkins 


Uols yg kuat semangat..xmudah putus asa..bolehlah try diet ni..gud luck :)

Selasa, 6 Januari 2015

PULAU PINANG: PUSAT PENGUMPULAN BARANG MISI BANTUAN BANJIR PANTAI TIMUR

12:15 PTG 10
PULAU PINANG: PUSAT PENGUMPULAN BARANG MISI BANTUAN BANJIR PANTAI TIMUR

Sedih bila melihat mangsa2 banjir yang kehilangan rumah dan hartabenda. Kali ini banjir bagaikan tsunami menelan segala harta benda dan nyawa. Tabahlah dengan ujian yg melanda. Semoga kita sama2 mendoakan dengan ujian ini kita lebih bermuhasabah dan yg penting bermuafakat tolong-menolong bukannya mengambil kesempatan atau menuding jari siapa yang salah.

Mereka-mereka yang berada di Pulau Pinang yang ingin menyumbang bantuan banjir pantai timur boleh datang ke pusat pengumpulan barang misi bantuan banjir di Pulau Pinang yang terletak di lokasi Bayan Baru (dekat uptown sebelah dengan tapak pasar ramadan Bayan Baru)

Alhamdulilah dengan sumbangan ini dapat membantu mangsa2 banjir di sana. 

Untuk makluman uols..mereka akan bergerak ke pantai timur pada 9/1/15.

#prayforpantaitimur

HANIS ZALIKHA : SAYA MEMANG CINTAKAN HAIRUL AZREEN

9:51 PG 14
HANIS ZALIKHA : SAYA MEMANG CINTAKAN HAIRUL AZREEN
 

wahhhhh suka suka suka
xsangka diorg berdua ni saling cinta mencintai
so sweet
iols sllu stalk IG hanis zalikha ngan hairul azreen
diorg ni mmg sweet sgt

dulu sllu stalk blog hanis..skrg mcm dia sibuk ngan pengacaraan dan lakonan je kan
 
tp dulu diorg ckp hanya kawan baik BFF la katakan
tp dlm sudut hati iols...diorg ni mmg ada jodoh one day
muka pun nak sama..interest pun sama
bagai pinang dibelah belah belahhh hahaha


uols tgk ke gegar vaganza ahad lepas yg hairul propose hanis
alahhhhhh iols dok tgk mentor legend
tp xpe kat IG diorg ada vid tu hehe

 
Sumber :Tidak melampau jika kami katakan yang ada maklumbalas dari peminat berkenaan lamaran Hairul Azreen mengatakan Hanis Zalikha seakan terpaksa memberikan kata putus di atas pentas kerana tidak mahu menjatuhkan air muka pelakon lelaki itu.

 
Perempuan mana pun akan terkejut dan terkelu lidah untuk berkata kata jika lamaran datang tiba tiba lebih lagi jika ianya dilakukan dalam siaran langsung program televisyen untuk tatapan ratusan tibu penonton Gegar Vaganza malam tadi.

 
Seakan menjawab maklumbalas orang ramai itu, Haniz Zalikha memuatnaik sebuah klip audio di akaun Instagram beliau mengandugi bait bait perbualan bersama ibunya yang antara lain pelakon dan pengacara ini mengakui memang mencintai Hairul Azreen.
 
“Assalamualaikum semua. I am still replying to my friends and family yang sama-sama terkejut dengan berita baik ini. I am still in bed and Mama is here with me while everyone is still calling her to congratulate and how does a daughter feel eh dengar mak dia sungguh-sungguh merestui pilihan hatinya? Alhamdulillah atas segalanya”

“Terima kasih kerana dahulukan keluarga saya Hairul Azreen. InsyaAllah, dengan izin Allah, thank you (sudi memperisterikan saya),” tulis Hanis Zalikha.

 
Suka kami lihat pasangan ini yang akhirnya mengaku sebagai pasangan kekasih dan bakal dirikan rumahtangga bersama tidak lama lagi. Tahniah kami dahulukan!
 
Alhamdulilah xsabar nak tgk diorg kawin sure cantek..lagi2 nak tgk hanis pakai baju pengantin bagai..sbb sllu tgk dia mengacara Raikan Cinta..heheh all the best uols :)

Sabtu, 3 Januari 2015