05/01/2014 - 06/01/2014 - LIFESTYLE BLOGGER

Jumaat, 30 Mei 2014

TENGOK WAYANG DAN SERAWA DURIAN

10:23 PG 15
TENGOK WAYANG DAN SERAWA DURIAN
semalam pya semalam weols g makan kat Seoul Garden
semalam pulak weols g tgk wayang
semua ni hubby iols belanja
kan dah kata ada something yg dia sorok tp iols dah tahu kenapa 2 hari lepas ni muka dia ada senyummm jugak..hehehe

ritu ms weols mkn2 kat Seoul Garden..anak2 iols dah melompat2 mintak tgk movie
diorg nak tgk Godzilla
tp apakan daya perut babah uols tu dah bunyi2 nak eyakkk haha
mama pulak perut dah ketat
so x sempat nak tgk wayang
dah janji kat budak2 tu kita tgk esoknya

so smlm budak2 tu dah terkinja2 nak tgk movie
yg abg ckp nak tgk movie
yg kakak ckp nak p tgk tv besar
yg adik ckp mama nak tgk oila oila..(godzilla) haha

layan je kerenah anak2
almaklumlah cuti sekolah ni weols x kemana pun
nak kemana sbb mama el dok tgu hari je risau lak kang meletup tiba2
so dgn belanja diorg mkn2...tgk wayang tu cukup mengembirakan diorg hehe

Mula pi terjah GSC Queensbay..fullbook
then speed ke TGV I-Avenue komtar..nasib ada kosong..rezeki anak2 hehe
xsempat nak dinner ape pun..weols just tapau popcorn n air je

 
 Dlm pggung tu dgr sore depa je lah..excited sgt tgk Godzilla lawan ngan Muto (insect) ekeke


Kualiti gambar x menarik sbb dlm tu gelap ni pun adjust bg cerah ekeke..movie x start lagi dah abis separuh popcorn haha

Pas tgk wayang terus balik..smpai2 umah budak bertiga tu dah lena
Hubby lak kelaparan masaklah nasi..n ada balance smlm lauk kari ikan pari ngan ikan belah belakang just heat it je..smbil2 prepare dinner tuk hubby kebetulan kat umah ada 2 bijik doyan..pengasuh bagi..so sebiji tu iols dah bedal pas balik keje..then sebijik tu iols buat serawa doyan..dah menjejes ayaq liur tgh2 dok prepare tu dah xsabar2 nak mkn hahaha #makbuyungteringinbeno 


senang je buat serawa ni..campak2 je santan/air/gula melaka/gula pasir/daun pandan campur semua n sllu kacau. Last letak sedikit garam dan bancuhan tepung gandum skit bg pekat..dah siap..terus cicah ngan roti..ni lau ada serabai/roti jala uuuumak aiiiiii sodapnyerrr hehhehehe


 hubby ngan budak2 tu xmkn doyan..iols mmg hantu doyan haha


pagi ni bw bekal serawa durian as breakfast..nasib x de bau sgt hahaha


nota noti: alhamdulilah di atas rezekimu ya Allah

Khamis, 29 Mei 2014

BERBUKA PUASA DI SEOUL GARDEN QUEENSBAY

11:33 PG 19
BERBUKA PUASA DI SEOUL GARDEN QUEENSBAY
smlm el puasa :)
igtkan nak mkn ape yg mil msk je
tp balik2 umah..hubby ajok mkn kat luar
aikkk biar betik..tgk dapur mil msk kari ikan pari ngan ikan belah belakang
mil pulak dah fly2 g KL smlm kul 3
so takut lah hubby dok temberang
tp mmg betullah dia nak belanja
ntah ape mimpi nak belanja ekekeke
katanya lauk tu leh simpan tuk esok 

so hubby ajok g mkn kat Seoul Garden Queensbay
ritu weols pi Queensbay nk sopin raya..dia ternpklah Seould Garden tu so dia teringin sgt nk try mkn situ

So smlm weols dinner kat situ
Mcm queen lah iols smlm sbb iols kan puasa..so bab2 amek makanan masak grill rebus tu semua hubby ngan danish buatkan..mama el x larat sbb pose ekekeke..mama el didahulukan ekekeke

Mula2 risau gak nak pi situ sbb takut budak2 tu x makan
tp so far mcm2 ada kat situ..nasib boleh grill n ada makanan  mcm nugget fries fried nasi goreng hotdog yg budak2 suka makan..so xyah lah mama el risau sgt ekeke

Tapi mmg best lah mkn kat Seoul Garden tu mcm2 ada weiiiiii
ada ais kacang cendol mcm2 seafood hoiiii x senarai lah hehe
Tapi weols xdelah amek gambar semua..seganlah lagipun iols xlarat sbb puasa kan hehe


 Masuk2 situ terus kena bayar dulu..baru leh amek makanan
Makanan punyalah byk smpai x tau nak amek ape
Weols main amek je..berapa round ntah dok bgn duduk bgn duduk g amek makanan haha


Hubbylah paling excited..dia ckp meriah betul makan kt sini
Boleh makan sampai lebam hehe


Weols amek sup ayam ngan tomyam
Memang thoorrbaekkkklah sedap sgtttt aduuhh kena repeat lagi mai sini :)


Air pun leh refill byk kali bayar RM3.99


Iols xleh nak mkn dah..perut dah ketat giler..hehe

Hubby tukang masak smlm :) smlm cam terlebih hepi ntah kenapa iols x tau..bila tya sengih mcm kerang busuk hahahaha


Yg paling best sekali ais krim diorg mmg sedap gilerrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr
Sedap sgt2..smpai repeat bape kali hahaha..anak2 lagilah dgr ais krim terus laju2 amek hehe
Ni pun hubby tulun amek kan..wah wahhh kan dah kata mcm queen iols that day hehehe


Budak2 ni pun dah mcm mak buyung..semua tunjuk perut..mamaaaaaa abg xlarat dah ketat perut dah besar mcm mama...mamaaaaaaa arwen pun...mamaaaaaa tgk nie (alana tunjuk perut) hahahaha

Lau pi Queensbay ni...smpai2 parking nak masuk dlm mall tu sure tmpt ni lah diorg nak main..dah xde tempat lain..balik pun cam tu gak..mesti nak panjat tiang besi ni hahaha

Oklah overalll mmg best sgt2 Seoul Garden ni..makanan pun byk..mkn smpai lebam
Nanti nak pi lagiiiiiiiiiiiiiii

Adult: RM36.99 kut
Kid: RM16.99 kut

so smlm weols amek set 2 adult 2 kids

Lau pi Sunday kids eat free..Allah rugi xpelah next time pi Sunday :)



nota noti: 20 days to go..adoii cepatlah bb kuar..mama dah xlarat ni hehe

Rabu, 28 Mei 2014

SUAMI PENGUAT SEMANGAT

10:22 PG 20
SUAMI PENGUAT SEMANGAT
x beranak lagi ke iols?
hahahaha blum lagi lah
rmi kwn2 iols dah bersalin ha
lepas dah azab diorg
adoii yg iols dok menunggu ni lagi lah berdebo2 ekeke

hubby: ma..kali ni i xpayah masuk sekali lah (LR)
mama el: abis tu nak tarik sape nanti
hubby: senyum kambing gurun hahahaha


suamilah penguat semangat semasa bersalin nti
lau xde dia..ntahlah mayb kesakitan tu x tau nak campak mn
lau ada dia..segala sakit2 tu bolehlah dia pun merasai sama n kuranglah sakit kita tu kan
yg penting dialah tempat kita melepaskan segala sakit2 nanti ekeke
tiga2 anak iols pun dia ada sekali

teringat kata2 ms kat LR anak yg ketiga tu..masih segar dlm ingatan

mama: bahh tgk ni mama sakit sangat2 ni x tahan dah ni
hubby: sakit kejap je..pahala byk tu n dosa2 pun ilang taw tak
mama: sabo je lah huhu hahahaha

Selasa, 27 Mei 2014

DIAM-DIAM BERISI

2:30 PTG 11
DIAM-DIAM BERISI
nk story pasal anak dara iols ni cik kak arwen ni
haiiii dia ni lain skit
xboleh di tegur..nti ngis guling2 n merajuk ntah hape2
hailah anak mcm2 perangai ekeke

dulu ms danish iols mmg garang sejak usia 4 tahun dah kasi belajar ABC bagai
mujur danish ni jenis boleh dengar ckp n boleh ikut
tp lain pulak ngan kakak arwen ni
bglah apa pun suh bc..xmau ikut
satg tya dia boleh lupa..adoii
bila marah..ngis2 n xmau ikut dah
so iols malas dah nak kasi belajar ini budak
biarlah cikgu yg ajorkan..biarlah kat sekolah kakak belajar
mama dah x larat kut nak ajar arwen

bab wat keje sekolah mmg liat skit
jerit satu kampung baru nak buat ekekeke

so mggu lepas ada peperiksaan pertengahan tahun kat tadika arwen
mama pun x harap sgt anak mama sorg ni dpt markah ala2 cemerlang ekeke
so jumaat lepas arwen bg kertas peperiksaan kat mama el

 

  
terkejut jugak..yelahhh budak yg xmau belajar diam2 berisi ekeke
bila org suh bc ABC 123 pun susah nak ckp..tp bila sorg2 boleh lak dgr dia sebut huhu
ntahlah iols pun x tahu caner dia leh dpt markah mcm tu
belajar dah lah slow..hari2 nak tgk kartun huhuhu
tp mama xlepas pas solat doa anak2 mama semua cemerlang dlm pelajaran :) 

alhamdulilah semoga anak mama semuanya berjaya dlm pelajaran 
 


nota bijik: bahasa arab mama lgsg x pandai ekeke



Jumaat, 23 Mei 2014

KEEP CALM ITS ONLY BRAXTON HICKS

8:58 PG 15
KEEP CALM ITS ONLY BRAXTON HICKS
smlm iols pergi cek perut kat klinik kesihatan 
iols dr anak sulung  mmg cek kat situ..n bersalin pun kat hospital kerajaan :)
dekat sgt ngan umah 10minit naik kete ekeke

so smlm checking everything is OK
tp kali ni bape kali buat scan
mayb prosedur baru kot
tiap kali scan iols dok tya
Doc!!berat baby bape?
iols is risau pasal berat baby
yelahhhh anak2 iols sblm2 ni semuanya kuar besor2 belaka
danish 3.7kg
arwen 3kg
alana 3.5 kg

so smlm doc ckp baby u berat dlm 2.7kg
what!!!!iols terkejut ok..2.7kg..besar tu
ni lau smpi due mau cicah 3kg++
huwaaaaaaaa iols dah riso
rs kena kurangkan mkn nasi ekekeke


smlm gak tiba2 perut mengeras
org kata braxton hicks
smpi balik umah pun terasa sakit bahagian perut
iols dah cuak sbb ada kwn ckp dia dulu anak no. 4 pun nak dkt due pun ada rs mcm contraction
dia igt braxton hicks sekali pergi hospital tgk2 jalan dah bukak 4cm..doc tu kata anak no. 4 ni senang sbb jalan dah ada..so sng skit huhuhu :)


nota noti: sblm nak beranak ni mkn lah apa yg iols nak kan..xyah nak diet sgt haha..oh nasi kerabu tetiba hehe

Khamis, 22 Mei 2014

SURPRISE DARI DANISH

11:35 PG 10
SURPRISE DARI DANISH
dr sekolah tadika umur 5 tahun smpailah 6 tahun
iols is x tahu apa tahap peratusan pelajaran abg danish
sbb ms tadika diorg xde exam
cikgu2 cuma bg tahu perkembangan murid je
so kalau ada exam kita tahulah peratus n tahap budak tu mcm mn kan
so el pun x tau sgt subjek apa yg abg danish lemah
so el tawakal je just bg didikan dr rumah
itupun kdg2
selebihnya byk main games huhu tp time cuti je lah

ms nak exam tu pun el x push sgt just suh dia bc buku je
ibubapa mn yg x riso kan..lau boleh nak anak2 semua lulus cemerlang
tp tuk abg danish yg baru merasa amek exam sebenar tempoh hari
el bg kelonggaran skit..sbb xmau push sgt..el just nak tgk dia paham ke x paham sesuatu subjek tu
so bila kita dah tahu subjek2 yg dia lemah..so baru lah take action..buat ape yg perlu..bg tuisyen ke ape ke kan

so smlm balik dr sekolah abg danish bg kertas putih
Ya Allah mmg tu yg weols tgu2
walau apa keputusannya itu berkat usaha abg danish
mama just doakan aje


Kertas periksa Dunia Sains & Teknologi
Nganga mama el smlm hahaha
yelah x expect papepun dr dia..ritu ms exam bg tau
nak jwb soklan tu bc byk kali..cek jwpn betul ke tidak
Baca bismillah
So smlm abis abg danish kena cium smpai lebam hahaha
Alhamdulilah permulaan yang baik
Xtau lagi kertas exam yg lain mcm mn hope ok2 je lah huhuhu

Bila tya abg danish..byk2 subjek..subjek mn yg abg x boleh
B. Inggeris katanya..abg xtaulah BI lah mama

Risau lak weols sbb dia igt BI tu mcm BM hahaha
So pasni weols kena push abg danish lah
sbb sekolah abg danish tu SBT/kluster
so saingaan mmg bukan calang2

nota noti: mama babah tahu abg danish boleh!!!tp kena usaha lebih ok






Selasa, 20 Mei 2014

29 DAYS TO GO!

10:50 PG 26
29 DAYS TO GO!
assalamualaikum semua n salam sejahtera
wahhhhhh formal sgt ekeke
makin hari xde idea nak update ape
n makin malas nak menaip
iols skun dah 29 days to go
aiyakkkkk x sabar menanti ketibaan my precious ni hehe
smlm baru basuh baju2 baby
n baru sopin brg skit2
next week nak sopin lagi
tinggal skit je lagi nk setel all hehe
so mayb hujung bln ni dah ready semua letak dlm kereta hehe

so di sini iols nak mintak maaf byk2 pada semua 
jika iols ada membuat silap dan salah secara tidak sengaja
telah menguris hati uols
semua tu means yg kwn2 blogger, silent reader, dan yg sllu jenguk blog iols ni
doakan iols dipermudahkan segalanya :)
 



terima kasih atas sokongan uols semua :)
terima kasih atas kunjungan uols semua :)
terima kasih atas segalanya ;)

abg danish..kakak arwen dan alana x abis2 tya

"mama bila baby nak kuar ni" lamanyaaa haha

abg danish: nanti baby kuar..abg leh jaga

mama: alana..nti mama dok spital..alana nak tido ngan sape?
alana: mama eeeelyyy
babah: mama eeeelyy nti dok kat spital lah..tido ngan babah
alana: xmauuu!nak tido ngan mama eeelyyy
mama: tido ngan kakak k..mama sakit..mama kena dok kat spital jaga baby
alana: baikkk cikgguuuu
mama: hahahahahahaha

Sabtu, 17 Mei 2014

3 beradik yang kecoh

10:47 PG 12
3 beradik yang kecoh
ni baru 3 org anak
lum kuar hat dlm perut lg ni
surelah kecoh meriah umah weols nti
3 org ni pun ya Allah mcm2 hal
bkn kat rumah je kecoh..dlm kete..umah org..sopin mall..mana2 je lah mmg 3 bradik ni xleh dok syp
lau sehari x buat kecoh itu bkn keluarga mama el ok
hari2 bising rumah weols tu hahaha
mak mertua pun dah lali ngan famili weols
lg2 mama el..lau x jerit satu hari itu mmg luar biasa kahhhhhhh



2 bradik ni lau suh bergambar ok je..tgklah mcm2 karekter..alana lah yg paling sporting
tgh 2 bradik ni dok bergambar..mana kakak arwen?

kakak arwen ni tgh moody..bila npk mama el dok amek gambar 2 bradik tu..pas2 puji2 lah wahh pandai abg ngan alana posing..so si kakak arwen ni mcm marah lah..tp bila org suh masuk sekali tak mau pulak


sekali kakak arwen masuk..tgklah apa yg dia buat..nahh nahhh cium tiak arwen..wekkkkkkk

kakak arwen ni wat spoil mood je..geram betul kat dia..dia mmg cam tu
dia xleh tgk org lebih skit dr dia..xleh puji org lain lebih2 dr dia..sure moody n suka wat pagai cam tu

biasalah..dia nak mama el puji dia sorg je..dia nak mama el dia pya sorg je..org lain xleh huhuhu haha



Jumaat, 16 Mei 2014

EPHYRA UNTUK CANTIK SIHAT DAN BERTENAGA

11:03 PTG 10
EPHYRA UNTUK CANTIK SIHAT DAN BERTENAGA

EPHYRA UNTUK CANTIK SIHAT DAN BERTENAGA

Menjadi fenomena hangat masakini, kerana heboh diperkatakan akan keberkesanannya! Ramai pengguna yang dah cuba dan kagum dengan hasil yang menakjubkan. Pendek kata, memang jatuh cinta dengan EPHYRA, dan tak akan berpaling lagi!

Satu-satunya produk premium berkualiti tinggi khas untuk kecantikan kulit dan kesihatan dalaman, yang harus diminum oleh setiap orang, baik lelaki mahupun perempuan, yang bertindak dari dalaman, mencerahkan dan menyempurnakan kulit dari dalam, bukan saja untuk kulit muka, malah keseluruhan. EPHYRA sangat berkesan dalam mengembalikan keserian dan kelembutan kulit secara keseluruhan.

EPHYRA, produk keluaran bumiputera buatan Malaysia yang berkualiti tinggi dan dijamin HALAL oleh Jakim dan diiktiraf selamat oleh KKM. Dengan ramuan berkualiti premium yang diadun bersama bahan semulajadi terbaik seperti kolagen ikan laut dalam, astaxanthin, acai beri, l-glutathione, gam akasia, serbuk tomato, bunga marigold dan acerolla cerry yang diimport dari seluruh dunia, dan dirumuskan di sini untuk menjaga tahap status selamat dan halal oleh badan JAKIM dan KKM di Malaysia, pastinya gabungan mantap yang memberikan 10 kali kuasa penyembuhan sel dalam badan, dan berupaya merangsang penjanaan sel-sel kulit baru, menyah toksin dalaman badan dan menyihatkan tubuh badan anda, serta memperbaiki tekstur kulit agar lebih halus, lembut dan muda!

RUMUSAN TERHEBAT, 100% BERKESAN!
Diperkaya dengan antioksidan yang sangat tinggi membantu melambatkan penuaan kulit. Ia membantu menyerlahkan kecantikan kulit, menyihatkan dalaman anda, memberi tenaga berpanjangan, serta berupaya memulihkan sel tisu.

RASA YANG TERSANGATLAH SEDAP!
Mendapat pujian dari ribuan pengguna, supplement paling sedap di pasaran!! Sekali minum, rasa nak minum berkali-kali! Berperisa Tutti Frutti bukan sahaja enak diminum tetapi penuh dengan pelbagai khasiat untuk cantik, sihat dan bertenaga dalam satu masa.



TANPA BAHAN TAMBAHAN
Disahkan HALAL oleh Jakim, dan SELAMAT oleh KKM. 100 % semulajadi dan selamat, tiada tambahan gula, bahan pengawet, pewarna atau perisa tiruan. Bebas hormon,steroid dan bahan kimia oleh SGS.

KEISTIMEWAAN DAN KELEBIHAN EPHYRA
  1. Menjadikan kulit anjal, halus dan lebih cerah berseri
  2. 80% pencerahan ketara dalam masa hanya 1-2 hari
  3. Membantu memulihkan wajah yang bermasalah
  4. memulihkan kulit jerawat, berparut, kusam dan eczema
  5. Mengurangkan kedutan dan garis-garis halus
  6. Menjadikan rambut lebih sihat, lembut dan bersinar
  7. Melancarkan sistem pencernaan dalam badan
  8. Menguat dan mencantikkan kuku dan rambut
  9. Mengurangkan kadar kolesterol
  10. Meningkatkan tenaga dan daya ingatan
  11. Meningkatkan sistem imunisasi dalam badan
  12. Mengawal berat badan dan meningkatkan kadar metabolism
  13. Kempiskan perut buncit
  14. Melancarkan haid & hilangkan senggugut
  15. Melegakan kesakitan sendi dan arthritis
  16. Mengurangi radikal bebas dan toksin di dalam badan
  17. Sesuai untuk ibu hamil dan menyusui bayi
  18. Meningkatkan kuantiti susu ibu
  19. Menjadi lebih bertenaga sepanjang hari
  20. Memulihkan masalah tumit merekah, kurangkan selulit
  21. Meningkatkan kualiti tidur
  22. Meningkatkan kesuburan
  23. Membantu memulihkan masalah cyst

EPHYRA SESUAI UNTUK
  • Lelaki dan wanita, kanak-kanak (4 tahun ke atas)
  • Ibu menyusu dan hamil (5 bulan ke atas)
  • Mereka yang pentingkan kecantikan & kesihatan luar dan dalam
  • Mereka yang mempunyai masalah-masalah berikut :
    1. Kulit berjerawat
    2. Kulit Berjeragat dan Berparut
    3. Eczema / Penyakit Kulit
    4. Gastrik / Masalah Usus
    5. Menurunkan Kolestrol
    6. Stress / Kemurungan / Ceria
    7. Sembelit / Cirit-Birit / Buasir
    8. Asthma / Lelah / Penat / Semput
    9. Gout / Arthritis Sendi
    10. Menopause
    11. Ketidakseimbangan Hormon
    12. Alergi Makanan Laut
    13. Resdung
    14. Penyakit Gusi / Demam
    15. Masalah Tidur / Kelesuan
    16. Jangkitan Pundi Kencing
    17. Masalah Buah Pinggang
    18. Kanser / PertumbuhanTumor
    19. Sakit Sendi & Sengal Badan
    20. Jantung / Saluran Darah
    21. Migraine / Sakit Kepala
    22. Strok / Parkinson
    23. Penyakit Alzheimer (Nyanyuk)
    24. Masalah Senggugut / PMS
    25. Jangkitan Virus / Bakteria
    26. Darah Tinggi
    27. Masalah Saraf
    28. Kencing Manis
    29. Thyroid

ANTARA RIBUAN TESTIMONI EPHYRA

Cantik
  1. Masalah jerawat - klik SINI dan SINI
  2. Masalah jeragat - klik SINI
  3. Eyebag pudar - klik SINI
  4. Parut chicken pox hilang - klik SINI
  5. Kulit lebih bersih daripada parut jerawat - klik SINI
Sihat
  1. Legakan sakit sendi dan suami berhenti merokok - klik SINI
  2. Masalah Eczema - klik SINI
  3. Berjaya kuruskan badan dan lancarkan haid serta tiada senggugut - klik SINI
  4. Berjaya mengandung setelah bertahun menanti - klik SINI dan SINI
  5. Masalah resdung - klik SINI

Bertenaga
  1. Kekal aktif sehingga ke malam - klik SINI
  2. Rasa lebih bertenaga dan bersemangat - klik SINI
  3. Badan lebih sihat dan segar - klik SINI
  4. Sentiasa bertenaga - klik SINI
  5. Tidak mudah letih / tidur lena / tidak mudah mengantuk di siang hari / kempiskan perut buncit / melancarkan sistem pelawasan - klik SINI

PROMOSI EPHYRA MEGASALE


HARGA PREMIUM PACK (30 SACHETS)
RM 180 ( Semenanjung ) / RM 190 ( Sabah & Sarawak )

Call / whatsapp HOTLINE : 019 3999 238 / 03 41417889




(Dulu lain sekarang lain,
Dulu kusam sekarang berseri-seri,
Nak berkongsi rahsia dengan yang lain,
Pastinya Ephyra pengubat dihati)

Giveaway Ephyra Untuk Cantik Sihat Dan Bertenaga ini dianjurkan oleh mialiana.com dan ditaja sepenuhnya oleh OceanLife2u.com dengan hadiah berupa wang tunai dan produk Ephyra bernilai RM 10,020.00 untuk dimenangi. Sila klik SINI untuk join.

CIKGU..SELAMAT HARI GURU!!!

10:04 PG 13
CIKGU..SELAMAT HARI GURU!!!





kul 10 mlm smlm dpt sms dr cikgu Arwen
katanya esok Hari Guru ada jamuan mkn2
so diminta murid2 membawa makanan tuk makan bersama2
so mama arwen ni mulalah risau nak bw ape esok ni
dah lah x larat kan kan kan hehe
tp semangat anak2 tu mendalam sgt..biarlah mama x larat pun janji tuk bg anak2 hepi haha
so pagi td kul 6pg gigih baking coklat kek..tu je pun yg sempat wat..tu je pun ada stok kat dapur..tu je pun paling senang nak buat..anak2 mmg suka kek coklat ekeke

kebetulan abg danish pun hari ni ada sambutan Hari Guru..so ditukarkan ke sekolah pagi
so dptlah sm2 bw bekal coklat kek tuk makan2 di Hari Guru di sekolah masing2 
nasib sempat masak kek coklat iols tu dlm 40minit dah siap
cuma xde topping kat atas kek..jdlah dr xde..janji ikhlas kan kan kan

kek coklat ni mmg senang sgt nak wat 15min dah siap masuk lam oven :)
resepi boleh cari dlm n3 sebelum2 ni yea

Jumaat, 9 Mei 2014

MATI ITU BENAR, SEKSAAN KUBUR ITU BENAR

10:33 PG 16
MATI ITU BENAR, SEKSAAN KUBUR ITU BENAR
sejak 2 menjak ni iols sllu bc hal2 berkaitan dgn kematian dan azab kubur
bukan sejak 2 menjak pung..mmg sllu pun beringat pasal hal2 kematian ni
menangis bagai..teringat anak2..suami keluarga huhu
pas2 lupa..pas2 igt balik..pas2 sedar diri..pastu alpha bagai
Ya Allah jauhilah diriku keluargaku dan saudaraku dari seksaan kubur

Sebuah hadis Nabi s.a.w yang diriwayatkan oleh Abdullah bin Abbas r.a, bahawa Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya :


"Bahawa malaikat maut memerhati wajah manusia di muka bumi ini 70 kali dalam sehari. Ketika Izrail datang merenung wajah seseorang, didapati orang itu ada yang gelak-ketawa. Maka berkata Izrail : Alangkah hairannya aku melihat orang ini, sedangkan aku diutus oleh Allah Taala untuk mencabut nyawanya, tetapi dia masih berseronok-seronok dan bergelak ketawa".

Firman Allah Taala yang bermaksud :
Tiap-tiap umat mempunyai ajal, maka apabila telah datang ajalnya mereka tidak dapat mengundurkannya barang sesaat pun dan tidak dapat ( pula ) mempercepatkannya. 
( Surah Al-Araf ayat 34 )


"Kalau sekiranya kamu dapat melihat malaikat-malaikat mencabut nyawa orang-orang yang kafir seraya memukul muka dan belakang mereka serta berkata, "Rasakanlah olehmu siksa neraka yang membakar." (niscaya kamu akan merasa sangat ngeri) (QS. Al-Anfal {8} : 50).


"Alangkah dahsyatnya sekiranya kamu melihat di waktu orang-orang yang zalim (berada) dalam tekanan-tekanan sakaratul maut, sedang para malaikat memukul dengan tangannya (sambil berkata), "Keluarkanlah nyawamu !" Pada hari ini kamu dibalas dengan siksaan yang sangat menghinakan, karena kamu selalu mengatakan terhadap Allah (perkataan) yang tidak benar dan kerena kamu selalu menyombongkan diri terhadap ayat-ayat-Nya". (Qs. Al- An'am : 93).



"Sakitnya sakaratul maut itu, kira-kira tiga ratus kali sakitnya dipukul pedang". (H.R. Ibnu Abu Dunya).

Alam Kubur
 
Alam kubur adalah alam perantaraan kehidupan dunia dan akhirat yang dimulai setelah kematian dan berakhir selepas kebangkitan… selama masa ini, seorang yang beriman merasa bahagia… sementara orang kafir merasa sengsara… orang yang sudah mati akan dihimpit dalam kubur… siapa pun ia kafir atau muslim akan merasakan himpitan kubur… bezanya penyimpitan yang dirasakan seorang mukmin tidak berlaku selamanya, tidak seperti orang kafir yang akan berterusan himpitan kuburnya sampai hancur tulang-tulangnya…


Amalan untuk dijauhi seksaan kubur
 
1.Menjaga sembahyang lima waktu
2.Banyak bersedekah
3.Banyak membaca Qur'an
4.Banyak bertasbih ( menerangkan
dan meluaskan kubur ).

Dan hendaklah ia meninggalkan 4 perkara...

1.Berdusta.
2.Khianat.
3.Mengadu domba.
4.Menjaga kencing...


Alfatihah untuk arwah Pakcik Nan (jiran belakang umah) atas pemergian beliau malam Selasa lepas...meninggal tiba2 akibat strok

Selasa, 6 Mei 2014

RESEPI OREO BROWNIES

10:08 PG 19
RESEPI OREO BROWNIES
lama x mambaking
sejak peknen ni..oven x berasap pung
malas tahap x sedar diri haha
tiba2 bila jenguk blog Ida
terus terpukau tgk Oreo Brownies dia
n terus rs eh diri ni mampu kot nak baking Oreo Brownies ni
lgpun iols suka buat resepi yg ringkas, murah dan bahan2 pun mmg ada kat umah :)

so Ahad lepas..gigih mak buyung ni baking Oreo Brownies ni
bila npk mama el nak wat kek
budak2 tu x abis2 ckp

"mama nak wat kek appy besday ke"?
hahaha aje wat kek..hari jadi
aje harijadi je wat kek
ekekeke

Terima kasih atas sharing resepi ni yer Ida
anak2 iols teruja giler bila npk Oreo tu :)


Bahan - bahan:
resepi: Ida Rahayu

4 biji telur
1/2 cawan gula pasir (castor sugar)
1/2 cawan minyak jagung / mentega cair / marjerin cair (el pakai marjerin)
1 sudu teh esen vanila
1 cawan tepung *diayak (el x ayak pun..bekas ayak tu ntah mana haha)
1/2 cawan serbuk koko*diayak (x ayak pun)
1 sudu teh baking powder *diayak (x ayak pun)
oreo cookies *ikut suke korang la nak banyak mana

pukul telur dengan gula sampai kembang, masukkan minyak/mentega/marjerin cair dan pukul lagi sehingga sebati

masukkan adunan tepung tadi dan esen vanila

pukul lagi hingga sebati

tuangkan bancuhan tadi ke dalam loyang size 12 inchi atau 10 inch yang telah digriskan 

bakar pada suhu 175 degree celsius selama 20 - 25min
pastikan oven telah dipanaskan selama 10minit (minimum) sebelum membakar brownies anda


makan pulak gan toping coklat..yummy!!!


dah buat Oreo Brownies tu
mak buyung ni terlebih rajin kut dats day haha
so gigih lagi buat kek coklat pulak
alang2 buat sekali bahan2 pun dah ada
dr bior expired mcm tu..baik guna sehabis mungkin ekeke
resepi boleh klik kt SINI
ni pun senang benooooooooooooooo haha


nota noti: ha tgk!!sekali roh membaking dtg..tu dia..baking x hengat haha


Jumaat, 2 Mei 2014

RENDANG KERANG

10:16 PG 15
RENDANG KERANG
peknen no. 4 ni asik2 bila cek-up je hb low
kejap naik kejap turun..tp nes2 kt situ xdelah bising
cuma risau nanti jd pape kt baby...

bila kita minum minuman berkafein mmg akan efek pd hb kita
sbb minuman berkafein ni spt kopi, nescafe or teh akan menarik ubat yg kita makan
so x guna kita mkn ubat tp still amek kopi nescafe bagai
tp iols ni peminat kopi/nescafe/teh cam mano???
cam mano lagi kan berkorbanlah seketika untuk kesihatan diri dan baby hehe

so mgu dpn cek-up lagi
nak xnak selain mkn ubat..kenalah mkn makanan yg boleh menambahkan darah
so ape lagi mak buyung ni gigih masak kerang
igt nak rebus je kerang tu..tp teringin lak nak makan rendang

so smlm iols masak rendang kerang with sayur bayam


rendang ni iols xwat terlalu kering sgt..basah2 cam tu supaya ada kuah nk mkn


ni plak nasi impit kuah kacang..fevret iols

2x masak means..1st tu iols msk dlm paket punya
2nd time..mil lak buatkan
fuhhhhh mmg mcm hari raya kan hahaha


muahahahaah saya sokong!!!