10/01/2014 - 11/01/2014 - LIFESTYLE BLOGGER

Khamis, 30 Oktober 2014

FENOMENA JERUK MANGGA ASAM BOI

9:39 PG 16
FENOMENA JERUK MANGGA ASAM BOI
sana sini 
sini sana
bercerita pasal jeruk asamboi
paling hot skrg jeruk mangga asamboi
smpai sorg2 kwn2 dah buat jeruk ni
smpai ada yg buat side income..syabas syabas
ada2 saja uols ni

dulu kecoh pasal durian crepe...then pisang goreng cheese..then roti sarang lebah...skrg jeruk asamboi lak

mmg ketip sgtlah sapa yg cipta menu2 yg debabom ni kan ekekeke

ada yg wat jeruk jambu..jeruk nenas..jeruk epal..jeruk ambra

nak dipendekkan cite..iols teringat ada sebungkus buah epal hijau yg xterusik lam peti ais..so 2 hari lepas gigih wat jeruk epal asamboi..Iols terlebih masukkan cili padi tu..dah lah cili padi tu jenis hot pedas


Jeruk epal asamboi..ermm rasanya xsesedap jeruk mangga :)


Teringin nak rasa jeruk mangga asamboi..pagi smlm tya kat pengasuh kut2 ada buah mangga berbuah kat blkg umah dia..tgk2 dia kaitkan tuk iols..terus mlm smlm gigih wat jeruk mangga asamboi (org utara panggil asam kur)


5 minit kemudian hahahaha
giler sedap wooooooo jeruk mangga/pelam asamboi ni
el taruh skit je cili padi tu..barulah balance skit ekeke


sapa yg x cuba lagi tu..sila2 lah mencuba ekeke :)

Rabu, 29 Oktober 2014

PISANG GORENG CHEESE COKLAT dan POPIA ELLA DI KAMUNTING TAIPING

2:45 PTG 15
PISANG GORENG CHEESE COKLAT dan POPIA ELLA DI KAMUNTING TAIPING
cite jjcm lagi hehe

jumaat lepas weols balik kampung
mak iols masuk wad..kaki mak ada problem skit..dulu ada luka..dah baik
tp mggu lepas mak mengadu berdenyut2..adik iols suh mak g check kat Kpj Taiping sbb dia boleh claim kt situ tgk2 mak kena tahan..sbb kena wat small operation kat kaki buang darah2 beku kat dlm tu..yg heran tu hari2 pergi hospital kerajaan just cuci2 je tp diorg lgsg x tgk luka dlm tu..hermm geram pun ada 

ahad tghari tu mak still kat hospital tp weols terpksa balik sbb isnin anak2 ada exam..doc pun ckp kena stay smpai isnin ni mcm mn bagi luka tu betul2 kering..tadi call mak dah boleh balik n luka pun dah kering..cuma kena repeat checkup nak cuci luka tu..alhamdulilah mak tu bukan suka duk hospital lama2..
Otw balik penang tu weols sempat lah merasa 2 jenis makanan best dekat Kamunting Taiping tu.


1) Popia Ella 
Lokasi: Food Court Larut Matang

Dulu el pernah rasa Popia Omar Famous kat Larut Matang tu..sebelah nyebelah je gerai theyol ni..tp compare dua2 ni el suka lagi Popia Ella :)



2) Pisang Goreng Cheese Coklat
Lokasi: Tepi jalan berhadapan ngan kem askar kamunting (dr highway terus menuju ke zoo smpai traffic light simpang terus skit dh npk stall ni)

Ramai dah kwn2 try pisang goreng cheese ni..el pun teringin gak nak rs..kan pernah hot psl pisang goreng cheese ni..rsnya kat penang xde kut..so alang2 dah dtg Taiping..ajok hb try beli pisang cheese ni kat Kamunting...biasa je makanan ni..pisang yg telah digoreng tabur keju chesdar parut n coklat skit atas tu..rasanya ok ok je :)

Jln2 ternpk cendol yg femes kat taiping tu Cendol Bismillah..weols lalu je sbb tgk betapa ramai rakyat..so insyallah lain kali boleh singgah



nota noti: eh hospital kpj tu yg sponsor che ta nak beranak tu nti kan ekeke

WW TERIMA KASIH :)

10:02 PG 7
WW TERIMA KASIH :)

terima kasih syikin..terharu kite ekeke..nti kita wat cake sedap2 lagi
skun ni xboleh nak wat cake sgt..bz ngan baby..hehe

eh eh zarul pun ada..thx sbb awok sllu mai sini :)

alamakkk budak taiko (bella) dah maiii ekeke

thx semua yg sudi shout kat pangkin borak iols ni
dulu rmai kut yg rajin mai tinggal jejak kat pangkin iols tu...ntah mn yg lain tu haaaaaa

Selasa, 28 Oktober 2014

MEE UDANG PANTAI SEAGATE | NELAYAN SRI JERJAK

12:45 PTG 10
MEE UDANG PANTAI SEAGATE | NELAYAN SRI JERJAK
dah ramai kwn2 dok mkn kat gerai mee udang ni
smpai kawan dr kl pun dah terjah

akibat x tahan tgk diorg dok post gambar kat fb/ig/blog
yes smlm iols dpt gak akhirnya mkn kat situ hehehe

ekceli mcm malas je nak bersiap..tp bila dah menyusu si kecik tu..terus laju2 bersiap..sbb nti senang tgh mkn xde lah budak kecik tu mtk susu haha

lokasi kedai mee udang tu area kat Pantai Seagate
nama kedai tu Nelayan Sri Jerjak
kat situ ada byk astaka/gerai mkn kan (sape yg tahulah)
nak masuk ke astaka tu dah npk gerai mee udang tu


Kedai mkn ni betul2 tepi laut..tempat ni sllu jadi tempat lepak2 nelayan2..sebelah kedai ni mmg ada pondok2 nelayan n jd port tuk sape yg suka memancing


 Mcm2 ada paling sedap mee udang :)
Harga tuk Small RM5, Medium RM10, Large RM15 
Operasi pukul 7am-7mlm (Isnin-Sabtu)


Ha byk kan bot2 nelayan..sambil2 makan leh cuci2 mata 


Sbb tghari iols x mkn nasi..so iols order nasi goreng udang RM5..mmg kick lah sbb pedas..iols pedas2 mmg sukerr ..nasi tu pulak mcm kita sllu msk kat umah..mmg mcm masakan dirumah hehe


En. hb lak order  mee udang RM5


 turn en. hb lak mkn..iols mkn dia jaga baby..dia mkn iols lak jaga cam tu lah gilir2..budak2 tu weols order nasi goreng biasa ngan telur dadar je


Tgklah budak 2 org ni..smpai nak mkn pun mama el kena jerit2 panggil..xnah nak duk diam2..ada je nak explore..mentang2 kat tepi tu ada buai cam tu ha..lagi seronok lah deme..xmau mkn lgsg huhu



hahahaha budak kecik ni pun nak amek feel gak :)


Rasa: Emmm Sedapp!! :)

Jumaat, 24 Oktober 2014

Pantai Sungai Batu, Teluk Kumbar, Penang

10:00 PG 13
Pantai Sungai Batu, Teluk Kumbar, Penang
last sunday barulah kami berpeluang nak bw budak2 tu jln2
tu pun abah diorg cuti sbb nak tgk race moto katanya..ish3
so dah abis tgk race..weols pun keluar jln2..xtau kemana arah..dia tya kita..kita tya dia sudahnya weols singgah jap kat Pantai Sungai Batu area Teluk Kumbar
1st time kut dtg sini..xnah tau




  
 


xbape ramai sgt org kat sini..tp npklah ada yg berpiknik..bila kata kat en. hb nti boleh dtg sini kita piknik..en. hb kata..xpayahlahh sini byk org isap pit..huhu..
sayang tempat ni cantek tp tersorok jauh ke dlm..ngeri plak..lau xde org risau jd pape
pas2 weols singgah mkn kat Laksa Janggus..terkenal ngan laksa sedap situ..tp weols xmkn laksa..mkn bihung t'ng
giler ramai org..nak order air pun beratur pjg..weols yg ada anak kecik ni mmg susah lah..nasib que bihun x pjg..then iols pulak pandai sgt pi order air kat luar kedai tu...sng cepat skit hehe


pas2 x tau kemana weols terus lalu jln kut Teluk Bahang area nak pi Bukit Bendera..singgah jap kat Empangan Teluk Bahang tu..then pulang ke pangkal jalan umah hehe


Khamis, 23 Oktober 2014

HARTA PINJAMAN DUNIA AKHIRAT

9:15 PG 8
HARTA PINJAMAN DUNIA AKHIRAT

Alhamdulilah..harta pinjaman dunia akhirat
Bila tgk diorg ni membesar
Sebak rasanya..yelahhh dari dalam perut smpai dah besar mcm ni kan
Grow up well sayang..enjoy ur life
Mama doakan anak2 mama menjadi anak yang soleh, baik..good future..dan taat pada Dia Love uols so much 

Ahmad Danish Zikry 2007
Nur Arwen Dafina 2009
Nur Alana Delisha 2011
Nur Ariqa Dayana 2014 (terlajak 3taun) ekeke


Selasa, 21 Oktober 2014

HEPI 4MO ARIQA

10:21 PG 13
HEPI 4MO ARIQA
hepi 4mo ariqa!!!!
jgn besar cepat sgt
nti mama rindu ariqa time baby2 ni hehe
we luv u so much sayang




Jumaat, 17 Oktober 2014

SELAMAT PAGI!BREAKFAST ROTI BAKAR TELUR SETENGAH MASAK

9:51 PG 12
SELAMAT PAGI!BREAKFAST ROTI BAKAR TELUR SETENGAH MASAK

Selamat pagiiiiiii semoga hari ini lebih baik dari semalam
Semoga kita semua mendapat keberkatan di dalam kehidupan di dunia dan akhirat amin :)

Tadi pagi iols sempat masak roti bakar ngan telur setengah masakk..sedap angattt..lama x mkn..dulu kapel sllu mkn kat kedai mamak..skun dah xde ms nak lepak2 kt kedai mamak huhu


 Ni kejadian pagi tadi


and dis one is my wajib morning view hehe


kbai


Rabu, 15 Oktober 2014

RESEPI MEE KETAM

9:28 PG 14
RESEPI MEE KETAM
kt penang ni ada satu gerai kat area pantai seagate tu jual mee ketamlah mee udang lah nasi goreng udanglah nasi goreng ketam lah semua harga RM5..ada kwn2 dah mencuba tapi
weols nk pi pun xde masa..bukannya jauh sgt..tp tulah weols laki bini ni keje masa xsama

so teringin sgt nk mkn mee ketam kat situ..iols pun try test masak mee ketam smlm as our dinner ngeh3x

pagi semalam b4 g keje..rempit kejap beli ketam 3 ekor RM15 

lain2 bahan semua dah ada stok ok dah jimat disitu hehe

Resepi Mee Ketam (tuk 3ekor)

Bahan-bahan:

3 ekor ketam (dibasuh dan diperap sekejap ngan air perahan limau) Kemudian rebus sekejap dan toskan. Air rebusan tadi jangan dibuang.

Mee dibasuh dan dicelur sekejap toskan (ketepikan)

Sawi
Karot (dipotong nipis n pjg2)
1 kiub ayam
2 biji telur
3sudu besar sos cili
3sudu besar sos tomato
2sudu besar kicap (el pakai kicap kipas udang je)
3sudu besar tomato sup
Garam

Bahan untuk dikisar
1bwg besar
3ulas bwg putih
3btg cili merah

(bahan2 ni iols main agak2 jelah..lau nak try uols pun agak2lah rasa dia nti hehe)


Cara:
Tumis bahan yg diblend sehingga naik bau. Kemudian masukkan sos tomato, sos cili, kicap dan tomato sup. Masak sekejap. Kemudian masukkan air rebusan ketam dan kiub ayam. Kuah sudah mendidih masukkan sawi dan karot. Agak2 dlm 5minit gitu masukkan ketam tadi n garam. Agak2 rasa dah cukup..pecahkan telur then gaul rata..tutup api. 

Boleh dituangkan ke dalam mee. Taburkan sedikit hirisan bwg goreng dan daun bwg/sup



 Kejadian semalam..mengoda tak ngeh3x


So ape lagi uols trylah test masak mee ketam pulak..rasanya sedap nyum3x
Resepi ni boleh try tuk masak Mee Udang plak






Selasa, 14 Oktober 2014

NUFFNANG ADA MASALAH TEKNIKAL KAN TAPIII

11:21 PG 9
NUFFNANG ADA MASALAH TEKNIKAL KAN TAPIII
ok ok semua maklum skun ni nuffnang ada masalah teknikal
sbb tu rmai yg dpt CPUV yg bertingkek2..el tau pun sbb dpt komen dr blogger yg lain

so el sj lah check akaun tgk..kot2 dah ok...sekali!!!!!
aikkk lagi byk npk..skun dok running semua total 22!!!! 

yg heran tu CPUV yg bertindih2 tu pun dpt RM..tu kira gak ke nantiiiiiiiiiiiiiiiii hehe

ermmm ni nak percaya ke xnak ni hahaha


xpelah biorlah ada masalah ke xde
janji masyukkkk
rezeki jangan ditolak..masalah jgn dicari 

kbai




Sabtu, 11 Oktober 2014

KARI KETAM NENAS TUMIS DARAT

9:16 PG 15
KARI KETAM NENAS TUMIS DARAT
sejak ada baby kecik ni
semua masak awal2 seawal pas subuh
last baby nyusu pg tu terus berzumba masak ok
sbb nti siang boleh rehat or wat keje lain pulak

so pagi td kul 4 lebih gitu ariqa ajok sembang
mayb dia masih selsema n hidung tersumbat n batuk lagi
so pg tu dia xdelah merengek2 cuma npk dia dah mula nak sembang

last2 mama suh dia sembang ngan tv..mama curik2 masak kat dapur
tgh2 masak tu ariqa galak sgt sembang..igtkan dia ngis hahahaha
rupanya tengah ngekek sorg2 haha



dan inilah kejadian terhasil ekekeke

kari ketam nenas tumis darat

ok ok yg bhn2 tu semua iols dah siap2 mlm2..letak lam peti ais..cuma pagi tadi masak je...gigih x iols..gigih sgt kan

Menu ni org utara mmg sukalah..iols pun tau menu ni pas kawin..mil sllu masak tumis2 darat ni..sllu masak tumis darat pisanglah..udanglah..ketamlah..lobak putihlah..mil masak sedap sgt..:) 

  
ni pulak masak bucuk masam haha..ajok sembang pagi2 adoyaiii..nasib pas masak terus tido

Resepi Kari Ketam Nenas Tumis Darat

Bahan-bahannya:
5 ekor ketam merah (anggaran 11/2 kilo) – seekor dikerat dua
Nanas masak dikupas, dan dipotong nipis 1/4 bahagian daripada sebiji nanas
11/2  cawan santan pekat + 3 cawan air
1 keping asam gelugor
4 – 5 biji tomato kecil (baby tomato) dibelah dua
2 biji cili hijau – dibelah di tengah tetapi tidak putus
1 batang serai - dititik
Garam dan gula perang secukup rasa


Bahan-bahan Pes (disatukan di dalam blender basah dan dikisar halus):
5 sudu besar rempah kari ikan & udang pedas BABAS
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1 inci halia
Air secukupnya


Bahan-bahan Tumis Darat:
1 sudu besar jintan manis
4 biji bawang merah (kecil) – dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
2 tangkai daun kari
1 inci halia – dihiris mancis
Minyak secukupnya


Cara-cara Membuatnya:
1. Buang kulit ketam dan kerat hujung kaki-kaki kecil dan ketuk sedikit bahagian penyepit ketam untuk memudahkan isinya dikeluarkan nanti.  Gaul dengan beberapa biji limau kasturi dan garam dan perapkan selama 1 minit. Kemudian dibasuh bersih dan toskan.

2. Masukkan ketam, pes rempah, dan serai di dalam periuk. Tambahkan air secukupnya (anggaran) dan masak sehingga mendidih.

3. Kemudian masukkan nanas dan santan. Masukkan garam, gula, dan asam gelugor dan kacau rata. Biarkan kuah mendidih di atas dapur atau hingga ketam masak. Rasa dan jika ok boleh tutup api. Masukkan buah tomato dan cili hijau. Ketepikan.


Cara Tumis Darat:
Panaskan minyak (anggaran 1 senduk nasi) di dalam kuali. Tumis bahan-bahan tumis darat sehingga kekuningan dan naik bau. Semasa bahan-bahan tumis masih panas tuangkannya di dalam periuk ketam tadi, dan tutup periuk untuk mengelakkan hilangnya aroma wangi tumisan.




Jumaat, 10 Oktober 2014

CEPAT SEMBUH OK!

10:59 PG 13
CEPAT SEMBUH OK!
 
semoga cepat sembuh sayang bucuk mama
sian dia dah 3 hari selsema 
batuk pun ada skit
so tido pun terganggu lah..xselesa hidung tu
mama pun sekali x leh tido jaga baby (pengorbanan)
kerap sgt selsema sbb jangkit ngan kakak2 dia..kakak2 dia sllu sgt cium budak busuk tu
tu yg terkena sekali


mmg xmau g klinik sbb baby bwh umur 6bln mcm ariqa ni mana boleh mkn ubat
dia akan baik sendiri..tp smlm bs call kata..ariqa menangis je..n mnm susu pun kurang
so iols amek halfday leave nk bw g checkup sat
doc cakap xde apa2..paru2 pun ok..lau nak tau dia sesak napas..tgk kat bahagian dada n belakang dia ada tekanan tak ms dia bernafas
bila tya tu bunyi srott srott tu doc
doc kata..itu bunyi dr hidung dia
alhamdulilah semua ok tapi doc bg gak ubat batuk/kahak
n spare ubat demam

sian kan kecik2 dh mkn ubat 

selalu lau anak2 iols selsema 
iols sapu vicks kat bahagian ubun2, dada, belakang badan dan kedua tapak kaki then pakaikan stokin..malam2 pun iols sapu gak..insyallah cepat baik..selesa skit dia nafas..jangan letak kat bwh hidung sudah

selain itu juga..iols jugak ada sapu bwg putih (dibakar) + minyak zaitun kat kedua belah tapak kaki dan bahagian dada 


bila x sihat..kuranglah nak sembang2..nak ngekek2..gelak2

pg ni ms hantar dia kat pengasuh..npk ok je..hopefully dah baiklah..xsmpai hati lak nak tgglkan dia tadi..yelah ngan mama el je dia nak pun





Khamis, 9 Oktober 2014

CPUV BERTINGKEK2

9:18 PG 14
CPUV BERTINGKEK2
rasa semua kut dpt CPUV bertingkek2 ni
smlm cepat2 iols check dlm akaun
terkejut iols ok..iols pun kena tempias jugak


semua skun ada 14CPUV tgh berzumba hahaha
ada yg lebih dr iols ke?ekekeke

tp cam pelik je dpt 3CPUV yg sm kan
ritu nah gak dpt cam ni..kejap je pun esoknye dh dkreditkan

papepun alhamdulilah rezeki2..syukur2
bertambahlah duit nuff tu kan 

kbai

Rabu, 8 Oktober 2014

WW KUIH KAPAL TERBANG

3:25 PTG 12
WW KUIH KAPAL TERBANG

my kesukaan
beli kat kedai koperasi kt area umah
sekali hadap je ni

teringin nak buat sendiri
taaaapiiiiiii roh rajin x mai lagi ekeke 



Selasa, 7 Oktober 2014

RENDANG AYAM KETUPAT KACANG MENU WAJIB RAYA

10:05 PG 9
RENDANG AYAM KETUPAT KACANG MENU WAJIB RAYA
raya haji el x kemana pung..balik kpg pun x..en. hubby keje huhu
el pun sabtu lepas keje smpai 5.30..balik2 adik ipar family dah smpai
theyol je balik yg lain x balik..lau balik rs x cukup bilik/tempat nak tido

ok ok balik2 dr keje sabtu tu..biasalah tugas iols sure masak rendang ekekeke
3 ekor ayam mil belikan..sblm en. hubby p keje mlm tu..dia tulun jaga sat ariqa
mil ngan sil tgh ngayam ketupat..iols x dpt nak join sbb abis masak rendang..ariqa dah mtk susu 

Pagi raya tu iols dh bgn awal..siap2 makanan semua sbb lepas solat raya diorg sure nak mkn2 kan..yg ado pun adik beradik en. hubby je..semua dok berkumpul umah mil
tghari tu iols xleh nak tulun2 masak dah..sbb asik ngan ariqa je
so keje iols makan  makan n makan dr pagi smpai malam
skun tgk perut pun dh mcm kek lapis ekekeke
tp lau nyusu badan x leh gemuk kan kan kan :)


Rendang ayam el..tghari raya tu dah licin ekeke


Ketupat kacan..mmg kesukaan el ketupat kacang ni


Esoknya daging korban yg weols dpt tu weol buat bihun sup..iols dah x wat keje dah esok tu..sbb mlm2 xdpt tido cukup..ariqa ajak sembang huhu

tahun ni xde gambar raya puasa ngan raya haji
sbb en. hubby keje..iols pulak sibuk ngan baby
insyallah taun dpn lau umur pjg amin




Sabtu, 4 Oktober 2014

SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA

3:18 PTG 4
SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA

haa uuuols ada kat mana skun?ada kt kampung?or ada yg xbalik?

sure uols tgh gigih masak rendang ketupang lemang nasi impit n mcm2 lagi kan kan kan 





iols masih bekerja rini..smpai 5.30..japg balik tgk apa yg boleh tulun kat dapur tu..iols is xleh nak masak2 sgt..sibuk ngan baby..harap maklum semua haha

Selamat Berkorban Uols
Selamat Menjamu Selera
:)



Jumaat, 3 Oktober 2014

CPUV OCTOBER

12:31 PTG 6
CPUV OCTOBER
bila dah xde ape nak update..jom update nuffnang :)

rata2 rmi kwn2 dpt berderet2 BE/CPUV kan kan

terus iols log in acc nuffang

alhamdulilah iols pun kena tempias jugak 



ha ape lagi..sape2 x check lagi sila lah check mn lah tau bertingket2 uols dpt aminnn

thanks nuffnang

Khamis, 2 Oktober 2014

KUIH KAPIT LELEH YUMMY

1:52 PTG 4
KUIH KAPIT LELEH YUMMY
Raya Haji dah nak mai
jom jamu tetamu ngan kuih Kapit Leleh Yummy 
sure tetamu sgt ronok2 :)

nak wat stok kudap2 kat ofis pun boleh smbil online fb/ig/blog kannn
nak wat stok kat umah sambil tgk tv pun boleh kannn


Jom order
KAPIT LELEH YUMMY!!
mcm2 perisa ada
choc..pandan..strawberry...cuppocino..pandan..oren
wow sgt yummy kan 

Harga:
Kapit Berperisa RM25
Kapit Cuppicino RM26
Kapit Plain/Kosong RM18
 
COD area wangsa maju..cheras..setiawangsa
Kos penghantaran RM1/balang

Org2 ampang nak mkn kapit..free delivery :) 

Call: 017-2080984 (Ruzy)