2014 - LIFESTYLE BLOGGER

Rabu, 31 Disember 2014

CHEESE NAN TANDOORI CHICKEN AND BRIYANI CLAYPOT AT KAPITAN PENANG

10:14 PG 10
CHEESE NAN TANDOORI CHICKEN AND BRIYANI CLAYPOT AT KAPITAN PENANG
ha lau pi penang ni
jgn x singgah restoran nasi kandar kapitan
one of the famous gak
xsilap ada dua kedai kapitan penang ni satu  kat belah tanjung (jln nak pi jetty/komtar)
satu lagi kat queesnbay 
so weols just pi queesnbay je sbb dkt ngan umah dah :)

paling femes nasi briyani claypot ngan cheese nan tandoroi chicken
iols dah ketagih mkn dia pya cheese nan tandoori chicken
kat mana2 xleh dpt kat penang ni..kat kedai kapitan ni je yg paling best
ayam tandori besar dan sedap meletup lutut haha
cheese nan dia yg sedap lembut..smpai anak2 yg x mkn nan before ni..dah pun kemaruk haha
 
sebelum tu weols g menapak kedai baju sekolah beli semua brg2 sekolah


1st time berwelfie dlm toilet with anak2..ariqa tggl ngan bs..abg danish tu org suh tgu kat luar sibuk gak nak join anak2 dara haha..abg cover skit perut tu..hehe..alana cam biasa posing gaya style


Menu en. hubby..briyani chicken claypot..briyani kambing claypot pun ada


Haa hat ni lah paling best..cheese nan tandoori chicken yg sedap meletup lutut ekeke..uols jgn lupa mai penang pekena ni sekali belanja iols ok haha


Macam2 ada..western pun ada 

kita bagi 4 bintang :)


nota noti: jumpa kita lagi insyallah di tahun depan :)

Selasa, 30 Disember 2014

PESTA PULAU PINANG 2014

9:46 PG 10
PESTA PULAU PINANG 2014
Pesta Pulau Pinang dah nak abis pun
mayb last day on 1/1/15

last el masuk pesta pulau pinang ni x silap tahun 2008 kut
masa tu anak sulung el baru setahun lebih

pas2 xmasuk dah sbb malas..el x suka tempat2 ramai org
anak2 pulak x reti dok diam

tapi tahun ni try gak pergi sbb fikir kesian kat budak2 tu x bawa pi mana2 pun cuti sekolah ni
skrg ni anak dah ramai..nak pi mana2 pikir bajet jugak
so kena organize bajet betul2 hehe

el pergi pesta ni pas solat maghrib
dekat je ngan tapak pesta tu 5minit je
el pergi awal sbb xmau berhimpit2 ngan org ramai

so tiket masuk tuk dewasa RM3.. kanak2 RM1.. baby free :)

tiket masuk tu oklah kan murah
tp token tuk mainan 1 token = RM2
ada mainan yg 2 token..3 token..4 token aaaacanerrr lau dah 3 org nak naik
bertoken2 lah kan..duit poket pun makin kempis
tp bila fikir anak..xpelahhh biar derang enjoy :)



pintu masuk..amboi alana kemain posing yea hehe 


Igt nak naik buai pusing2 ni tp sejak 2 menjak ni mcm gayat lak mama el haha


Abg n kakak naik spider wheel


Ok cari ariqa? 


 Abg n kakak2 naik roller coaster


Rumah hantu..xmasuk pun

Budak2 pompuan lau x frozen x sah kan..ha dpt lah payung frozen sorg satu RM10
Alana dgn gaya dia hehe 

Budak2 tu xdelah naik semua mainan..sbb halfway dah ujan renyai2
nasib ada beli payung frozen :)
try main tikam2 tu ha..xdpt pun..tp adalah diorg bagi free keychain hehe

 9.30 mlm weols dah cabut..sbb nak tgk Maharajalawak haha
nasib dah sampai umah..ujan lebat

Byk giler kedai2 jual pakaian, carpet murah2, tuala RM5, lau beli borong lagi murah..tp el xrasa nak beli pun..yg beli pun payung budak tu ngan tikar upin ipin tuk ariqa 2tikar RM15 hehe..lau dah bw budak2 ni mmg nak membeli tu xde napsu..baguslah xde lah membazir duit..tp lau sorg2 mau sopin x igt hehe

Paling ramai borong carpet..last day mmg murah giler2..sat2 nti tgk org dok angkut 3/4 carpet hehe


nota noti: sambung cuti sekolah smggu lagi..yeayyyy boleh lah rehat2 lagi..dh masuk sekolah mama el xleh dah rehat2..sibuk ngan anak2 sekolah huhu

Selasa, 23 Disember 2014

HAPPY 6MO ARIQA

10:40 PG 14
HAPPY 6MO ARIQA





officially i am 6 months old on 20/12/14
cepat sgt dah mek ni besor
tp mama rasa mcm baru smlm beranakkan kamu ekekeke

k ariqa sayang bucuk mama..cepat2 besor 
leh main2 ngan kakak2 n abang
:)
 


nota noti: laki bini dah kemaruk dah pi bercuti..tapii huhu

Selasa, 16 Disember 2014

SUP HERBA WESTERN R&R BATU 2 1/2 SIMPANG, TAIPING

12:34 PTG 21
SUP HERBA WESTERN R&R BATU 2 1/2 SIMPANG, TAIPING
jumaat mlm ritu el balik kampung
kebetulan en. hubby cuti sama ngan el
alhamdulilah mak el pun dah discharge dari hospital
sebenarnya doc ckp saluran darah kaki mak tersumbat
so darah x leh nak jalan..bila dah tersumbah darah nak jalan x dpt..tu yg dia pergi laluan lain menyebabkan urat2 kat kaki mak jadi xbape lurus..so kalau xbuat operation..bila dah baik..sakit dtg balik..
ni dah wat operation..terus baik..dah x sakit dah..syukur 

so ms balik mlm jumaat lepas..weols singgah dinner kat
Sup Herba Western R&R Batu 2 1/2 Simpang, Taiping
Teringin nak pi sini tgk IG blogger cikepal sllu sgt mkn situ
gpun otw nak balik kpg boleh singgah

Lokasinye simpang nak ke Kuala Sepetang
Dari Kuala Sepetang..terusss npk McDonald belah kanan..then cari Shell belah kiri
Sebelah shell tulah ada foodcourt R&R
Kedai Sup HerbaWestern Simpang Taiping ni tepi sekali 
Operation hours 4.30pm-11mlm: Khamis & Ahad tutup

 


 

 Antara menu2 yg marveles haha..kematu nak order yg mn satu haha


So weols order..budak2 tu nak mkn nasi ayam crispy
hubby lak order bihun sup daging herba..nak segar badan katanya

Ayam crispy sedap
Sup daging sedap..daging lembut giler


Iols lak dah lama teringin nak mkn mee kacau sotong
gara2 tgk blogger femes cikepal makan
Mee ni xde kuah ok..mkn mcm sotong kangkung..cuma xde kangkung haha
Sedap!Bila makan mee tu xde rs mcm mee..oh uols kena try ok!


Budak2 tu nak mkn onion ring ngan french fries..tu dia penuh ngan mustard n mayo :)


Budak2 tu order mnm chocolate blend
weols mak pak cam biasa teh tarik n teh o panas :)

Teringin nak try meatball tp perut ckp stoplahhhhh..butang seluar pun nak terkeluar dah hahahahaha

So next time boleh try menu lain :)


Terima kasih mak ndak kasi diskaun :)



Jumaat, 12 Disember 2014

MAKAN SOLID FOOD

9:55 PG 23
MAKAN SOLID FOOD
budak demok ni dh bagi makan solid food dah..mggu depan dah 6bulan
sian pulak asik dok kecap2 lidah tu npk org mkn..n tarik2 tgn kita mtk suap haha


dia dh mkn nasi yg dicampur ngan..either carrot or..keledek or pumpkin or kentang buat sementara waktu ni lah...sedap lak makan solid food baby ni..sebab manis sayur kan lain skit
pakai headband tu sbb penangan dari baby che ta ngan schawal hehe

 
2/3 hari ni x bape sihat..deman on off..n kerap sgt selsema
alhamdulilah ariqa dah mula nak merangkak..rajin nau angkat punggung n tangan..then asik2 kedepan kebelakang..tgk2 dah hujung hall haha
demam nak pandai papelah tu


 tgklah tu menyibuk kat kakak2 dia..dia pun nak layan kartun gak :)


nota noti : pas keje nak balik kpg..mak el baru je operate kaki yg sakit ritu..doakan mak el cepat baik ok

Selasa, 9 Disember 2014

JJCM NASI BRIYANI KAMBING KAMPUNG PELET PUNCAK MUTIARA SEBERANG PERAI

12:30 PTG 13
JJCM NASI BRIYANI KAMBING KAMPUNG PELET PUNCAK MUTIARA SEBERANG PERAI
alamakkk skun jarang dah nak update blog
penat semacam..keje bertambah2 pulak
xde ape nak cerita kat uols
tp ada lah sedikit tuk tatapan uols yg menanti cerita2 iols ni..adakeeeeeee haha

 mak ngan anak2 dara nak pi kenduri umah jiran belakang ahad baru ni..anak dara sorg lagi kena tinggal ngan babah hehe..adik ckp cam dah kuruih skit..lalalala


3 org budak yg hari2 memeningkan kepala mama dan babah..tp we luv u so much :)


malam x tau kemana..jalan pusing satu Penang..last2 mai mkn dinner kat Seberang di Puncak Mutiara Kampung Pelet..makan briyani kambing..sedap giler baq hangggggggggg

ekceli xmau mkn nasi..sbb td tghari dah mkn nasi kenduri..tp katanya itu yg paling cepat smpai..yg lain kena tgu 30minit..org punya ramai..full hse ok..so mknlah nasi kambing hahaha

 
Weol makan dalam talam ok..satu set ni tuk 4-5 org mkn..mmg sesuailah ngan family weols ni ha ekeke

sedap licin kenyang sgt..alhamdulilah recomended ok..lain dah skrg kat Puncak Mutiara ni..dulu 1st time pergi..ada beberapa pondok makan..skrg keliling penuh smpai kebwh pintu masuk..kat pintu masuk lah siap ada org jual toy..minyak wangi..haii budak2 npk sure nak kan..dptlah belon sorg satu tu pun RM5 haha


 Budak ni lau berjalan mmg x byk ragam..tapi weols dah selesai baru nak meragam..rupanya baru melepas!!ekeke


thank you babah belanja hehe

Rabu, 3 Disember 2014

PRELOVED ITEM TO LET GO

9:38 PG 17
PRELOVED ITEM TO LET GO
2 baju ni x nah pakai
ms tgk kt online kemain nak nak nak
pas2 dah smpai n sarung kat badan ish mcm x sesuai je ekeke
so iols nak letgo pada sapa2 yg berminat
rege iols bagi giler murah ok bkn 100 bkn 80 bkn 50 hehehe


ni jubah kain chiffon lining x jarang boleh fit M-XL
bahu 15.5 inci
pinggang 32
dada 34


peplum lycra size XL
size lebih kurang yg atas tu

so sape2 berminat sila email ye 
elly_syok007@yahoo.com

Selasa, 2 Disember 2014

THE BIG HERO AND JCO DONUT

10:12 PG 14
THE BIG HERO AND JCO DONUT
dah seminggu cuti sekolah kan
semalam barulah dpt sama2 kuar jjcm satu famili
biasalah bila laki bini cuti x sama..bila dah dpt bersama barulah ronok2 weeeee
nak2 time gaji kan..ms ni lah nak pulun 

semalam mama el belanja anak2 mkn jco donut kat queensbay mall :)


dulu beli 6 ketul .skrg anak dah ramai kena beli 12 ketul haha


ok anak2 jom mkn...eh ariqa cak!!



beli chocolate blend 2 ketul sudah cukup...ni satu pun RM11 belum gst lagi tau haha


welfie 


ariqa ni mmg xmau duk dlm stroller...duk kejap je..pas2  mintak dukung..xpernah dia tido dlm stroller tu..lau jalan sure celik je mata..tido pun bila masuk dlm kete..nak tidur kita peluk je :) bab dukung2 ni serah pada babah hehe


Jalan2 kat quessbay tu npk deko2 for Christmas celebration soon..so suh anak2 bergambar kejap..kebetulan pakai baju merah...padan sgt dah tu hehe



pas ronda2..babah antar mama el ngan ariqa balik..pas abg danish mengaji mlm tu..diorg terus pergi GSC queensbay layan movie THE BIG HERO..suke letew budak bertiga tu..hehe


si kecik alana tu...kemain mula2 xmau pergi..nak mama ikut..last2 pergi gak..bila tya napa x bw mama ngan baby...katanyaa alahhhh nanti kita pergi lagi elehhhhh bluwekkkk


tya diorg..hepi x..they said..hepi sgt..best sgt
balik2 umah terus masuk bilik mama..npk mama dah tido..tp mama purak2 tido
bila mama bangun nak pi toilet..terus serbu mama..pokpekpokpek cite pasal movie tu 

as long their hepi..weols as a parents pun hepi gak hehe



Jumaat, 28 November 2014

RESEPI SIZZLING YEEMEE

10:42 PG 15
RESEPI SIZZLING YEEMEE

Sizzling yeemee atau yeemee claypot ni my kesukaan jugak
lau g mkn kat luar lagi2 kat supermarket kan npk foodcourt ada jual ni..sure order hehe
so mmg dah lama nak try masak kat umah..tapi ritu ada beli claypot..ntah nape berkarat pulak claypot iols tu
last2 pakai kuali pun boleh hahaha 

senang sgt nak masak sizzling yeemee ni oiii :)


RESEPI SIZZLING YEEMEE

Bahan2 (seorang makan)

1 gulung  Yeemee 
2 @ 3 ketul ayam (perap ngan kicap..kicap ape pun xpe)
2 @ 3 ketul cendawan dipotong dua (ikutlah nak cendawan butang ke kering ke..iols ada butang je)
Sayur bakcoi 4 batang (dipotong2) - xnak potong pun xpe
1 biji telur
Halia, bawang putih (dipotong halus)
Cili kering 3 tangkai (dipotong dua)
Bancuhan tepung jagung (untuk memekat kuah)
Kicap cair, kicap pekat
Sos tiram
Air secukupnya (3 @ 4 cawan)

Cara:
Tumis halia, bwg putih dan cili kering hingga wangi. Kemudian masukkan ayam dan cendawan. Agak2 ayam dan cendawan masak masukkan air. Seterusnya masukkan kicap cair, kicap pekat dan sos tiram dan batang bakcoi. Gaul rata kemudian masukkan bancuhan tepung jagung tadi. Gaul selalu ketika masukkan bancuhan tepung jagung agar tidak berketul2. Agak2 dah pekat perlahan api, masukkan yee mee dan lebihan bakcoi tadi. Setelah yeemee agak2 dah lembut (jgn lembut sgt) tutup api masukkan telur..biarkan seketika shingga telur itu npk mcm dah masak (mcm buat telur mata kan) heheh ok dah siap!!


nota noti: nak pi beli claypot lah barulah npk berasap2 yeemee tu kan haha

Khamis, 20 November 2014

HAPPY 5MO ARIQA

2:17 PTG 20
HAPPY 5MO ARIQA

Today 20/11/14 genaplah 5 bulan ini budak buchukkk
Apa dah dia boleh wat cer tgk kasi :)


Yeahhh dah pandai meniarap..aje letak je nak meniarap..nak menyusu je meniarap..malam2 nak tido pun nak meniarap...mlm2 menyusu pas2 nak niarap..adoiii nti mama kena bgun awal lah sayangggggg jgn byk main boleh x haha


Take a break sat


Sambung balik 


Dah cukup tuk hari ini


nota noti: ariqa dah pandai ngesot2 kaki nak kedepan..mcm nak merangkak je..kdg2
tgk2 dah bwh meja..tepi kerusi..n ntah mana2 hahahahaha risau betul