05/01/2013 - 06/01/2013 - LIFESTYLE BLOGGER

Jumaat, 31 Mei 2013

RESEPI HOMEMADE PIZZA | PIZZA INSTANT HOMEMADE

9:01 PTG 4
RESEPI HOMEMADE PIZZA | PIZZA INSTANT HOMEMADE
Assalamualaikum semua :)
td kt ofis bkn wat keje..tp dok pikiaq nak masak ape mlm kang
mmg jd masalah besar bg sapa2 surirumah betul x?haha
pikiaq pya pikiaq...el igt nak wat pizza..tgk lam gugel kbykn yg wat pizza simple2 pakai roti pita...roti arab mcm2 roti..so el igt nak beli blank pizza je 

RESEPI  HOMEMADE PIZZA | PIZZA INSTANT HOMEMADE

 

jalan2 kt mydin cari blank pizza xde..yg ada yg pizza dah siap untuk dimasak
jln2 lagi jumpa pastry kawan ni..sllu pastry kawan ni el buat puff
tp npk ada gambar pizza situ..so el grab yg ni


untuk sos el pakai sos spageti kimball my fevret..mmg dah ada kt dapur
 

mula2 sapu sos spageti atas pastry


ikut suka uols nak letak inti ape ea..td kt mydin el beli crab stick ngan mix vege...campak atas haha


 kt mydin jugak el beli beger ramly chicken ngan capsicum seketul and sedikit bawang (time buh bwg x snap hehe..then campak atas haha


pas2 el letak sos spageti kimball skit biar ada rasa 


 last sekali campak mozarella cheese..byk2 jgn kemut sgt ea..lau taruh skit time nk mkn xleh nak tarik2 cheese tu hehe


bakar kejap je lam 15 minit..agak2 cheese tu dah garing n pastry tu npk kuning2
 

 Tadaaaa siap Pizza Crab Chiken El InTheHouse Yaw hahahaha


Yummy..trylah en. hb pulang2 dar kerja...tgk mama tgh wat pizza..senyummm je wekkk haha
 

 
 untuk anak2 el yg xgemo sayur..el just buat pizza hotdog with cheese...seronok diorg mama pandai wat pizza..haha


 Selamat Mencuba mmmuahhhh :)




PELAKON CINTA JANGAN PERGI JOSIAH HOGAN BERKAHWIN KALI KE-2

3:03 PTG 5
PELAKON CINTA JANGAN PERGI JOSIAH HOGAN BERKAHWIN KALI KE-2
 Bagi anda yang mengikuti drama Cinta Jangan Pergipada setiap hari Sabtu dan Ahad, jam 8.30 malam di TV9, pasti anda akan kenal dengan pelakon yang membawa karakter sebagai Doktor Hud, iaitu Josiah Hogan.


Pada 25 Mei lalu, Josiah Hogan dikhabarkan telah melangsungkan perkahwinan dengan gadis pilihannya yang berasal dari negeri Pahang, iaitu Nurul Hidayu atau lebih mesra dipanggil sebagai Ayu.

Untuk pengetahuan anda semua, ini merupakan perkahwinan kali kedua buat Josiah, di mana sebelum ini pelakon tersebut pernah berkahwin dan dikurniakan seorang cahaya mata lelaki bernama, Irvine.
 

 Menerusi repon peminat di laman Instagram, ramai antara mereka melahirkan rasa gembira dengan berita perkahwinan ini dan mereka turut memuji kecantikan serta keayuan yang dimiliki oleh gadis pilihan Josiah Hogan. 


 Bagi anda yang masih belum kenal siapakah Josiah sebenarnya, apa kata kita lihat beberapa koleksi foto menarik Josiah dan isteri tercinta selepas ini. 










lawo bini dia..hehehe congrat...semoga berbahagia selalu

Khamis, 30 Mei 2013

RESEPI KUEY TEOW KANTONIS

10:45 PG 22
RESEPI KUEY TEOW KANTONIS
 hari ini el nak share resepi menu dinner smlm
smlm weols just took a lite dinner je

Ok kali ni el share RESEPI KUEY TEOW KANTONIS
sllu el buat mee kungfu mee hailam kan
so resepi ni lebih kurang jerk tp cara penyediaannya lain skit

el dpt resepi ni time tgk rancangan masak2 5 rencah 5 rasa setiap hari isnin pukul 11.30pagi
alah chef yg mcm cina nak melayu tu..Sherson Lian

Best gak tgk dia masak..mcm2 masakan yg simple2 dr pelbagai kaum dia hidangkan
so lets see what we gonna start 1st ewahhh haha 

RESEPI KUEY TEOW KANTONIS


Mula2 masukan minyak, masokan kicap pekat dan kicap manis..gaul2 pas2 masokan kuey tiau. Gaul2 sebati. Masokan kuning telur di tepi dan kacau buat mcm scramble tu kan..last2 gaul sekali


Jadilah rupa ni. Dah siap letak tepi ok (sori kuali sgt2 hitam legam almaklum sllu msk kan) 



 Bahan untuk kuah: Karot, bb corn, fistcat, fishball, sawi, cili padi, isi ayam, bwg putih, sedikit udang, kiub pati ayam (ada yg lupa nak snap)


 Mula2 goreng fishcat dan fishball sampai agak garing..baru letakkan bwg putih. Kacau gaul


Pastu masokan air, kicap pekat, kicap cair, sos tiram, cili, sayuran, isi ayam dan kiub pati ayam. Last baru letak udang dan garam sedikit

Agak semua sayuran dan lembut dan isi ayam dah masak..masukan sedikit minyak bijan. Then masukan air tepung jagung. Semasa masukan tepung jagung pastikan anda sentiasa mengacau kuah supaya tidak berketul.


Akhir sekali dah pekat kuah tutup api. Dan putih telur tadi dituangkan sambil mengacau. Jadilah seperti gambar di atas :)

Curahkan kuah tadi ke dalam kuey teow yg telah digoreng tadi. Tadaaaaaa siap sudah Kuey Teow Kantonis


Ni pulak el buatkan tuk anak2 el..diorg ni x gemo sayur..so wat Bihun Sup Ayam Kosong je..


Selamat Mencuba :)

Rabu, 29 Mei 2013

TRIP TO USS Part 4 NEW YORK NEW YORK

3:15 PTG 10
TRIP TO USS Part 4 NEW YORK NEW YORK
ok ni last Part trip to USS
pas the naik ride kat Transformers time tu dah pukul 5
weols just lepak2 cuci2 mata jek..time ni rs dah redup skit


ok last part weols berada di New York New York section


budak tecit dah npk belon ni..belon sesame street..suh beli yg lain xmo..nak belon gak..lau beli tuk adek..kakak pun nak jugak...uols tahu bape harga belon tu $12 huhuhu..syg anak duit perabis xpe..duit leh cari..ekeke


Tau ke umah ape ni haha


 nak balik penang naik yellow cab boleh haha

 

Byk karektor karton je lah area2 New York ni...






sempat gak berposing ngan woodpecker ni..


Time nak balik terserempak ngan si Kungfu Panda..alahhhh out of duty plak


Pas weols kuar dr USS tu sekitar USS tu boleh npk laut


Aku x tau ape benda ni kt tengah2 laut tu haha


Igt nak naik kabel ni..tp org singapore pun x naik ok..mahal katanya


Sementara nak tgu kul 7.15 bas arrived kami lepak2 menghilangkan penat


Bila ntah nak dtg sini lagi...tgu en. nuffnang bagi byk2 duit lahhh :)


TRIP TO USS Part 1 klik SINI
TRIP TO USS Part 2 klik SINI
TRIP TO USS Part 3 klik SINI


Selasa, 28 Mei 2013

AYAM GORENG BEREMPAH CHE TA | PAJERI NENAS KENCANA DEWI | TAUHU CAMPUR SELINA

7:54 PTG 9
AYAM GORENG BEREMPAH CHE TA | PAJERI NENAS KENCANA DEWI | TAUHU CAMPUR SELINA

Ayam Goreng Berempah Che Ta
 

Pajeri Nenas Kencana Dewi
 

Tauhu Campur Selina


ha hambek ko gara2 masterchef abis menu dinner mlm ni pun nak letak nama retis..ni sbb smlm tgk masterchef...gerammm sgt2 sbb para juri x umumkan kumpulan mana menang...diorg (peserta) geram n tensen..el lg lah tensen n geram..smpi nak tido pun ssh hahahaha

hope mggu ni kumpulan merah menang lahhhh...:)
mlm ni ada kan..huhu

So ape dinner uols mlm