08/01/2013 - 09/01/2013 - LIFESTYLE BLOGGER

Jumaat, 30 Ogos 2013

DANISH DAN MERDEKANYA

1:38 PTG 22
DANISH DAN MERDEKANYA
esok kita akan menyambut Hari Kemerdekaan yang ke-56
alhamdulilah syukur kita tinggal di negara yang masih aman dan berbilang kaum dan bersatu padu..w/pun kdg2 sipi2 je ada ketidaksahaman..pertelingkah pelbagai kejadian tp tetap muhibbah tetap makmur..xsuka msia boleh blah hahahahaha

danish: mama esok kena pakai baju raya..pas2 gerak abg awal nk g sekolah nak nyanyi lagu malaysia
mama: baik bos..ikut perintah
danish: apalah mama ni..mama jgn lupa bendera malaysia kena bawak
mama: nah RM10 g beli kt kedai depan..igt beli 3 helai bendera tu..jgn beli satu..tu adik2 tu kang berebut nak bendera plak
danish: ma dah beli..yeahh msia msia msia
mama: aje pergi kedai beli brg..sure beli coklat n keropok hahaha

yg xleh bla hat kecik tu alana..sebut ashia..ashia (Malaysia) kahkahkahkahhh
pandaiii betul dia :)


ni kejap td baru amek dia kt sekolah...rini terlebih seronok sbb dpt duit raya gan voucher buku


 katanya abg dan sorg lagi je dpt duit raya ngan voucher ni..sbb menang mewarna
mama: 3 hengget ja ka?awat skit sgt kahkahkahkahhhhhhhh


ooooooo pertandingan mewarna sampul duit raya rupanya..dalam sampul ni ada duit raya sekali..cantek kan..abg danish lau bab mewarna melukis memang dia suka..mewarna melukis mmg no. 1 hehe..kat rumah hari2 dok melukis mewarna kt komputer mengunakan window paint tu ha


                           hat topi ni pun dia yang kaler...lawo anak mama warna...hehe
mmg sebijik2 ikut mama kecik2 suka mewarna..n sllu dpt no. 1 bab mewarna gelak miow miow miowwwww hahaha 

                                                   danish: mama merdeka tu apa
     mama: aaaaaaaaa emmmm aaaaa..caner eh mama nak ckp..merdeka tu mcm kita dah  bebas dari penjajah..dulu kita dijajah org luar..so kita dah bebas dr penjajah pada 31/8/57
so setiap tahun pada bulan Ogos tarikh 31 kita akan mengingati hari tersebut..sbb tu abg kena nyanyi lagu msia msia..merdeka2..faham ke x faham
danish: faham mama..merdeka!!!!
mama: terkejut mama woooiii.. dah2 diam2 mama nak bw moto ni



       nota noti: esok lusa tonggek el cuti perghhh best sgt..boleh bgn lewat hahaha..ermmm    
                           xde plan pape pun...ada sapa2 area penang wat open house :)

Khamis, 29 Ogos 2013

MAJLIS GRADUASI AHMAD DANISH ZIKRY

2:20 PTG 14
MAJLIS GRADUASI AHMAD DANISH ZIKRY
sabtu last week majlis graduasi abg danish..erm kecewa sgt2 el xdpt hadir sbb time tu el kena handle peperiksaan..nak xnak kena suruh abah dia yg hadir...

2/3 hari sebelum tu abg danish ada ckp..yg cikgu dia suh bw baju raya (baju melayu) sbb nti nak menari lagu ikan kekek dalam majlis tu...so cikgu nak tgk lah baju2 budak2 tu..balik dr sekolah abg danish ckp..cikgu pilih baju warna ungu je..sbb kaler tu yg paling ramai pakai..so abg danish xdptlah nak join menari2 tu..sbb baju raya kaler hitam..tp xpelah mama dah tgk abg danish wat perfom dpn mama...abg danish ni lau bab2 nyanyi ke menari ke..dia mmg x suka..yg berkaitan ngan muzik mmg dia slow skit


dah pesan kat abah dia suh tangkap gambar byk2..risau gak dia tertido lam dewan tu..yelah baru pg tu balik keje mlm hehe


abg danish with his friends..dah besar anak el..dulu kecik je rmbut pjg


tarian ikan kekek


hope besar nti dptlah sarung mcm ni..:)


siap2 nak amek sijil



there you are


bila tgk gambar2 dlm kamera tu npk gambar ni..ni sure abah dia suh bc apa yg tertulis dlm sijil tu haha


nota noti: xsabar nak tgk abg danish masuk darjah 1..cm mnlah dia handle suasana yg sgt2 berbeza..sllu abah dia pesan..belajar smpi kat oversea tau..amerika ke..canada ke..jepun ke..boleh bw abah mama sekali hahahaha..aminnnn

UTAMAKAN SEDEKAH ATAU HARTA

9:05 PG 9
UTAMAKAN SEDEKAH ATAU HARTA
smlm el ada terbaca kat status fb kwn mengenai "berebut-rebut kumpul harta dulu atau kumpul sedekah?mana satu pilihan anda untuk saham akhirat"

menarik betul tajuk dia kan :)

so apa komen el: sedekah dulu

kenapa el cakap cam tu sbb sedekah adalah saham akhirat..uols xnak ke kumpul pahala banyak2..harta tu boleh pelan2 cari..bkn kata harta tu xpenting..yes penting tuk masa depan..specially tuk anak2 kan..tp kita hidup x lama..sedekah ni xkira anda kaya ke miskin ke..ajal maut pun xkira waktu...lgpun sedekah ni xkira wang atau harta...byk cara lagi..sumbangan pakaian, makanan, dan byk lagi..jgn kita sibuk nak kumpul harta sampai lupa nak sedekah..sedekah sekadar yang mampu..nti dah kaya dah lupa semuanya..sllu mmg terjadi mcm ni :) so beringat2 sebelum kita alpha..saham akhirat sgt berharga dr saham duniawi..peringatan tuk diri sendiri jugak

cm mn pendapat uols?share plis

ok nak share satu ulasan mengenai sedekah..baca tau! 




Hari ini kita akan membincangkan tentang sedekah. Berbeza dengan zakat, sedekah hukumnya sunat, dan tiada had tertentu. Zakat ada asnafnya, tapi sedekah boleh diberi kepada semua orang. Sedekah ada berbagai bentuk dan tidak semestinya dalam bentuk wang sahaja. Perbuatan baik hatta senyuman sekalipun boleh dikira sebagai sedekah. Orang yang bersedekah akan didoakan malaikat. Orang yang kedekut pula akan didoakan keburukan oleh malaikat seperti yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah r.a. bahwa Nabi saw. bersabda, “Ketika seorang hamba berada pada waktu pagi, dua malaikat akan turun kepadanya, lalu salah satu berkata, ‘Ya Allah, berilah pahala kepada orang yang menginfakkan hartanya.’ Kemudian malaikat yang satu berkata, ‘Ya Allah, binasakanlah orang-orang yang bakhil.”

Untuk setiap sedekah yang dikeluarkan, Allah janji akan ganti balik. Oleh itu, kita tidak perlu ragu-ragu kerana janji Allah pasti besar. Namun, perlu diingat yang Allah tidak semestinya menggantikan dalam bentuk yang sama, tetapi mungkin dalam bentuk kesihatan, umur yang panjang, terselamat daripada musibah dan seumpamanya.

Dari Abu Hurairah r.a. Berkata : Rasulullah s.a.w. bersabda : Seseorang manusia mengatakan,
"Hartaku, hartaku!. Yang menjadi kepunyaannya daripada harta itu hanya tiga. Apa yang dimakannya, telah dihabiskannya dan apa yang dipakainya, telah menjadi usang atau dinafkahkan (untuk kebaikan) telah disimpannya (untuk hari kemudian). Selain dari itu akan lenyap dan tinggal untuk orang lain. (Hadith sahih riwayat Muslim)

Daripada hadis ini jelas bahawa apa yang kita makan atau pakai sahaja yang menjadi harta kita, apa yang kita sedekah akan menjadi saham akhirat dan apa yang kita kumpul dan tinggalkan akan menjadi milik orang lain. Oleh itu, tak perlulah kita kumpul harta dan simpan di bank banyak-banyak.

Senarai soalan dan jawapan:
S: Kenapa manusia sukar untuk bersedekah?
J: Ketika manusia lahir, bersamanya ada malaikat dan syaitan. Syaitan akan mengajaknya kepada kemungkaran dan malaikat mengajak kepada kebaikan. Sebenarnya ketika nyawa sampai di halkum, manusia akan merayu-rayu untuk dipanjangkan umur agar dapat bersedekah. Kenapa sedekah? Itu bermakna sedekah itu tinggi nilainya untuk kehidupan akhirat.

S: Bolehkah bersedekah dengan duit yang haram?
J: Tidak boleh. Menurut hadis Nabi SAW yang bermaksud daging yang tumbuh daripada sumber yang haram, hanyaa neraka yang layak untuknya.

S: Bagaimana menggunakan duit yang diragui sumbernya?
J: Boleh beri kepada pihak masjid/surau tetapi perlu dinyatakan bahawa sumbernya diragui agar mereka dapat menggunakan untuk tujuan umum seperti membina tandas, pagar, jalan dan seumpamanya.

S: Jika kita mengetahui seseorang terlibat dengan kerja haram, dan dia bersedekah kepada surau/masjid. Adakah AJK masjid boleh menerima sedekahnya?
J: Kita tidak tahu sumber wang yang disedekahkannya. Kita boleh ambil hukum syarak yang kita tidak tahu dan tidak pula diminta menyiasat. Oleh itu bolehlah digunakan wang itu seperti biasa. Namun, jika kita ragu-ragu, gunakan wang itu untuk kegunaan awam seperti membina/membaiki tandas, pagar, jalan. Jika kita ingin mengikut hukum warak – meninggalkan perkara yang syhubah dan mengambil yang jelas sahaja. Oleh itu, gunakan wang itu untuk kegunaan umum sahaja.

S: Bolehkah bersedekah menggunakan cek-cek besar dalam majlis yang besar juga?
J: Ada hukum yang mengatakan boleh sebagai galakan kepada orang lain untuk bersedekah juga. Namun, jika niatnya untuk menunjuk-nunjuk, maka hukumnya boleh jadi berdosa kerana perasaan riyak dan tidak mendapat pahala daripada amalan itu.

S: Bagaimanakah cara sedekah yang terbaik?
  • Pertama - Allah berfirman yang bermaksud, “Takkan mendapat kebajikan tertinggi sehingga kamu sedekah benda yang paling disayangi”. Setelah mendengar ayat ini, Abu Talhah menyedekahkan kebun tamar yang paling disayanginya yang dahulunya terletak di hadapan masjid Nabi.
  • Kedua – Beri kepada ahli keluarga yang hampir dahulu, sepertimana hadis Nabi SAW yang bermaksud bersedekah kepada keluarga dapat merapatkan silaturrahim. Ada satu kisah di mana Rasul menyuruh muslimat supaya rajin-rajin bersedekah. Zainab melihat suaminya miskin dan pergi bertanya kepada Nabi SAW adakah boleh bersedekah kepada suami? Nabi SAW menjawab boleh.
  • Ketiga- beri sedekah ketika sihat bukan ketika sakit. Dari Abu Hurairah r.a., ia berkata bahawa seseorang telah bertanya kepada Nabi saw., “Ya Rasulullah, sedekah yang bagaimanakah yang paling besar pahalanya?” Rasulullah saw. bersabda, “Bersedekah pada waktu sehat, takut miskin, dan sedang berangan-angan menjadi orang yang kaya. Janganlah kamu memperlambatnya sehingga maut tiba, lalu kamu berkata, ‘Harta untuk Si Fulan sekian, dan untuk Si Fulan sekian, padahal harta itu telah menjadi milik Si Fulan (ahli waris).”
  • Keempat – sedekah semampu yang ada, biar sedikit tapi istiqamah
  • Kelima - sedekah dengan harta yang halal
  • Keenam - jangan mengungkit pemberian kerana pahalanya akan terhapus.
S: Mana yang lebih baik – bersedekah semua harta yang ada atau meninggalkan harta untuk keluarga?
J: Kisah ini pernah berlaku kepada Saad bin Abi Waqas yang sakit tenat. Dia ingin menyedekahkan 2/3 hartanya, namun Nabi tak benarkan. Dia minta sedekah ½, Nabi tidak benarkan juga. Ada juga yang menggunakan hadis ini sebagai sandaran menyatakan yang orang yang sakit tidak berhak memberi sedekah hartanya. Kemudian dia minta sedekah 1/3 danNabi SAW berkata, jumlah itu masih banyak dan dia perlu tinggalkan untuk keluarganya juga supaya mereka tidak meminta-minta kelak.

S: Bolehkah isteri sedekahkah harta milik suami? Jika isteri buat begitu, siapa yang dapat pahala?
J: Dalam satu hadis Nabi SAW berkata, “Tidak harus seorang isteri bersedekah harta suami tanpa izinnya”. Jika suami izinkan, kedua-duanya dapat pahala.

Rabu, 28 Ogos 2013

HANTU BUDU

5:13 PTG 11
HANTU BUDU
td tghari amek danish skul
smpi rumah lepak jap
pas2 perut dah dagdigdug
pg td just amek oat+milo
mau xlapar haha
terus ke dapur..tgk mil tgh sibuk msk
katanya
"lauk x masak lagi"ermm goreng telur je lah
xpelah mak mkn nasi ngan budu pun boleh..alas perut je
pas2 korek2 peties ada tamato..potong2 cicah ngan budu pun sodap


see sampai menjilat pinggang haha..lauk paling best di dunia hehe
igt nak tambah nasi..ok sedar diri satu pinggan dah cukup kehkehkeh
dah siap2 g kerja..sempat colek budu..haha
skun iols tgh teringat budu kat umah lah
ermm katanya diet...kerna kau budu no diet lahhhhhhhhh haha

UPDATE BE NUFFNANG

1:17 PTG 9
UPDATE BE NUFFNANG
raya ritu byk gak duit abis..so time tuk menabung balikk...salah satunya adalah dengan BE nuffnang..sape xde lagi nuffnang iols tell uols mmg rugi sgt2....sambil2 berblog duit masyukkk hehe..tp tgk gak lah kdg2 BE nuffnang ni kejap ada..BE kejap xde...iols pun x pandai sgt pasal BE nuffnang ni...tp as long BE masuk and running ok je hehe

jom semak akaun nuffnang uols..ada x BE baru


alhamdulilah ada dua BE tgh running 20/26 August..lepas raya ritu lama gak x berupdate..risau gak traffic blog suram je..lau blog suram...suramlah income 

apa yg el npk kan..BE ni xkisah blog uols glamor ke blog uols traffic mencanak ke blog yg ribu2 tahun x update ke haha..selagi blog uols ni menarik minat advertiser diorg akan bagi..tp dah ada peluang yang ado..dah dpt BE tu pandai2lah menarik minat org luar tuk dtg ke blog kita..

mcm mn BE uols pulak?

ASMARA LUNA TV3

9:47 PG 13
ASMARA LUNA TV3
smlm pas balik beli brg dapur kat tesco...tgh dok lipat kain...tertengok drama kt TV3 Asmara Luna pukul 10mlm tu..perghhh tajuk skit punya sedap..sure cerita pun best ni..ada Siti Saleha..so layan kejap..so far so good


Sinopsis Asmara Luna TV3, mengisahkan si Luna yang telah terpisah selama 21 tahun dengan ibu kandungnya. Luna berusaha mencari di mana ibunya berada. Dapatkah Luna menemui kembali ibunya setelah lama mendambakan kasih sayang seorang ibu yang telah lama tidak dirasainya?

 
Asmara Luna drama terbaru di slot Samarinda, bersiri 13 episod terbitan Js Pictures. Pelakon Asmara Luna, Siti Saleha, Shukri Yahya, Roy Azman, Liza Abdullah, Miera Liyana, Aidil Aziz dan ramai lagi.




 skun drama2 kt TV3 meletops2 sedap haha


nota bijik: ritu raya sape tgk astro drama Jihan Tak Balik Raya Mak..ok lawak giler cite tu
smpi aku gelak guling2 sorg2 ish3...krohkrohkrohhhh

Selasa, 27 Ogos 2013

Padang Brown dan Esplanade Kota Lama

10:55 PG 15
Padang Brown dan Esplanade Kota Lama
last weols jln2 pergi Ladang Anggur kan..pas2 xkemana dah..dok umah main games where my water haha..anak2 yg terlebih pandai dr maknya..kehkehkeh

smlm en. hb lepas pujuk bini dia..terus ajak mkn dinner kat luar..mil pun weols ajak sekali hehe..cam biasa dah xde idea nk mkn mn..igtkan makan kat hotel...alih2 kt Padang Brown yg femes tu gak

its ok tempat tu mm weols pya fevret port..tyalah mn2 org penang...sure theyol suh terjah Padang Brown..tp foodcourt padang brown ni dibuka jam 6ptg-12mlm ea...:) 
lagi cerita Padang Brown/Broom klik SINI

Padang Brown ni terletak kat town, Jalan Dato Keramat..boleh je gugel maps kan :) tp lau tersesat tyalah org..konfem tau pya

mcm2 ada dr western tomyam mamak style..apa yg uols nak mkn semua ada..paling femes sup cicah roti, mee goreng mamak dan pasembuq..ha tulah makanan wajib kami lau terjah sini..mmg xde tgk makanan lain dah hehe


 ok ni menju wajib pasembuq..byk2 tempat kat sinilah pasembuq paling sedap so far lah..tempat2 lain x tau..lau kat padang kota tu el xnah try..sbb katanya harga melampau ok


hat ni fevret en. hb..lau dtg sini sure order mee goreng mamak..el suka mkn mee goreng ni ngan kuah pasembuq tu..lglah terangkat uols..:)


ok ni menu nostalgia el ngan en. hb..bayangkanlah el dah mkn sup ni sejak el mula2 kwn ngan en. hb..pas2 kapel pas2 bertunang pas2 kawin pas2 dah beranak pinak hahaha ermmm dah berbelas2 taun kut lau campur semua hehe..roti sup hameed..ada sup ekor sup lembu..tp el sllu order sup ayam smpai anak2 el pun dah jd hantu sup kt sini hehe..btw..en. hb lglah lama..sejak kecik pun mkn kt sini gak..kiranya giler lama si mamak hameed tu berniaga kan hehe..smpi dah boleh kenal weols uols hehe


hat ni bkn fevret..tp mil ngan en. hb order smlm..el lau ABC ni x gemo sgt..lau cendol..mmg hantu haha


 Pas2 en. hb bw weols ronda2 kat Esplanade Padang Kota Lama..lepak kejap je..siyes lama x mai lepak sini..risau gak..sllu je ombak kuat kat area sini..dulu tsunami pun terkena kat padang kota jugak...tgklah anak2 weols..dah berpeluh sbb berjoging satu padang haha

ni pulak kapal cruise..sllu je ada kapal ni...org cinalah sllu naik kapal ni nak gambling :)

 

 apalah yg dibincangkan dua branak ni cam seriyes je haha


ni plak tugu peringatan perang zaman 1914-1918

ekceli byk tinggalan sejarah kat Padang Kota Lama ni..lau uols dtg Penang...jgn lupa singgah padang kota lama dan padang brown foodcourt ea..kbai

Jumaat, 23 Ogos 2013

LADANG ANGGUR TASIK BERIS SIK, KEDAH

9:30 PG 23
LADANG ANGGUR TASIK BERIS SIK, KEDAH
Raya ke6 el dah balik ke Penang..semua ipar duai dah balik..mil el lak ikut bil balik KL..ada kenduri kahwin katanya..so el ngan en. hb yg masih bercuti..el pun ajok en.hb pergi Ladang Anggur Tasik Beris di Sik, Kedah...ritu ms sblm puasa nak pergi sn..tp hujan lebat..xjd pergi..

So siap2 lah kami petang pas zohor kami bertolak..makkaiiii jauh gak eh Ladang Anggur Tasik Beris ni..igtkan 1jam boleh smpi..rsnya leh smpai Kelantan..haha..nk dkt 2jam kot smpai Ladang Anggur Tasik Beris ni..nasiblah jalan x jem...punyalah jauh nun masuk dalam hutan huhuhu

Selalu tgk kwn2 pergi ke sini..skun el nak rs best ke idok tempat ni hehe


So uols ni lah Tasik Beris..landscape cantek tp tasik tu mcm terbiar 

 

Dun worry smpi2 sini..uols lapar..boleh mkn2 sini ada cafe disediakan..tp biasalah mahal seh..weols just jln2...ekceli nak tgk anggur je n the tasik tu


Tgk landscape mcm sejuk tp iols berpeluh kt situ ok haha


Weols just bayar tuk dewasa je..anak2 free...Dewasa RM4.00 Kanak2 RM2.00
(anak2 umur 7taun kebawah free)


Byk2 tempat..tempat air panjut ni gak yg cantek...see the model buah anggur...haiii ada kepala alana..lau x..sure model of the year krohkrohkrohhh


Ok ok jum kita masuk dalam..kita tgk apa yg ado...byknyer anggur..sygnya xleh petik huhu..anak2 el dah geram dah nasib lah diorg faham 
 

haippp..mama kata jgn petik..hehe kt sini mmg dilarang memetik buah anggur..lau sape2 terpetik akan dikena bayaran RM50..hahaha ok el tipu je hehe


Hari tu el pergi tgk buah2 anggurnya belum nak masak..masih muda


Hat ni esok lusa kot masak..tgk semua anggur hijau..hijau kut yg subur kat ladang ni...haha


Hoyeahhh dah kuar dr ladang anggur...panas seh dalam sana...huhu


Anak2 el biasalah super aktif xboleh diam w/pun seminit..ada je diorg ni...biarkan je diorg ni..budak2 lah katakan 


Panjang n luas gak lah tasik beris ni..


Tasek Beris yg luas tp mcm terbiar..ermmm mayb pekerja masih bercuti raya lg kut haha 


oohemmmgeee anak2 dh npk playground...adoiii kena layan diorg jap lah..deme ni pantang npk pg ni..haruslah berjam2 kt sini huwaaaaaaa haha


ha ni dah kenapa..tango ke tu el..hahaha jom kome kita balik..perut dah lapo...anggur xdpt..jom cari nasi lah hahaha

oklah ni last kut nak jejak kaki ke sini..kut2 tersinggah mayb el dah jd nenek wakakakaka 


nota bijik: menurut org2 kt situ..pas ladang anggur ni jln atas lg boleh tgk ternakan burung unta..alamak tgk hari pun nak petang..perut lak dagdigdud..so xjdlah nak pergi..weols just singgah kedai kopi kt luar ladang ni just nak lepas kehausan..then singgah kat pekan Sik mkn..then terus balik Penang :)

Rabu, 21 Ogos 2013

Corat Coret Aidilfitri 2013 yg ringkas

1:49 PTG 17
Corat Coret Aidilfitri 2013 yg ringkas
alahhaiii...ritu raya kt kampung el xde gambar beraya pun...raya kedua balik smpai2 smua dah lupa nk bergambar..nk bw camera gabak tu malas..berat..hp pulak anak2 dok kepit 24jam main game minion tu ha..ate cam mane kan..hari pi beraya kt kelantan pun serupa tu gak...jdnya xdelah gambar beraya di hari kedua dan seterusnya hehe


tgklah abg danish gan kezen dia tu ha 24jam ngan hp el..apa sms call wasap pun el xleh tgk..asik bateri kong je..dah charge diorg amek main game...kena beli tablet la gini ye dok hehe


mak el ritu ada beli arnab..ritu balik adak 2 3 eko je..raya balik ritu tgk2 dah beranak pinak ada lam  10ekor kot..gemuk2..wat rendang pun sodap ek

 

kt umah mak el pun ada bela kucing gak..tu kucing baru je beranak..ada 3 ekor kot anak dia...alana la rajin melayan arnab ngan kucing tu 


ni gambar kat Puncak Titiwangsa..uols pernah singgah x lau pergi dr Gerik-Jeli-Kota Bharu..kt situ ada R&R..weols singgap jap sbb tgk view sgtlah cantekkkkk..pagi2 boleh tgk view cam ni..lau tghari kim slm lah..mcm dah kt Kota Kinabalu pulak ok..boleh npk awan berarak mendung manjer2 hehe




ni pulak gambar dah balik ke Kuala Kangsar...see petang2 mmg dh xde awan..cuma leh npk gunung ganang..


3hari 2malam kt Kelantan ari2 dok makan nasi kerabu..dr bfast..lunch dan mkn malam..beraya pun makan nasi kerabu haha..terbaikkkk

ekceli weols pergi Kelantan sbb nak hadir kenduri doa selamat for my bil dan adik perempuan el..family bil jemput weols sekali...sbb hubby adik el tu kena kerja kat Canada selama 3 tahun..mayb insyallah bln dpn diorg akan bertolak..tp tarikh x tau lg..sbb tgh tgu visa..so kira sambil menyelam minum air...dtg kenduri doa selamat kami dptlah beraya ngan saudara2 kt kota bharu tu...mmg dah lama giler kot xmai kelantan...last pergi ziarah saudara tu pun ms el kecik blm sekolah lagi..tp lau mak el..mak el mmg nah duduk sini ms sekolah...so kira nak rapat2 kembalilah saudara2 belah mak el tu ngan weols ni haaa..kecewa tul xdpt nak amek gambar..sakan beraya sampai lupa n hp cam biasa anak2 konker main game..huh

nota bijik: n3 layout kelaut..malas nak touchup leklok huh kbai