09/01/2014 - 10/01/2014 - LIFESTYLE BLOGGER

Selasa, 30 September 2014

Salam dari Newfoundilsland

10:18 PG 14
Salam dari Newfoundilsland
skun ni famili iols tggl 3 org je
sorg dah stay kat luar negara
nun jauh kat bandar Newfoundisland, Canada
syok kan dpt stay kat negara luar ni
nak2 lagi yg ada 4 musim tu

adik iols ni ikut suami kerja sn selama 3 tahun
so pas 2mggu raya ritu diorg dah berangkat pergi sana
iols mula2 xdpt pergi..sbb hubby keje n cuti pun tggl skit
tapi perasaan iols ms tu mmg sedih lah sbb x dpt sama2 nak hantar adik tu 
diorg departure pukul sabtu 11mlm kat KLIA
then my abg kol en. hubby..ntah depa sembang ape xtau lah
tiba2 last minit petang jumaat hubby ckp jomlah..ni abg awak dah xsyok sbb saya xde kat sn nti
(abg iols ngan hubby mmg rapat) sorg xde mcm x best jek hehe

semua family pun turut hantar (weols stay kat homestay)..tp tulah xde rezeki weols nak hantar mereka kat KLIA ritu sbb petang sabtu tu arwen alami accident kecil ms main kat playground rumah bil..pecah mulut n patah gigi...weols dah siap2 mlm tu..then kul 8 tgk teruk bengkak mulut arwen tu..otw nak pi hantar adik tu singgah sat kat klinik area Ampang tu..bila g klinik..diorg suh refer kat Hospital sbb takut ada retak rahang tu ha..2x pergi klinik pun diorg suh refer Hospital gak..ms tu iols dah sedih2 sebak2 air mata dah kuar laju2 sbb dlm 2 situasi

1) anak sakit takut jd apa2 yg xdisangka
2) x dpt hantar adik kat KLIA

Weols dah setel pasal arwen dlm kul 11mlm..alhamdulilah xde pape..cuma kena cabut gg 2btg atas bwh kat bahagian depan..mmg x dptlah nak hantar adik kan..so ms kat hospital tu try call..xdpt..last2 adik call..menangis lah weols huwaaaa..sedih sgt xdpt nak peluk wat kali terakhir..ckp pun dah berterabur..asik huwa huwa huwaaa je huhuhu..amek masa gak lah nak reda..balik homestay pun nagis lagi..esoknya baru ok mata pun dah bengkak..arwen pun dah ok..smlm x mkn lgsg..pagi tu bedal roti canai 3 keping huhu

so skrg ni weols just keep it touch ngan wasap/fb/ig/skype je
insyallah diorg akan balik Malaysia..tp xtau bila hehe tahun dpn kut time tu anak diorg dah besar skit hehe

Diorg berlepas dr KLIA-Amsterdam 12 jam 
Pas2 stay kat Amsterdam 2mlm..continue flight ke NL (Newfoundisland) 8jam kut


rindu kat diorg..tu budak kecik tu aiesha bambam..kecik2 dah berjalan jauh


rumah diorg..cantek kan?jeles taw


siap ada yard kat blkg..wasap kat adik..nti kita leh wat BBQ hahaha
 

Satu2nye masjid kat situ..sn muslim kurang
 

One of best place kat sana
 

Cantek kan

Kalau x adik nak bw mak duk sn..tp mak byk hal ngan kedai makan dia tu..kami pulak akan berangkat pergi sana..dalam mimpi hahahaha

Jaga diri adik..weols miss u so much
jgn lupa guni baju bajan sorg satu haha

Rabu, 24 September 2014

HARI TERAKHIR CUTI PERSEKOLAHAN

3:40 PTG 16
HARI TERAKHIR CUTI PERSEKOLAHAN
cuti sekolah baru ni kan
weols x sempat nk bw anak2 pergi jalan mn2 
sbb en. hubby kdg2 cuti x sama ngan iols
kesian kat budak2 tu..asik duk rumah jek main ipad ngan komputer

pulak tu adalah dok berjanji ngan diorg nti mama bw g mandi kolam
pas2 lau x dengar ckp mama xmau bw p mandi kolam
hahahahahaha asik dok janji ngan diorg

sabtu hari tu dah nekad pas keje el nk bw diorg jln2 g mkn kat luar...nasib en. hubby cuti sabtu ahad mggu lepas...so seronoklah budak2 tu bila dpt kuar..x g mana pun sbb dah lewat..mama baru balik keje kan..so kita just pergi mkn kfc ngan naik ferry :)



manaaa ariqa mama ni..manaaa ariqa bucuk mama ni
manaaaaaaaa dia tu..maaanaaa dia tu



kakak arwen tu mmg suka dukung bb n suka sgt ngan bb ariqa tu..paling dia suka main telinga adik dia tu hahaha..so ms ni weols ada kt kfc :)


pas makan..xtau nak g mn dah..dah lewat mlm..esok lak nak kuar pagi2..so bw diorg naik ferry je lah hehe..gambar ni anak2 x ready lagi..abaikan wajah arwen gitu haha

ni budak nak melawa je..aje mama dia tgh make up..dia pun nak gak sibuk hehe



esoknya ahad..pagi2 mama el dah bgn sesudah subuh..last nyusukan ariqa pagi tu kul 6 terus kedapur wat nasi tomato, ayam msk merah n kerabu timun..cam biasa time ni kena masak awal sbb ariqa tido lama :) kul 8 dah siap..ajak2 budak2 tu bersiap nak g mandi kolam pulok



sllu kami g sini hari isnin kalau en. hubby xkeje..sbb sllu weekdays mana ada org sgt..tp dah ahad tu je pung boleh nak kuar sama2..kenalah kuar awal kul 9..nasib ms tu xramai sgt..tapi yg paling sedih ms weols nak setup bahan2 makanan tu kan..dtg sekor beruk ni taw..iols tgh dukung ariqa..my hubby lak dok tgk budak2 tu..sekali dia ada kt blkg iols..iols jerit2..terus beruk tu lompat atas meja..iols sempat selamatkan nasi ngan lauk2 je..yg tinggal bekas air minuman..abis beruk tu mnm..huhu

mmg kat situ byk beruk..byk gak lah barang/makanan org2 kt situ kena curik ngan beruk tu..last2 weols cari tempat lain..suh budak2 tu makan awal..pas2 leh mandi..takut nti beruk lain plak dtg



budak2 ni dah separuh mandi..tp paksa makan awal..satg kemas2 sng xdelah beruk2 tu dtg lagi..sblm ni lau dtg sini mmg ada je beruk2 tu..tp sempat selamatkan makanan/minuman dah xde rezeki mnm ari tu..terpaksa pas mandi2 baru g beli air hehe



budak sorg ni xmandi lagi..dr umah dok tido je smpai kat kolam tu terjaga sat je..pas tgk kakak2 n abg dia sonok mandi kolam..terus bunyi nak susu..pas2 tido hahaha
kali ni mama el x leh nak join budak2 tu mandi kolam dahhhhhh ekekeke

lepas dah lepas gian mandi kolam..weols balik..agak penat gak lah..sbb dah bgn pagi2..memasak..setelkan budak2 tu lagi..so smpai umah rehat kejap..mlm baru kuat g mkn :)



mlm tu..en. hubby ajok g makan kat Padang Broom..adoiiii asik2 padang broom je..bosannn
bukan x best mkn situ..mmg best..tp xselesa pulak sejak ada bb ni..tempat crowded..panas..nak nyusu kang susah..huhu so weols mkn dinner kat foodcourt stadium je..mkn western..sedap!!!!
budak2 tu order chicken chop..en. hubby order burger..iols pulak malas nk mkn..skun ni just mkn budak2 tu pya balance..xdelah membazir..n iols pun xdelah gemuk haha



tgklah kemain seronok derang mkn chicken chop sorg satu..mama mkn sayur...diorg mkn ayam haha
si tecik tu pulak dr dlm kete dok nyusu..pas2 mengamuk sbb nak tido dlm kete..tp dah sampai kat kedai mkn..terus xjd tido..tu yg mengamok gosok2 mata..mama selak baju..amek nursing cover..sumbat susu..ha diam terus lena..bolehlah mama mkn dgn tenang :)



balik2 dr berjalan2 tu..arwen dok bisik kat telinga iols..mama bkn kolam ni lah mama..arwen nak pi mandi kolam yg ada terjun2 tu..oooooooo kolam mcm kat bukit merah tu ke..ekekeke
sorilah sayang..hat tu kena bayo..hat ni free kahkahkahkahhh


n

Jumaat, 19 September 2014

WAFFLE ALA LEMPENG

2:31 PTG 16
WAFFLE ALA LEMPENG

asik2 wat cucur ikan bilis je as bfast
dah tu yg paling mudah n budak2 suka mkn
tp cuti 3 hari lepas x kemana..so main masak2 kat umah je lah huhu
so ni 1st time wat waffle..waffle maker xde..xpe kita belasah buat ala lempeng
janji budak2 suka n sedap!!!!

resepi waffle

2 cawan tepung gandum
2 sudu teh yis
1 sudu gula
1 cawan susu dutch lady
1 biji telur
1/2 sudu teh garam
3 sudu butter yg dicairkan
3/4 cawan air suam
1 sudu teh esen vanilla

campur semua then blend. masak dalam non-stick pan. buat mcm masak lempeng
sapulah apa yg uols ada kat dapur tu hehe..iols letak peanut butter n coklat

pas ni kena beli waffle maker lah..sllu sgt beli katluar..so skrg dah pandai wat sdiri hehehe

selamat mencuba :)

Khamis, 18 September 2014

MAAF JIKA AKU TAK SEMPURNA

3:30 PTG 10
MAAF JIKA AKU TAK SEMPURNA
rasa ramai yg tgk drama RINDU 200% tu kan
iols xdelah tgk sgt
tp kan drama terbaru ni MAAF JIKA AKU TAK SEMPURNA
lakonan FAHRIN AHMAD dan SARA ALI mmg best gilerrrr ok
kelakar n romantik abisss
iols suka cite2 yg kelakar+romantik2 ni hehe
lagi2 Fahrin mmg menjadi lakonan dia yg lawak tu
Sara lak yg garang tp membuatkan Fahrin x abis2 mengusik dia 
Bergaduh je theyol tu

adoiii mungkinkah Sara/Melina dan Fahrin/Luqman akan mula jatuh cinta antara satu sama lain 


byk scene n dialog yg kelakar tau...lagi2 si Fahrin tu

Fahrin/Luqman: kat cameron ni sejuk..jgn nak pakai sexy2 sgt
xpayahlah nak makeup lawa2 sgt..ni bukan nak pergi clubbing..ni kenduri tahlil


SINOPSIS MAAF JIKA AKU TAK SEMPURNA

Mengisahkan Melina, anak gadis Datuk Zakri yang hanyut dalam keseronokan hidup sebagai anak muda ibukota. Pergaulan bebas dan sikap yang suka berlibur di kelab-kelab malam membuatkan Datuk Zakri dan Datin Maziah berasa risau. Pembelajaran dan kuliah-kuliah juga sering diabaikan gadis berusia 23 tahun itu.


Melina berubah menjadi anak gadis yang angkuh, sombong, lepas laku dan sering melawan apabila dinasihati. Atas sebab itu, Datuk Zakri terpaksa meminta pertolongan anak lelaki sahabat baiknya iaitu Luqman Haqeem untuk menjaga Melina. Luqman Haqeem adalah anak tunggal kepada Rashid dan Aliah yang tinggal di Cameron Highlands. Sekembalinya dari UK selepas menamatkan pembelajaran, Luqman bekerja sementara di kebun sayur milik keluarganya di tanah tinggi tersebut.


Atas rasa serba salah kerana jasa yang pernah diberikan oleh Datuk Zakri, Luqman akhirnya akur menerima tugas barunya sebagai penjaga Melina. Dia diarahkan menjadi pemandu dan juga pengawal peribadi bagi mengekang kebebasan terlampau yang selama ini dimiliki gadis itu. Pertelingkahan tercetus dan pergaduhan sering mewarnai pertemuan mereka berdua.
Bagi Melina, Luqman memang lelaki penyibuk yang diupah oleh ayahnya untuk mengongkongnya. Dia ke kelab malam, Luqman akan datang mengheretnya pulang. Dia berpeleseran dengan kawan-kawan, Luqman akan muncul menariknya pergi. Dia benar-benar bencikan Luqman!


Biarpun lelaki kacak itu menjadi rebutan gadis-gadis di kolejnya, semua itu belum mampu mengubah perasaan Melina. Baginya Luqman hanyalah seorang lelaki kampung yang tidak berpelajaran, berfikiran tertutup dan ketinggalan zaman. Biarlah setampan mana pun lelaki itu, Luqman tetap menjadi manusia paling dibencinya. Lebih-lebih lagi dengan sikap Luqman yang sering lantang mempersoalkan gaya hidupnya yang bebas. Dia sering cuba membebaskan diri dari kawalan Luqman namun seringkali gagal kerana lelaki itu lebih pantas menghidu niatnya.


Semuanya berubah apabila bapa Melina meninggal dunia dalam kemalangan. Dan kerana terpaksa, Melina dikahwinkan dengan Luqman. Apakah kesinambungan kisah mereka apabila Luqman dipaksa berkahwin dengan Melina?


 macam real kan dirog punya sanding/kahwin tu..lawoo baju n pelamin tu 

sape yg belum tgk..trylah tgk selasa-khamis 7.00mlm :) weeeeee

 

RESEPI NASI DAGING

9:30 PG 12
RESEPI NASI DAGING

Dah lama nak wat nasi daging ni..ahad lepas gigih masak nasi daging ni..rupanya nak buat nasi daging ni senang melampau hahaha

bila makan ngan air asam tu melampau2 sedapnya

so iols masak jugak dalca daging+sayur tu..sbb anak2 nk mkn yg berkuah

masak nasi daging ni selepas nyusu ariqa pukul 6++pagi ok
sbb pagi2 ariqa suka tido lama 3-4jam..so ms ni lah iols laju2 buat ape yg ptt..so dlm kul 8 cam tu dah siap semua..lega iols..boleh lah iols sambung tido n rehat main2 ngan anak2 hehehe 

dan jugak wat cucur ikan bilis as bfast...biasalah anak2 iols tu pagi2 dah ckp
"mama..saya lapo..mama saya lapo" ishhh trauma ok hahaha

 RESEPI NASI DAGING

Bahan-bahan:
1 kg. daging....potong sebesar 4 inci dan rebus dgn halia sehingga lembut
6 cawan Beras biasa/ beras basthmati....basuh bersih dan toskan
8 cawan air rebusan daging
1 cawan susu cair

3 sudu besar minyak sapi
1 tin tomato sup [500 gm tomato cincangkan]
3 susu besar rempah kurma dibancuh dgn sedikit air
2 sudu besar kismis
3 helai daun pandan ..disimpulkan
garam & gula secukup rasa
Bahan tumis
2 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 kuntum buag pelaga
2 labu bawang besar
3 ulas bawang putih [mayang halus atau tumbuk
1 inci halia ]

Cara memasak:
1. Panaskan minyak sapi dalam periuk Rice Cooker di atas api yang kecil
2. Tumiskan bahan tumis dan dimayangkan.
3. Masukkan rempah yang dibancuh dgn sedikit air..biarkan wangi.
4. Masukkan air rebusan daging, tomato sup , susu cair dan daging...biarkan mendidih.
5. Masukkan daun pandan, garam , gula , beras dan kismis
6. Pindahkan periuk Rice Cooker dan biarkan nasi masak saperti biasa.

Bahan- Bahan Air Asam
4 biji tomato dipotong dadu
 2 biji bawang besar dipotong dadu
2 inci belacan

10 cili padi
10 cili besar 
1sudu besar kerisik
air asam jawa
sedikit garam

CARANYA
tumbuk cili padi+cili merah+belacan sampai lumat kemudian masukkan ke dalam air asam jawa+bwg+tomato+garam+kerisik
siap!!
 

Rabu, 17 September 2014

ARIQA TENGOK FROZEN TAW

9:34 PG 11
ARIQA TENGOK FROZEN TAW
20hb ni ariqa dah 3 bln
alhamdulilah sng nak jaga ariqa ni
cuma ms pantang ritu..dia rajin jaga malam 
mama el dah jd panda dan singa taw ekeke

so ape yg dia dah pandai skrg ni 



dah pandai sembang2..mcm2 bunyi..paling ketara bunyi ayam hahaha
pandai tgk sn sini..kdg2 kakak ngan abg dia tgh main2 pun dia tgk xkelip2 hehe 


dah pandai tgk tv...lega skit sbb boleh lah mama el buat keje rumah..memasak




dah pandai pegang2 tgn..pegang2 kain baju pas2 tarik masuk mulut..kan dah npk perut tu ha hehe..aipp jelir lidah kt sape tu :)


ha skun ni dia tgh nak try latih tubi meniarap pulak...aje badan tu ke sisi lepas mnm susu..dia pun golek2..tp belum ready lagi nak meniarap...main2 dulu hehe


ha igt uols n budak2 beso je leh tgk frozen..heyyy saya pun boleh taw..tgk tu ariqa asik benau tgk frozen smbil kaki tangan goyang2 mulut kumat kamit ntah ape dia ckp..hahaha tapi ariqa paling suka tgk video alifbata..mayb kat dlm video tu ada budak2 tgh nari2..dia pun seronok..smpai kdg2 nak tido pun bukak video ni hehehe

Isnin, 15 September 2014

BABY SLINGRING and NURSING COVER

10:00 PG 9
BABY SLINGRING and NURSING COVER
ritu sebelum nak masok keje
iols pergi jalan2 nak cari 2 3 ketul baju suar nak pakai ke ofis
yelah kan dah abis berpantang nak gak dress up cantek2 bila nak masuk ofis nti w/pun tahu diri ini mmg x cantek punggg kahkahkahhhh

iols ni lau nak cari baju ke ape ke kena dpt persetujuan en. hubby..lau dia x suka..mmg x beli
lau kita beli tanpa pengetahuan dia..nk2 pulak dia x suka..jgn lah pakai nak kuar sama2 ngan dia...kang mood dia kelaut haha


ke hulu ke hilir lah bw baby slingring ni
sbb bb ariqa sllu pas nyusu dia tido..pas tido dia nyusu hahaha
mmg kemana2 pun bw dua mende ni..nursing cover ngan bb slingring
smpai org2 yg lalu lalang nak tgk bb dlm sling tu ha..suka beno ariqa tido dlm tu
mayb dia igt dlm perut perut mak dia lagi kut haha
slingring ngan nursing cover tu beli time alana dulu 
slingring tu el beli kat manjakuhappy
n nursing cover tu kat my friend



Pas tido nak nyusu pulak..dlm 20minit gitu..dia lena pulak..so boleh teruskan perjalanan mencari baju

jenuh gak cari baju..bila iols suka..en. hubby lak x suka..last2 dpt beli 2 pasang je

esoknya mama el pas nyusukan ariqa..tgglkan kejap kat en. hubby..pas2 terus laju2 rempit pergi mall lain beli baju n suar..sbb 2 hari lagi nak masok keje..target 2 jam sopin sbb takut ariqa terjaga nak susu...ermmm lapang skit sopin sorg2 ni..xde ganguan anak2 hahaha...nasib baju n suar tu en. hubby kata ok and ariqa still tido time iols balik :)


Jumaat, 12 September 2014

KEYWORDS | CUPV

12:50 PTG 13
KEYWORDS | CUPV

alhamdulilah tadi cek nuff ada 3 cupv tgh berzumba..hope zumba lah lama2 ye haha




ok ni keyword blog arwendanish sepanjang zaman..RESEPI KEK COKLAT KUKUS menjadi keyword TOP HITS sepanjang zaman lah konon wakakaka..tp seriyes keyword ni lah yg bantu blog arwendanish taw..nasib xde keyword merepek2 n lucah2 mcm uols tu wakakakaka

uols nak tahu keyword ni penting ok 
nah tips!!!

keyword ni lau korg pandai main korg xupdate blog hari2 pun xpe

kbai


nota noti: lagi 3 bln nak cashout nuff..bertabahlahh

Khamis, 11 September 2014

NASI GORENG PEDAS MELALAK

2:38 PTG 11
NASI GORENG PEDAS MELALAK
as usual lunch time..balik rumah laju2..pam susu..pas2 laju2 masak plak

td buka tudung saji tgk2 ada ikan goreng yg smlm pya..xde org nak mkn
so carik2 buang tulang..campak2 masok dalam nasi

jangan lupa lau nasi goreng x pedas..mmg x feel lah kan..campak cili padi byok2 
goreng telur mata kerbau satu

ha nahhhh kauuu

nasi goreng pedas melalak for my lunch today :)



sllu lunch time jarang mkn or beli kat luar..umah dekat so masaklah lau sempat..kdg2 tu megi pun jadilah iols x kisah

tapi kalau kena antar danish sekolah petang mmg x masak ler...either masak awal pagi atau pun beli je ekekeke

Rabu, 10 September 2014

WW HAII

9:30 PG 12
WW HAII

ini budak skun dah beralih bulan kot..mggu dpn dah 3bln
tido pun kejap2 dah..saja nak buli mama dia
mama dia dah penat mate melayan ini budak

nota noti: biasalah ada bb ni byk pengorbanan yg perlu dikorbankan dr segi mental jiwa dah seluruhnya hahaha bertabahlahhh

Selasa, 9 September 2014

HAPPY HOUR!!

9:38 PG 9
HAPPY HOUR!!
sejak ada anak kecik ni..jarang sgt kuar jln2
time abis pantang tu xpelah sbb ada ms lagi nak jln2
ni dah masuk keje..penat berganda2..tido pun kdg2 x cukup
camtulah bila ada anak kecik ni kan..terpaksa berkorban tenaga
tido pun..tido2 ayam je huhu

so sbb kebosanan ahad lepas ni mama el bw lari jap ariqa ngan danish keluar p tgk pengasuh
bw arwen n alana di Hari Keluarga anjuran rukun tetangga..lepas bg ariqa minum puas2..terus pecut ekeke  

ni 1st time iols bw sndiri ariqa kuar..sllu ngan asben nasib ada abg danish :)


berzaman tgu carseat dibw kuar dr stor..so abg danish jd carseat jap biasalah lau jd anak sulung ni...dah kena pikul byk tggjwb..mama el pun harap depa ni lah tulun jaga bb ariqa..nasib Hari Keluarga tu dekat2 ngan umah je

Sampai2 dah npk dah arwen ngan alana..alana tu sj sibuk2..kemana kakak dia p..dia sure nak ikut..xleh berengang dah depa ni


weols smpai majlis tu dah nak abis..tgu nak umum pemenang je..jdlah sempat gaklah melayan diorg ni kat taman permainan




kakak arwen ni sllu sgt kacau adik dia...sayang sgt kat adik dia ni ha..smpai ckp..ni adik kakak..alalalalala sayang adik kakak..tu lah yg sllu dia ckp..suka sgt lau suh jaga adik dia tu..dialah yg ringan tulang tulun jagakan..boleh haraplah kakak arwen ni


ariqa tu mcm nak merempit je hahah..dulu ms awal2 mengandung smpai kandungan 5bln..asik merempit je g anto danish skolah ekeke


mata tu ralit tgk kakak2 ngan bebudak main kat playground smbil bunyi wooo woooo ekekeke

xsabar nak tgu mek ariqa membesor..bolehlah main2 ngan kakak2 n abang dia tu