03/01/2014 - 04/01/2014 - LIFESTYLE BLOGGER

Jumaat, 28 Mac 2014

SELAMAT ULANGTAHUN KELAHIRAN KE3 SAYANG NUR ALANA DELISHA

12:24 PTG 16
SELAMAT ULANGTAHUN KELAHIRAN KE3 SAYANG NUR ALANA DELISHA
ermm baru sempat nak update
td iols tgh jaga peksa huhu

Selamat Ulangtahun Kelahiran tuk anakanda Nur Alana Delisha yg ke3
Semoga anak mama babah jd anak yg solehah dan diberkati olehNYA dalam kehidupan di dunia dan akhirat amin
We luv u so much Sayang
Muahhhh muahhh muahhhhh 

 
 

 

mama: sayang mama x
alana: aaayanggg
 

mama: alanaaa tgk baby tendang
alana: oooo sambil tutup mulut..ala2 terkejut..baby angis nak eshu (susu)
mama: haaa g bagi susu
alana: amek botol susu dia letak atas perut mama el hahaha

Khamis, 27 Mac 2014

CARA DAN TIPS NAK PUTUSKAN SUSU BOTOL ANAK

11:37 PG 15
CARA DAN TIPS NAK PUTUSKAN SUSU BOTOL ANAK
setiap ibu bapa ada cara dan tips untuk putuskan susu botol anak
bgi iols sng je..xde nak taruh ape2 dlm botol tu..just pakai psikologi je
amboiiiiii mak buyung ni kemain psikologi dia main ek agagaga

bila digugel cara dan tips putuskan susu botol rmi yg buat cara meletakkan sesuatu kat puting susu, meletakan sedikit perasa ke dlm susu (bwg putih) dan sebagainya

ok untuk iols sng je

tips pertama
1) nasihat anak dgn nada yg tinggi dan berkhemah dan manjer ha boleh ke uols buat cam tu ekekeke


"arwen dah sekolah x payah nak susu2 bagai" lau mnm susu x payah sekolah" dah besar pun x malu ke dok mnm susu..pas2 dok gongong botol tu haaaaaaaaa"
arwen: baik mama

haaaaaa baik lah sgt kan..xde maknanya...haha pagi2 mintak susu..balik sekolah mintak susu hehe

ms mula2 masuk tadika tu..weols just bg dia mnm dlm cawan..bila mintak nak dlm botol lah mama..ckp botol dah hilang..adik pya botol je ada..ha mnm dlm cawan je..

w/pun berkali2 pesan xdelah terus dia x mnm..amik masa jugak..


tips kedua
2) Perli anak 

erkk!!perli anak?caner tu?cam ni jika anak uols mtk susu...kabarkan kpd seluruh rakyat jelata..hahaha means ckp kat kwn2 dia ke..cousin2 dia ke..or sape2 yg ada di sekeliling dia time tu

"arwen isap botol..xmalu tgk tu eee xmalu lahhh"

time ni anak uols akan rasa termalu n malu2 nak isap botol..so lama2 bila dah termalu dan memalukan dirinya dgn automatik dia pun malu nak isap botol. ha cam tu lah..faham ke idok :P

alhamdulilah selama 2 bulan gak lah nak pisahkan susu botol tu..bila arwen mnm dlm cwn..mcm xbest katanya so start penghujung bln 2 hari tu mmg dia x mtk susu dah..iols pulak tya and kerisauan lah..biasalah ibu mn yg x sayang anak kan hahahaha
w/pun iols ni kategori ibu yg garang tp hati lembut ok :)

mama: arwen nak susu x?kang lapar pi sekolah nanti?
arwen: xnak
mama: betul ke xnak..lau nak mama buatkan dlm cwn 
arwen: xnakkkkk xnakkkkk
ekekeke mama so lega skun hehe

so smpai skun lah dia x mintak susu dah..tp alhamdulilah sejak dia xmnm susu ni kan..selera makan nasi dia bertambah2..kalau idak..susu je dia nak mnm..lapar skit susu..lapar skit susu..alhamdulilah save budget weols skun haha

smlah sperti abg danish start masuk tadika umor 5 tahun mmg dah putus susu botol..n cara ni jugak iols guna tuk abg danish :)

Rabu, 26 Mac 2014

MEE UDANG MAK JAH KUALA SEPETANG

3:18 PTG 21
MEE UDANG MAK JAH KUALA SEPETANG
pas weols sakan menyakan kat Bukit Merah Waterpark
igtkan weols terus balik..tgk2 hubby dok masuk jln ke Taiping
dlm dok ngantuk2 tu pun boleh pusing ke Taiping ke?nak kemana kitew bahh weii
hubby ckp nk pi Kuala Sepetang nak mkn Mee Udang
iols is ok je..budak 3 org tu dah lena diulik mayang sari letih sgt lah tu main waterpark haha

Iols w/pun ngantuk jugak tp xleh nak lena sbb jd co-pilot sbb risau tgk hubby kejap2 tutup mata haihhhh
sekali dua kali gak lah kena tampar laju2 kat pipi hubby...pas kena tampar tu terus terbeliak mate haha

Sampai2 je kat kedai Mee Udang Mak Jah Kuala Sepetang tu..iols xde rs nk mkn mee udang pun..iols order Mee Goreng Udang Special..Mee Udang Special tuk hubby dan Nasi Goreng Telur tuk budak2 tu


Mee Goreng for me!Udang 6 ekor tersorok dlm mee tu haha


Mee Udang Special 


Nasi Goreng Telur

Air pulak weols order Sirap Laici, Asamboi dan Oren sunkist..mmg sejuk giler tekak weols dpt mnm sejuk2 haihhhhhhh hehe

Overall mmg sedap gaklah menu2 yg weols order ni..smpi ke malam kenyangnya hehe

BUKIT MERAH LAKETOWN KAMI DATANG!!!

10:45 PG 20
BUKIT MERAH LAKETOWN KAMI DATANG!!!
 bekal pun dah siap..jom kita pergi!!!hahaha


iols mmg cengini lau nak pi mn2 yg sure nak bw bekal..jimat satu hal ekeke..so mak buyung gigih masak nasi tomato..ayam masak merah ngan kerabu timun..seawal jam 7pg gigih masak uols :) hubby request suh wat sandwich telor..as pleasure sayang agagaga :) sandwich tu tuk bekal dlm kete as bfast..;)

so kemanakah kitewwww!!!!hahaha tya lagi tajuk n3 pun dah tahu kan


xkemana2 pun..just around the corner je hahahaha..ke Bukit Merah Waterpark lah mn lagi lau bukan tuk budak2 enjoyyyyyyy hehehe

otw tu anak2 x abis2 tya..nak pi mana nak pi mana mama..iols ckp kita g mandi kolam kecik..kolam sorg satu ha mandilah puas2..anak2 ckp..xnakkkkkkkkkkkk xnak kolam kecik..nak kolam besar..ekekeke 

Sampai2 je kat B.Merah tu apa lagi...seronok bukan main lah budak2 sampai lompat2..wahhhhh wahhhh wahhh mama..best tempat ni mama..kitewww sukerrrrr...ek elehhh xtau yg mama diorg ni lagi sukerrr ekeke

Tiket masuk dewasa RM30
Kanak2 RM20

Kanak2 bwh 90cm free. So ketinggian alana dalam 95cm..depa pun x cek pun..ckp je tinggi lah beh kurang 90cm..mujur free..dah save kt situ hahahaha

Ekceli makanan luar x leh bw masuk..heyyyyyyyyyy mama el mana nak pikir warning2 tu ekekeke lgpun diorg takan spotcek pya..lau cek pun mama el tahu caner nak wat nak cover bekal2 tu haha

X byk sgt gambar weols amek sbb weols sibuk layan anak2 yg teruja sgt2 tu..mama el pulak mn tahan tgk budak2 tu main air..dah lah cuaca panas skun ni kan...berendam je lah mak buyung ni..so gambar xdelah sgt..hehehe..cuaca xdelah panas sgt ritu...boleh lah nak berteduh kt pokok2 tu

 

 
Abg danish ngan arwen mmg diorg dah berani skun..dulu2 nak main gelungsur tu pun takut2..la ni diorg x kisah dah..weols sewakan pelampung besar tu tuk main kat gelungsur tu


iols pulak teruja tgk diorg naik pelampung kat gelungsur tu..tya caner ok x?best mama best betullllll..hahaha

iols pulak asik ngan alana je..alana tiba2 takut nak main..tp mula2 je lah haha


alana pulak iols teman dia mandi kan area sini..sini xdelah ada kolam..cuma air pancut je ngan gelungsur tuk budak2 kecik..oklah alana pun hepi :)


Weols sampai pun lambat gak..dlm kul 11 cam tu...nasib kat hujung tu ada pondok2 leh weols cover skit bekal yg weols bw..hahaha


Hampir 4 jam gak lah weols lepak sini...seronok betul dpt berendam..budak2 tu smpai xmau balik..suh dtg lagi amboiiiiiiii igt masuk sini RM2 kut haha..xpelah just to have my anak2 enjoy cuti sekolah ni..asal diorg seronok ronok2..nti mama babah bw g tempat lain insyallah ada rezeki ok :)

Compare ngan Lost Tambung kat Ipoh tu lagi best dr Bukit Merah ni..xde ape sgt yg best kat sini..tp jdlah tuk budak2 enjoy kan..Lost Tambun tu dah 2x weols pergi..so nti pas beranak nak pi lagi..sbb teringin nak naik gelungsur pjg tu lagi haha..eh eh xmo lah pi Lost Tambun tu nak pi lagi adventures..Sunway Lagoon hahaha kbai

Selasa, 25 Mac 2014

CUTI SEKOLAH!!!HOOORAYYY

10:29 PG 13
CUTI SEKOLAH!!!HOOORAYYY
mama: cepatlah siap..mama dah siap2 dah ni
anak2: kita nak p mana mama
mama: adalahhh rahsiaaaa..cepatlah dah lambat ni


cuti sekolah ni adalah hari bahagia tuk anak2...dan hari bahagia tuk mama el..sbb x yah nak iron baju xyah nak masak pagi2..xyah nak tulun anak wat keje sekolah...bak kata..cuti seminggu!!!!!!!hooorayyyyy bolehlah mama rehat n tenang kejap hehe tp weols dah siap2kan keje sekolah anak2..nti xdelah ralat sgt nti...so mama el dah plan tuk anak2..kena mintak izin kat en. suami gak..lau suami bg green light baru boleh pi..dah ada sesi pujuk memujuk..en. suami pun bagi yeahhhhhhhhhhhh!!tp tempat nak kita pergi tu anak2 x tau lagi..biar diorg terkejut sndiri hahaha

xdelah g mn2 pun...just around the corner je...jdlah bg anak2 hepi..dah lah asik kena marah je kan..sian kat diorg..so weols bglah sedikit reward kt budak2 tu..biar diorg enjoyyyy hehe..bila anak2 hepi..mak pak pun hepi :)

tiba2 nes pulak mai nak cek up iols..terkejut iols..sbb sllu nes2 ni dtg time pantang..katanya ni prosedur baru..kena mai cek up ibu hamil..mama el x mandi lagi baru lepas masak n nak siap2 ke destinasi..ha lantak lah uols cek up iols tgh busuk2 ni redha je lah hahahaha


nti bb dah kuar insyallah lau ada rezeki kita pi jalan jauh skit k

Jumaat, 21 Mac 2014

Al-Quran Penawar Pelbagai Penyakit

3:22 PTG 14
Al-Quran Penawar Pelbagai Penyakit






Nak share ngan uols klip video dr Wardina Safiyyah yg menyentuh perasaan iols



Al-Quran sebagai Penawar Pelbagai Penyakit
"Jika kita dalam keadaan sedih, runsing, busuk hati, gelisah, dengki dan mcm2 lagi, bacalah Al-Quran"

Bacaan anak Wardina tu sgtlah sedap compare ngan iols ni rs rendah diri sangat




Allahuakbar betapa byk lagi kelemahan diri ini yang perlu diperbaiki.





Khamis, 20 Mac 2014

DUIT BELANJA SEKOLAH RM2

9:59 PG 19
DUIT BELANJA SEKOLAH RM2
 

sejak mula sekolah..weols bg duit belanja kt abg danish sebanyak RM2 je
tp weols bekalkan makanan tuk dia hari2..biasalah makanan kegemaran dia nasi ngan ayam goreng haha

abg danish ni mmg x mkn sayur..so kbykn yg iols tgk kt kantin tu makanan yg ada sayur mayur..mee goreng, ketiaw goreng, nasi goreng, ayam goreng, hotdog, nugget..tu je lah..so dr beli kt situ baik iols/pengasuh masakan tuk abg danish
cuma hari isnin je lah iols dpt masak tuk dia..selebihnya pengasuh yg masakan..

dah pesan kat dia..ni dah bw bekal x payahlah nak beli mcm2 kat kantin tu
cuma air je mama kasi beli..sbb haus kut..panas kut..xpelah
so tiap2 hari lah dia beli air milo RM1, air soya 60sen or apa2 air yg dia suka
balance duit tu nanti dia kasi kat iols haha

so far mcm tulah..xpernah dia beli makanan kt kantin tu lagi
baik betul perangai anak mama sorg ni
dengar cakap hehe

mayb dia baru darjah 1..selera masih lagi budak2..pas2 xde nak beli apa2 lagi kat kantin tu..mayb darjah 2 nti dah panjang akal..duit belanjar pun dah tambah kut..sure selera pun dah lain..mama pun dah malas nak masak hahaha..niat nak beli tu dah ada..tgu tahun depan caner pulak perangai..so far perangai dia sejak sekolah ni mmg baik :)

so today dia bw bekal roti telur lapik telur
dah pesan pun kan pengasuh hehehe siap suh buang tepi roti tu abg danish x suka
ekekeke


Rabu, 19 Mac 2014

CENDOL KASIH SAYANG CINTA

9:58 PG 20
CENDOL KASIH SAYANG CINTA



 kejadian: selasa 18.3.14 (lunch time) 
tempat: di rumah


mama: bahhh nak cendol
babah pun x kata pape...dia terus hantar abg danish skul petang


mama el nak pi kerja balik..babah ada kat luar tgh spray rim moto

mama el: bahhh cendol mana
babah: xde
mama el: X SAYANG AIII KE?
babah: mama ni sllu bg soklan mati

balik2 kerja..mama el gigih msk apa yg ptt tuk anak2 mkn mlm
babah pas amek danish skul terus g bukit jambul sat..katanya nak g tgk helmet
smpai babah kol mama el pun x dgr..dok gigih memasak ekeke

pas2 babah balik2 wat gempak tenuk lak kata laaaaa nape masak..aii belikan roti canai, jagung, popia basah, ais kacang dan cendollllllllllllllllllll

ha cendol!!!!!terus mama el melompat (ok tipu) sgt ronok2 terus tgglkan msk2 kt dapur haha

babah: ma..tgk bah beli roti canai tuk budak2 ni..jagung tuk arwen n mama..n cendol tu mama..aii tau semua kesukaan anak2 ngan mama
SAYANG AIII x?

mama el: sayanggggg sampai anguk2 hirup cendol hahaha


nota noti: makin lama makin sayang ahaks


Selasa, 18 Mac 2014

SIBUK2 PUN SEMPAT AJE

12:22 PTG 21
SIBUK2 PUN SEMPAT AJE


iols sgt bz this week
ada paper exam kena cek
ada training kena arrange
ada presentation kena siap
boss minggu ni mmg perlukan kepakaran iols haha
tp w/pun iols bz giler2..iols ada gak skodeng2 blog uols 
takan nak ngadap keje ke kan...nak gak rileks haha
so skun ni iols tgh berkunjung ke blog2 uols
so tgk sape yg kena ekekeke

take care uols
kbai

Isnin, 17 Mac 2014

BREAKFAST MEE KUAH

9:34 PG 14
BREAKFAST MEE KUAH

mak buyung ngidam nak makan mee kuah
smlm msk sup daging ada balance kuah sup and daging skit
rempit jap g beli udang n sayur
terus gigih masak mee kuah
fuh dahlah ujan renyai2 pg ni..mmg syok abis mkn yg berkuah pedas lak
mil iols tersedak2 byk kali ekekeke
hubby iols mls g keje rini seronok lah dpt mkn kuah2 ni..mmg fevret dia hehe 
alamakkk mkn2 je mee kuah ni bb kick sn sini hahaha sori bb pedas ehhh haha

kbai

Khamis, 13 Mac 2014

TIPS MANDIKAN BABY

10:01 PG 14
TIPS MANDIKAN BABY
Bayi baru lahir adalah khalifah Allah yang baru menjengah dunia selepas sembilan bulan tinggal di alam rahim. Justeru ibu bapa yang beragama Islam mestilah menyambut kelahirannya mengikut cara yang dianjurkan oleh Islam.

 
Antara yang mungkin kita semua tidak beri perhatian adalah tatacara memandikan bayi baru lahir iaitu dari usia sehari hingga 40 hari. Dalam tempoh ini, kaedah mandian memainkan peranan penting dalam membentuk aliran darah dan pembentukan tulang yang baik.

1. Seeloknya mandikan bayi pada waktu dhuha, kerana pada waktu tersebut fisiologi kitaran darah dan degupan jantung bayi dalam keadaan tenang. Gunakan air yang suam.

2. Siraman pertama perlu dimulakan ke atas belakangnya secara perlahan-lahan, kemudian baru disiramkan ke kaki, seterusnya naik ke bahagian punggungnya.

3. Belaian dan gosokan lembut memainkan peranan penting semasa memandikan bayi. Ini akan membuatkan pengaliran darah bayi lancar dan baik. Siraman disertakan dengan sapuan sabun yang sesuai untuk bayi.

4. Seterusnya siram dari belakang hingga ke kepala. Siraman di kepala dilakukan secara perlahan, supaya air tidak mengalir masuk ke dalam lubang telinga. Semasa menyiramkan air di belakang kepala ke bahagian hadapan dahi, tangan digunakan untuk menggosok dahi.

5. Sebaiknya tugas memandikan bayi dilakukan oleh bapa. Sambil memandikan, hati berzikir Ya Latif, Ya Hadi.

6. Pastikan siraman tidak dilakukan pada muka bayi kerana ia boleh melemaskan bayi serta menyebabkan lubang hidungnya lembap seterusnya mudah selesema atau jangkitan kuman.

7. Siraman yang terakhir, dilakukan ke atas dada seterusnya hingga ke bawah. Tidak digalakkan menyapu sabun pada bahagian hadapan tubuh bayi usia ini, kerana bimbang air dan sabun menyebabkan bahagian pusatnya lembap dan seterusnya melambatkan proses ‘gugur’ tali pusat.

8. Selepas selesai mandi, lapkan seluruh badan bayi dengan tuala yang bersih. Cara mengelap dimulakan dari kepala kerana kelewatan mengelap bahagian kepala boleh menyebabkan kepala dan ubun-ubun bayi basah serta membawa masalah paru-paru lemah.



dah 3 tahun x mandikan baby..kekok ke?xkot sbb ritu mandikan anak buah ok je hahaha
haihhh x sabar lak nk tgk bb iols ni..caner lah peelnya ehhh

Rabu, 12 Mac 2014

MAJID CELUR CELUR PADANG BROWN

9:43 PG 12
MAJID CELUR CELUR PADANG BROWN

sllu lau pergi foodcourt Padang Brown yg femes tu weols order Mee goreng, pasembur dan sup ayam yg femes tu..tp kali ni nak try makan celur2 pulak
entry food court klik SINI


Nama kedainya Majid Chelur-Chelur yang terletak kat Padang Brown foodcourt Jalan Dato Keramat yg popular tu


Kat atas meja tu mmg dah sedia mcm2 sate cucuk tu..ketam ada..fishball ada..udang, tauhu, hotdog n mcm2 lagi


Cara masak senang je rebus2 jek kat dlm bekas rebus yg hubby iols pegang tu


Campak2 je dlm bekas rebusan tu


Sotong kangkung pun ada..hati pedal ayam pun ado..tp iols x amek..xmkn organ dalaman ni hehe


Makan ngan sos..sos dia lebih kurang cam sos yongtaufu


Senang cite mcm yongtaufulah rasa celur2 ni..hahaha

iols sorang je mkn..hubby iols mkn skit je..dia mkn cam biasa fevret Mee goreng..anak2 pulak order sup ayam je...kenyang iols mkn..xtau secucuk tu bape iols tulun mkn..hubby tulun bayar

Selasa, 11 Mac 2014

SIPUT SEDUT MASAK LEMAK CILI PADI

10:05 PG 13
SIPUT SEDUT MASAK LEMAK CILI PADI

 ahad lepas en. hubby belikan siput sedut
mula2 tu malaslah nak masak sebab sgt renyeh nak cuci lagi nak potong hujung tu lagi
tp x smpai ati lak sbb siput sedut ni favourite en. hubby 
so dgn gigih iols msk siput sedut masak lemak cili padi dgn penuh kasih sayang ahaks
dgn poyot memboyot tu kan..dok lah katok satu2 hujung siput tu kat pancoq (bilik air) ha ekekekeke


 petua nak ilangkan pasir2 tu basuh byk kali siput tu kemudian gaulkan dgn kelapa parut then biarkan selama 1/2 jam atau 1 jam.pas2 basuh byk2 kali smpai bersih


alamakkk kelapa parut xde..nasib ada nyoq kelapa mil iols tggl kat dapur..so gigihlah lagi si mak buyung ni pecahkan kelapa n kukurkan hahaha..nak suruh hubby x smpai ati sbb dia keletihan kerja..so malas nak kacau....kukur penuh kasih sayang ahaks


iols mmg x makan siput sedut ni..geli iols nk mkn sbb npk siput tu kuar masuk cengkerang warna merah itam hahahaha...kbai

Isnin, 10 Mac 2014

ROZITA CHE WAN SAH HAMIL

6:56 PTG 3
ROZITA CHE WAN SAH HAMIL
Iols igt lagi kata2 Che Ta yg bila dia dah kawin ngan Zain lau ada rezeki dia nak anak..anak kacukan sape x nak katanya..alhamdulilahhh tahniah rezeki Che Ta dan Zain
Berita gembira yang baru disampaikan dari Rozita Che Wan sendiri memalui laman instagram hari ini mengesahkan dia kini hamil. Melalui instagram, Che Ta memuat naik gambar pregnancy test yang jelas menunjukkan dua garisan yang mengesahkan dia hamil. 


Pasti Zain Saidin adalah yang paling gembira disaat menerima kehamilan isteri tercinta. Sebelum ini Zain ada memaklumkan kepada media tanda-tanda isterinya mungkin hamil. 

Pastinya Che Ta sangat teruja dengan kehamilan ini setelah belasan tahun tidak hamil. Apa-apa pun jutaan tahniah dari kami di sini dan semoga Rozita Che Wan dan kandungan berada dalam keadaan baik dan sihat sepanjang masa

Gambar terbaru percutian Che Ta dan Zain di Krabi








nota noti: Hanya Allah yg Maha Mengetahui segalanya #prayforMH370

Sabtu, 8 Mac 2014

GAMBAR PERNIKAHAN SYAMSUL YUSOF DAN PUTERI SARAH LIYANA

3:18 PTG 9
GAMBAR PERNIKAHAN SYAMSUL YUSOF DAN PUTERI SARAH LIYANA
Pengarah juga pelakon terkenal, Syamsul Yusof selamat bergelar suami kepada Puteri Sarah Liyana dalam satu majlis akad nikah yang telah diadakan di Masjid Al Mukarramah, Bandar Sri Damansara pagi ini dengan sekali lafaz.


  Pasangan ini telah dinikahkan oleh Penolong Pendaftar Nikah, Al Fadil Ustaz Mat Syaharuddin Al Rashid Bin Mat Isa dengan mas kahwin berjumlah RM1,111 tunai tepat jam 10.30 pagi tadi.

Majlis ini turut dihadiri oleh kedua-dua mempelai iaitu Encik Megat Kamaruddin bin Megat Shamsuddin dan Puan Paridah binti Puteh serta Datuk Yusof Haslam dan Datin Patimah Ismail. Turut hadir adalah ahli keluarga dan sahabat handai terdekat termasuk di kalangan artis dan selebriti tanah air. Pihak lelaki membawa 7 dulang hantaran berbalas 9 dulang hantaran daripada pihak perempuan. 

Walau bagaimanapun, majlis resepsi yang dijadualkan berlangsung pada malam ini di Dewan N’dah Mahligai Shah Alam terpaksa ditunda ke satu tarikh yang akan ditentukan kemudian kerana seperti yang sedia maklum bahawa keadaan kesihatan Syamsul yang masih tidak mengizinkan.

 

 
 







Tahniah semoga mendapat keberkatan dunia dan akhirat